ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Εδώ και τώρα άρση όλων των προστατευτικών διατάξεων

Απόλυτη εφαρμογή της άρσης του «καμποτάζ» ζητά η ΕΕ. Εμπαίζει νησιώτες και ναυτεργάτες η κυβέρνηση, ισχυριζόμενη ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Την πλήρη εφαρμογή του διαλυτικού κανονισμού 3577/92 για την άρση του καμποτάζ αξιώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, γεγονός που σημαίνει πρακτικά ότι, από την 1η Γενάρη του 2004, τινάζονται στον αέρα οι χιλιάδες θέσεις εργασίας των ναυτεργατών στα ακτοπλοϊκά πλοία, απειλείται με διάλυση ολόκληρο το ακτοπλοϊκό δίκτυο και το θεσμικό του πλαίσιο, δεκάδες νησιά θα βρεθούν στην απομόνωση, αποκομμένα από την ηπειρωτική Ελλάδα και, γενικά, στις ελληνικές θάλασσες θα επικρατεί το ...Δίκαιο του εφοπλιστικού κεφαλαίου! Την αξίωση της Κομισιόν εξέθεσε απροκάλυπτα, χωρίς τον παραμικρό ελιγμό, η Κοινοτική επίτροπος Λογιόλα ντε Παλάθιο, απαντώντας σε Ερώτηση που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης. Η Κοινοτική επίτροπος, με τις δηλώσεις της, αποκάλυψε ταυτόχρονα και τη συμπαιγνία, που παίζεται εδώ και καιρό μεταξύ κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των εγκάθετων κυβέρνησης και εφοπλιστών στη διοίκηση της ΠΝΟ, σε βάρος των ναυτεργατών και των νησιωτών - προφανώς λόγω προεκλογικής περιόδου - ότι δήθεν γίνονται διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να μην εφαρμοστεί κατά γράμμα ο κοινοτικός κανονισμός στο όνομα δήθεν του δημοσίου συμφέροντος...

Η Παλάθιο έκανε σαφές ότι όχι μόνο δε γίνονται διαπραγματεύσεις, αλλά και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί εδώ και τώρα την τροποποίηση του σχετικού νόμου 2932/2001, με τον οποίο εναρμονίστηκε μεν σε γενικές γραμμές η ελληνική νομοθεσία με τον κανονισμό 3577/92, όμως εξακολουθούν να ισχύουν κάποιες υποτυπώδεις ασφαλιστικές δικλείδες, που εξασφαλίζουν στοιχειωδώς τη σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, καθορίζουν τον αριθμό των οργανικών συνθέσεων και την ηλικία των ακτοπλοϊκών πλοίων.

Η Επιτροπή, λέει η Παλάθιο, έχει επισημάνει ότι: «Ο ισχύων νόμος (σ.σ 2932) πρέπει να τροποποιηθεί, ούτως ώστε να είναι συμβατός με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 3577/92 ιδίως σε ό,τι αφορά την έκταση της δημόσιας υπηρεσίας, τους κανόνες που αφορούν την επάνδρωση και την ηλικία των πλοίων. Πράγματι, ο κανονισμός αυτός θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2004». «Η Επιτροπή, σημειώνει, ποτέ δεν εξέτασε το ενδεχόμενο σύστασης σχετικής μεικτής επιτροπής με τις ελληνικές αρχές. Θα λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης ενδεχομένως της κίνησης διαδικασιών επί παραβάσει, ώστε να εξασφαλίσει τη συμμόρφωση προς τον εν λόγω κανονισμό»!

Ο υπουργός Γ. Πασχαλίδης, σε απάντηση που εξέδωσε, επιμένει μεν ότι γίνονται διαπραγματεύσεις, όμως φαίνεται σε γενικές γραμμές να τα «μαζεύει» σε ό,τι αφορά την ισχύ του νόμου 2932, για τον οποίο μέχρι τώρα δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι θα παραμείνει σε εφαρμογή και το 2004.

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν πως «είναι προφανές ότι κυβέρνηση - ΥΕΝ σε συμπαιγνία με τους εφοπλιστές από την 1η Γενάρη 2004 αξιοποιούν τον Κανονισμό 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις δικαστικές αποφάσεις, ως πρόφαση για τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων σε βάρος των ναυτεργατών και των κατοίκων των νησιών». Τονίζουν ότι συνολικά τα αντιναυτεργατικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αύξηση των κερδών των εφοπλιστών «είναι στρατηγικής σημασίας επιλογή του κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία για την πλήρη μετατροπή της ελληνικής σημαίας σε σημαία ευκαιρίας μέσα από το διωγμό των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια».

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Πυρκαγιά από παράνομη χρήση φλόγας

Σε κίνδυνο τέθηκε η ζωή 250 εργατών στο πλοίο «Αύρα»

Σε άμεσο κίνδυνο τέθηκε χτες η ζωή εκατοντάδων εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, αλλά και ναυτεργατών, όταν εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην πρυμναία δεξαμενή (afterpaek) του επισκευαζόμενου πλοίου μεικτού φορτίου «ΑΥΡΑ» με σημαία Παναμά. Το πλοίο ανήκει στον εφοπλιστή Φράγκο και επισκευάζεται στη Ζώνη του Περάματος. Στο πλοίο εκτελούσαν εκτεταμένες εργασίες πάνω από 250 μεταλλεργάτες του συνεργείου Δελλή. Ταυτόχρονα, μέλη από το κατώτερο πλήρωμα του πλοίου, όλοι αλλοδαποί ναυτεργάτες, για τους οποίους κανείς δε γνωρίζει αν είναι ασφαλισμένοι ή όχι, με εντολή του εφοπλιστή επισκεύαζαν τμήμα της πρύμνης με χρήση φλόγας που απαγορεύεται από το νόμο! Χρήση φλόγας γίνεται μόνον από τα εξειδικευμένα συνεργεία της Ζώνης.

Επιπλέον, όταν η πρύμνη άρπαξε φωτιά, εργάτες και ναυτεργάτες, στην προσπάθειά τους να βγουν από το πλοίο, αντιλήφθηκαν ότι δεν υπήρχε άλλη έξοδος διαφυγής, εκτός από μία σκάλα, πράγμα επίσης παράνομο, για το οποίο θα έπρεπε να είχε μεριμνήσει ο τεχνικός Ασφαλείας. Στην προκειμένη περίπτωση, τεχνικός Ασφαλείας ήταν ο κ. Πετρομανωλάκης, ο οποίος, σύμφωνα με μαρτυρίες μεταλλεργατών, χτες δεν πάτησε το πόδι του στο πλοίο! Αυτό, όταν σύμφωνα με το νόμο ο τεχνικός Ασφαλείας θα πρέπει να είναι παρών καθ' όλη τη διάρκεια των επισκευαστικών εργασιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Πετρομανωλάκης αποτελεί έναν από τους εκλεκτούς των εφοπλιστών, αφού, όπως φαίνεται, δε σπαταλάει ...τον πολύτιμο χρόνο τους - αφού ως γνωστόν για τους εφοπλιστές ο χρόνος είναι χρήμα - για να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πετρομανωλάκης είχε εντοπιστεί τον Οκτώβρη του 2001 να ...υπογράφει ότι ήταν παρών και παρακολουθούσε τις επισκευαστικές εργασίες, ταυτόχρονα, σε ...18 πλοία!

Αντισυνταγματικό το πλαφόν στο εφάπαξ;

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός σε εισήγησή του προτείνει ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος 2084/92 που καθιερώνει ανώτατο όριο στο εφάπαξ

Αντισυνταγματική είναι η διάταξη του νόμου 2084/1992 που προβλέπει την καθιέρωση ανώτατου ορίου στο εφάπαξ βοήθημα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι από τα Ταμεία τους κατά τη συνταξιοδότηση. Την εισήγηση αυτή έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δ. Λινός στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπου εκδικάζονταν σχετική υπόθεση των εργαζομένων στην ΕΤΒΑ.

Πρόκειται για τη διάταξη του άρθρου 57 του νόμου 2084/1992 που ορίζει ότι το ακαθάριστο ποσό του εφάπαξ, το οποίο χορηγούν τα ασφαλιστικά ταμεία για 35 χρόνια ασφάλισης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 εκατ. δραχμές και ότι για χρόνο ασφάλισης μικρότερο ή μεγαλύτερο των 35 ετών το ποσό αυτό αυξομειώνεται ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης.

Στην περίπτωση που υιοθετηθεί η εισαγγελική πρόταση μπαίνει φραγμός στα Ταμεία να επιβάλλουν ανώτατο όριο στο εφάπαξ των εργαζομένων.

Στο σκεπτικό της εισήγησής του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει:

  • Οι εργοδοτικές εισφορές για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν αποτελούν κοινωνικό πόρο, αλλά καταβάλλονται αποκλειστικά με αφορμή την εργασία του μισθωτού και ως αντάλλαγμα που δε δίνεται απευθείας στο μισθό αλλά αποδίδονται στο ασφαλιστικό τους ταμείο, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του μισθωτού για τη σύνταξη, νοσηλεία και του εφάπαξ κατά τη συνταξιοδότησή του.
  • Η επιβολή πλαφόν επιφέρει δυσμενή διάκριση σε βάρος των εργαζόμενων εκείνων, οι οποίοι λόγω του χρόνου υπηρεσίας και του ύψους των αποδοχών τους είχαν υποβληθεί σε μεγαλύτερες κρατήσεις.
  • Το εφάπαξ βοήθημα που καταβάλλεται στους αποχωρούντες από την υπηρεσία ασφαλισμένους έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

Τέλος, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός εισηγήθηκε ότι είναι αντισυνταγματική και η μείωση του εφάπαξ για όσους εργαζόμενους αποχώρησαν οικειοθελώς από την ΕΤΒΑ, με βάση το νόμο 2359/95 «για την εξυγίανση της ΕΤΒΑ».

ΝΑΟΥΣΑ - «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
Τετράωρες στάσεις εργασίας

Τετράωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι της νηματουργίας «Βαρβαρέσος» στη Νάουσα, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο των απολύσεων, που επανέφερε, με ανακοίνωσή της, η εταιρία. Πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια της εργοδοσίας να κάμψει την αποφασιστικότητα των εργαζομένων, οι οποίοι προασπίζονται τις εργασιακές τους σχέσεις και τα δικαιώματά τους.

Σε γενική συνέλευση του σωματείου τους, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας, οι εργαζόμενοι της «Βαρβαρέσος» διακήρυξαν για μια ακόμη φορά την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωσή του.

Μετά την άρνηση της διοίκησης στα αιτήματα των εργαζομένων, η γενική συνέλευση αποφάσισε ομόφωνα τα παρακάτω:

- Να εφαρμοστεί η απόφαση προηγούμενων συνελεύσεων, σε περίπτωση δηλαδή που η εργοδοσία προχωρήσει σε απόλυση, σταματάει η εργασία αμέσως μόλις γίνει γνωστό αυτό και την επόμενη μέρα πραγματοποιείται 24ωρη απεργία.

- Οι εργαζόμενοι εμμένουν στα αιτήματά τους για τους εργολάβους, τις εργασιακές σχέσεις και τα ωράρια. Δε δέχονται την απλήρωτη εργασία την Κυριακή και δηλώνουν ότι είναι ανοιχτοί για συζήτηση σε πρόγραμμα εργασίας.

Παράλληλα, η γενική συνέλευση ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό των κινητοποιήσεων που αποφάσισε για το Γενάρη το συντονιστικό των εργοστασίων κλωστοϋφαντουργίας της περιοχής με τη συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου της Νάουσας.

Τέλος, η ΓΣ καλεί τους ημερήσιους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Θάφτηκε στα τέσσερα μέτρα

Κάτω από τα χώματα σε χαντάκι τεσσάρων μέτρων θάφτηκε χτες στις 10.25 το πρωί ο Σύριος εργάτης Αλουράν Μοχάμεντ, 26 χρόνων, κι αντί να γυρίσει σπίτι βρέθηκε στο ΚΑΤ με σοβαρά κατάγματα από τη μέση και κάτω. Ο εργάτης τοποθετούσε αγωγούς μέσα στο χαντάκι στη Λεωφόρο Μεσογείων 582. Η ανυπαρξία προστατευτικών στα πλαϊνά χώματα, όπως προβλέπεται, είχε αποτέλεσμα να καταρρεύσουν τα χώματα και να τον θάψουν κυριολεκτικά. Είναι ενδεικτικό άλλωστε, ότι η Πυροσβεστική χρειάστηκε περίπου μία ώρα για να ανασύρει τον εργαζόμενο, ευτυχώς ζωντανό και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ