Συνάντηση όλων των αδιόριστων, στη Μέση Εκπαίδευση, καλλιτεχνών, διοργανώνουν αύριο (10.30πμ ) στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, 3ος όροφος), η Ενωση Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Σκοπός της συνάντησης είναι να συζητηθούν οι ενέργειες για τη διεκδίκηση περισσότερων διορισμών και διαδικασιών διαφάνειας.
Οπως σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους, «μέσα στα δύο - τρία τελευταία χρόνια ο αριθμός των καλλιτεχνών, που έχουν υποβάλει αίτηση διορισμού στο υπουργείο Παιδείας και παραμένουν αδιόριστοι, έχει απότομα διογκωθεί. Ο αριθμός των αδιόριστων αυτή τη στιγμή είναι σχεδόν ο μισός του αριθμού των διορισμένων».
Φέτος, 388 άτομα παραμένουν σε αναμονή στην επετηρίδα. Εκτός από αυτούς, υπάρχει και ένας αριθμός νέων αποφοίτων εκτός επετηρίδας. Τη φετινή χρονιά διορίστηκαν μόνο 31 εκπαιδευτικοί από την επετηρίδα και 10 από το ΑΣΕΠ. Την ίδια στιγμή η συντριπτική πλειοψηφία των Λυκείων της χώρας, πολλά Γυμνάσια και πολλά ΤΕΕ, ενώ έχουν ανάγκη διδασκαλίας των εικαστικών, μένουν ακάλυπτα.
Ως παράγοντες που συμβάλλουν στη γέννηση αυτού του προβλήματος αναφέρονται: Ο μικρός αριθμός οργανικών θέσεων, η μείωση ωρών διδασκαλίας στο Λύκειο και η μετατροπή του μαθήματος από υποχρεωτικό σε μάθημα επιλογής, η σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας και η αύξηση του αριθμού των αποφοίτων των Σχολών Καλών Τεχνών. Ο σημαντικότερος όμως παράγοντας είναι «ότι η εκπαιδευτική πολιτική δε θέλει την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας, αντίθετα θέλει τον περιορισμό ή και τον εξοστρακισμό της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης από το σχολείο».
Εργο του Γιώργη Βαρλάμου |
Ο Κώστας Αργύρης φιλοτέχνησε νεκρές φύσεις, συνθέσεις που διακρίνονται για την εσωτερικότητα και την αρμονική τους ανάπτυξη. Ο Τάσος Αριδάς έστρεψε την προσοχή του στα άνθη του χειμώνα, παρουσιάζοντας γκουάς και ακουαρέλες. Ο Γιώργης Βαρλάμος παρουσιάζει πικροδάφνες, σε μια σύνθεση που μαρτυρεί τις γνωστές αρετές του καλλιτέχνη και, κυρίως, τη λεπτότητα της απόδοσης, αλλά και τη χρωματική ευαισθησία της ζωγραφικής του τέχνης. Ο Στέλιος Γαβαλάς συμμετέχει με μια σειρά από γλυπτές συνθέσεις, ενώ ο Βασίλης Διονυσόπουλος προτείνει λουλούδια, που προβάλλουν ως επαναστάτες μέσα στο ήσυχο φυσικό τους περιβάλλον.
Ο Ευθύμης Ευθυμιάδης φιλοτέχνησε λουλούδια, που αναπτύσσονται στο περιθώριο μιας βιομηχανικής και βαθιά απρόσωπης κοινωνίας, ενώ ο Πέτρος Ζουμπουλάκης επέλεξε, όχι ένα λουλούδι, αλλά ένα δέντρο ολάνθιστο. Η Σοφία Μαζαράκη - Καλογεροπούλου φιλοτέχνησε ένα ανθοπωλείο και ο Χρήστος Καράς προτείνει μια σύνθεση σε βαθύ άλικο χρώμα. Ο Δημήτρης Κατσιγιάννης χρησιμοποίησε την υδατογραφία, ενώ ο Σπύρος Κουρσάρης παρουσιάζει ανθοδέσμες και λουλούδια σε κάμπους και πεδιάδες. Ο Θανάσης Μακρής επιλέγει νεκρές φύσεις με λουλούδια, ενώ ο Λάζαρος Μαράβας χρησιμοποίησε σχηματοποιημένα αυτοκίνητα από λαμαρίνα, προκειμένου να αναπαραστήσει μια εορταστική παρέλαση λουλουδιών.
Η Εύα Μελά συμμετέχει με ζωγραφικό έργο, που θυμίζει τμήμα πομπηιανής τοιχογραφίας, ενώ ο Μίλτος Παντελιάς παρουσιάζει ένα από τα παλίμψηστά του. Ο Αγγελος Ραζής προτείνει μια αρμονική σύνθεση με έντονο χαρακτήρα και ο Μάριος Σπηλιόπουλος στήνει στον τοίχο δύο έργα του, δύο αποδόσεις του θέματος του λουλουδιού. Στην έκθεση συμμετέχει με δύο έργα και ο Πάνος Φειδάκης, καθώς και οι: Παναγιώτης Μπελντέκος, Κώστας Νταούλας, Γιώργος Σταματόπουλος, Σωτήρης Στέλιος, Βασίλης Τάγκαλος και Ελευθερία Τζίτζη - Νικολαΐδου.
«Γλαροπούλια», έργο της Α. Τσεβά |
Εργο του Γ. Βαλέντη |
Την ίδια μέρα (7μμ) εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη), έκθεση έργων ζωγραφικής του Γεράσιμου Βαλεντή. Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, η οποία περιλαμβάνει 24 πορτρέτα (λάδια) μεσαίων διαστάσεων, με τίτλο «Αμπιτα». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του Δεκέμβρη.
Μια προσωπική κατάθεση ψυχής στα πολιτιστικά δρώμενα της ιδιαίτερης πατρίδας του, αλλά και στον αγώνα για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας - αγώνας, που αφορά όμως μόνο το μεράκι μερικών συμπολιτών μας και όχι την εξουσία αυτού του τόπου - αποτελεί το Λαογραφικό Μουσείο, που δημιούργησε στην Παλαιοκώμη Σερρών ο ζωγράφος Τάσσος Χατζηγεωργιάδης.
Το μουσείο, που είναι σχεδόν έτοιμο και ετοιμάζεται για τα εγκαίνιά του την Ανοιξη του 2000, είναι εξ ολοκλήρου έργο του καλλιτέχνη, δουλεύοντας σ' αυτό για πάνω από 10 χρόνια, χωρίς καμία κρατική υποστήριξη, αν και την είχε ζητήσει προσωπικά από την τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.
Ο Τ. Χατζηγεωργιάδης γεννήθηκε στην Παλαιοκώμη το 1938, ταξίδεψε στη Γερμανία και την Ελβετία, όπου, παρά την επιτυχία του σαν ζωγράφος, δε θα βρει σταθερή δουλιά και θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να βάλει μπροστά τη δημιουργία του μουσείου. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί και με το γραπτό λόγο, ενώ συμμετέχει ενεργά στα κοινά και τους λαϊκούς αγώνες.
Στους χώρους του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη, παρουσιάζεται έως τις 3 του Γενάρη η έκθεση «Το τοπίο από τις συλλογές ζωγραφικής της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων». Εκτίθενται έργα των: Ι. Δούκα, Β. Μποκατσιάμπη, Οδ. Φωκά, Θ. Τριανταφυλλίδη, Γ. Ροϊλού, Κ. Παρθένη, Γ. Μπουζιάνη, Ν. Λύτρα, Σπ. Παπαλουκά, Β. Σεμερτζίδη, Γ. Σπυρόπουλου, αλλά και νεότερων δημιουργών μας, όπως των: Ο. Ζούνη, Γ. Καλαμάρα, Μ. Καρανάση, Γ. Στεφανάκι κ.ά. Η εικαστική διαπραγμάτευση του τοπίου - χώρου από τα μέσα του περασμένου αιώνα έως τις σύγχρονες αναζητήσεις στην Ελλάδα, αποτελεί το κίνητρο αυτής της έκθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά προγράμματα και ξεναγήσεις σε σχολεία και φορείς της περιοχής. Την επιμέλεια της ενδιαφέρουσας αυτής εικαστικής παρουσίασης, έχει η Εφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης, Νέλλη Κυριαζή, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πραγματοποιηθούν από το ζωγράφο Θανάση Σπηλιόπουλο.