ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναζητούνται... τα όπλα μαζικής καταστροφής

Εξι Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί και 3 αγνοούμενοι είναι ο απολογισμός των επιθέσεων του Σαββατοκύριακου, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ μεταβαίνει στο Παρίσι να συζητήσει για «το μέλλον του ΟΗΕ στο Ιράκ»

Από κηδεία Αμερικανού στρατιώτη που μετείχε στην κατοχή και κηδεύεται στον τόπο καταγωγής του στις Φιλιππίνες...

Associated Press

Από κηδεία Αμερικανού στρατιώτη που μετείχε στην κατοχή και κηδεύεται στον τόπο καταγωγής του στις Φιλιππίνες...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΟΥΛΗ.-

Να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σπεύδουν στελέχη των ηγεσιών της κατοχικής «συμμαχίας», μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις του παραιτηθέντος Ντέιβιντ Κέι ότι «δεν υπάρχουν αποθέματα όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ». Την ίδια στιγμή, οι αντικατοχικές επιθέσεις παρουσίαζαν σχετική κλιμάκωση, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μεταβαίνει εκτάκτως στο Παρίσι, όπου θα έχει συνομιλίες με τη γαλλική ηγεσία για το «μελλοντικό ρόλο του ΟΗΕ στην κατεχόμενη χώρα».

Βέβαιος ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν αποθηκευμένα όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ εμφανίζεται, σε συνεντεύξεις του, ο Ντέιβιντ Κέι, επικεφαλής της αμερικανικής ομάδας εμπειρογνωμόνων, που «χτενίζει» γι' αυτόν ακριβώς το λόγο την κατεχόμενη χώρα από το καλοκαίρι. Ο Κέι, που παραιτήθηκε την Παρασκευή, υποστήριξε ότι «με βάση όσα ο ίδιος είδε», τα όποια προγράμματα του Ιράκ ήταν, μάλλον, σε αχρηστία μετά το 1991 και κάλεσε τις μυστικές υπηρεσίες «να δώσουν εξηγήσεις για τις λανθασμένες πληροφορίες που δημοσιοποίησαν». «Λάδι στη φωτιά» των αμφιβολιών του Κέι έριξε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι η ύπαρξη ή όχι «όπλων μαζικής καταστροφής» στο Ιράκ παραμένει «ανοιχτό ερώτημα» και αναρωτήθηκε, επίσης, για το «τι τελικά υπήρχε και τι δεν υπήρχε στη χώρα».

Οι παρατηρήσεις του Κέι προκάλεσαν καταιγισμό αντιδράσεων από τα διάφορα στρατηγεία των «απελευθερωτών». Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, χαρακτήριζε «θλιβερό» το ότι δεν έχουν βρεθεί ακόμη όπλα, αλλά επέμενε ότι ο πόλεμος ήταν απολύτως δικαιολογημένος, γιατί «απομακρύνθηκε ένας φοβερός τύραννος και οι μετέπειτα εξελίξεις με τις συμφωνίες του Ιράν και της Λιβύης για τα δικά τους πυρηνικά προγράμματα, αποδεικνύουν ότι βοήθησε στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου». Ανάλογη άποψη διατύπωσε και Αμερικανός αντιπρόεδρος, Ντικ Τσένεϊ, μιλώντας στην ιταλική Γερουσία, ο οποίος, αφού εξήρε την απομάκρυνση Σαντάμ από το προσκήνιο, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα όπλα μαζικής καταστροφής. «Σωστό στις βασικές του αρχές» χαρακτήρισε τον πόλεμο και ο Αυστραλός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, τονίζοντας ότι όταν έγινε η εισβολή «ήταν πολύ νωρίς για να ξέρουμε μετά βεβαιότητας για τα όπλα».

Οι δηλώσεις Κέι, όμως, επανέφεραν στο προσκήνιο και το γνωστό αμερικανικό ισχυρισμό περί μεταφοράς των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής στη Συρία. Ο Κέι δήλωσε ότι υπάρχουν δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν φορτηγά να κατευθύνονται στη Συρία, αλλά διευκρίνισε ότι ουδείς γνωρίζει τι μεταφέρουν, αλλά ότι ακόμη και αν μεταφέρουν όπλα, δεν μπορεί να είναι πολλά. Οι παρατηρήσεις του εξόργισαν τη Δαμασκό, η οποία διά στόματος του υπουργού Πληροφοριών επανέλαβε ότι δεν έχει ιδέα για τα ιρακινά όπλα.

Διαβουλεύεται ο ΟΗΕ, μπαράζ επιθέσεων

Στο Παρίσι μεταβαίνει, σήμερα, ο Κόφι Ανάν για να συζητήσει με τον Ζακ Σιράκ το μέλλον του ΟΗΕ στο Ιράκ. Για πολλούς αναλυτές, θα συζητηθεί και το αμερικανικό αίτημα για αποστολή επιτροπής εμπειρογνωμόνων στο Ιράκ, η οποία θα εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτή η διεξαγωγή γενικών εκλογών όπως ζητούν οι σιίτες. Το ταξίδι αυτό αιφνιδίασε τους διπλωματικούς κύκλους, καθώς λίγο νωρίτερα ο Ανάν διέρρεε ότι θα αποφασίσει εντός 24ώρων για το ζήτημα, αμέσως μόλις λάβει και την αναφορά από τους 2 απεσταλμένους του.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αιματηρό αποδείχτηκε το Σαββατοκύριακο για τις κατοχικές δυνάμεις. Μέχρι χτες, συνεχίζονταν οι έρευνες στον ποταμό Τίγρη, κοντά στο Τικρίτ, για τον εντοπισμό 3 Αμερικανών στρατιωτών: ενός που χάθηκε σε περιπολία εν πλω, την Κυριακή το βράδυ, και δύο που κατέπεσαν με το ελικόπτερό τους ενώ τον αναζητούσαν. Στην περιπολία έχασαν τη ζωή τους, από άγνωστη αιτία, και 3 Ιρακινοί αστυνομικοί, ενώ άλλοι 3 Αμερικανοί στρατιώτες σώθηκαν. Την Παρασκευή, στη Μοσούλη, συνετρίβη άλλο ένα ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Αμερικανοί. Την Κυριακή, επίσης, 4 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν στο Ραμάντι από επίθεση. Το Σάββατο, 6 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε χωριστές επιθέσεις στο Μπαϊτζί, στη Χαλίντιγια και στη Φαλούτζα, ενώ 4 Ιρακινοί σκοτώθηκαν στη Σαμάρα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οριστικοποιήθηκε η ανταλλαγή αιχμαλώτων

ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Την Πέμπτη θα γίνει, τελικά, η ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στη σιιτική λιβανική οργάνωση «Χεζμπολάχ» και τον ισραηλινό στρατό, στη βάση συμφωνίας που επιτεύχθηκε μετά από πολύχρονες διαμεσολαβητικές προσπάθειες, κυρίως, Γερμανών διπλωματών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 400 Παλαιστινίους μαχητές, 23 Λιβανέζους, 12 Αραβες και 1 Γερμανό υπήκοο που τον κατηγορεί για σχεδιασμό επίθεσης για λογαριασμό της «Χεζμπολάχ», ενώ παράλληλα θα παραδώσει στην οργάνωση τις σορούς 59 Λιβανέζων και Παλαιστινίων μαχητών. Από την πλευρά της, η οργάνωση θα παραδώσει στο Ισραήλ τον επιχειρηματία Ελχάνα Τενενμπάουμ, που κρατά αιχμάλωτο εδώ και λίγα χρόνια, που τον κατηγορεί ως πράκτορα της Μοσάντ, και 3 Ισραηλινούς στρατιώτες που αγνοούνται επί χρόνια, χωρίς, όμως, να διευκρινίζει αν παραμένουν ζωντανοί.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι «έτοιμο» να απελευθερώσει και τους, περίπου 25 Ιορδανούς αιχμαλώτους που κρατά, καθώς «οι σχέσεις με την Ιορδανία είναι σημαντικές». Οι δηλώσεις έγιναν ενόψει επίσκεψής του στο Αμμάν τις προσεχείς μέρες.

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, έγινε γνωστό ότι η παλαιστινιακή ηγεσία αποφάσισε να «ενοποιήσει υπό ένα επιχειρησιακό κέντρο για τη Λωρίδα της Γάζας και ένα για τη Δ. Οχθη, όλα τα Σώματα Ασφαλείας», κίνηση που διευκρινίζει ότι «δε γίνεται επειδή αυτό ζητά ο "οδικός χάρτης" αλλά για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη εγκληματικότητα».

«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ»
Αυξάνονται τα θύματα...

ΜΠΑΝΓΚΟΚ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Εντείνεται η ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας της λεγόμενης «γρίπης των πουλερικών» που έχει εκδηλωθεί πλέον σε οκτώ χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων θανάτων σε Ταϊλάνδη και Βιετνάμ ανέρχεται σε επτά, με τελευταίο θύμα ένα εξάχρονο αγοράκι από την Ταϊλάνδη. Ενδεχομένως, μέσα στο τρέχον 24ωρο ο αριθμός των θυμάτων να ανέλθει σε 12, καθώς οι ταϊλανδικές Αρχές αναμένουν τα τεστ για την εξακρίβωση της αιτίας θανάτου άλλων τεσσάρων ατόμων που πέθαναν με συμπτώματα τα οποία θυμίζουν μόλυνση από τον ιό H5N1 που έχει προσδιοριστεί ως η αιτία του κακού...

Η Ινδονησία και το Πακιστάν ήταν οι πιο πρόσφατες, έως τώρα, περιπτώσεις χωρών που ανέφεραν μέσα στο τελευταίο 48ωρο κρούσματα της «γρίπης των πουλερικών». Οι Πακιστανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν πως πρόκειται για διαφορετική ποικιλία ιών και όχι του H5N1. Στην Ινδονησία, μερίδα του Τύπου κατηγόρησε την κυβέρνηση Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι πως ενέδωσε στις πιέσεις επιχειρηματικού λόμπι και γι' αυτό καθυστέρησε να ανακοινώσει κρούσματα της ασθένειας στη χώρα...

Την ίδια ώρα, οι αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) φαίνονται ολοένα και πιο ανήσυχοι σε σχέση με την «ταχύτατη», όπως τη χαρακτηρίζουν, εξάπλωση της επιδημίας. Σημείωσαν χτες πως οι ερευνητικές προσπάθειες για την κατασκευή αποτελεσματικού εμβολίου στον άνθρωπο έναντι της «γρίπης των πουλερικών» πήγαν «μερικά βήματα πίσω», καθώς βασικός πυλώνας των ερευνών ήταν «ξεπερασμένη ποικιλία ιού» που είχε πρωτοεκδηλωθεί στο Χονγκ Κονγκ το 1997...

«Κανείς δεν μπορεί πλέον να αγνοήσει την ταχύτατη εξάπλωση της επιδημίας», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΠΟΥ Πίτερ Κόντιγκλεϊ κάνοντας έκκληση στις αρμόδιες αρχές για «πολύ σχολαστική» τήρηση των συνθηκών θανάτωσης και ενταφιασμού των εκατομμυρίων πουλερικών, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος μόλυνσης των υδροφόρων οριζόντων, το οποίο θα διευκολύνει τη μετάλλαξη και μετάδοση του ιού σε άλλα ζωικά είδη, ακόμη και στον άνθρωπο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ