ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
Ιταλική Αναγέννηση και Ελλάδα

Εργο του Σ. Μποτιτσέλι
Εργο του Σ. Μποτιτσέλι
Τις πολλαπλές πτυχές του διαλόγου της Αναγέννησης με την αρχαιότητα φιλοδοξεί να αναδείξει η έκθεση «Tο Φως του Απόλλωνα - Ιταλική Αναγέννηση και Ελλάδα», που θα εγκαινιάσει τη Δευτέρα στην Εθνική Πινακοθήκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος. Η σημαντική αυτή έκθεση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιδρυμα Λόνγκι της Φλωρεντίας, φιλοξενεί 500 περίπου αντικείμενα από 130 μουσεία και συλλογές: πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, χάλκινα αγαλματίδια, μετάλλια, πλακέτες, εικονογραφημένα χειρόγραφα αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, αλλά και νυφιάτικες κασέλες με μυθολογικά θέματα, σπάνια αρχαία συλλεκτικά κειμήλια των Μεδίκων. Δημιουργίες των: Ντονατέλο, Γκιμπέρτι, Λούκα ντελα Ρόμπια, Μαντένια, Γκιρλαντάιο, Μποτιτσέλι, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ραφαήλ, Μιχαήλ Αγγελου, Μπελίνι, Τιτσιάνο, Βερονέζε, Τιντορέτο κ.ά.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες αποτελούν μια περιήγηση στην αναγεννησιακή Ιταλία. Περιλαμβάνουν: Εισαγωγή του ελληνικού πνεύματος κατά τον 14ο και τις αρχές του 15ου αιώνα. Νυφιάτικες κασέλες και δίσκοι τοκετού που κατασκευάστηκαν το πρώτο μισό του Quattrocento, με επεισόδια παρμένα από την ελληνική ιστορία, μυθολογία και λογοτεχνία. Αρχικές πηγές έμπνευσης και παράγωγά τους στη ζωγραφική και τη γλυπτική. Αφιέρωμα στη Φλωρεντία. Αναφορά στη Βόρεια Ιταλία. Αναφορά στους Μεδίκους ως συλλέκτες. Νυφιάτικες κασέλες, δίσκοι τοκετού και χαρακτικά του δευτέρου μισού του Quattrocento. Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής και σχέδια από την Κεντρική Ιταλία. Ηρωες και θέματα από την ελληνική μυθολογία. Αναφορά στο χάλκινο αγαλματίδιο και την πλακέτα. «Ελληνικής» έμπνευσης γλυπτά και ζωγραφικά έργα. Αφιέρωμα στην τυπογραφία. Βενετία και Αλδος Μανούτιος. Το πνεύμα του Τζορτζόνε και η αρχαιότητα. Βενετσιάνες καλλονές και κλασικισμός. Λεονάρντο, Μιχαήλ Αγγελος και Ραφαήλ. Οι καλλιτέχνες της Εμίλια και της Κρεμόνα. Φλωρεντινά γλυπτά, μικρογλυπτά και μετάλλια. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μάρτη 2004.

Μουσικές προσκλήσεις
«Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο Κρατικής Οπερας Οδησσού
«Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο Κρατικής Οπερας Οδησσού
  • Οι «Αγαμοι Θύται» επιστρέφουν από σήμερα στο «Ζυγό» (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα).
  • Από σήμερα και κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο πατάρι του θεάτρου «Μεταξουργείο» ο Λουκιανός Κηλαηδόνης παρουσιάζει το μουσικό πρόγραμμα «Ευτυχισμένο 1950!»
  • Στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσιάζεται (7 μ.μ.) σε πρώτη ολοκληρωμένη εκτέλεση το ορατόριο του Γιάννη Μπουφίδη «Ωρα Απιέναι», από την Ορχήστρα και Χορωδία της ΕΡΤ. Απαγγελία: Λυκούργος Καλλέργης.
  • Οι Δημήτρης Ψαριανός, Μιχάλης Βιολάρης και Τάκης Κωνσταντακόπουλος τραγουδούν κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στο «Στίγμα» (Αλιπέδου και Μ. Τειχών 5, Πειραιάς).
  • Εκδήλωση μνήμης του Κωστή Παλαμά διοργανώνει, αύριο, η Ενωση Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών (6.30 μ.μ.), στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5). Μιλούν: Μιχάλης Μερακλής, Παναγιώτης Κοντός, Κώστας Σαρδελής.
  • Οι γιορτές στο Half Note έρχονται με Swing, το μαγικό σαξόφωνο του Lou Donaldson και την κυρία Quinn Lemley που ενσαρκώνει την Rita Heyworth ως... Τζίλντα!! Γιορτές με εκπλήξεις στο Half Note, από σήμερα μέχρι 15/1.
  • Το Big Top Theatre, από σήμερα μέχρι τις 3/1, φιλοξενεί το Τσίρκο «Eloize», που επιστρέφει με νέο καστ και τη νέα τους παράσταση «Nomade» που υπογράφει ο Daniele Finzi Pasca.
  • Στο «Κορονέτ» παρουσιάζεται ο «Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο της Κρατικής Οπερας Οδησσού.
  • Βραδιά αφιερωμένη στην κρητική μουσική με τον Βασίλη Σκουλά, σήμερα, στο πολιτιστικό κέντρο «Δαΐς» (Μεσογείων 151, Μαρούσι).
H «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • Δημήτρης Σέρβος: «Παράνομες χειρόγραφες εφημερίδες - Από τις φυλακές και τις εξορίες»
  • «Μακρόνησος, ιστορικός τόπος» Β' τόμος
  • Πέπη Δαράκη: «Τα χρυσοϋφαντα όνειρα της Ροδόκλειας»
  • Ελευθερία Πολίτη - Μελά: «Στην Αθήνα του Αλκιβιάδη»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Πρυτανεία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με το Μουσικό Εργαστήρι και τη Χορευτική Ομάδα του Ιδρύματος, διοργανώνουν τη Δευτέρα (1 μ.μ.) μουσικο-χορευτική εκδήλωση. Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου (Ιερά οδός 75) και περιλαμβάνει χριστουγεννιάτικους ύμνους, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς.

Αύριο (10 π.μ.) το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4) διοργανώνει χριστουγεννιάτικη εκδήλωση για παιδιά ηλικίας 6-12 χρόνων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ξενάγηση στην έκθεση «Ο άνθρωπος και τα ζώα, μια σχέση στο χρόνο», παραμύθια και ποιήματα από την Κ. Διδασκάλου και κλασική μουσική από τους τελειόφοιτους του Ωδείου Αθηνών.

μια ΕΚΘΕΣΗ

Την πρώτη ατομική του έκθεση παρουσιάζει, στην γκαλερί «έκφραση» (Βαλαωρίτου 9α), ο Αλέκος Κυραρίνης. Πρόκειται για έργα μικρών κυρίως διαστάσεων, ζωγραφισμένα εκ του φυσικού. Το χρώμα τοποθετείται με ιδιαίτερη προσοχή στα έργα των τριών θεματικών ενοτήτων της έκθεσης: Εσωτερικά με νεκρές φύσεις, τοπία και φιγούρες. Ο Α. Κυραρίνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και μεγάλωσε στην Τήνο. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών από το 1997- 2003, στα εργαστήρια των: Γιάννη Ψυχοπαίδη, Δημήτρη Μυταρά. Η έκθεσή του θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Επίσημη πρεμιέρα, σήμερα, στο θέατρο «Δανδουλάκη», του έργου «Το Παιχνίδι των θεών», του άγνωστου στο ελληνικό κοινό σύγχρονου Ρώσου θεατρικού συγγραφέα, Εντβαρντ Ρατζίσκι, που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθηνού, μετάφραση Λεωνίδα Καρατζά, σκηνικά - κοστούμια Θάλειας Ιστικοπούλου, μουσική Θόδωρου Αμπαζή. Παίζουν η Κάτια Δανδουλάκη και ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος. Το έργο, που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε στο θέατρο «Μαγιακόσφκι» της Μόσχας και στο «Οντεόν» του Παρισιού. Μέσα από τον παράφορο έρωτα δύο ανθρώπων, μιλά για την προδοσία, την πίστη, τη φαντασία.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
  • Ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγουδά από σήμερα μέχρι και την Κυριακή, στο «Συρμό». Τη Δευτέρα, οι Νίκος Ζιώγαλας, Γιώργος Αλουπογιάννης και Δημήτρης Κοργιαλάς, παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με ποπ, ροκ και παραδοσιακά ακούσματα (σε σύγχρονες ενορχηστρώσεις) και δικά τους τραγούδια.
  • Τα «Ξύλινα Σπαθιά» εμφανίζονται σήμερα και αύριο στον «Αέρα» της Πετρούπολης.
  • Η Δόμνα Σαμίου και ο πρωτοψάλτης Γιώργος Ρεμούνδος ερμηνεύουν κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια, σήμερα και αύριο, στις «Φωνές» (Αρτέμωνος 9, Ν. Κόσμος).
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος, λίγο πριν από την κυκλοφορία του νέου του cd, έφτιαξε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που άφησαν ή ...θα αφήσουν εποχή. Η πρεμιέρα γίνεται σήμερα στο ΖΟΟΜ (Κυδαθηναίων 39, Πλάκα τηλ.: 210 - 32.25.920 / 32.45.595). Οι συνεργασίες του Γεράσιμου δισκογραφικά με τους Βαγγέλη Κορακάκη, Παντελή Θαλασσινό, Χρήστο Νικολόπουλο, Δημήτρη Παπαδημητρίου και τα τραγούδια του Ακη Πάνου, του έδωσαν πολύτιμο υλικό και μεγάλες επιτυχίες. Μια αναφορά στη σύγχρονη τραγουδοποιία και γνήσια λαϊκά τραγούδια, επιλεγμένα για διασκέδαση, θα αποτελούν το άλλο μέρος του προγράμματος, ενός από τα πιο πετυχημένα σχήματα των γιορτών. Ημέρες λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 23.00, Κυριακή 15.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ