ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Γενάρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα

Η τρομοκρατία των ΜΑΤ δεν πτοεί το αγωνιστικό φρόνημα των ελαιοπαραγωγών

Με το γνωστό «σοσιαλιστικό» τρόπο απάντησε η κυβέρνηση στην κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών, στέλνοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ να αποκαταστήσουν την ...τάξη!

ICON

Με το γνωστό «σοσιαλιστικό» τρόπο απάντησε η κυβέρνηση στην κινητοποίηση των ελαιοπαραγωγών, στέλνοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ να αποκαταστήσουν την ...τάξη!
Με χρήση βίας από τις ειδικές δυνάμεις των ΜΑΤ και ανδρών της Αστυνομίας απάντησε χτες το πρωί η κυβέρνηση στους αγωνιζόμενους ελαιοπαραγωγούς της Αιγιάλειας, που από το μεσημέρι της Δευτέρας είχαν στήσει μπλόκα, τόσο στη νέα, όσο και στην παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών, διαμαρτυρόμενοι για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

Παρά την αστυνομική βία και το όργιο τρομοκρατίας που προηγήθηκαν της επίθεσης - η περιοχή του μπλόκου είχε κυριολεκτικά ζωστεί από πολυπληθείς αστυνομικές δυνάμεις, ελικόπτερο της Αστυνομίας πετούσε συνεχώς πάνω από τους αγωνιζόμενους αγρότες, δύο εισαγγελείς ζητούσαν επίμονα να ανοίξει ο δρόμος - οι ελαιοπαραγωγοί δεν πτοούνται και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθεί το βασικό τους αίτημα για την άμεση καταβολή του συνόλου της επιδότησης του λαδιού χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με βάση τις δηλώσεις τους.

Οι ελαιοπαραγωγοί της Πελοποννήσου βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα από τις 24 του Νοέμβρη και ζητάνε το αυτονόητο, να πληρωθούν για το προϊόν που μόχθησαν και ίδρωσαν την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά. Είναι χρήματα που δεν τους τα χαρίζει κανένας αλλά τα δικαιούνται. Είναι χρήματα που η κυβέρνηση δε θέλει να τα αποδώσει στους δικαιούχους καθώς δήλωσε αυθαίρετα στην ΕΕ πως η παραγωγή του επιδοτούμενου ελαιολάδου είναι στους 458.000 τόνους.

Το αποτέλεσμα τώρα είναι - αφού δε διαθέτει τα ανάλογα κονδύλια - να μετέρχεται τεχνάσματα που «στήνουν στο σκαμνί» 107.000 ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι, είτε «πανώγραψαν» είτε όχι, δε θα λάβουν κατά μέσο όρο το 40% της προκαταβολής της επιδότησης.

Βέβαια, κεντρικός στόχος, όπως δήλωσαν οι αγρότες στο «Ρ» από τα μπλόκα, είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα αλλά και η καταδίκη των πολιτικών δυνάμεων της ΝΔ και του ΣΥΝ που στηρίζουν αυτή την πολιτική με καταστρεπτικά αποτελέσματα για τη μικρομεσαία αγροτιά.

ΠΑΜΕ: «Να τιμωρηθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»

H Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τη συμπαράστασή της στο δίκαιο αγώνα των αγροτών της Αχαΐας και καταγγέλλει «την κυβερνητική βία και τρομοκρατία που ασκήθηκε στους αγρότες, το σπάσιμο του μπλόκου των αγροτών στο Διακοφτό μετά από την επίθεση των ΜΑΤ».

Στη συνέχεια καλεί τους αγρότες να βγάλουν τα αναγκαία συμπεράσματα για τις «νέες ιδέες» του «νέου Μεσσία» του «νέου ΠΑΣΟΚ» και υπογραμμίζει σχετικά: «Στην κάλπη των εθνικών εκλογών πρέπει να τιμωρήσουν όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΝΔ που όχι μόνο στηρίζει την ίδια αντιαγροτική πολιτική, αλλά δήλωσε και αντίθετη στο κλείσιμο των δρόμων και στα τριτοκοσμικά... μπλόκα».

ΤΡΙΚΑΛΑ
Αναβλήθηκε η δίκη των αγροτών

Για τις 13 Δεκέμβρη του 2004 αναβλήθηκε η δίκη των 13 αγροτών από το νομό Τρικάλων που επρόκειτο να δικαστούν χτες επειδή συμμετείχαν σε αγωνιστική κινητοποίηση για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Οι αγρότες - ανάμεσά τους και ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη» - κατηγορούνται ότι στη διάρκεια της αγροτικής κινητοποίησης που έγινε από τις 10 μέχρι τις 12 Δεκέμβρη του 2001, είχαν τοποθετήσει τρακτέρ σε δρόμους της πόλης των Τρικάλων, εμποδίζοντας την κυκλοφορία των οχημάτων.

Και αυτές οι διώξεις των αγωνιζόμενων αγροτών δείχνουν ότι η κυβέρνηση εμμένει στην ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων καταδεικνύοντας άλλη μια φορά την αντιαγροτική στάση όλων αυτών που ισχυρίζονται πως το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται για τα αγροτικά προβλήματα.

ΜΟΝΑΔΑ ΛΑΥΡΙΟΥ
Ανατέθηκε στη ΜΕΤΚΑ

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι ενστάσεις της Επιτροπής της ΕΕ περί «ελαστικοποίησης» των όρων της σύμβασης

Την υπογραφή της σύμβασης για την ανάθεση της κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στο Λαύριο, ανακοίνωσε χτες η ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου. Η ισχύς της μονάδας θα είναι 377 MW με καύσιμο φυσικό αέριο, το κόστος θα ανέλθει στα 194 εκατ. ευρώ περίπου και η κατασκευή της, βάσει της σύμβασης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 26 μηνών και η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί είναι της «General Electric».

Η ανάδειξη της ΜΕΤΚΑ ως μειοδότρια εταιρία, προέκυψε μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό αυτό συμμετείχαν η «VA TECH HYDRO GmbH and Co», η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ - ΑΚΤΩΡ, η ΜΕΤΚΑ και η ALSTOM (Switzerland) LTD. Ωστόσο, η κατακύρωση του διαγωνισμού στη ΜΕΤΚΑ προκάλεσε την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία ελαστικοποιήθηκαν οι όροι της σύμβασης, προκειμένου το έργο να ανατεθεί στη ΜΕΤΚΑ. Οι επικρίσεις της ΕΕ αλλά και μερίδας του ελληνικού Τύπου, προκάλεσαν την εισαγγελική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως η ΔΕΗ πριμοδότησε τη συγκεκριμένη εταιρία και εκκρεμεί διαδικασία προανάκρισης της διοίκησης της ΔΕΗ.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΔΕΗ υποστηρίζει ότι δεν έχει γίνει καμία έκπτωση στις προδιαγραφές της μονάδας, επισημαίνοντας ότι οι επικρίσεις είναι εντελώς αβάσιμες και στηρίζονται σε μη επαληθεύσιμες και αυθαίρετες υποθέσεις που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, καθαρά επιχειρηματικούς. Επ' αυτού μάλιστα, αναφέρουν ότι η καταγγελία στην ΕΕ δεν έγινε από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό, αλλά από επιχειρηματία που ενδιαφέρεται να δραστηριοποιηθεί στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Εξευτελιστικές διακρίσεις από τις ΗΠΑ

Για την έκδοση βίζας από την πρεσβεία των ΗΠΑ απαιτείται κατάθεση στοιχείων ή και προσωπική συνέντευξη, καθώς και καταβολή 100 ευρώ ανεξάρτητα από το αν η απάντηση θα είναι θετική ή αρνητική. Ο Ελληνας πολίτης που θα ταξιδέψει τελικά στις ΗΠΑ θα πρέπει να υποστεί στα αεροδρόμιά τους βιομετρία, φωτογράφιση και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Τη διαδικασία αυτή καταγγέλλουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού, η Πανελλήνια Ενωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Αερομεταφορών και η Ενωση Ταξιδιωτικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης.

Σε επιστολή τους οι τρεις φορείς χαρακτηρίζουν υποτιμητική την όλη διαδικασία, επισημαίνουν ότι στην αρχή του 2003 απαγορεύτηκε η μεσολάβηση των ταξιδιωτικών γραφείων για την κατάθεση των αιτήσεων και ζητούν «τη δραστηριοποίηση κάθε αρμόδιου οργάνου και υπευθύνου ελληνικής ή ευρωπαϊκής αρχής για την άρση της προσβλητικής και υποτιμητικής μεταχείρισης των αρχών των ΗΠΑ προς τους πολίτες της χώρας μας».

Προσθέτουν ότι οι Ελληνες είναι οι μόνοι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ που υφίστανται αυτή την αντιμετώπιση και υπενθυμίζουν «την υποχρέωση των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών ότι σε ανάλογες περιπτώσεις ισχύουν οι αμοιβαίες διακρατικές ενέργειες όπως πρόσφατα ενήργησαν οι ομοσπονδιακές δικαστικές αρχές της Βραζιλίας, οι οποίες επέβαλαν αντίστοιχες διαδικασίες για τους πολίτες των ΗΠΑ».

Αναφέρουν ακόμη ότι η χώρα μας υφίσταται «εξευτελιστική δυσφήμιση» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς αντιμετωπίζεται ως «ορμητήριο τρομοκρατών».

ΚΚΕ
Καταγγέλλει την επίθεση των ΜΑΤ

Με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησε και πάλι τα ΜΑΤ και κτύπησε τους αγρότες της Αχαΐας, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την καθυστέρηση της κυβέρνησης να δώσει τις επιδοτήσεις στο λάδι, που δικαιούνται.

Ας είναι σίγουρη η κυβέρνηση ότι δε θα μπορέσει να τρομοκρατήσει τους αγρότες, ούτε με τα ΜΑΤ, ούτε με τα δικαστήρια.

Το ΚΚΕ τούς καλεί να βγάλουν συμπεράσματα για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ανάλογα να τους πληρώσουν στις ερχόμενες εκλογές».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ