ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι Αμερικανοί πιέζουν τη Λευκωσία

Η Ουάσιγκτον μεθοδεύει διαδικασίες που οδηγούν το Κυπριακό εκτός πλαισίου του ΟΗΕ

Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη των επιλογών της στο Κυπριακό, καθώς ο «διεθνής παράγων» κλιμακώνει τις πιέσεις, ζητώντας από τη Λευκωσία «περισσότερη ευελιξία», προκειμένου να καταστεί δυνατή η επίλυση του προβλήματος πριν την τυπική ένταξη του νησιού στην ΕΕ.

Οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η ελληνική πλευρά περιγράφονται από την τάση που εντέχνως καλλιεργείται για τον ορισμό Αμερικανού διαιτητή για το Κυπριακό. Ηδη η Αγκυρα έχει υποβάλει σχετική πρόταση για τον ορισμό επιδιαιτητή και η Ουάσιγκτον κατευθύνει τις πιέσεις της προς την ελληνική πλευρά.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κ. Πάουελ τηλεφώνησε στον Γ. Παπανδρέου την περασμένη βδομάδα και του ζήτησε να «πείσει» τη Λευκωσία να εμφανιστεί με μεγαλύτερη ευελιξία στο τραπέζι των συνομιλιών. Μάλιστα, όπως φάνηκε από όσα έγιναν γνωστά από αυτή τη συνομιλία οι Αμερικανοί εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τις τουρκικές τοποθετήσεις για το Κυπριακό, όπως αυτές εκφράστηκαν την περασμένη βδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αγκυρα.

Οι τοποθετήσεις αυτές, ωστόσο, δεν ικανοποιούν την ελληνική πλευρά. Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χαρακτήρισε τις τελευταίες τουρκικές τοποθετήσεις «ασαφείς». Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «εκείνο που χρειάζεται είναι μια ουσιαστική μεταβολή της τουρκικής θέσης, ώστε να καταστεί δυνατή, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού».

Για τις τελευταίες παρασκηνιακές διεργασίες για το Κυπριακό, ενημέρωσε τηλεφωνικά ο υπουργός εξωτερικών Γ. Παπανδρέου τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι Τούρκοι δείχνουν να θέλουν την προώθηση του θέματος, αλλά πρέπει να αποδεχτούν το «σχέδιο Ανάν». Οπως ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, οι δυσκολίες για την επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου οφείλονται στη στάση που τηρεί η Τουρκία και στο ρόλο που συνεχίζει να παίζει ο Ραούφ Ντενκτάς. Παράλληλα, σημείωσε ότι το σχέδιο του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας της Τουρκίας κινείται εκτός του «σχεδίου» του Κόφι Ανάν.

Εν τω μεταξύ λίγο πριν αναχωρήσει για τις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Μπους, ο Τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε την ταύτιση απόψεων ανάμεσα στην Αγκυρα και τον Ραούφ Ντενκτάς. Οπως δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν «κατά τη σύσκεψη με τους Ραούφ Ντενκτάς, Αμπντουλάχ Γκιουλ και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς, δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα».

Οταν ο Τούρκος πρωθυπουργός ρωτήθηκε για τον «μεσολαβητή» που θα προτιμούσε η τουρκική κυβέρνηση, με δεδομένη την πρόταση που έκανε ο ίδιος στον γγ του ΟΗΕ περί αλλαγής του εκπροσώπου του στο Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «πρέπει να είναι ουδέτερος και με πολιτική βαρύτητα». Επίσης, σε ερώτηση για το ζήτημα του δημοψηφίσματος, απάντησε ότι «δεν μπορεί να τεθεί θέμα δημοψηφίσματος, αν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία».

Στερνό αντίο στον Χανς Κωχ

Πλήθος φίλων και συντρόφων συγκεντρώθηκαν χτες στα νεκροταφεία της Θέρμης στη Θεσσαλονίκη, για να αποχαιρετήσουν τον Χανς Κωχ, που πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 60 χρόνων. Στην κηδεία παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και το Χρήστο Κόφφα, γραμματέα της ΚΟΘ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στον επικήδειο ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, μέλος του Αχτιδικού Γραφείου της Αχτίδας Δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στην πλούσια συνδικαλιστική και πολιτική δράση του Χανς Κωχ, τόσο στη Γερμανία, όπου γεννήθηκε το 1944, όσο και στην Ελλάδα, με την επιστροφή του το 1982. Ο Χανς Κωχ υπήρξε συνδικαλιστής στο σωματείο της IG METAL και εντάχθηκε στο Γερμανικό ΚΚ. Τη δεκαετία του '70 φοίτησε στην ανώτερη σχολή της Κομσομόλ στη Μόσχα και επιστρέφοντας στη Γερμανία εργάστηκε στο φιλικά προσκείμενο εκδοτικό οίκο Μπλάμπενγκ.

Στη Μόσχα γνώρισε τη σύζυγό του Μαρία Σαχίνη με την οποία απέκτησαν έναν γιο. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1982 και νιώθοντας βαθιά το διεθνιστικό του καθήκον, εντάχθηκε αμέσως στο ΚΚΕ και έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος.

Η πίστη του στο Μαρξισμό - Λενινισμό και στον Προλεταριακό Διεθνισμό υπήρξε σε όλη του τη ζωή ακλόνητη, όπως και η βαθιά του πεποίθηση ότι η εξουσία των καπιταλιστών δεν είναι αιώνια.

ΒΟΥΛΗ
Κλείνει στις 11 Φλεβάρη

Στη δίνη των αλλεπάλληλων νομοσχεδίων και τροπολογιών που καταθέτει η κυβέρνηση συνεχίζει να βρίσκεται το Κοινοβούλιο, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε χτες ότι το σταμάτημα των εργασιών της Βουλής θα γίνει στις 11 Φλεβάρη, οπότε υπολείπονται 3 βδομάδες λειτουργίας.

Οπως επισημαίνεται από το περιβάλλον του προέδρου της Βουλής, «είναι αυτονόητο ότι από το σύνολο των κυβερνητικών νομοσχεδίων, μόνον όσα νομοσχέδια αντιστοιχούν στις μέρες νομοθετικού έργου και από το σύνολο των Επερωτήσεων μόνο όσες αντιστοιχούν στις μέρες κοινοβουλευτικού ελέγχου θα συζητηθούν».

Παράλληλα επισημαίνεται πως «ο πρόεδρος της Βουλής, δεν αποφασίζει ούτε πια νομοσχέδια θα καταθέσει η κυβέρνηση ούτε ποιες Επερωτήσεις θα φέρει η αντιπολίτευση». Χτες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας, δήλωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έως τη διάλυση της Βουλής «δε θα πάρει μέρος σε καμιά από τις συνεδριάσεις των διαρκών επιτροπών που πρόκειται να συζητήσουν τα κατατεθέντα νομοσχέδια».

ΔΗΚΚΙ
Παρουσίασε μέρος των ψηφοδελτίων

Τους πρώτους υποψηφίους του σε 39 περιφέρειες της χώρας παρουσίασε την Κυριακή το πρωί το ΔΗΚΚΙ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕ του κόμματος, τα μέλη της οποίας τις ενέκριναν.

Παράλληλα, ο Δ. Τσοβόλας δεν απέκλεισε τη συνεργασία του κόμματός του «με άλλον πολιτικό φορέα», όπως ανέφερε και μάλιστα ζήτησε την εξουσιοδότηση από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή «σε περίπτωση επίτευξης συνεργασίας να καταρτιστεί το σύνολο του ψηφοδελτίου από την κεντρική επιτροπή εκλογικού αγώνα». Η συγκεκριμένη αναφορά, του προέδρου του ΔΗΚΚΙ, ουσιαστικά επιβεβαιώνει τις πληροφορίες, για επαφές του κόμματός του με τη «Δημοκρατική Αναγέννηση» του Στ. Παπαθεμελή.

Εξάλλου, το πρώην στέλεχος του ΔΗΚΚΙ Μ. Δασκαλάκης, ανακοίνωσε χτες την προσχώρησή του στο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι «το νέο ξεκίνημα με τον Γιώργο Παπανδρέου διαμορφώνει τις προοπτικές για αλλαγή της σημερινής πολιτικής».

Συνέλευση της ΕΕΔΔΑ

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει την τακτική συνέλευσή της, σήμερα Τρίτη 27/1, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9 και Σίνα), με θέματα: Απολογισμός και προγραμματισμός της ΕΕΔΔΑ. Οικονομικός απολογισμός. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Στον τηλεοπτικό «902»

Παρακολουθήστε σήμερα στην τηλεόραση του «902»:

  • Στις 18.00 στην εκπομπή «Μπροστά στην κάλπη» ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τις πολιτικές εξελίξεις και τη μεταναστευτική πολιτική.
  • Στις 22.00 στην εκπομπή «Προεκτάσεις» ο Γ. Χατζηγεωργίου συζητά με τους καλεσμένους του για τη ναυτιλία.
Η πίτα της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» καλεί στην εκδήλωση για το κόψιμο της πίτας, στις 28 Γενάρη, στις 5.30μ.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (Βουλής 44α). Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση με λαχνούς και πλούσια δώρα και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού

Την ετήσια απολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, στις 6.30μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Ο Σύνδεσμος καλεί τα μέλη του και τους φίλους του κουβανικού λαού να συμμετάσχουν, καθώς εκτός από τον απολογισμό δράσης του 2003, θα γίνει προγραμματισμός για το 2004 και αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στην Κούβα.

Σεμινάρια του ΚΜΕ

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προβλημάτων του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών διοργανώνει δύο σεμινάρια στην αίθουσα διαλέξεων. Το πρώτο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 5/2, στις 7μ.μ. με θέμα: «Ο Βάρναλης στην εκπαίδευση» και εισηγήτρια τη Μαρία Πεσκετζή, διδάκτωρ φιλοσοφίας, σχολική σύμβουλος ΜΕ.

Το δεύτερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 19 του Φλεβάρη, στις 7μ.μ., με θέμα: «Η σοβιετική παιδαγωγική εμπειρία. Η επικαιρότητα των βασικών παιδοψυχολογικών αντιλήψεων και αρχών οργάνωσης της σοβιετικής εκπαίδευσης» και εισηγητή τον Ελισαίο Βαγενά, διδάκτωρ παιδαγωγικής και εξελικτικής ψυχολογίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ