Σάββατο 13 Μάρτη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Συνεχίζεται η απαγόρευση συμβόλων του κομμουνισμού

Ο Στρ. Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, παραβρέθηκε στη δίκη του αντιπροέδρου του Εργατικού Κόμματος

Επέστρεψε από την Ουγγαρία ο Στρ. Κόρακας, μέλος της ΚΕ και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, όπου παραβρέθηκε σε δίκη που έγινε με κατηγορούμενο τον Αττίλα Βαϊνάι, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κόμματος Ουγγαρίας, στη Βουδαπέστη, στις 11/3/2004. Η μήνυση είχε γίνει με βάση νόμο που ταυτίζει το φασισμό με τον κομμουνισμό και απαγορεύει τη δημόσια χρήση των συμβόλων τους. Αφορμή στάθηκε συνέντευξη Τύπου που έκανε το Εργατικό Κόμμα για να διαμαρτυρηθεί για την απαγόρευση χρήσης των συμβόλων του Κομμουνιστικού και Εργατικού Κινήματος και για τσουβάλιασμά του με το φασισμό και επειδή ο «κατηγορούμενος» κατά τη συνέντευξή του τόλμησε να φορέσει, στο πέτο του, ένα κόκκινο αστέρι...

Στο δικαστήριο ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος υπερασπίστηκε τεκμηριωμένα το δικαίωμά του να φέρει το κόκκινο αστέρι, θεωρώντας την απαγόρευση αντίθετη με την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αλλά και με τοποθετήσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Τόνισε ότι ενώ το κόκκινο αστέρι επιτρέπεται για εμπορικούς λόγους, απαγορεύεται για πολιτικούς, όπως επίσης, ενώ επιτρέπεται η κυκλοφορία ξένων εντύπων με σφυροδρέπανο (κατέθεσε το «Ρ») δεν επιτρέπεται η χρήση του από τους Ούγγρους. Δήλωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του αθώο και ότι θα συνεχίσει να φέρει το κόκκινο αστέρι, που έφερε και καθ' όλη τη διάρκεια της δίκης και όταν ρωτήθηκε από το δικαστήριο απάντησε ότι δεν προτίθεται να το βγάλει, ακόμα περισσότερο που το αστέρι αυτό του προσφέρθηκε σε πρόσφατη Διεθνή Διάσκεψη των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα.

Εξετάστηκαν μάρτυρες, κυρίως συνταξιούχοι στρατιωτικοί, που δήλωσαν ότι νιώθουν προσβεβλημένοι με την απαγόρευση να φέρουν τα παράσημα που κέρδισαν κατά τη στρατιωτική τους σταδιοδρομία, επί Λαϊκής Δημοκρατίας Ουγγαρίας, παράσημα που συστατικό στοιχείο έχουν το κόκκινο αστέρι.

Τελικά το Μονομελές, και χωρίς εισαγγελέα, δικαστήριο, ενώ δεν επέβαλε ποινή, προειδοποίησε ότι αν υποπέσει σε άλλο «παράπτωμα», μέσα σ' ένα χρόνο, θα καταδικαστεί και για το αδίκημα αυτό (ότι δηλαδή έφερε το κόκκινο αστέρι).

Η αίθουσα του δικαστηρίου ήταν κατάμεστη από φίλους του Κόμματος, που είχαν πάει να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον «κατηγορούμενο».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας δήλωσε στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους:

«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη μας στο Εργατικό Κόμμα της Ουγγαρίας και στο δικαζόμενο αντιπρόεδρό του. Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την ταύτιση του φασισμού (που είναι η αγριότερη έκφραση της διαχείρισης των συμφερόντων του κεφαλαίου) και του κομμουνισμού, που πλήρωσε βαρύτατο τίμημα για τη συντριβή του φασισμού και ως σύστημα είναι βαθύτατα ανθρωπιστικό, χωρίς εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο, χωρίς καταπίεση και πολέμους.

Διαμαρτυρόμαστε με τον εντονότερο τρόπο για τέτοιες απαράδεκτες απαγορεύσεις και δίκες.

Θέσαμε επανειλημμένα το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και θα συνεχίσουμε να το θέτουμε, άσχετα αν η πλειοψηφία του είναι ανεκτική σε τέτοιες κατάφωρες διακρίσεις και παραβιάσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ