ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μη χάσουμε το «δάσος», τη δασοκτόνα πολιτική

Απάντηση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ερώτηση για την «τροπολογία Πάχτα»

Την επισήμανση ότι το κύριο είναι η πολιτική που αποχαρακτηρίζει τα δάση και τα ιδιωτικοποιεί έκανε η Αλέκα Παπαρήγα όταν ρωτήθηκε και πάλι χτες για την «τροπολογία Πάχτα».

Παραθέτουμε το σχετικό διάλογο:

-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας γιατί βλέπουμε ότι η υπόθεση της περίφημης τροπολογίας του κ. Πάχτα αντί να ησυχάζει όλο και διογκώνεται και θα ήθελα την άποψή σας.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρόκειται για μια εγκληματική πράξη από όποια πλευρά κι αν την πάρεις: Περιβάλλον, ιδιωτικοποίηση. Γιατί για μας βεβαίως έχει ιδιωτικοποιηθεί όλη αυτή η περιοχή αλλά εμείς δε νομιμοποιούμε καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας.

Ομως, πολύ φοβάμαι ότι η επικέντρωση σε αυτό το ζήτημα βοηθάει να συγκεντρώσουμε την προσοχή στο δέντρο και όχι στο δάσος και το δάσος το λέω στην κυριολεξία. Αρθρο 24 του Συντάγματος: Αφησε ορθάνοιχτες τις πόρτες να αποχαρακτηρίζονται περιοχές και τελικά η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια χώρα που έχει μόνο φρύγανα και θάμνους. Τίποτα άλλο δε θα βλέπουμε.

Δεύτερον, υπάρχει και ο δασοκτόνος νόμος...

Επομένως, ο κ. Παπανδρέου, αντί να δημιουργεί εντυπώσεις καθαιρώντας ή επιβάλλοντας ποινές στους 9, αυτό είναι κι ένα θέμα δικό του στο κάτω κάτω, εσωκομματικό, θα έπρεπε πριν από όλα να βάλει στο αρχείο το νόμο για τα δάση. Για μας υπάρχει θέμα και στο Σύνταγμα. Διότι το Σύνταγμα δίνει το πράσινο φως.

Τέλος, θέλω να έρθω και σε ένα άλλο ζήτημα. Γίνεται πολλή συζήτηση για διαπλοκή. Υπάρχει διαπλοκή; Βεβαίως υπάρχει. Ομως να το ξεκαθαρίσουμε: Πότε η διαπλοκή πολλαπλασιάζεται και διεισδύει παντού, με δυσμενείς επιδράσεις και μέσα στο λαό; Οταν έχεις να κάνεις με κράτος κεφαλαίου, όταν έχεις να κάνεις με πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Ανθρωποι οι οποίοι θα είναι ευάλωτοι σε εξαγορά θα υπάρχουν πάντα.

Το ζήτημα όμως είναι το θερμοκήπιο που τα καλλιεργεί αυτά τα πράγματα. Γι' αυτό λέω να δούμε το δέντρο, να μην το ξεχάσουμε, αλλά πολύ φοβάμαι ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση θα χάσουμε ολόκληρο το δάσος. Και πρέπει να το σκεφτόμαστε ολόκληρο το δάσος και όταν είμαστε μπροστά στην κάλπη.

-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κυρία Παπαρήγα, να επιμείνω κι εγώ λίγο σε σχέση με την τροπολογία. Θα ήθελα ένα σχόλιο σε σχέση με την κίνηση του κ. Παπανδρέου να αποπέμψει 9 βουλευτές του και τον υπουργό.

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο από τη σκοπιά πώς αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Ουδέποτε θυμάμαι το Κόμμα να αντέδρασε με αυτό τον τρόπο. Βεβαίως ως Κόμμα είμαστε πάντα πολύ αυστηροί και έτσι πρέπει να είμαστε, όταν στελέχη, μέλη του προχωρούν σε ενέργειες, οι οποίες - το θέμα δεν είναι αν πλήττουν στενά το Κόμμα και την εικόνα του - κυρίως πλήττουν λαϊκά συμφέροντα. Σε αυτή την περίπτωση είμαστε αδέκαστοι. Αλλά οπωσδήποτε φροντίζουμε ν' ακολουθούνται ορισμένες διαδικασίες.

Δεν έχω όμως λόγο εγώ αυτή τη στιγμή, δεν ανήκω στο ΠΑΣΟΚ για να μπω σε αυτές τις περιπτώσεις. Ξέρετε γιατί; Γιατί καμιά φορά ακούω στελέχη του ΠΑΣΟΚ και λένε «Καλά, εσείς σαν ΚΚΕ έχετε ξεμπερδέψει με τη διαδικασία». Εμείς δίνουμε σημασία και στη διαδικασία και ο καθένας έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Εν πάση περιπτώσει δεν ξέρω τι γίνεται μέσα στο ΠΑΣΟΚ, τι διαδικασίες υπάρχουν, δεν είμαι γνώστης των καταστατικών διαδικασιών, έχω όμως την υποψία ότι δε θα δρούσε έτσι ο κ. Παπανδρέου ή ο κ. Σημίτης ή ο κ. Χρυσοχοΐδης, αν δεν ήταν προεκλογική περίοδος. Γιατί, ξέρετε, έχουν περάσει σημεία και τέρατα.

Πάντως, εγώ αν έβγαινα δημόσια και είχα αναγγείλει κάποιες ποινές σε κάποιους συντρόφους, η Κεντρική Επιτροπή θα μου είχε πει αντίο αμέσως, θα με είχε αποχαιρετίσει αυτομάτως! Και έτσι είναι...

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Κινήσεις εντυπωσιασμού δε σβήνουν τις ευθύνες

«Η τροπολογία-σκάνδαλο που αφορά στη Χαλκιδική είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου», τονίζεται σε ανακοίνωση που υπογράφει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ, εκ μέρους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η οποία συνεχίζει ως εξής: «Η προσπάθεια να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα σε βάρος του δάσους και γενικότερα του περιβάλλοντος είναι πάγια και σταθερή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Τα δύο κόμματα είναι αυτά που τροποποίησαν το άρθρο 24 του Συντάγματος, που ανοίγει το δρόμο στην οικοπεδοποίηση, στην τσιμεντοποίηση και επιχειρηματική εκμετάλλευση των δασών.

Πρόσφατος εξάλλου είναι ο δασοκτόνος νόμος, που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ως συνέχεια μιας σειράς άλλων ρυθμίσεων, που βάζουν την "ανάπτυξη", δηλαδή την κερδοφορία των μεγαλοξενοδόχων, των μεγαλοβιομηχάνων και κάθε είδους επενδυτών, πάνω από το περιβάλλον. Και μέσα στις πόλεις, είτε στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων, είτε της εξυπηρέτησης των μεγαλοεπιχειρηματιών του αθλητισμού, τσιμεντοποιούνται και οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου.

Η ευθύνη δεν ανήκει μόνο σε όσους από το ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στην επίμαχη τροπολογία. Αυτοί κινήθηκαν στη λογική "το κέρδος πάνω από το περιβάλλον", λογική που καλλιεργεί συστηματικά όχι μόνον η κυβέρνηση, αλλά και η ΝΔ. Γι' αυτό και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησαν και αυτοί λίγο καιρό νωρίτερα να προσφέρουν υπηρεσία στην "Πόρτο Καρράς".

Οσο μας κυβερνάνε οι συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις του δικομματισμού θα έχουμε τέτοια φαινόμενα είτε με νυχτερινές τροπολογίες είτε με γενικότερες ρυθμίσεις στο φως της μέρας υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου.

Η συνευθύνη κανενός δε σβήνεται με κινήσεις εντυπωσιασμού. Από όσους έχουν ως βασικό άξονα της πολιτικής τους την "επιχειρηματικότητα" και την "ανταγωνιστικότητα" των μεγαλοεπιχειρηματιών, είτε ονομάζονται Γ. Παπανδρέου, είτε Κ. Σημίτης, είτε Κ. Καραμανλής, ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτε προς το συμφέρον του».

ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΖΕΚΗΣ
Η θέση του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρη εξαρχής

Την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη προκάλεσαν τα όσα ακούστηκαν στην εκπομπή του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και τα οποία άφησαν να εννοηθεί πως το ΚΚΕ είχε παλιότερα συμφωνήσει να πραγματοποιηθεί η «επένδυση» στη Χαλκιδική, την οποία ευνόησε η επίμαχη τροπολογία Πάχτα.

Παραθέτουμε το διάλογο του Αγγ. Τζέκη και του δημοσιογράφου:

Α. ΤΖΕΚΗΣ: «Θέλω να κάνω την παρέμβαση σχετικά με αυτό που αφήσατε να αιωρηθεί, ότι το ΚΚΕ σιώπησε και αφήσατε τις εντυπώσεις. Θέλω να πω το εξής: Στους υπεύθυνους της εταιρίας και στον κ. Βασιλάκη το ΚΚΕ ξεκαθάρισε από την πρώτη στιγμή ότι είναι αντίθετο όχι μόνο στην τροπολογία αυτή, αλλά και γενικότερα στην όλη επένδυση που είχε γίνει στη συγκεκριμένη περιοχή».

Μ. Τ: «Επομένως, τα περί συμφωνίας σας είναι ψευδή πέρα για πέρα».

Α. ΤΖΕΚΗΣ: «Για ποια συμφωνία;».

Μ.Τ. «Είπε ότι μιλήσαμε και δεν είχαν καμία αντίρρηση...».

Α. ΤΖΕΚΗΣ: «Είχαμε την αντίθεσή μας. Βέβαια αυτή η αντίθεση - όχι μόνο την είπαμε στους ίδιους, αλλά - έχει καταγραφεί και μέσα στη Βουλή, όταν συζητήθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τα Δάση, που είχε καταθέσει η κυβέρνηση. Ηταν εισηγητής ο Σπύρος Στριφτάρης, και μέλος του ΠΓ, ο οποίος όχι μόνο καταψήφισε τη σχετική τροπολογία, αλλά κατήγγειλε και την ουσία της τροπολογίας. Θέλω να είμαστε καθαροί προς τους τηλεθεατές που παρακολουθούν την εκπομπή, αλλά και προς τον ελληνικό λαό: Το ΚΚΕ έχει δώσει δείγματα γραφής και κατά τη συζήτηση του άρθρου 24 στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Ηταν μαζί μ' εκείνους τους φορείς που δώσανε πραγματικά μάχη να μην αναθεωρηθεί. Μ' αυτή την παρέμβαση, κ. Τριανταφυλλόπουλε, πιστεύω ότι η εικόνα του ΚΚΕ παραμένει αυτή που είναι».

Μ. Τ.: «Είσαστε σαφής. Νομίζω ότι στα σχόλια, στις παρατηρήσεις και τα όσα είπε ο εκπρόσωπος της εταιρίας μπορείτε και διά της νομίμου οδού να απαντήσετε, γιατί σας έθιξαν σαφέστατα, λέγοντας μέσα σε μια τέτοια κρίση, προεκλογικά, ότι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ συμφώνησαν και δεν είχαν καμία αντίρρηση».

Α. ΤΖΕΚΗΣ: «Οχι, δεν έγινε κάτι τέτοιο και μάλιστα στη συνάντηση που ζήτησαν, τους ξεκαθαρίσαμε από την αρχή. Το ζήτημα είναι ότι αυτή η κρίση, η πολιτική κρίση την οποία είπατε, δεν ακουμπά το ΚΚΕ. Εξάλλου αυτή η κρίση είναι του κοινωνικού πολιτικού συστήματος που όλοι γνωρίζουμε ποιους και ποια συμφέροντα ενισχύει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ