ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ευλογεί τα σενάρια

Τη σφραγίδα και του πρωθυπουργού φέρουν πλέον τα σενάρια διαδοχολογίας, καθώς χτες βράδυ, κατά το κλείσιμο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο Κ. Σημίτης με την ομιλία του άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, τη στιγμή μάλιστα που είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα ότι με τη συγκεκριμένη παρέμβαση θα κλείσει το θέμα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ο Κ. Σημίτης αφού έκανε μια εισαγωγή μιλώντας για «κλίμα σύγχυσης και αμφιβολίας», το οποίο προφανώς καλλιεργείται με τα σενάρια διαδοχολογίας, στη συνέχεια μίλησε με έμφαση σε πρώτο πρόσωπο και με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές, καθιστώντας σαφές ότι αυτός θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων για την όποια εξέλιξη και αφήνοντας να φανεί ότι η οποία συζήτηση περί διαδοχής του, όπως και τα διάφορα σενάρια, έχουν και τη δική του ανάμειξη.

Συγκεκριμένα ανέφερε: Χρέος μου είναι να διαμορφώσω τις εξελίξεις, ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του ελληνικού λαού. Θα διαμορφώσω, θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις τη στιγμή που πρέπει και με τον τρόπο που πρέπει με στόχο το ΠΑΣΟΚ να είναι πάντα μπροστά. Δε θα μου υποδείξουν τρίτοι τι πρέπει να κάνω. Θα διαμορφώσω, θα διαμορφώσουμε τις εξελίξεις με όρους νίκης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά με έμμεσο μεν αλλά σαφή τρόπο ο Κ. Σημίτης μπαίνει στο χορό της διαδοχολογίας χωρίς να αποσαφηνίζει τίποτα, αντίθετα περιπλέκοντας περισσότερο το όλο σκηνικό, αφού μιλάει για «εξελίξεις» αλλά τη «στιγμή που πρέπει». Ωστόσο, απευθύνεται και στις διάφορες φωνές, κυρίως εντός του ΠΑΣΟΚ, και τους διαμηνύει ότι «δε θα μου υποδείξουν τρίτοι τι πρέπει να κάνω».

Αναμένοντας την τοποθέτηση

Η χτεσινή ημέρα «καταναλώθηκε» όσον αφορά τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με το... μάδημα της μαργαρίτας γύρω από το ερώτημα «θα τοποθετηθεί ή δε θα τοποθετηθεί» ο Κ. Σημίτης στο θέμα της διαδοχής κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό.

Ο πρωθυπουργός υπήρξε όλες τις προηγούμενες μέρες δέκτης αντίρροπων πιέσεων. Από τη μια μεριά ένας ισχυρός πόλος στελεχών του ζητούσαν να πάρει ο ίδιος θέση γύρω από το ζήτημα και χωρίς να μιλούν για λογαριασμό του «παρένθετα» πρόσωπα, όπως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Θέση την οποία διατύπωσε ο Κ. Λαλιώτης σε ιδιωτικές του συζητήσεις, κάνοντας έτσι την επανεμφάνισή του στις εντός ΠΑΣΟΚ διεργασίες, προκαλώντας, όμως την αντίδραση Πρωτόπαππα. Ο τελευταίος κληθείς να σχολιάσει τη θέση Λαλιώτη, απάντησε πως δεν έχει λόγο να απαντά σε «κουβέντες των διαδρόμων» και προκάλεσε τον πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «όποιος έχει να πει κάτι ας έχει το θάρρος να το πει δημόσια»...

Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ φάνηκε καθαρά τις προηγούμενες μέρες ότι λειτουργούν διάφορα «μπλοκ». Το ένα που θεωρεί αναγκαία την άμεση «διαδοχή» του Κ. Σημίτη, από τον Γ. Παπανδρέου. Το άλλο που «στηρίζει» Σημίτη, θεωρεί ότι δεν πρέπει να τεθεί (τώρα) θέμα διαδοχής και που συναπαρτίζεται από άτομα διαφορετικής εκκίνησης: Αυτοί που έχουν καταγραφεί ως ακραιφνείς «Σημιτικοί», οι έχοντες προσωπικά κίνητρα να μη θέλουν τώρα τη διαδοχή για να παίξουν και οι ίδιοι στο «παιχνίδι» αργότερα (π.χ. Βενιζέλος που μίλησε χτες στα «ΝΕΑ» για «αλλαγή ηγεσίας (που) επιχειρείται με τυχοδιωκτικό τρόπο»!) και εκείνοι που θεωρούν ότι η διαδοχή αυτή τη στιγμή συνιστά ομολογία ήττας για το ΠΑΣΟΚ.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος

Βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ επανακαταθέσανε την πρόταση νόμου για απλή αναλογική. Συνυπογράφει και το ΔΗΚΚΙ

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την εκλογή βουλευτών, το οποίο διατηρεί την κλοπή των ψήφων των μικρότερων κομμάτων και κατά συνέπεια την αλλοίωση της λαϊκής βούλησης, ενώ ενισχύει σημαντικά το πρώτο σε εκλογική δύναμη κόμμα. Ο νέος εκλογικός νόμος θα συζητηθεί το Γενάρη, ενώ θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές εκτός αν ψηφιστεί - πράγμα απίθανο - από τα 2/3 των βουλευτών. Θυμίζουμε ότι τα κόμματα, το καθένα για τους δικούς του λόγους, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στη Διακομματική Επιτροπή, η οποία υποτίθετο ότι θα συζητούσε το περιεχόμενο του νέου νόμου. Το ΚΚΕ είχε κάνει καθαρή τη θέση του για θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής.

Σύμφωνα λοιπόν, με το νέο νόμο, το 87% των εδρών - δηλαδή οι 260 - κατανέμονται στα κόμματα που έχουν συγκεντρώσει ποσοστό τουλάχιστον 3% στο σύνολο της επικράτειας, με το σύστημα της απλής αναλογικής. Στις 260 έδρες περιλαμβάνονται και οι 12 έδρες βουλευτών επικρατείας. Οι υπόλοιπες 40 έδρες κερδίζονται από το πρώτο κόμμα.

Επιτρέπονται οι προεκλογικές συνεργασίες, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των προτιμήσεων (σταυροδοσία) που μπορεί να εκφράσουν οι εκλογείς. Σε περίπτωση δε ισοψηφίας κομμάτων ή υποψηφίων του ίδιου κόμματος, προβλέπεται η διαδικασία της κλήρωσης.

«Σπάνε» οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της Β' Αθηνών και του υπολοίπου Αττικής, στο όνομα δήθεν της διαφάνειας της πολιτικής ζωής του τόπου. Η πρώτη «σπάει» σε τρεις νέες εκλογικές περιφέρειες, με 13, 14 και 15 έδρες η κάθε μία. Το υπόλοιπο Αττικής «σπάει» σε δύο εκλογικές περιφέρειες, στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής με 8 έδρες και στην περιφέρεια Δυτικής Αττικής με 4 έδρες.

Θυμίζουμε πως οι προσωπικές επιλογές του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, αυτές της διπλής κάλπης και της λίστας δεν πέρασαν, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Επανακατατέθηκε η πρόταση νόμου για την απλή αναλογική

Σε κοινή τους δήλωση που μοίρασαν, μετά την κατάθεση του εκλογικού νόμου από τον κ. Σκανδαλίδη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Φώτης Κουβέλης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Μανώλης Μπακόπουλος, σημειώνουν τα παρακάτω:

«Τελικά η κυβέρνηση κατέθεσε το εκλογικό νομοσχέδιο με το οποίο καθιερώνεται ένα ακόμα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα που κλέβει ψήφους και έδρες από τα μικρότερα κόμματα, διατηρεί το απαράδεκτο «πλαφόν» για την είσοδό τους στη Βουλή και πριμοδοτεί με τα «κλεμμένα» το πρώτο κόμμα που από μειοψηφία στο λαό, θα μετατρέπεται σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι ένα νομοσχέδιο που στην ουσία του κινείται στην ίδια λογική που έχει και η ΝΔ για τα εκλογικά συστήματα. Νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκεται μια γενικότερη παρέμβαση στο πολιτικό σύστημα για την παραπέρα στερέωση του δικομματισμού στην πολιτική ζωή της χώρας.

Σήμερα συνεχίζοντας την παλαιότερη πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το ΚΚΕ, το ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ και εκφράζοντας τη θέληση κομμάτων, πολιτικών κινήσεων, κοινωνικών φορέων, και ευρύτατου φάσματος πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων και εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, προχωρήσαμε στην επανακατάθεση της πρότασης νόμου για την καθιέρωση της Απλής Αναλογικής σαν εκλογικού συστήματος για τις βουλευτικές εκλογές.

Με αυτή την ενέργειά μας θέλουμε να εκφράσουμε την πλήρη αντίθεσή μας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να υπογραμμίσουμε τη θέση μας ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί δίκαια και δημοκρατικά ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα δημοκρατίας που απασχολεί επί δεκαετίες την πολιτική ζωή του τόπου. Δηλαδή το ζήτημα της καθιέρωσης ενός εκλογικού συστήματος που θα εξασφαλίζει την ισότητα της ψήφου των Ελλήνων πολιτών και τη γνήσια καταγραφή της λαϊκής θέλησης στην εκλογή των βουλευτών».

Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πιο ισχυρή» η Ελλάδα

Τη θέση ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες και η επισφράγιση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ το 2004 θα ενισχύσουν τη διεθνή θέση της Ελλάδας, διατυπώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του προς τον απόδημο ελληνισμό.

«Το 2004, αναφέρει, είναι για τη χώρα μας ένα σημαντικό έτος. Σε λίγους μήνες θα οργανώσουμε στην Αθήνα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, φιλοδοξώντας να προσδώσουμε στο μεγάλο αθλητικό αυτό γεγονός το χαρακτήρα που η Ελλάδα, κοιτίδα του πολιτισμού και γενέτειρα των Αγώνων, μπορεί να δώσει. Συγχρόνως κατά το Νέο Ετος θα επισφραγισθεί η ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια, για την οποία κατεβλήθησαν με επιτυχία οι εθνικές προσπάθειες». Και καταλήγει: «Με τις εξελίξεις αυτές ελπίζουμε ότι η διεθνής θέση της Ελλάδας καθίσταται πιο ισχυρή. Η συνδρομή του απανταχού ελληνισμού για την επίτευξη των στόχων αυτών υπήρξε όπως πάντα ουσιαστική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ