ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
Παγκοσμιοποίηση κατά της ζωής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν ένας ιμπεριαλιστικός οργανισμός, όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, παραδέχεται με έκθεσή της ότι η ατμοσφαιρική μόλυνση που παρατηρείται στις μεγαλύτερες πόλεις της Ασίας ευθύνεται για 500.000 θανάτους κάθε χρόνο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρότερα απ' ό,τι φαίνονται. Ο μολυσμένος αέρας, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, ευθύνεται ακόμα για την κλονισμένη υγεία εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων, που δεν μπορούν να καταμετρηθούν, ενώ δεν κατονομάζονται βέβαια και οι αιτίες. Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος στον κόσμο οργανισμός επιστημόνων, που μελετούν τη Γη, τους ωκεανούς και το κλίμα, η Αμερικανική Ενωση Γεωφυσικών ανακοίνωσε προχτές ότι τώρα είναι «απόλυτα βέβαιο», ότι το φαινόμενο του «θερμοκηπίου» στον πλανήτη οφείλεται στις εκπομπές ρυπογόνων ουσιών και ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί. Η νέα αυτή θέση, αποτελεί στροφή από την προηγούμενη θέση της, η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι φυσικές διακυμάνσεις προκαλούσαν τις υψηλές θερμοκρασίες. Η εφιαλτική αυτή πραγματικότητα είναι έργο της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και αν οι λαοί δε βρουν τη δύναμη να σταματήσουν τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, ο "αργός» θάνατος του πλανήτη θα συνεχιστεί με αφάνταστα γρήγορους ρυθμούς.

Φαρμακερή κολοκυθιά...

Σε 1,5 -1,8 δισ. ευρώ ανεβάζει τα χρέη των νοσοκομείων ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Επιστημονικών Συσκευών Μηχανημάτων (ΠΑΝ.ΣΠΕΣΙΜ) σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωσή του και προειδοποιεί ότι οι 120 επιχειρήσεις - μέλη του, απ' την 1.1.2004, θα καταλογίζουν τόκους υπερημερίας σε όλους τους δημόσιους φορείς που καθυστερούν τις πληρωμές τους.

Με άλλα λόγια, τα νοσοκομεία βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση και η αιτία βρίσκεται στην πολιτική της κυβέρνησης, που έχει μειώσει δραματικά την κρατική επιχορήγηση για λειτουργικές δαπάνες, καθώς τις περιόρισε σε λιγότερο από 5% των συνολικών εσόδων των νοσοκομείων. Ετσι, «σπρώχνει» τα νοσοκομεία, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών της Υγείας, να λειτουργήσουν σε ανταποδοτική βάση με τα νοσήλια των ασφαλιστικών ταμείων -τα οποία ταμεία δεν έχουν κι αυτά να πληρώσουν.

«Αν πληρώσουν τα ταμεία τότε θα πάψουν να υπάρχουν και τα χρέη των νοσοκομείων», είναι το προσφιλές επιχείρημα της κυβέρνησης όταν έρχεται αντιμέτωπη με το ερώτημα. Δηλαδή η κυβέρνηση παίζει την κολοκυθιά, η οποία, μάλιστα, είναι και φαρμακερή.

Ψάχνουν ακροατήριο οι ... μηχανισμοί

Μπροστά έχουν πάρει οι μηχανές του ΠΑΣΟΚ, εκλογές γαρ. Ετσι, ακροατήριο για επικείμενη πολιτική ομιλία του υπουργού Παιδείας ανέλαβαν να εξασφαλίσουν στελέχη της εκπαίδευσης στα Τρίκαλα. Σύμφωνα, λοιπόν, με καταγγελία του συλλόγου δασκάλων του νομού, ο Διευθυντής ΠΕ και ο προϊστάμενος του 1ου Γραφείου ΠΕ Τρικάλων, κάνοντας χρήση της ιδιότητάς τους, υποχρέωναν τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς των γραφείων τους να τηλεφωνούν στους διευθυντές των δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, δίνοντας εντολή να γνωστοποιήσουν στο διδακτικό προσωπικό την πραγματοποίηση πολιτικής ομιλίας από τον υπουργό Παιδείας στο Πνευματικό Κέντρο των Τρικάλων. Παρόμοιες τέτοιες ενέργειες έχουν γίνει και στο παρελθόν σε περιόδους εκλογών (νομαρχιακές, εκλογές αιρετών, αντιπροσώπων των εκπαιδευτικών κλπ.). Εχουν, δηλαδή, μεγάλη εμπειρία οι άνθρωποι...

Κρατική κερδοσκοπία

Η κερδοσκοπία δεν είναι ίδιον μόνο του ιδιωτικού κεφαλαίου. Δείγματα κερδοσκοπικής συμπεριφοράς επιδεικνύει και η κυβέρνηση, μέσω των εποπτευομένων από αυτήν φορέων. Χαρακτηριστική περίπτωση τα κρατικά λαχεία και συγκεκριμένα το Λαχείο Κοινωνικής Αντίληψης, που αγοράζουμε τις μέρες αυτές «για το καλό του νέου χρόνου».

Η τιμή αυτού του λαχείου - που στην «προ ευρώ εποχή» ήταν 1.000 δραχμές (περίπου 3 ευρώ) - μόλις η δραχμή αντικαταστάθηκε από το ευρώ, η κυβέρνηση το ανέβασε στα 5 ευρώ. Χωρίς κανένα λόγο (δεν υπάρχει εδώ δικαιολογία του τύπου «ανέβηκε το κόστος παραγωγής») η κυβέρνηση αύξησε την τιμή του κατά 72,5%! Στα 5 ευρώ, είναι η τιμή του και φέτος (δηλαδή, ακριβότερα κατά 72,5% συγκριτικά με το Δεκέμβρη του 2001), όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακοινώνει αυξήσεις στους μισθούς γύρω στο 3% το χρόνο. Μήπως είναι σε θέση κάποιος από την κυβέρνηση, π.χ. το υπουργείο Οικονομικών, που εποπτεύει τη Διεύθυνση των Κρατικών Λαχείων, να μας δώσει κάποια στοιχειώδη εξήγηση για την αρπακτική - κερδοσκοπική αυτή συμπεριφορά; Εχουμε, επομένως, άδικο όταν γράφουμε ότι η κυβέρνηση από κοινού με το ιδιωτικό κεφάλαιο λεηλατούν, με χίλιους τρόπους, τα λαϊκά εισοδήματα; Ακόμη και με το εμπόριο ...ελπίδας προς όλους εκείνους που δύσκολα τα φέρνουν βόλτα και επιχειρούν «να πιάσουν την καλή» με το κρατικό λαχείο, για να λύσουν τα προβλήματά τους;


Μακριά!

Κατεργαραίοι βγήκανε

στων ψήφων το παζάρι

και τάζουνε οι άτιμοι

ακόμη και... χαβιάρι

σ' αυτούς

που τους ξελίγωσαν

με «κούρες» και με βάρη.

***

Κατεργαραίοι βγήκανε

και προσοχή μεγάλη,

μην τύχει

και στο χέρι του

κανένας τους σας βάλει

κι έπειτα πάλι άμοιροι

χτυπάτε το κεφάλι!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η Ολυμπιάδα της Ειρήνης

Σημαντική παρέμβαση του φιλειρηνικού κινήματος με διεθνή ακτινοβολία αναμένεται να αποτελέσει η Ολυμπιάδα Ειρήνης, που διοργανώνει από το Γενάρη μέχρι το Μάη του 2004 η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη.

Μέσα από τις πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που θα ξεδιπλωθούν επιδιώκεται να αναδειχτεί η απάνθρωπη, πολύπλευρη δράση του ιμπεριαλισμού. Η δράση, δηλαδή, που είτε αφορά τις πολεμικές του επιθέσεις ενάντια σε λαούς, είτε αφορά την οικονομική εξάρτηση, την εξαθλίωση, την πείνα και το θάνατο που οδηγούν οι πολιτικές του όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πλανήτη μας. Επιδιώκεται, επίσης, να υπάρξει η καταδίκη του για ζητήματα καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών και να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης φιλοδοξούν να αναδείξουν τις πραγματικές αξίες του Ολυμπιακού πνεύματος, την ευγενική άμιλλα, τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα ως τρόπο ζωής της νεολαίας. Να δώσουν βήμα ώστε να καταδικαστούν τα πρωτόγνωρα μέτρα αστυνόμευσης και στρατιωτικοποίησης, τα οποία δημιουργούν συνθήκες στρατιωτικής «κατοχής» στην πόλη διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Να καταδικαστεί η εμπορευματοποίηση των αγώνων και η απάνθρωπη εκμετάλλευση των αθλητών.

Η Ολυμπιάδα Ειρήνης φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα κινήματα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς του διεθνώς. Να κάνει γνωστό στην Ελλάδα και τον κόσμο, ότι το φιλειρηνικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα δεν είναι παρατηρητής των εξελίξεων ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων.

Είναι βέβαιο πως η παρουσία των ανθρώπων του αθλητισμού στις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης θα τη λαμπρύνουν και θα προσδώσουν ευρεία απήχηση και διεθνή εμβέλεια στις δραστηριότητές της. Θα περάσουν το μήνυμα της αντίστασης στον «αθλητισμό» της «Κόκα-Κόλα» και των διάφορων πολυεθνικών μεγαθηρίων. Αλλωστε τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό πιστοποιούν τις παραπάνω εκτιμήσεις. Προβεβλημένοι με παγκόσμια αίγλη ολυμπιονίκες και αθλητές έχουν ήδη δηλώσει τη συμμετοχή τους.

Σε αυτή τη διοργάνωση έχουν θέση όλοι όσοι δεν αποδέχονται και δε συμφωνούν με ό,τι θέλουν να επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστές και οι πολιτικοί τους υπάλληλοι. Οσοι δε βολεύονται με τη νέα τάξη πραγμάτων διεθνώς, αλλά και με την «ολυμπιακή τάξη πραγμάτων» που ετοιμάζεται και απειλείται να μείνει στη χώρα μας και μετά. Σ' αυτή τη διοργάνωση έχουν θέση όλοι οι αγωνιστές του αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, οι αγωνιστές των εργατικών, αγροτικών, κοινωνικών και δημοκρατικών αγώνων, οι νέοι που «τα θέλουν όλα» και οι απόμαχοι της δουλειάς που δεν έμαθαν να σκύβουν το κεφάλι.

Στις εκδηλώσεις της Ολυμπιάδας Ειρήνης θα συναντηθούν όλα τα ριζοσπαστικά, τα πρωτοπόρα στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας. Οι δραστηριότητες της Ολυμπιάδας Ειρήνης ήδη ανακοινώθηκαν. Ας προετοιμαστούμε να τις ενισχύσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ