ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΣΟΚ
Ομολογούν δοσοληψίες... αλλά υπόσχονται «νέα εποχή» διαφάνειας!

Τα «βαποράκια» του μεγάλου κεφαλαίου προκαλούν, δημαγωγούν, και υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού την ίδια ακριβώς ώρα που... ομολογούν (οι ίδιοι) ότι είναι «βαποράκια»!

Χτες το βράδυ, ο βουλευτής Γ. Ανθόπουλος, με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1), αποκάλυψε ότι είχε συχνές επαφές με διευθυντικά στελέχη της «Ολυμπιακής Τεχνικής» και συγκεκριμένα τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Κλαπατάκη, οι οποίοι και τελικά τον... έπεισαν για τις «αγνές» προθέσεις της εταιρίας τους και τη σπουδαιότητα του έργου τους για την ανάπτυξη της περιοχής και ως εκ τούτου, όχι μόνο υπέγραψε τη συγκεκριμένη τροπολογία, όχι μόνο έπεισε και άλλους συναδέλφους του, αλλά ανέλαβε μαζί με τον υπουργό Χρ. Πάχτα να διεκπεραιώσουν την υπόθεση, φτάνοντας σε σημείο όπως είπε ο Γ. Ανθόπουλος να βάλει ακόμα και την υπογραφή συναδέλφων του κάτω από τη συγκεκριμένη τροπολογία!

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που έρχονται στην επιφάνεια αυτές οι συγκλονιστικές και ντροπιαστικές αποκαλύψεις, οι οποίες φανερώνουν τις «σχέσεις αίματος» που έχουν αναπτύξει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με το μεγάλο κεφάλαιο, κορυφαία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, επιχειρούν με κάθε τρόπο να αποποιηθούν των πολιτικών ευθυνών τους, για τη σκανδαλώδη τροπολογία με την οποία το κυβερνών κόμμα, κατά την προσφιλή του συνήθεια, έδινε τη δυνατότητα στο μεγαλοεργολάβο Στέγγο, να χτίσει χιλιάδες τουριστικές κατοικίες μέσα σ' ένα δάσος...

Πρωτοστάτης στην... επιχείρηση, ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος για δυο ολόκληρες μέρες το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, από τη Δυτική Ελλάδα με εκφράσεις του τύπου: «Το νέο ξεκίνημα είναι και ένα κοινωνικό συμβόλαιο για να ξεπεράσουμε τη διαφθορά όπου υπάρχει» και «εμείς κατοχυρώνουμε τη διαφάνεια, κατοχυρώνουμε το νέο ήθος στην πολιτική», εντελώς προκλητικά προσπάθησε να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό. Οταν ως υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, ενίσχυε τις κυβερνητικές πλειοψηφίες για την αναθεώρηση του «άρθρου 24» και στη συνέχεια του «δασοκτόνου νομοσχεδίου», πολιτικές επιλογές που παραδίδουν τον πλούτο της χώρας στις αδηφάγες διαθέσεις του μεγάλου κεφαλαίου, τότε δεν είχε ξεκινήσει η «νέα εποχή»! Στο ίδιο μήκος κύματος, ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες όπου ανέφερε: «Δεν αξιολογούμε τους βουλευτές, όμως τώρα ανοίγεται μια νέα προοπτική, μια νέα ελπίδα, ένα νέο όραμα και η απόφασή μας ήταν επιβεβλημένη».

Με την αποπομπή του υφυπουργού Οικονομικών, Χρ. Πάχτα και την απόφαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ να μην είναι υποψήφιοι του κόμματος στις εκλογές οι βουλευτές Γ. Ανθόπουλος, Σπ. Βούγιας, Κ. Διαμαντής, Θ. Κατσανέβας, Γ. Κίρκος, Π. Κουρουπλής, Ν. Στρατηλάτης, Ν. Φλώρος και Αλ. Χρυσανθακόπουλος, οι οποίοι υπέγραψαν τη συγκεκριμένη (ν)τροπολογία, το κυβερνών κόμμα προσπαθεί να αποποιηθεί με κάθε τρόπο των πολιτικών ευθυνών του. Χαρακτηριστική είναι εξάλλου, η χτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος επιχείρησε να εμφανίσει τις συγκεκριμένες αποπομπές σαν μέγιστες πολιτικές... πράξεις. «Δείχνει τι σημαίνει μια πολιτική με αρχές, αξίες, μια πολιτική που δεν ανέχεται και δεν επιτρέπει γκρίζες σκιές πάνω από το δημόσιο βίο»...

Ακόμα πιο προκλητικός, αλλά συγχρόνως και κυνικός, ήταν ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης που δήλωσε: «Το μήνυμα της κοινωνίας είναι ότι για να νικήσουμε πρέπει να αλλάξουμε». Ο Μ. Χρυσοχοΐδης, θέλει να αναλάβει εκ νέου την εξουσία το κόμμα του, προφανώς για να συνεχίσει τις... συναλλαγές με τους επιχειρηματίες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, δεν έκανε καμιά δήλωση για την αποπομπή των βουλευτών, αλλά ο Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει πλήρως με τις ενέργειες που υπήρξαν. Εξάλλου, τις συζήτησε και με τον κ. Παπανδρέου, πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

Με μηνύσεις, δηλώσεις μετάνοιας και άγνοιας, συνεχίζουν την πρόκληση

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου κατέθεσε χτες στην εισαγγελία Θεσσαλονίκης ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Κίρκος, ο οποίος επιμένει να δηλώνει πως δεν υπέγραψε την επίμαχη τροπολογία ούτε εξουσιοδότησε κάποιον να υπογράψει αντ' αυτού και πως η υπογραφή του έχει πλαστογραφηθεί.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζητά την άμεση διενέργεια γραφολογικής πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστωθεί η πλαστογράφηση της υπογραφής του και τη διενέργεια κατεπείγουσας εξέτασης για την αποκάλυψη των δραστών.

«Η πλαστογράφηση της υπογραφής μου πλήττει βάναυσα την προσωπική και πολιτική μου τιμή και αξιοπρέπεια», σημειώνει στη δήλωσή του, ο Γ. Κίρκος.

Από την πλευρά του ο Κώστας Διαμαντής, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, αρνείται ότι υπέγραψε την επίμαχη τροπολογία. Πάντως δεν ισχυρίζεται το ίδιο και για παλαιότερες τροπολογίες όπου εμφανίζεται η υπογραφή του. Αντιδρώντας στην αποπομπή του, μάλιστα σημείωσε πως σε περίπτωση που δεν του επιτραπεί τελικά η συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια, θα επανακαθορίσει τη στάση του έναντι του ΠΑΣΟΚ.

«Η κυβέρνηση αφού τα έκανε κυριολεκτικά μπάχαλο στους χειρισμούς της τροπολογίας για τη Σιθωνία, ψάχνει τώρα να κατασκευάσει συνενόχους. Ματαιοπονεί προσπαθώντας να εμπλέξει το όνομά μου», δήλωσε ο Στέλιος Παπαθεμελής, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της «Δημοκρατικής Αναγέννησης», ο οποίος έχει υπογράψει παλαιότερη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Μάλιστα ξεκαθαρίζει πως όταν η σχετική τροπολογία επρόκειτο να έρθει προς συζήτηση στο δασικό νομοσχέδιο, τη μελέτησε, εντόπισε κενά και ασύμβατα στοιχεία και τελικά απέσυρε την υποστήριξή του και αρνήθηκε να τη στηρίξει στη Βουλή.

Σ. Βούγιας: Επιμένει στην «ήπια ανάπτυξη»

Για ατυχές γεγονός και σχετικά άδικο, έκανε λόγο ο βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Βούγιας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, όπου επίσης ανακοίνωσε ότι θέτει την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, στη διάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη.

Για το ιστορικό της υπογραφής στην τροπολογία, παραδέχτηκε ότι την υπέγραψε κατόπιν πρότασης του συναδέλφου του Γ. Ανθόπουλου και αφού προηγούμενα ενημερώθηκε και από τον υφυπουργό Χ. Πάχτα. Και πρόσθεσε πως πίστευε και πιστεύει ότι «πρόκειται για μια ανάπτυξη σχετικά ήπια» που θα συνέβαλε στην καταπολέμηση της ανεργίας, και στην τουριστική ανάπτυξη.

Στο μεταξύ στο πλευρό του υφυπουργού Χ. Πάχτα, πρωτεργάτη της σκανδαλώδους διαδικασίας, τάχθηκε η πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής. Επίσης πολιτικοί φίλοι του Χ. Πάχτα, την Κυριακή οργάνωσαν και πραγματοποίησαν συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που κατέληξε έξω από τα γραφεία της ΝΕ Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ στον Πολύγυρο. Απαίτησαν να συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια και να κριθεί από το λαό. Μάλιστα απειλούσαν πως δεν αποκλείεται να απέχουν και από τις εκλογές.


ΕΡΓΑ & ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
Δικομματισμός των σκανδάλων

Η «υπόθεση Πάχτα» έφερε στην επιφάνεια, εκτός των άλλων, και τις ευθύνες των δύο συνεταίρων του δικομματισμού, στη διαμόρφωση του θερμοκηπίου, εντός του οποίου τα τελευταία χρόνια «άνθισαν» τα πάσης φύσεως οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα.

Χωρίς να αποχρωματίζουμε τη σημερινή υπόθεση, χωρίς να υποβαθμίζουμε τις ευθύνες των πρωταγωνιστών της, πρέπει να σημειώσουμε ότι και αυτή, όπως και άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, αναπτύχθηκε στο εύφορο έδαφος μιας πολιτικής που δίνει τα πάντα στο μεγάλο κεφάλαιο και στρέφεται συστηματικά κατά των λαϊκών συμφερόντων. Πρόκειται για την πολιτική που συνυπογράφουν το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, τόσο στις γενικές, όσο και στις επιμέρους κατευθύνσεις.

Παραδείγματος χάριν, η «υπόθεση Πάχτα» εξελίχθηκε στο πεδίο που άνοιξε με το άρθρο 24 του Συντάγματος, με το οποίο δινόταν η δυνατότητα να αποχαρακτηριστούν τεράστιες δασικές εκτάσεις, για να εκχωρηθούν εν συνεχεία στις πάσης φύσεως επιχειρηματικές δραστηριότητες. Υπενθυμίζουμε ότι το εν λόγω άρθρο ψηφίστηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Μια σειρά σκανδάλων, τα τελευταία χρόνια, ακολουθεί κατά βήμα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Από το ξεπούλημα της ΑΓΕΤ το 1993, έως το πρόσφατο ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων, η ιδιωτικοποίηση γίνεται συνώνυμη της βάναυσης βλάβης του δημόσιου συμφέροντος, αλλά και της προκλητικής εξυπηρέτησης των μονοπωλίων. Σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση, οι ευθύνες μπορεί να βαραίνουν την εκάστοτε κυβέρνηση, όμως όλα αυτά τα εγκλήματα εις βάρος της παραγωγικής βάσης της χώρας και των λαϊκών συμφερόντων, «νομιμοποιούνται» στο όνομα της πολιτικής που συνδιαμόρφωσαν οι δύο «συνεταίροι».

Μήπως, όμως, είναι μικρότερης σημασίας σκάνδαλα τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα που μετατρέπουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία τη μειοψηφία στο λαό, η πολιτική που οδηγεί στην ανεργία πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, στο ξεκλήρισμα εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών, στην εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνταξιούχων, στην κοινωνική ανισότητα, όπου το 20% του πλουσιότερου τμήματος του πληθυσμού έχει εισόδημα κατά 7 φορές μεγαλύτερο από το 20% του φτωχότερου;

Ολα τα παραπάνω έχουν μια κοινή ρίζα, την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που αποθεώνει το επιχειρηματικό κέρδος και τις «τέσσερις ελευθερίες» του Μάαστριχτ: Την κίνηση των κεφαλαίων, του εργατικού δυναμικού, των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών. Μήπως είναι τυχαίο ότι είχαμε έκρηξη σκανδάλων από το 1990, με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής;

Μια πολιτική με τέτοιο περιεχόμενο χρειάζεται για την εφαρμογή της τα ανάλογα μέσα, όπως και το κατάλληλο «πολιτικό προσωπικό» να την υπηρετήσει. Οι δέκα βουλευτές της «υπόθεσης Πάχτα» είναι μέρος αυτού του προσωπικού, το οποίο αριθμεί πολύ περισσότερους, όσο θα υπάρχει ζήτηση της «προσφοράς» τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ