ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Μάρτη 2004
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Αντιλαϊκός ο μετεκλογικός προσανατολισμός

Είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ, η πολιτική του υπουργείου θεωρείται δεδομένη

Είτε με ΠΑΣΟΚ, είτε με ΝΔ η πολιτική στον τομέα εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης θεωρείται ότι θα έχει σαφή αντιλαϊκό προσανατολισμό. Είναι δεδομένο ότι η πολιτική που θα ακολουθηθεί θα είναι ακόμα χειρότερη τόσο για τα εισοδήματα των εργαζομένων όσο και για τη θέση τους απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν το πάνω χέρι στην αγορά. Τα παραπάνω προκύπτουν με απόλυτα σαφή τρόπο από τα προγράμματα και τις εξαγγελίες των δύο μεγάλων κομμάτων, που διαγκωνίζονται ποιος θα εφαρμόσει με μεγαλύτερη ευλάβεια τις επιταγές της «ελεύθερης αγοράς» και από τη μέχρι σήμερα πρακτική τους.

Δυο - τρία από τα θέματα που αναμένεται να «τρέξουν» από την επομένη κιόλας των εκλογών είναι ενδεικτικά. Πρώτα και κύρια το ζήτημα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας. Δε χωράει αμφιβολία ότι η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς» και του λεγόμενου ανταγωνισμού που εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αυτή που θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και μετά τις 8 του Μάρτη είτε με «πράσινη» είτε με «γαλάζια» πολιτική ηγεσία. Είναι αυτή ακριβώς η πολιτική, που σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και το ξήλωμα των κατακτήσεων των εργαζομένων που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, γεννά και θρέφει την αβάσταχτη ακρίβεια, τις ανεξέλεγκτες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις και τα καθημερινά αδιέξοδα για τη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών. Είναι φανερό ότι για τους εργαζόμενους δεν έχει καμία απολύτως σημασία εάν η εφαρμογή αυτής της πολιτικής θα συνεχιστεί με την κοροϊδία των «συμφωνιών κυρίων» του ΠΑΣΟΚ ή με κάποια άλλη τακτική έμπνευσης ΝΔ.

Τα ασφάλιστρα των οχημάτων είναι ένα δεύτερο θέμα που θα βρει μπροστά της η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Αυτή την περίοδο οι εταιρίες αναπροσαρμόζουν τα τιμολόγιά τους και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ονομαστικές ανατιμήσεις της τάξης του 10%-15%. Και εδώ είναι ένα το κρατούμενο ότι στο πλαίσιο της πολιτικής που ευαγγελίζονται τα δύο μεγάλα κόμματα ο σεβασμός στη ληστρική δραστηριότητα των ασφαλιστικών μεγαθηρίων είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη νέα πολιτική ηγεσία. Την πρόθεσή τους αυτή εξάλλου, με προεκτάσεις για τα σχέδιά τους όσον αφορά στο ρόλο τους στις αντιδραστικές αλλαγές που έχουν δρομολογήσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για το ασφαλιστικό σύστημα, διαμήνυσαν στους εκπροσώπους των ασφαλιστικών εταιριών πρόσφατα τόσο οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ, μιλώντας στη γενική συνέλευση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας. Ενδεικτικό είναι ότι τόσο η τοποθέτηση του απερχόμενου υπουργού Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλου όσο και εκείνη του Γ. Αλογοσκούφη και του Γ. Παπαθανασίου, υποψηφίων της ΝΔ, έτυχαν της θερμής υποδοχής του ακροατηρίου.

Οι ανατιμήσεις που αξιώνουν οι φαρμακοβιομήχανοι σε χιλιάδες φάρμακα και τις οποίες ουσιαστικά τους έχει υποσχεθεί η απερχόμενη πολιτική ηγεσία είναι ένα ακόμα «ανοιχτό» θέμα. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απλώς καθυστερήσει για αυτονόητους λόγους που συνδέονται με την προεκλογική περίοδο η δημοσιοποίηση μεγάλου αριθμού ανατιμήσεων σε σκευάσματα ταχείας κυκλοφορίας. Πρόκειται για ανατιμήσεις που χαρίζονται στους φαρμακοβιομήχανους, με πρόσχημα την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας και την αποφυγή των παράλληλων εξαγωγών. Οι νέες αυξήσεις στα φάρμακα θα δώσουν ένα ακόμα πλήγμα στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ασφαλισμένους, διαιωνίζοντας την πολιτική της αντιμετώπισής τους ως εμπορεύσιμου προϊόντος για τη συγκέντρωση κερδών στα χέρια των μονοπωλίων, απεμπολώντας το χαρακτήρα του ως αγαθού που πρέπει να είναι προσιτό και διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή για όποιον το έχει ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δυσκολέψουν τα σχέδια των δύο μεγάλων κομμάτων. Να καταγγείλουν τις πολιτικές τους και να τους δώσουν ένα γερό πλήγμα σ' αυτές τις εκλογές, να στείλουν μήνυμα αντίστασης δίνοντας την ψήφο τους στο ΚΚΕ.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ - ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ
Σε «σημείο μηδέν» ο τουρισμός

Την ομοιότητα των πολιτικών τους κατευθύνσεων και προτεραιοτήτων για την τουριστική ανάπτυξη, ξεδίπλωσαν χτες οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στους χαιρετισμούς που απηύθυναν στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Γ. Ευαγγέλου, εκτίμησε ότι ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται «στο σημείο μηδέν» και ζήτησε «νέα στρατηγική και πολιτική». Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του επισήμανε ότι «αν κανείς συγκρίνει σήμερα τις δηλώσεις περί προστασίας και ειδικών προγραμμάτων για τους μικρομεσαίους και το τι συμβαίνει στην πράξη, δε θα μπορεί να είναι αισιόδοξος για το μέλλον τους».

Στη συνέλευση χαιρέτισαν αρκετοί βουλευτές και πολιτευτές του δικομματισμού και κυρίως της ΝΔ, από την οποία μίλησε και ο γενικός γραμματέας της Β. Μεϊμαράκης. Παρά τις τεχνοκρατικές διαφορές που εμφανίστηκαν (η ΝΔ σκοπεύει να επανασυστήσει το υπουργείο Τουρισμού, ενώ θεωρεί ότι δεν προβάλλεται σωστά ο ελληνικός τουρισμός), οι στοχεύσεις των δύο κομμάτων είναι ίδιες για: Την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας. Την προσέλευση «ποιοτικού» τουρισμού με τουρίστες που θα ξοδεύουν περισσότερα. Την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Την ανάπτυξη των «εναλλακτικών μορφών τουρισμού». Τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση των επιχειρηματιών κ.ά.

Από κοντά και ο ΣΥΝ, αναφέρθηκε σε παρόμοιες θέσεις με προμετωπίδα την «προστασία του περιβάλλοντος» αλλά και προτάσεις όπως για δημιουργία μιας άλλης ΕΤΑ στη θέση της σημερινής «αμαρτωλής», πάλι με στόχο τη «διαχείριση» της δημόσιας περιουσίας, αλλά με σεβασμό στο... Σύνταγμα.

Χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΚΕ απηύθυνε ο Ν. Καραθανασόπουλος, που μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο τουρισμός είναι κοινωνική ανάγκη και κλάδος οικονομικής δραστηριότητας. Δε θέλουμε ούτε να τον αφορίσουμε, ούτε να τον εκθειάσουμε, γιατί είναι μια ευάλωτη δραστηριότητα και θεωρούμε ότι χρειάζεται ισόρροπη ανάπτυξη. Η οπτική μας απέναντι στον τουρισμό έχει άμεση σχέση με το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου και της οικογένειάς του στον παραθερισμό». Αναφέρθηκε επίσης στο συμφέρον των μικρών επιχειρήσεων και του τουριστικού κλάδου να αντιταχθούν στις πολιτικές που στηρίζουν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου στο χώρο τους.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΡΤΑΣ
Αιτήματα επιβίωσης

Σύσκεψη για τις συνέπειες από τις πρόσφατες καταστροφές

Τον ορατό κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής που αντικρίζει η αγροτιά της Αρτας, εξαιτίας των καταστροφών στις καλλιέργειες από την πρόσφατη κακοκαιρία, επισήμαναν οι μαζικοί φορείς του νομού, στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας την περασμένη Κυριακή στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Χιλιάδες δέντρα στον τομέα των εσπεριδοειδών και της ελαιοκαλλιέργειας, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα καταστραφούν ολοσχερώς ή στο μεγαλύτερο μέρος τους, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η αντικατάστασή τους ή η ριζική αφαίρεση κατεστραμμένων βραχιόνων και κλαδιών. Οι παραπάνω καλλιεργητικές φροντίδες, οι εξειδικευμένες λιπάνσεις και η καταπολέμηση των αυξημένων φυτοπαθολογικών ασθενειών και προσβολών απαιτούν επιπρόσθετες δαπάνες και εργασία, για τις οποίες αδυνατούν να ανταποκριθούν οι εσπεριδοκαλλιεργητές και ελαιοκαλλιεργητές του νομού.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω σοβαρών προβλημάτων οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων, οι εσπεριδοκαλλιεργητές και ελαιοκαλλιεργητές ζητούν:

  • Αμεση αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο των εσπεριδοειδών και της ελιάς και έγκαιρη καταβολή των χρημάτων στους δικαιούχους, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες καλλιεργητικές δαπάνες και στην αντικατάσταση των φυτών
  • Οικονομική ενίσχυση των πληγέντων εσπεριδοκαλλιεργητών και ελαιοπαραγωγών που το φυτικό τους κεφάλαιο καταστράφηκε, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις οικονομικές τους ανάγκες
  • Ατοκο «πάγωμα» των χρεών, για μία πενταετία, των πληγέντων καλλιεργητών και αποπληρωμή τους με το χαμηλότερο επιτόκιο που θα διαμορφωθεί από τώρα μέχρι την αποπληρωμή τους
  • Αμεση υλοποίηση των σύγχρονων αρδευτικών έργων για την πεδιάδα της Αρτας και των περιοχών Πέτα, Κομποτίου
  • Μείωση των στρεμμάτων από τα 20 που είναι σήμερα στα 5, για να μπορεί κάποιος παραγωγός να ενταχθεί στο επιδοτούμενο καθεστώς εγκατάστασης ανεμομεικτών
  • Να δοθεί αντίστοιχη με τους ανεμομείκτες επιδότηση και στη σύνδεση των ανεμομεικτών με ηλεκτρικό ρεύμα
  • Να δοθεί αποζημίωση στους ψαράδες για την ποσότητα των ψαριών που καταστράφηκε από τον παγετό και να προχωρήσουν τα έργα εκσυγχρονισμού στις λιμνοθάλασσες.
Και σήμερα εξαργύρωση δραχμών με ευρώ

Παρατάθηκε, μέχρι και σήμερα το μεσημέρι, η προθεσμία ανταλλαγής των δραχμών σε κέρματα, που θα γίνεται από τα καταστήματα της Τράπεζας της Ελλάδας. Η απόφαση αυτή, πάρθηκε από τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας μετά την ταλαιπωρία, που σημειώθηκε χτες - ήταν επίσημα η τελευταία μέρα εξαργύρωσης των δραχμικών κερμάτων με ευρώ - τόσο για το συναλλασσόμενο κοινό όσο και για τις κεντρικές υπηρεσίες της τράπεζας στην Αθήνα. Σημειώνεται, πως η προθεσμία ανταλλαγής των δραχμικών χαρτονομισμάτων (χαρτονομίσματα σε δραχμές) με ευρώ λήγει την 1η Μάρτη 2012.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ