ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με τους επαχθέστερους όρους η εκλογική αναμέτρηση
  • Συνεδρίασε χτες η διακομματική εκλογική επιτροπή
  • Θα συνεχιστεί η δικομματική προβολή με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς...

Motion Team

Με τους επαχθέστερους όρους θα διεξαχθεί, όπως φαίνεται, η αναμέτρηση των βουλευτικών εκλογών, με τα δύο μεγάλα κόμματα να έχουν τη «μερίδα του λέοντος» όχι μόνο στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά ακόμη και στα δημόσια. Γεγονός που όχι μόνο επιβεβαιώθηκε από τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διεύθυνση της ΕΡΤ, αλλά και από τη χτεσινή άτυπη διακομματική επιτροπή, που, όπως όλα δείχνουν, μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδη, δε φαίνεται διατεθειμένη να αλλάξει την υπάρχουσα κατάσταση...

Συγκεκριμένα, το θέμα έθεσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, ο οποίος και επισήμανε με δηλώσεις του, αμέσως μετά το τέλος της επιτροπής, πως «σε μια μακρόχρονη άτυπη προεκλογική περίοδο, τα ΜΜΕ και τα κρατικά και τα ιδιωτικά, δεν τηρούν κανέναν κανόνα, ισότιμης μεταχείρισης των κομμάτων». Και συνέχισε: «Ιδιαίτερα για το δικό μας το κόμμα, και για τα άλλα τα μικρότερα, είναι καταλυτική. Και ζητήσαμε να αποκατασταθεί η ισότιμη μεταχείριση».

Η απάντηση από την πλευρά του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, απλά προσπάθησε να ρίξει «στάχτη στα μάτια»: «Εκ μέρους της διακομματικής επιτροπής, θα αποστείλω επιστολή στον πρόεδρο του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, καθώς και στον υπουργό Τύπου και θα ζητήσω την εφαρμογή της αναλογικής ισότητας σε ό,τι αφορά τα κόμματα, στην παρουσίαση των θέσεων των κομμάτων, όπως επίσης και στην κατανομή των διαφημίσεων που γίνεται προς τα Μέσα, ούτως ώστε να μην υπάρχει αδικία».

Φυσικά, η «αναλογική ισότητα» σημαίνει ότι το κάθε κόμμα θα προβάλλεται ανάλογα με την εκλογική του δύναμη. Συνεπώς και πάλι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχουν «χρόνο» και «σελίδες», αποκλείοντας τα μικρότερα κόμματα. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση, με νομοθετικό πλαίσιο, έχει περιορίσει ήδη κατά πολύ την προβολή πολιτικών μηνυμάτων μέσω πανό και αφίσας, αφαιρώντας με έναν ακόμη τρόπο τη δυνατότητα από τα υπόλοιπα κόμματα να προβάλλουν τις θέσεις τους.

Συνεχίζεται η κυβερνητική προβολή

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση, και ενώ βρισκόμαστε σε μια άτυπη μακρά προεκλογική περίοδο, δε διστάζει να διαφημίσει το έργο της είτε με δικά της λεφτά είτε με λεφτά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (προβολή έργων του Γ΄ ΚΠΣ). Οπως σημείωσε ο Αντ. Σκυλλάκος, «το δεύτερο σημαντικό ζήτημα που θέσαμε ήταν αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση, διά των υπουργείων ή μέσα από διάφορους οργανισμούς, να διαφημίζει με δικά της λεφτά, ή με λεφτά της ΕΕ, το κυβερνητικό της έργο. Ομως, η κυβέρνηση δε δέχεται την έννοια άτυπη προεκλογική περίοδος και διατηρεί το δικαίωμα να το κάνει».

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών ζήτησε - χωρίς τελικά να παρθεί μια τέτοια απόφαση - να επεκταθούν μέσω νομοθετικής ρύθμισης, κάποιες απαγορεύσεις μόνο για τους υποψήφιους βουλευτές (π.χ. αεροπανό) στη διάρκεια της άτυπης προεκλογικής περιόδου. «Από τη μια δε δέχεται άτυπη περίοδο, από την άλλη προωθεί τέτοιες ρυθμίσεις», σχολίασε σχετικά ο Αντ. Σκυλλάκος.

Κλείνουν οι εκλογικοί κατάλογοι

Τέλος, αναφορικά με τα διαδικαστικά ζητήματα για τις εκλογές και ιδιαίτερα για τους εκλογικούς καταλόγους:

  • Μέχρι τις 31 Δεκέμβρη οι εκλογικοί κατάλογοι κλείνουν. Μετά την 1/1/2004 δεν εντάσσεται κανείς στους εκλογικούς καταλόγους.
  • Το Γενάρη με Φλεβάρη θα γίνει η τελευταία εκλογική αναθεώρηση και στις αρχές Μάρτη θα δοθούν στα κόμματα οι τελικοί εκλογικοί κατάλογοι. Σε περίπτωση που εκλογές γίνουν πρόωρα, τότε θα ισχύσει η παρούσα εκλογική αναθεώρηση.
  • Συνολικά οι διπλοεγγεγραμμένοι φτάνουν τους 61.000, εκ των οποίων οι 30.000 θα παραμείνουν, μετά από συμφωνία της διακομματικής, προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα (π.χ. να μην ψηφίσει κάποιος πολίτης). Θα έχουν δίπλα από το όνομά τους το χαρακτηριστικό «Δ», προκειμένου να γίνεται σαφές ότι πρόκειται για διπλοεγγεγραμμένο.
  • Οι ετεροδημότες ανέρχονται συνολικά στους 450.000 έως 500.000 πολίτες. Από αυτούς οι 63.000 έχουν ήδη δηλώσει ότι θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους υποψήφιους της περιφέρειας που είναι εγγεγραμμένοι. Συνολικά αναμένεται ότι θα φτάσουν τους 70.000 έως 80.000. Οσοι από τους ετεροδημότες επιθυμούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, πρέπει μέχρι τις 31/12 να καταθέσουν την απαραίτητη αίτηση στο δήμο που κατοικούν ή σε οποιοδήποτε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).

Τέλος, στην προσεχή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής θα επικυρωθούν οι ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις που ίσχυαν στο παρελθόν αναφορικά με την τηλεοπτική κάλυψη (κάλυψη συγκεντρώσεων, συνεντεύξεις, πάνελ και δεκάλεπτα των κομμάτων), καθώς και η κατανομή του δωρεάν τηλεοπτικού χρόνου.

Στα Α. Λιόσια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι ΚΟ Ανω Λιοσίων του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση - συζήτηση σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Ανω Λιοσίων, για τα προβλήματα των κατοίκων της πόλης τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό και τις επιπτώσεις από την ανεργία και τις απολύσεις. Στην εκδήλωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στο Συνέδριο της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας

Στη Μαδρίτη βρίσκεται ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Tμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπροσωπώντας το ΚΚΕ στο 7ο Συνέδριο της Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας που αρχίζει σήμερα 19/12 και ολοκληρώνεται στις 21/12.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ