ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Θερμοκήπιο κερδών για την ολιγαρχία

Αύξηση 33% στη μάζα των κερδών τους παρουσίασαν στο 9μηνο του 2003 οι 5 μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι

Σε 1,1 δισ. δρχ. τη μέρα φτάνει το καθαρό ημερήσιο κέρδος για τους 5 μεγάλους ντόπιους τραπεζικούς ομίλους. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς που δημοσίευσαν για το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2003, η αύξηση των κερδών σε σύγκριση με το 2002 εκτινάχτηκε στο 33%, ήταν δηλαδή δεκαπλάσια από τον επίσημο τιμάριθμο. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της εντεινόμενης τοκογλυφικής πολιτικής, της λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων που συντελείται σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και μάλιστα σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, ο ΣΕΒ και η ηγεσία της ΝΔ, με πρόσχημα τον «μπαμπούλα» του πληθωρισμού, διαγκωνίζονταν γύρω από την αύξηση της λεγόμενης «ανταγωνιστικότητας» των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Το νέο κοινό γνώρισμα που καταγράφεται στους δημοσιευμένους ισολογισμούς 9μηνου 2003 είναι η «συμπίεση» στα μισθολογικά κονδύλια των τραπεζών σε επίπεδα χαμηλότερα ακόμη και από τον επίσημο πληθωρισμό. Η μείωση σε πραγματικές τιμές του μισθολογικού κόστους στις τράπεζες (αύξηση μόλις 1,1% σε σύγκριση με το 2002) είναι αποτέλεσμα των λεγόμενων προγραμμάτων «εθελούσιας εξόδου» εργαζόμενων, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη και, που ανάλογα με τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων, ενδέχεται να πάρουν και τη μορφή ανοιχτών απολύσεων, προκειμένου να φουσκώσουν ακόμα περισσότερο τα κέρδη και τα μερίσματα των μεγαλομετόχων τους.

Είναι γνωστό ότι το τραπεζικό κεφάλαιο πηγαίνει μπροστά από τις εξελίξεις που αφορούν στο σύνολο του μεγάλου κεφαλαίου. Επομένως, η συγκεκριμένη τάση αποτελεί προπομπό των γενικότερων εξελίξεων. «Πλάτη» σε αυτή την πολιτική έβαλαν και οι υποταγμένες και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, οι πολιτικές δυνάμεις του λεγόμενου κοινωνικού (συν)εταιρισμού που άλλοτε ανοιχτά, άλλοτε συγκεκαλυμμένα, στήριξαν την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Οι ισολογισμοί των τραπεζών αποτυπώνουν ανάγλυφα και το γεγονός ότι η αύξηση της μάζας των κερδών και των ποσοστών της κερδοφορίας τους (33% στο 9μηνο του 2003) πηγαίνει αντάμα με τη μείωση των θέσεων εργασίας. Να, λοιπόν, ποιος ωφελείται και καρπώνεται τη λεγόμενη «ανάπτυξη» της οικονομίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση του τραπεζικού κλάδου (και σε αρκετούς άλλους) οι εργαζόμενοι, ως σύνολο, όχι μόνο δεν κέρδισαν κάτι από την αύξηση του ΑΕΠ κατά 4%, αλλά αντίθετα έχασαν και από πάνω. Με άλλα λόγια, ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης εντείνεται και αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η απομύζηση των λαϊκών εισοδημάτων από τη δράκα του τραπεζικού κεφαλαίου συντελείται στον «παραδοσιακό» χώρο της τοκογλυφίας. Από αυτήν την πρακτική αποσπούν, σε καθημερινή βάση, το αστρονομικό ύψος των 11 εκατ. ευρώ ή περισσότερα από 3,7 δισ. δρχ. τη μέρα. Το συγκεκριμένο κονδύλι (καθαρά έσοδα τόκων) αφορά στους καθαρούς τόκους που μπαίνουν στα θησαυροφυλάκιά τους, δηλαδή το ποσό μετά την αφαίρεση των (λιγοστών) τόκων που δίνουν για τη συνολική μάζα των καταθέσεων στους πελάτες τους. Πρόκειται για ανοιχτή λεηλασία: Στο 9μηνο του 2003, οι 5 τραπεζικοί όμιλοι απέσπασαν καθαρούς τόκους ύψους 2,97 δισ. ευρώ ή περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δραχμές! Πέρυσι (9μηνο 2002) το συγκεκριμένο κονδύλι είχε διαμορφωθεί σε 2,64 δισ. ευρώ. Επομένως, η αύξηση της τοκογλυφίας για το 2003 (συγκριτικά με το 2002) έφτασε σε 12,2%. Το γεγονός αυτό είναι αποτέλεσμα της αύξησης της πίτας των δανείων, αλλά και της μεγέθυνσης του χάσματος ανάμεσα στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων. Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο στηρίζεται η εκμετάλλευση αυτής της μορφής βρίσκεται στην πολιτική λιτότητας, στην ακρίβεια, στις συνθήκες ένδειας που έχει επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Από τους ισολογισμούς 9μηνου 2003 των 5 μεγάλων τραπεζικών ομίλων (Εθνικής, Eurobank, Alpha, Εμπορικής και Πειραιώς) προκύπτουν τα παρακάτω συνολικά μεγέθη:

  • Τα καθαρά κέρδη έφτασαν σε 923,5 εκατ. ευρώ (από 694,3 εκατ. το 2002). Το ποσοστό αύξησης διαμορφώνεται σε 33%.
  • Τα καθαρά έσοδα τόκων έφτασαν σε 2,97 δισ. ευρώ (από 2,64 δισ. ευρώ το 2002). Η αύξηση της τοκογλυφίας έφτασε σε 12,2%.
  • Οι δαπάνες προσωπικού σε πραγματικές (αποπληθωρισμένες) τιμές διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα και από περσινά. Στο 9μηνο του 2003 ήταν 1,29 δισ. ευρώ από 1,127 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2002. Ο ρυθμός αύξησης (για τους 5 ομίλους συνολικά) ήταν μόλις 1,1% έναντι αύξησης κοντά στο 3,5% που εμφανίζει φέτος ο επίσημος πληθωρισμός. Ο όμιλος Λάτση πέτυχε να διατηρήσει αμετάβλητα τα μισθολογικά κονδύλια. Οι αυξήσεις για τις τράπεζες Εθνική και Alpha (Ομιλος Κωστόπουλου) ήταν μόλις 0,3% δηλαδή 3 μονάδες κάτω από τον πληθωρισμό.

Α. Σ.

ΝΕ ΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τις τιμές

Οι κομμουνιστές καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε αδιέξοδο τους καπνοπαραγωγούς

Να πάρει άμεσα τα απαιτούμενα μέτρα και αποφάσεις ώστε να διαμορφωθούν ικανοποιητικές τιμές για τους καπνοπαραγωγούς που αναγκάζονται να πουλάνε στους εμπόρους τα καπνά τους στην εξευτελιστική τιμή των 8 λεπτών/κιλό, ζητά η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ. Η ΝΕ, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, καταγγέλλει την κυβέρνηση που με την αντιαγροτική πολιτική της οδηγεί τους καπνοπαραγωγούς του νομού στην οικονομική και κοινωνική εξάντληση και εξαφάνιση. Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ καλεί τους καπνοπαραγωγούς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για δυναμικούς ξεσηκωμούς και διαμαρτυρίες προς κάθε κατεύθυνση, μέχρι να βρουν δικαίωση τα αιτήματά τους. Και στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μάρτη «να ενισχύσουν το ΚΚΕ και να καταδικάσουν με αποφασιστικότητα και τόλμη την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και ειδικότερα των καπνοπαραγωγών που αποφασίζουν τα επιτελεία των Βρυξελλών και με ιδιαίτερα ζήλο και φανατισμό εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Υπενθυμίζεται πως στα χωριά που ανήκουν στο Καπνικό Συνεταιρισμό Ηπείρου και βρίσκονται στους νομούς Αρτας και Πρέβεζας, τα καπνά της ποικιλίας «Σ79» Κατερίνης που καλλιεργούν οι μικρομεσαίοι αγρότες, αγοράζονται από τους εμπόρους 8 λεπτά/κιλό! Οπως σημειώνει η ανακοίνωση, οι καπνοπαραγωγοί του νομού, θέλουν με την παραγωγή και τη δουλιά τους να ζήσουν με αξιοπρέπεια και οικονομική άνεση στον τόπο τους. Ομως, η εγκληματική πολιτική της ΕΕ που πιστά ακολουθεί η κυβέρνηση έχει οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και στην οικονομική καταστροφή της αγροτιάς της περιοχής καθώς τα έξοδα για την καλλιέργεια των καπνών είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα, ενώ την ίδια στιγμή μεσάζοντες, έμποροι και καπνοβιομήχανοι θησαυρίζουν σε βάρος των παραγωγών. Το αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής είναι οι αγρότες να παρατάνε τα χωράφια τους, ξενιτεύονται οι ίδιοι και τα παιδιά τους, ερημώνουν τα χωριά.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αναστάτωση προκαλεί ο ... ΕΛΓΑ

Ανάστατοι είναι οι κτηνοτρόφοι πολλών περιοχών της Μακεδονίας, γιατί ο ΕΛΓΑ τους ζητά να καταβάλουν, εάν θέλουν να ασφαλίσουν τα κοπάδια τους, ετήσια εισφορά.

Σύμφωνα με τις ατομικές ειδοποιήσεις που αποστέλλει ο ΕΛΓΑ, σε λίγες μέρες οι παραγωγοί θα πρέπει να πληρώσουν για κάθε ζώο 85 λεπτά, ενώ αν δεν το πράξουν αυτό δε θα υπάρχει αποζημίωση σε τυχόν καταστροφή του ζωικού κεφαλαίου. Οι μικροί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι κατέχουν κατά μέσον όρο από 400 μέχρι 500 ζώα και τους δημιουργεί αυτή η πρόσθετη επιβάρυνση σοβαρά οικονομικά προβλήματα, δεδομένου ότι ήδη με μεγάλη δυσκολία μπορούν να αντεπεξέλθουν στα όλο και αυξανόμενα έξοδα συντήρησης των κοπαδιών τους.

Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές, όπως στη Χαλκιδική, οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποζημιώσεις τους για την καταστροφή των κοπαδιών που χάθηκαν λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων του χειμώνα του 2001.

Επίσης, την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι παραγωγοί, γιατί, με άλλη εγκύκλιό του, το υπουργείο Γεωργίας ζητά από τους κτηνοτρόφους να εφαρμόσουν κοινοτική οδηγία για τις ταυτότητες των ζώων. «Το κόστος των ταυτοτήτων είναι δυσβάστακτο για μας», λένε οι παραγωγοί και ζητούν να βρεθεί χρηματοδότηση από κοινοτικό πρόγραμμα.

Οι κτηνοτρόφοι της Χαλκιδικής θα συνεδριάσουν το Σαββατοκύριακο και σχεδιάζουν, σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους των γειτονικών νομών, να αρχίσουν δυναμικές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ