ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Ανθρώπινα θύματα εξαιτίας της κυβερνητικής αδιαφορίας

Δύο γυναίκες σε Λήμνο και Ηλεία έχασαν τη ζωή τους. Τραγικές στιγμές ζουν οι κάτοικοι της Λήμνου και της Σάμου. Η κυβέρνηση, όμως, δηλώνει αναρμόδια...

Συντρίμμια και χάος άφησε πίσω της η κακοκαιρία στη Σάμο
Συντρίμμια και χάος άφησε πίσω της η κακοκαιρία στη Σάμο
Δύο νεκρούς άφησε πίσω του το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε ολόκληρη τη χώρα, με τις ευθύνες της κυβέρνησης να είναι τεράστιες, αφού για μία ακόμα φορά ο κρατικός μηχανισμός περί άλλα ετύρβαζε και αρκούνταν στο να παρακολουθεί τις συνέπειες του χιονιά. Μάλιστα, με προκλητικό τρόπο ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης δήλωσε χτες «αναρμόδιος», ενώ απέδωσε όσα έγιναν στα ακραία καιρικά φαινόμενα... Η κυβερνητική αναλγησία στην ουσία «έσβησε από το χάρτη» τη Λήμνο και τη Σάμο, αφού και τα δύο νησιά εδώ και τρεις μέρες είναι αποκλεισμένα και έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Στη Λήμνο στο χωριό Σαρδές τραγικό θάνατο από κρυοπαγήματα βρήκε προχτές μια ηλικιωμένη γυναίκα, ενώ στην Ηλεία βρέθηκε από άνδρες της ΕΜΑΚ πνιγμένη σε χείμαρρο η 65χρονη Γιαννούλα Ζήρου. Η άτυχη γυναίκα, που ήταν από το Πανόπουλο Ηλείας, πήγε την Τετάρτη να μεταφέρει τα ζώα που είχε, προκειμένου να τα προστατέψει. Ομως, στη διαδρομή αντιλήφθηκε πως είχε χάσει μερικά και στην προσπάθεια να τα βρει, εξαφανίστηκε.

Αποκλεισμένη είναι η Λήμνος εδώ και δύο μέρες. Οι συγκοινωνίες, εντός του νησιού, αλλά και από και προς τη Λήμνο έχουν διακοπεί, ο αερολιμένας του νησιού έχει παγώσει, ενώ λόγω των ισχυρών ανέμων είναι αδύνατος ο απόπλους των πλοίων.

Από τα ξημερώματα της Πέμπτης, τα δύο τρίτα του νησιού είναι χωρίς ρεύμα. Οι κολόνες της ΔΕΗ έχουν πέσει από τους σφοδρούς ανέμους και όχι μόνο. Οπως καταγγέλλουν στο «Ρ» κάτοικοι του νησιού, η ΔΕΗ (σ.σ.: προφανώς στα πλαίσια της ιδιωτικοποίησης και μετατροπής της σε ΑΕ) ανέθεσε σε εργολάβο την εγκατάσταση του δικτύου, χωρίς, όμως, να υπάρξει έλεγχος, με αποτέλεσμα να μην τηρηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις. Επίσης, από προχτές βράδυ η πρωτεύουσα του νησιού, Μύρινα, έμεινε και χωρίς νερό, ενώ τα τρόφιμα έχουν εξαντληθεί. Πάντως, χτες το πρωί αναχώρησαν δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού για τη Λήμνο, τα οποία μετέφεραν δύο νταλίκες με κολόνες της ΔΕΗ και τεχνικούς.

Η Αχτιδική Επιτροπή της Λήμνου του ΚΚΕ ζητά, με σχετική ανακοίνωσή της, την άμεση εγκατάσταση υπόγειων καλωδίων της ΔΕΗ και, παράλληλα, καταγγέλλει την κυβερνητική πολιτική, η οποία μόνο αναπτυξιακή δεν είναι για το νησί. Ζητά, τέλος, από τους κατοίκους του νησιού να κρίνουν, και με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις, την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να ενισχύσουν στις επικείμενες εκλογές τους συνδυασμούς του ΚΚΕ.

Στη Σάμο

Εικόνα «βιβλικής» καταστροφής παρουσιάζουν οι παραθαλάσσιοι οικισμοί Αγίου Κωνσταντίνου, Κάμπου Βουρλιωτών και Κοκκαρίου του Δήμου Βαθέος, καθώς και η παραλιακή ζώνη της πόλης Σάμου από τη σφοδρή κακοκαιρία που μαίνονταν επί 8 ώρες με αμείωτη ένταση το βράδυ της Πέμπτης.

Η σφοδρή κακοκαιρία δημιούργησε ακόμη σοβαρά προβλήματα στα λιμενικά έργα και το οδικό δίκτυο όλου του νομού (Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι) και συνοδεύτηκε από εκτεταμένες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και στα τρία νησιά. Από χτες το πρωί καταγράφονται μεγάλες ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αλιευτικά σκάφη και καλλιέργειες, ενώ οι κάτοικοι καταθέτουν αιτήσεις για αποζημιώσεις στο Δήμο Βαθέος, που κηρύχτηκε από το νομάρχη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τα αρμόδια υπουργεία ζητά ο δήμαρχος Βαθέος Κ. Καραμηνάς. Την ανυπαρξία ουσιαστικών μέτρων και υποδομών για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας έκτακτα μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων, αλλά και ειδική χρηματοδότηση προς τη νομαρχία και τους δήμους για να αντιμετωπίσουν τις καταστροφές.

Παγετός στην Εύβοια

Στους νομούς της Στερεάς Ελλάδας και την Εύβοια, πολλά χωριά ορεινών περιοχών κυρίως υπέφεραν και χτες από την κακοκαιρία, το πολύ κρύο και τον παγετό. Στη νότια Εύβοια συνεχιζόταν η έντονη χιονόπτωση, προκαλώντας προβλήματα στους οδηγούς που βρίσκονταν στο δρόμο Λέπουρα - Κάρυστος, αφού οι υπηρεσίες της νομαρχίας και των δήμων της περιοχής ήταν πάλι απροετοίμαστες. Στο νότιο άκρο της Εύβοιας, στα χωριά του Κάβο Ντόρο (Πλατανιστός, Αμυγδαλιά κ.ά.) από πτώση κολόνας υπήρξε διακοπή ρεύματος, που μέχρι αργά δεν είχε αποκατασταθεί.

Στην υπόλοιπη Εύβοια, αναγκαίες είναι οι αλυσίδες στο δρόμο από Μαντούδι προς Αιδηψό, στη θέση «Αγνος» στο δρόμο Χαλκίδας - Αιδηψού και σε χωριά της κεντρικής Εύβοιας. Κλειστά παρέμειναν μέχρι αργά το βράδυ τα πορθμεία της Κύμης - Σκύρου και Αγίου Κωνσταντίνου προς Βόρειες Σποράδες.

Αναρμόδιος...

Ωστόσο, αναρμόδιος δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, για το πρόβλημα της πλημμυρισμένης Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της «Χαλυβουργικής», μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γ. Γεωργακόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα από την κακοκαιρία, για να παραδεχτεί ωστόσο στη συνέχεια ότι «χρειάζεται έργο εκεί από τους αρμόδιους φορείς». Παρ' όλα αυτά, για όλα έφταιγε ξανά ο καιρός, καθώς «στα όρια του τυφώνα» χαρακτήρισε την ένταση των ανέμων, η οποία έφτασε τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Μέχρι και χτες και σύμφωνα με τον απολογισμό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μερικό πρόβλημα υπήρχε σε Σάμο, Λέσβο, Χίο και Κάσο. Στην Αττική μέχρι και το μεσημέρι δεν είχε αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στις εξής περιοχές: Οινόη, Καπανδρίτι, Αγ. Στέφανο, Διόνυσο, Εκάλη και Φυλή. Παρόμοιο πρόβλημα υπήρχε στους Κήπους του Εβρου και στη Σαμοθράκη, το οποίο όμως αποκαταστάθηκε.

Μεμονωμένα τα προβλήματα λέει η ΔΕΗ

Το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία στα δίκτυα της ΔΕΗ σε διάφορες περιοχές της χώρας, αντιμετωπίστηκαν μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, υποστηρίζει η Επιχείρηση σε ανακοίνωσή της. Εξαιρεί μόνο τις περιπτώσεις όπου υπήρξε «αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης παρά τη βοήθεια όλου του κρατικού μηχανισμού».

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, παραμένουν μεμονωμένα προβλήματα σε μετασχηματιστές μέσης και χαμηλής τάσης στο Καπανδρίτι, το Διόνυσο και τη Φυλή, σε σημεία που είναι αδύνατη η προσπέλαση λόγω της υπερβολικής χιονόπτωσης.

Ειδικά για τη Λήμνο, η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι ετοίμασε άμεσα συνεργεία στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Ανδρο και αργότερα στην Αλεξανδρούπολη και τη Λέσβο, αλλά δεν μπόρεσε να τα στείλει μέχρι και χτες, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας. Αναφέρει επίσης, ότι τα συνεργεία που βρίσκονται στη Λήμνο επανέφεραν την ηλεκτροδότηση στη Μύρινα χτες στη μία το μεσημέρι.

Κάποια πράγματα δεν αλλάζουν...

Κι όμως... Το νέο πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ δεν άλλαξε. Οι μεγάλες καταστροφές σε όλη τη χώρα και οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους ήταν ξανά το αποτέλεσμα των ακραίων καιρικών φαινομένων! Αυτό ακριβώς ισχυρίστηκε ξανά, όπως και παλαιότερα, η κυβέρνηση διά στόματος υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη. Μπορεί τα πρόσωπα να αλλάζουν, ωστόσο η πραγματικότητα παραμένει η ίδια... Που σημαδεύεται από τα ακραία πολιτικά φαινόμενα υποκρισίας και εμπαιγμού.

Η κυβερνητική αναλγησία, η ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, τα πενιχρά κονδύλια για έργα υποδομής (σ.σ. αν και οι παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο περνούν νύχτα, όπως στην περίπτωση της τροπολογίας για το «Πόρτο Καρράς») είναι αυτά που δε θα αλλάξουν. Αλλωστε, η πολιτική θέση - με ή χωρίς κασκόλ - είναι δεδομένη. Για λογαριασμό των μεγαλοεπιχειρηματιών δουλεύουν και μάλιστα δουλεύουν καλά. Ενας λογαριασμός που κοστίζει πολλές ανθρώπινες ζωές. Οπως των δύο γυναικών στη Λήμνο και την Ηλεία ή του εργάτη στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Νεκρός μετανάστης στον Εβρο

Μετανάστης περίπου 25 χρόνων άφησε την τελευταία του πνοή στο Νομό Εβρου στην προσπάθειά του να εισέλθει στο εσωτερικό της χώρας και ενώ επικρατούσαν πολικές θερμοκρασίες και έντονη χιονοθύελλα. Ο άτυχος νεαρός -μάλλον ασιατικής καταγωγής - βρέθηκε χτες το πρωί νεκρός στα χιόνια κοντά στην Εγνατία οδό και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης για νεκροψία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ