ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκροτήθηκαν στους καθημερινούς αγώνες

Η εισηγητική παρουσίαση από την Γενική Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα

«Τα ψηφοδέλτια μάχης, για τις εκλογές στις 7 του Μάρτη, που συγκροτούνται από αγωνιστές του εργατικού και μαζικού λαϊκού κινήματος, από διανοούμενους, ανθρώπους των Τεχνών και του Πολιτισμού, πρωταγωνιστές στις μάχες των φτωχομεσαίων λαϊκών στρωμάτων της πόλης και του χωριού, ψηφοδέλτια, στα οποία καταγράφεται, και μέσα από την παρουσία των προσώπων που τα συγκροτούν, η αντίληψη του ΚΚΕ για την κοινωνική συμμαχία, παρουσίασε χτες το ΚΚΕ με ειδική συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

Την παρουσίαση έκανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, πλαισιωμένη από τους υποψηφίους που κοσμούν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του Κόμματος, ενώ παρόντες στην αίθουσα ήταν επίσης οι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια της Α΄ και Β΄ εκλογικής Περιφέρειας Αθήνας.

Παρουσιάζοντας τα ψηφοδέλτια η Αλέκα Παπαρήγα σημείωσε:

Δίνουμε, σήμερα, στη δημοσιότητα ένα μεγάλο μέρος των ονομάτων, το μεγαλύτερο μέρος των ονομάτων, που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και τα ψηφοδέλτια της Α΄ και Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας. Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αποφασίσαμε κάθε περιφέρεια, κάθε νομός, με δική του ευθύνη να δίνει τα ψηφοδέλτια στη δημοσιότητα, μια και με δική τους ευθύνη οι οργανώσεις αποφάσισαν τη σύνθεσή τους, σε συνεργασία, βεβαίως, με ανθρώπους εξωκομματικούς, με ανθρώπους που συνεργαζόμαστε μαζί.

Η σύνθεση των ψηφοδελτίων

Θα σας δώσω ορισμένα γενικά στοιχεία, τα οποία βεβαίως ανταποκρίνονται στην έως τώρα διαμόρφωση των ψηφοδελτίων και όταν αυτά θα ολοκληρωθούν πανελλαδικά, θα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε τα τελικά.

Μέχρι στιγμής, στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ που έχουν συγκροτηθεί, οι συνεργαζόμενοι βρίσκονται στο 20%. Εμείς θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι και αυτή τη φορά η ΚΕ, οι κομματικές οργανώσεις, έκαναν προσπάθειες, όσες περνούσαν απ' το χέρι τους, με βάση βεβαίως και τις κεντρικές επιλογές του Κόμματος, στα ψηφοδέλτια να συμμετέχουν εργαζόμενοι αγωνιστές και αγωνίστριες, με τους οποίους βρεθήκαμε πολλές φορές στη μάχη.

Σεβόμαστε τις διαφορετικές ιδεολογικές απόψεις που μπορεί να έχουν, τις ιδιαίτερες πολιτικές αντιλήψεις. Θεωρούμε όμως ότι η συνεργασία πάνω σ' αυτό που μας ενώνει, μια συνεργασία που συνδέεται με καθημερινούς αγώνες, είναι ό,τι πολύτιμο μπορεί να υπάρξει, πολύ περισσότερο που το ΚΚΕ θεωρεί ότι ένα απ' τα κριτήρια για την ενίσχυσή του είναι για να διαθέσει τη νέα δύναμή του στην υπόθεση των συνεργασιών και συμμαχιών, μια και ο αντίπαλος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πάρα πολύ ισχυρός και σε εθνικό και σε διεθνές επίπεδο.

Επομένως, χρειάζεται μια μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία, μια ευρύτατη συσπείρωση, για να τα βγάλει πέρα το ενιαίο μέτωπο της άμυνας, της αντίστασης και της αντεπίθεσης.

Στα ψηφοδέλτιά μας, μέχρι τώρα, το ποσοστό των γυναικών βρίσκεται στο 20%. Δε σας κρύβω ότι δε μας ικανοποιεί και θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε στο τέλος να το ανεβάσουμε. Πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι και οι άνδρες μετέχοντες στα ψηφοδέλτια έχουν την ίδια ευαισθησία με τις ίδιες τις γυναίκες, στην ανάδειξη των ιδιαίτερων γυναικείων προβλημάτων.

Στα ψηφοδέλτιά μας, επίσης, συμμετέχουν νέοι άνθρωποι. Δεν έχω αυτή τη στιγμή, επειδή δεν έχουν ολοκληρωθεί τα ψηφοδέλτια, στοιχεία για να σας πω το ποσοστό αυτών που συμμετέχουν για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια. Οπωσδήποτε υπάρχει και τέτοιο. Μια και πιστεύουμε όχι γενικά και αφηρημένα στην ανανέωση, αλλά στην ανάγκη πραγματικά νέοι άνθρωποι να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια, να συμμετέχουν και άνθρωποι που διακρίνονται στη σύγχρονη φάση για τους αγώνες και για την προσπάθειά τους.

Μας ενδιέφερε - και αυτό νομίζουμε ότι το έχουμε πετύχει και θα είναι και μέχρι τέλος έτσι - στα ψηφοδέλτιά μας να εκφράζεται η εργατική τάξη, οι εργάτες και οι υπάλληλοι δηλαδή, οι μικρομεσαίοι της πόλης, η μικρομεσαία αγροτιά, οι άνθρωποι που διακρίνονται για το επιστημονικό τους έργο, μαζί με την αγωνιστική τους συνεισφορά, καλλιτέχνες, διανοούμενοι, και αυτό όχι για λόγους τυπικούς ή απλώς εμφάνισης, αλλά γιατί στα ψηφοδέλτιά μας, στα ψηφοδέλτια που συγκροτεί το ΚΚΕ με συνεργαζόμενους, μας ενδιαφέρει να προβληθεί η θέση μας, η αντίληψή μας, για την κοινωνική συμμαχία.

Διότι η πολιτική συμμαχία, που βεβαίως είναι το ζητούμενο, πρέπει να στηρίζεται οπωσδήποτε και να θεμελιώνεται στην κοινωνική συμμαχία όλων εκείνων των δυνάμεων, που έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη και τα κεφάλαια και τη νέα τάξη πραγμάτων.

Αγωνιστές πρώτης γραμμής

Ενδεικτικά θα ήθελα να αναφέρω στα ψηφοδέλτια της Α΄ και Β΄ Περιφέρειας της Αθήνας ανθρώπους με τους οποίους συνεργαζόμαστε, όπως είναι ο Γιώργος Γκολφινόπουλος, ελεύθερος επαγγελματίας, ο Νίκος Παπαγεωργίου ξενοδοχοϋπάλληλος, ο Δημήτρης Τριανταφύλλου τραπεζικός υπάλληλος, η Βάσια Τριφύλλη ηθοποιός και βεβαίως η Λιάνα Κανέλλη που είναι και σήμερα βουλευτής.

Θα ήθελα να αναφερθώ σε διανοούμενους καλλιτέχνες όπως είναι ο Γιώργος Κακουλίδης, ο Βασίλης Κολοβός, ο Βασίλης Λέκκας, η Εύα Μελά, ο Δημοσθένης Μπαρτζώκας, ο Φοίβος Ταξιάρχης, η Εύα Φάμπα.

Και βεβαίως στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υπάρχουν γνωστά ονόματα. Το ψηφοδέλτιο αρχίζει με τον Κώστα Καζάκο, γνωστό και για την καλλιτεχνική του δράση, αλλά και για τη μεγάλη δράση στο κίνημα, με ιδιαίτερη αιχμή το κίνημα κατά του πολέμου, υπέρ της ειρήνης. Κλείνει με τον Θεοχάρη Παπαμάργαρη, επίσης γνωστό και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και στο κίνημα, στη Διεθνή Δημοκρατική Αλληλεγγύη. Συμμετέχει, επίσης, ο Κώστας Δρούτσας απ' τη Θεσσαλονίκη που ανήκει στην Κίνηση Πολιτών. Και επίσης γνωστοί άλλοι αγωνιστές και παράγοντες, όπως είναι ο Θερμός Ηλίας, ο Λουγκής Τηλέμαχος, η Μανωλάκου Διαμάντω, ο Μαυρίκος Γιώργος, ο Κώστας Μαραγκουδάκης, ο Νίκος Μπογιόπουλος, η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου.

Και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας υπάρχουν συνεργαζόμενοι που αντιπροσωπεύουν όλη αυτή την κοινή δράση που επιτελέσαμε και ως κόμμα, αλλά και με τη δική τους προσωπική συμμετοχή αυτά τα χρόνια. Και βεβαίως οι ίδιοι θα μπορούσαν να πάρουν το λόγο και να τοποθετηθούν μπροστά σας. Σας ευχαριστώ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ