ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αλλο ένα κατηγορηματικό «όχι» στην αξιολόγηση
  • Μετά τις γιορτές θα προωθηθεί το σχετικό νομοσχέδιο
  • Κινητοποιήσεις χτες σε πολλές πόλεις, σήμερα συνεδριάζει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των φοιτητών

Από το χτεσινό δυναμικό συλλαλητήριο των φοιτητών της Αθήνας
Από το χτεσινό δυναμικό συλλαλητήριο των φοιτητών της Αθήνας
Ενα ακόμα μεγάλο «όχι» είπαν χτες οι φοιτητές, στις επικείμενες αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης, στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις της Μπολόνια και του Βερολίνου, που σταδιακά εφαρμόζονται και στη χώρα μας.

«Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, η αξιολόγηση να μείνει στα χαρτιά» ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά χτες στο φοιτητικό συλλαλητήριο, που ξεκίνησε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, πέρασε από τις οδούς Πεσματζόγλου, Σταδίου, από την πλατεία Συντάγματος, τη Φιλελλήνων, την Αμαλίας και κατέληξε στη Βουλή, όπου και διαλύθηκε. Το βασικό αίτημά τους για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση εκφραζόταν από τα συνθήματα και τα πανό τους, στην κεφαλή των οποίων τέθηκε αυτό του Συντονιστικού Φοιτητικών Συλλόγων.

Φτάνοντας στο Σύνταγμα, οι φοιτητές έκαναν μια στάση και αντιπροσωπεία τους πήγε στο υπουργείο Παιδείας, όπου συναντήθηκε με τον Ειδικό Γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Διονύση Κλάδη. Το πολυνομοσχέδιο για την αξιολόγηση θα κατατεθεί στη Βουλή, οπωσδήποτε μετά τα Χριστούγεννα, τους είπε ο Ειδικός Γραμματέας, ενώ οι φοιτητές από την πλευρά τους ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν αυτές τις εξελίξεις, που οδηγούν την Ανώτατη Εκπαίδευση στην ιδιωτικοποίηση και την υποβάθμιση.

Για σήμερα το μεσημέρι είναι προγραμματισμένη η δεύτερη πανελλαδική συνάντηση φοιτητικών συλλόγων από όλη τη χώρα, στις 3 το μεσημέρι στην Αθήνα, στα γραφεία της ΕΦΕΕ. Ο συμβολισμός του συγκεκριμένου χώρου μάλιστα, έχει να κάνει με την ανυπαρξία της ΕΦΕΕ, ειδικά τώρα, σε κρίσιμες για την Ανώτατη Εκπαίδευση στιγμές. Το κενό που δημιουργείται στο συντονισμό του αγώνα των φοιτητών έρχεται, λοιπόν, να το καλύψει το Πανελλαδικό Συντονιστικό των συλλόγων.

Σε άλλες πόλεις

Οι φοιτητές βροντοφώναξαν ότι «δε θα περάσει η αξιολόγηση» κι έδειξαν την κατηγορηματική τους αντίθεση στις αναδιαρθρώσεις με κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Δυναμική ήταν η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, όπου οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Χημείου και ξεκίνησαν την πορεία τους που κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Πάτρα, οι φοιτητές διαδήλωσαν το απόγευμα, ξεκινώντας από την πλατεία Τριών Συμμάχων πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης και κατέληξαν στη Νομαρχία. Στα Γιάννενα ένα δυναμικό φοιτητικό μπλοκ ξεκίνησε το μεσημέρι από τη Δόμπολη, το Παλιό Πανεπιστήμιο, και κατέληξε στη Νομαρχία όπου οι φοιτητές πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Τοπικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και φοιτητικές κινητοποιήσεις έγιναν επίσης στη Μυτιλήνη και τη Χίο.

Οι σύλλογοι που κινητοποιήθηκαν χτες σε όλη τη χώρα θα συμμετέχουν σήμερα στην πανελλαδική συνάντηση του Συντονιστικού των φοιτητών.

Νέος προϋπολογισμός λιτότητας

Τη συνέχιση της υποχρηματοδότησης των τομέων της Υγείας και της Παιδείας μέσα από τον προϋπολογισμό του 2004 κατήγγειλαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, οι ιατρικές ομοσπονδίες ΠΟΕΔΗΝ και ΕΙΝΑΠ και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), επισημαίνοντας ότι προμηνύει συνέχιση της ίδιας κατάστασης τόσο για τους εργαζόμενους στους δύο τομείς όσο και για το δικαίωμα του λαού στη δημόσια δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ υπολογίζουν ότι οι δαπάνες για την Παιδεία προβλέπεται να ανέλθουν στο 3.39% του προβλεπόμενου για το 2004 ΑΕΠ και κάνουν λόγο για μείωση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και για υστέρηση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι το 5% του ΑΕΠ. Ουραγός είναι η Ελλάδα και στη δημόσια χρηματοδότηση του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, με 43,7% συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις δαπάνες, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας οι δαπάνες μένουν το 2004 καθηλωμένες στο 2.9% του ΑΕΠ.

Η εκπρόσωπος της ΑΣΓΜΕ σημείωσε ότι ο νέος προϋπολογισμός δεν αποτελεί έκπληξη αλλά συνεχίζει την πολιτική της φτηνής «Ευρωπαϊκής», εμπορευματοποιημένης Παιδείας, την οποία οι γονείς πληρώνουν με τρία δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο πρόβλημα των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς, στο στοίβαγμα 28-30 μαθητών ανά τμήμα, το σπάσιμο μίας θέσης εκπαιδευτικού σε τρεις, που ακυρώνει την εκπαιδευτική διαδικασία, σημειώνοντας ότι οι δαπάνες για αμοιβές ωρομισθίων αυξάνονται κατά 5.000% και 9.000% για το 2004, δείχνοντας ότι και τον επόμενο χρόνο θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

ΒΟΛΟΣ
Οι μαθητές απάντησαν στην υποκριτική φιέστα

M' ένα τσούρμο ασφαλίτες και το διευθυντή σε ρόλο χωροφύλακα, επισκέφθηκε χτες το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, το 3ο ΤΕΕ Βόλου, προκειμένου να διαφημίσει το «επίτευγμα» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την ολυμπιακή εκεχειρία, η οποία θα απαλλάξει την ανθρωπότητα από κάθε μορφής πόλεμο για... 15 μέρες.

«Τρία χρόνια και 350 μέρες πόλεμος, αίμα, φτώχεια και 15 μέρες ολυμπιακή εκεχειρία. Τέρμα πια η κοροϊδία», ήταν το πανό της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη που «υποδεχόταν» τον υπουργό αλλά απαγορεύτηκε από τους ασφαλίτες να κρεμαστεί στα κάγκελα του σχολείου. Μέλη της ΚΝΕ που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σχολείο με προκηρύξεις, προκειμένου να καταγγείλουν την υποκρισία της ελληνικής κυβέρνησης, προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των μαθητών. Αυτό είχε αποτέλεσμα να δυσαρεστηθεί ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος έσπευσε να απομακρύνει τους μαθητές που όμως έμειναν για να μιλήσουν με τους νέους της ΚΝΕ. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια σχολικού φύλακα - με εντολή του διευθυντή - να αποτρέψει τους μαθητές ξεστομίζοντας ότι οι Κνίτες θα τους... πασάρουν ναρκωτικά, προξένησε απίστευτα γέλια.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πριμοδοτείται η υποβάθμιση της Παιδείας

Με 320 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον χρηματοδοτούνται τα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας που εντάσσονται στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (ΚΠΣ) από 1/1/2004, ώστε να συνεχιστούν οι πολιτικές υποβάθμισης της εκπαίδευσης και στενότερης πρόσδεσής της στην αγορά. Στο Γ' ΚΠΣ εντάσσονται τα ολοήμερα σχολεία (και τα 700 ολοήμερα Γυμνάσια που θα λειτουργήσουν από το Σεπτέμβρη του 2004), η πρόσθετη διδακτική στήριξη και η «διεύρυνση της Ανώτατης Εκπαίδευσης», δηλαδή η σπορά τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ σε πόλεις και χωριά, χωρίς επιστημονικό αντικείμενο και υποδομή ή η διάσπαση τμημάτων, που αποκτούν τελικά πολύ στενό χαρακτήρα και καταλήγουν να προσφέρουν σπουδές πρόσκαιρης κατάρτισης.

Η απορρόφηση κονδυλίων και οι υπηρεσίες του υπουργείου που προωθούν τους παραπάνω «ευρωπαϊκούς» στόχους του Γ' ΚΠΣ, αξιολογήθηκαν θετικά από την Δ' Συνεδρίαση της Επιτροπής παρακολούθησης του ΚΠΣ που διεξήχθη προχτές στη Θεσσαλονίκη κι έτσι πριμοδοτήθηκαν με 290 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με άλλα 30 πριμοδοτήθηκε το πρόγραμμα του υπουργείου που εντάσσεται στο γενικότερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Τις επιφυλάξεις της για τις προτεραιότητες και τους στόχους του Επιχειρησιακού Προγράμματος για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, εξέφρασε η ΟΛΜΕ, που εκτιμά ότι από την αξιολόγησή του επιβεβαιώνεται η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης και οι ελλείψεις στα σχολεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ