Η έκθεση του ΟΗΕ για το 2003 προειδοποιεί ότι τα προγράμματα «μείωσης της βλάβης» μπορεί να συνοδεύονται από μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες σε διεθνές και εθνικό επίπεδο
Μαθήματα πρόληψης στο 132ο δημοτικό σχολείο Αθηνών |
Η παρουσίαση της έκθεσης - ύστερα απ' την κατάργηση του Γραφείου του ΟΗΕ στην Αθήνα - έγινε απ' το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που είναι και σύμβουλος του ΟΗΕ. Την έκθεση παρουσίασε η Μ. Δασκαλοπούλου, υπεύθυνη του τμήματος ενημέρωσης του ΚΕΘΕΑ και σχολίασε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Μπ. Πουλόπουλος, ενώ τη συζήτηση συντόνισε η Ν. Νταουντάκη, αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ.
«Τα μέτρα «μείωσης της βλάβης» μπορεί μερικές φορές να έχουν θετικά αποτελέσματα για ένα άτομο ή για την τοπική κοινωνία, αλλά να συνοδεύονται από μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», προειδοποιεί η Διεθνής Επιτροπή του ΟΗΕ τις κυβερνήσεις και τις συμβουλεύει «να αναλύουν προσεκτικά τη συνολική επίδραση των μέτρων αυτού του είδους».
Η έκθεση, λοιπόν, αναφέρεται σε τέσσερα προγράμματα «μείωσης της βλάβης» και σημειώνει:
Η αφίσα του ΚΕΘΕΑ |
Ο Μπ. Πουλόπουλος επισήμανε ότι η προσπάθεια ιατρικοποίησης του προβλήματος έρχεται σε αντίθεση με βασικές αιτίες του, όπως είναι η κοινωνική, πολιτική και ψυχολογική πλευρά. Μάλιστα, η Ν. Νταουντάκη χαρακτήρισε αβάσταχτη ελαφρότητα την υπεραπλούστευση ότι η τοξικομανία αποτελεί χρόνιο νόσημα και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Στον αντίποδα κινήθηκε στην παρέμβασή της η πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών Αννα Κοκκέβη, που υποστήριξε ότι αποτελεί «χρόνιο υποτροπιάζον νόσημα».
Μάλιστα, σε κάποια στιγμή αναρωτήθηκε απ' το βήμα: «Τι να σου κάνει η πρόληψη; Μακάρι να μπορούσαμε να τους θεραπεύσουμε όλους», ενώ χαρακτήρισε ως λίστα ντροπής τους 2.500 εξαρτημένους που περιμένουν να πάρουν μέρος σε προγράμματα των υποκατάστατων.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και αποτελεσματικότητας των προγραμμάτων φάνηκαν προς το τέλος της παρουσίασης της έκθεση: Ο Μπ. Πουλόπουλος, επικαλούμενος και έρευνες στην Ελλάδα, ανέφερε ότι όσο περισσότερο μένει κάποιος στη στεγνή θεραπεία τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες υποτροπής. Οταν, πρόσθεσε, στα προγράμματα μεθαδόνης επιτρέπεται η παράλληλη χρήση ουσιών τότε ο εξαρτημένος μένει πολύ περισσότερο στη χρήση και όχι στη «μείωση της βλάβης».
Τότε η Αννα Κοκκέβη έθεσε το ερώτημα: «Και τι να κάνουμε; Να τους διώχνουμε από το πρόγραμμα».
«Αυτό που έχει προτείνει το ΚΕΘΕΑ σε σχέση με τη μείωση της βλάβης περιλαμβάνει από προγράμματα προσέγγισης χρηστών στο δρόμο που δεν υπάρχουν πολλά προγράμματα ενημέρωσης, μέχρι προγράμματα πρόληψης και προγράμματα μέσα στις φυλακές. Οταν κάποιος υποτροπιάζει να παραπέμπεται σε άλλη υπηρεσία για να αντιμετωπιστεί κι όχι να μένει στη χρήση» κατέληξε ο Μπ. Πουλόπουλος.
Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων
Βήμα αντιπαράθεσης και - πρωτίστως - ξεκαθαρίσματος των θέσεων των πολιτικών κομμάτων για το θέμα των ναρκωτικών αποτέλεσε η χτεσινή παρουσίαση της έκθεσης του ΟΗΕ, όπου κλήθηκαν εκπρόσωποί τους.
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μπάλλας είπε ότι «με εντολή του προέδρου Κ. Καραμανλή η ΝΔ δεν επιθυμεί να γίνει το θέμα των ναρκωτικών αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης». Ακόμα, ο Κ. Μπάλας, εκφράζοντας όπως είπε προσωπικές απόψεις, χαρακτήρισε την εξάρτηση νόσο συντασσόμενος έτσι με την πρόεδρο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Αννα Κοκκέβη.
Δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και έτσι το λόγο πήρε η Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά και υποψήφια βουλευτής του κόμματος στη Β' Αθήνας. «Τα ναρκωτικά, είπε, είναι μείζον θέμα και πρέπει πρωτίστως στην προεκλογική περίοδο να γίνεται συζήτηση και να υπάρχουν δεσμεύσεις των κομμάτων για τις θέσεις και τις πολιτικές που θα προτείνουν. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ για όλα τα άλλα θέματα τρώγονται άνευ λόγου και αιτίας και η ΝΔ θέλει να εξαιρεθούν τα ναρκωτικά».
«Το ΚΚΕ, τόνισε, έχει λαγαρή άποψη και "καθαρή" θέση για την αντιμετώπισή του. Υπάρχουν αιτίες, όπως η φτώχεια, ο αποκλεισμός στο καπιταλιστικό σύστημα, που γεννούν το πρόβλημα όπως και παράγοντες που το συντηρούν. Ολα αυτά είναι βαθύτατα συνδεδεμένα με την πολιτική που ασκείται. Η πρόληψη είναι πολύ σοβαρό θέμα και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης έλεγε για προγράμματα πρόληψης. Πού είναι η πρόληψη; Επρεπε να υπάρχει αγωγή υγείας στα σχολεία, εκπαίδευση καθηγητών και γονέων και τουλάχιστον ένα "στεγνό" πρόγραμμα σε κάθε νομό. Εμείς δε λέμε "τι να σου κάνει η πρόληψη", κάντε την την έρημη και μετά βλέπουμε τι γίνεται».
Και η Λ. Καρατζά κατέληξε: «Ανησυχούμε όταν ακούμε για εξυγίανση των δημόσιων χώρων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Θεωρούμε ύποπτη τη φούρια του ΟΚΑΝΑ να χορηγηθεί μεθαδόνη, την προσπάθεια να "καθαρίσουν" οι πλατείες από τους χρήστες».
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας παρουσίασε για άλλη μια φορά ως ριζοσπαστική τη θέση για το διαχωρισμό των μαλακών ναρκωτικών «για να αποκόψουμε το νέο από την επαφή από τα σκληρά». Κατά τ' άλλα, τάχτηκε υπέρ και της πρόληψης...
Απελπιστικά τα στοιχεία για την κατάσταση των ναρκωτικών σε όλο τον κόσμο.
Μεταξύ των άλλων αναφέρθηκαν οι δυσανάλογες επιπτώσεις βίας, εγκλήματος και ναρκωτικών: Στη Βραζιλία γίνονται 30.000 ανθρωποκτονίες το χρόνο. Αυξάνεται η διακίνηση μέσω διαδικτύου. Στη Δυτική Ευρώπη - που έχει την πρωτιά στα συνθετικά ναρκωτικά - αυξήθηκαν οι θάνατοι.
Στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 100.000 φορείς του ΕΪΤΖ, που μολύνθηκαν κυρίως από τη χρήση μιας σύριγγας.
Και να φανταστεί κανείς ότι πριν 15 χρόνια - όταν η Αγία Πετρούπολη ήταν το Λένινγκραντ - ήταν σχεδόν άγνωστες αυτές οι καταστάσεις.