ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Ολοι σήμερα στην απεργία

Στις 10 το πρωί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση

Eurokinissi

Ενάντια στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική, που ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία στους χώρους δουλιάς, με αντάλλαγμα μεροκάματα πείνας, εξαθλίωσης και θανάτου, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, τρομοκρατία και στερεί από τους ίδιους και τις οικογένειές τους τα αγαθά της Υγείας και της Παιδείας, οι οικοδόμοι όλης της χώρας υψώνουν αγωνιστικό τείχος με τη συμμετοχή τους στη σημερινή 24ωρη πανελλαδική πανοικοδομική απεργία που κήρυξε η Ομοσπονδία του κλάδου.

Οι οικοδόμοι νεκρώνουν τα γιαπιά και τα εργοτάξια και κατεβαίνουν στους δρόμους και στις συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα με κεντρικές στην Αθήνα στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά) στις 10 το πρωί, στη Θεσσαλονίκη στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Πάτρα στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Σημαίνουν, όμως, συναγερμό και δημιουργούν τις προϋποθέσεις και για την υπόλοιπη εργατική τάξη, ώστε να περάσει στην αντεπίθεση με πάλη και αγώνα ενάντια στην επίθεση του μεγάλου κεφαλαίου και της κυβέρνησης στο σύνολο των δικαιωμάτων τους. Γι' αυτό, άλλωστε, και το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο έχει καλέσει η σημερινή απεργία των οικοδόμων να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί η επιτυχία της θα ανοίξει αγωνιστικούς δρόμους για όλους τους κλάδους εργαζομένων.

Η μάχη της απεργίας όλο το προηγούμενο διάστημα δόθηκε αποφασιστικά από τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας και των Συνδικάτων και ενημέρωσαν όλους τους εργαζόμενους για τα αιτήματα και το περιεχόμενο της απεργίας και την ανάγκη αγωνιστικής αντιμετώπισης των οξυμένων προβλημάτων. Γιατί η σημερινή απεργία των οικοδόμων δεν περιορίζεται στενά στον κλάδο αλλά παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά. Είναι μέρα διεκδίκησης και πάλης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης που χτυπάει το σύνολο της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Αποφασιστικά σήμερα οι οικοδόμοι θα πλημμυρίσουν τους δρόμους και με την πάλη τους θα διεκδικήσουν μέτρα προστασίας της ζωής τους, κατώτερο μεροκάματο 50 ευρώ, πλήρη σταθερή εργασία για όλους, ουσιαστική προστασία των ανέργων, σύνταξη στα 55, επαναφορά των 4.050 ενσήμων στην κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Θωρακίζουν αποφασιστικά το 7ωρο -5ήμερο - 35ωρο και ανοίγουν δρόμο, δημιουργούν προϋποθέσεις, με στόχο την επιβολή 6ωρου - 5ήμερου - 30ωρου και υπερασπίζονται και απαιτούν επέκταση του κατακτημένου πλαισίου των ΒΑΕ.

  • Σε προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στην πλατεία Αμερικής καλεί το Παράρτημα της Κυψέλης του Συνδικάτου της Αθήνας.
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Απεργούν για να 'χουν μεροκάματο

Στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά η απεργιακή συγκέντρωση

Απεργούν σήμερα οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στη δουλιά, το δικαίωμά τους στην ίδια τη ζωή. Την απεργία έχουν κηρύξει τα αγωνιστικά σωματεία της Ζώνης, τα οποία καλούν τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση που θα γίνει στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Ταυτόχρονα, τα σωματεία έχουν ξεκαθαρίσει, με σχετικές αποφάσεις των διοικήσεών τους, ότι η απεργία αυτή αποτελεί την αρχή ενός νέου γύρου αγώνων, για να «μπλοκάρουν» την υπονομευτική, διαλυτική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, συνολικά στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας ώστε να ενισχυθούν τα ναυπηγεία των «ισχυρών» της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ακόμα, αυτή η απεργία αποτελεί και την απάντηση των εργατοτεχνιτών στις νέες εξαγγελίες προεκλογικού τύπου του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Πασχαλίδη, ο οποίος με τη σειρά του, κι όπως έχουν πράξει μέχρι τώρα όλοι οι προκάτοχοί του, σε κάθε προεκλογική περίοδο, δεσμεύτηκε για ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της Ζώνης, χωρίς όμως να δώσει την παραμικρή δέσμευση στο κύριο αίτημα των εργατοτεχνιτών που είναι «δουλιά για όλους».

Το διεκδικητικό πλαίσιο που θέτουν τα σωματεία είναι σαφέστατο και δίνει ανάσα τόσο στη Ζώνη όσο και σε όλη την οικονομική και παραγωγική ζωή της περιφέρειας του Πειραιά, αλλά και γενικότερα.

Απαιτούν το πρόγραμμα του υπουργείου Αιγαίου για την κατασκευή των δέκα ακτοπλοϊκών πλοίων να εκτελεστεί στη Ζώνη, όπως και το πρόγραμμα για την κατασκευή των τριακοσίων μεσογειακών φορτηγών πλοίων. Να τεθεί σε ισχύ ο νόμος για το Μητρώο Επιχειρήσεων, ο οποίος παραμένει αυθαίρετα με ευθύνη της κυβέρνησης ανενεργός από το 1998 που ψηφίστηκε, επιτρέποντας έτσι στους εργοδότες να επιβάλουν σε βάρος του κλάδου την πιο άγρια μορφή εκμετάλλευσης και να μετατρέπουν τα επισκευαζόμενα πλοία σε γκιλοτίνες. Απαιτούν ακόμα την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη για όλους τους ανέργους και την τακτική επιδότησή τους μέχρι να βρουν δουλιά. Την αναβάθμιση των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου για τις συνθήκες εργασίας, μέτρα ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού σύμφωνα με τις προτάσεις τους.


ΓΡΕΒΕΝΑ
Ξεπουλάνε και την «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ»

Το ξεπούλημα του εργοστασίου ινοσανίδας «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ» σε ιδιώτη, δυο χρόνια μετά το οριστικό λουκέτο του το Δεκέμβρη του 2001, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, πανηγυρίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζει την επαναλειτουργία του και προωθεί την «ανάπτυξη» στο Νομό Γρεβενών.

Το κόστος της πώλησης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ξεπερνάει τα 500.000.000 δραχμές, την ίδια στιγμή που η αξία της επιχείρησης υπολογίζεται στα 25 δισ. δραχμές!

Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρία είναι η «ALFA WOOD ΑΕ», γνωστή για τις αντεργατικές της μεθοδεύσεις στα εργοστάσιά της στη Λάρισα, οι οποίες μάλιστα απασχόλησαν και τη Βουλή, ύστερα από σχετικές παρεμβάσεις του ΚΚΕ. Στα πρωτοφανή επιτεύγματα της «ALFA WOOD ΑΕ» συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της ζήτησε δανεικά από τους εργαζόμενους για να εισάγει την εταιρία στο χρηματιστήριο! Η επιχείρηση δεν μπήκε ποτέ στο χρηματιστήριο, όπως επίσης και οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμα πάρει τα χρήματα που δάνεισαν στον εργοδότη.

Στους σχεδιασμούς της νέας διεύθυνσης είναι να λειτουργήσει το εργοστάσιο της «ΠΙΝΔΟΣ» μετά από δυο μήνες, με αρχικό προσωπικό 40 ατόμων και, με αόριστη προοπτική, το προσωπικό να φτάσει τα 200 άτομα. Το εργοστάσιο, ιδιοκτησία της Αγροτικής Τράπεζας και της ΕΤΒΑ, απασχολούσε 100 εργαζόμενους, οι οποίοι μάλιστα παρέμεναν απλήρωτοι για το διάστημα του ενός χρόνου κατά τον οποίο η επιχείρηση δούλευε πριν βάλει οριστικά λουκέτο.

Με το ξεπούλημα της «ΠΙΝΔΟΣ ΑΕ» μια ακόμα συνεταιριστική επιχείρηση χαρίζεται στους ιδιώτες από την κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να υπάρξει καμιά δέσμευση για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζομένων. Παρά το γεγονός, εξάλλου, ότι από το 2001 οι εκατό απολυμένοι βρίσκονταν σε διαρκείς κινητοποιήσεις, μόλις τον προηγούμενο Σεπτέμβρη η κυβέρνηση τους θυμήθηκε και τους ενέταξε στα προεκλογικά της «κοινωνικά» πακέτα, μοιράζοντας ψηφοθηρικές παροχές.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ
Να δίνεται κανονικά στους μονογονείς

Η διακοπή του οικογενειακού επιδόματος από τους μονογονείς όταν ενηλικιωθούν τα παιδιά τους, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης, Αντ. Σκυλλάκος και Λ. Κανέλλη προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη και Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Κ. Σκανδαλίδη.

«Είναι γνωστό», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, «ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, στο δημόσιο, το οικογενειακό επίδομα και το επίδομα τέκνων για τους μονογονείς (διαζευγμένους, χήρους, χήρες, άγαμους γονείς) παύουν να χορηγούνται με την ενηλικίωση των παιδιών τους για τα οποία έχουν την επιμέλεια».

Και συνεχίζουν: «Και για μεν το επίδομα τέκνων, είναι λογική αυτή η διακοπή. Ομως η διακοπή του οικογενειακού επιδόματος απ' αυτές τις κατηγορίες (συνεχίζεται η χορήγησή του μόνο για τους έγγαμους και ταυτόχρονα εν ζωή γονείς) είναι απαράδεκτη και δικαίως αγανακτούν οι εργαζόμενοι και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Και αυτό γιατί - συνεχίζουν οι βουλευτές - ένα τέτοιο επίδομα επέχει και θέση κινήτρου για τη δημιουργία οικογένειας, αλλά και αποτελεί αναγνώριση της κοινωνικής προσφοράς της οικογένειας σε μια εποχή ιδιαίτερης κρίσης του δημογραφικού προβλήματος».

Παίρνοντας υπόψη τα παραπάνω, οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν την κυβέρνηση «αν η χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος στις ως άνω περιπτώσεις είναι στις προθέσεις της και αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο θα λύσει αυτό το πρόβλημα».

Εκδήλωση του ΠΑΜΕ για τη Δημόσια Υγεία

Εκδήλωση με θέμα «Δημόσια Υγεία και οι θέσεις του ταξικού Συνδικαλιστικού κινήματος» οργανώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003 και ώρα 6 μ.μ. στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ (Λ. Αλεξάνδρας 10, Πεδίον του Αρεως).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ