ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Στα Προπύλαια σήμερα στις 10 το πρωί

Την ίδια ώρα σε μια σειρά άλλων πόλεων

Με μαζικούς, ενωτικούς, ταξικούς αγώνες απαντούν οι συνταξιούχοι της χώρας στη γενικευμένη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση σε βάρος τους, επιβάλλοντάς τους άθλιους όρους διαβίωσης, άθλιες συντάξεις, ακρίβεια, κλπ. Ετσι, σήμερα οι συνταξιούχοι κατεβαίνουν μαζικά σε περιφερειακές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις, με κοινή απόφαση των Ομοσπονδιών τους ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα πραγματοποιούνται οι παρακάτω συγκεντρώσεις: Αθήνα στα Προπύλαια στις 10 το πρωί (Αττική), Θεσσαλονίκη 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο (Κεντρική - Δυτική Μακεδονία), Κομοτηνή 10 π.μ. στο ΕΚ (Ανατολική Μακεδονία - Θράκη), Λάρισα 10 π.μ. στο ΕΚ (Θεσσαλία), Αρτα 10 π.μ. στο ΕΚ (Ηπειρος) και Πάτρα στις 10 π.μ. στο ΕΚ (Πελοπόννησος).

Οπως τονίζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες, «μόνο ο ενωμένος αγώνας των εργαζομένων και των συνταξιούχων μπορεί να τους σταματήσει. Εχουμε τη δύναμη. Παράλληλα, πρέπει να πάρουν και την πολιτική απάντηση στις κάλπες που θα στηθούν σε λίγο».

Στους ΟΤΑ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής - που οργανώνει την παράσταση - στα σωματεία, στους συνδικαλιστές και στις επιτροπές αγώνα σε δήμους του Λεκανοπεδίου. Η συγκέντρωση θα γίνει στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 12 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση για τα ΒΑΕ «είναι νομοσχέδιο αποχαρακτηρισμού κλάδων από τα ΒΑΕ» και έχει εισπρακτικό χαρακτήρα. Καταλήγοντας, καλεί τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να πάρουν την υπόθεση των προβλημάτων στα χέρια τους και να μην τα αφήσουν στις συμβιβασμένες και υποταγμένες πλειοψηφίες στην ΠΟΕ-ΟΤΑ.

  • Τον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης του Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Μέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, προετοιμάζει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και καλεί σήμερα σε πλατιά σύσκεψη φορέων και συνδικαλιστών του αναπηρικού και γονεϊκού κινήματος, εργατικών συνδικάτων και άλλων κοινωνικών οργανώσεων. Η σύσκεψη, που γίνεται με σκοπό τη συγκρότηση επιτροπής για τον αγωνιστικό γιορτασμό, θα γίνει στις 2 μ.μ., στην αίθουσα της Πανελλήνιας Ενωσης Τυφλών (οδός Πειραιώς 4, 5ος όροφος). «Την 3η του Δεκέμβρη, υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ, οι ανάπηροι δε θα είναι το ντεκόρ στις διάφορες προεκλογικές φιέστες της κυβέρνησης και των ομογάλακτών της, της λεγόμενης Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Θα είναι στους δρόμους μαζί με τις αγωνιστικές λαϊκές δυνάμεις, παλεύοντας για τα δικαιώματά τους».
Π. ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Η υγεία δεν μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους

Μόνον οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν το νομοσχέδιο-«σκούπα» που υποκλίνεται στο κεφάλαιο

Με τις ψήφους μόνον των κυβερνητικών βουλευτών να το στηρίζουν ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο-«σκούπα» που ρυθμίζει σειρά θεμάτων του τομέα της Υγείας.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοθέτημα ενώ ο εισηγητής του, Παναγιώτης Κοσιώνης, το χαρακτήρισε ένα ακόμη βήμα για την παράδοση του χώρου της Υγείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο. «Δε δεχόμαστε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της Υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Κοσιώνης, σημειώνοντας πως «θέλουμε δωρεάν ασφάλιση και περίθαλψη» και πως «σε αυτό το ΕΣΥ θα έπρεπε να βρίσκει αποκούμπι το παραγωγικό δυναμικό της χώρας». Παράλληλα, τόνισε πως είναι «θέμα ηθικής τάξης, η υγεία και η ζωή του άλλου να μπαίνουν στη ζυγαριά του κέρδους». Πρόσθεσε ότι «αυτή είναι η αντίληψη που υπάρχει μέσα στο κυβερνητικό κόμμα». Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με τις απανωτές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης επισήμανε: «Μέσα στο 2002 περίπου 210.000 ασθενείς πήγαν στα απογευματινά - επί της ουσίας ιδιωτικά - ιατρεία πληρώνοντας 4,7 δισ. δραχμές». Αναφερόμενος σε παραδείγματα σπρωξίματος στον ιδιωτικό τομέα παρουσίασε τα άρθρα όπου «οι νοσηλευτές έχουν δικαίωμα να ανοίγουν το δικό τους γραφείο και να κάνουν νοσηλευτικές πράξεις», δηλώνοντας ότι «η σκέψη είναι "δεν κάνω προσλήψεις στο δημόσιο αλλά αφήνω να περνούν δράσεις και ενέργειες και τα κάνουν ιδιωτικά"». Επίσης, σχολιάζοντας τροπολογία που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο μίλησε για την «απίστευτη» ρύθμιση, με βάση την οποία «το Νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" θα λειτουργεί μέσα στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας αν και εντάσσεται στο ΠΕΣΥ». Οσον αφορά στα οργανωτικά θέματα που ρυθμίζει το νομοθέτημα τόνισε πως «με το νομοσχέδιο γίνεται μεταφορά αρμοδιοτήτων σε πρόσωπα ενώ παρακάμπτονται συνδικαλιστικοί και άλλοι φορείς».

Αναφερόμενος, τέλος, στο ΚΕΘΕΑ ο Παναγιώτης Κοσιώνης σημείωσε ότι είναι «τελείως αρνητική η παρέμβαση του υπουργείου για έναν οργανισμό που λειτουργεί με παραδειγματικό τρόπο», δηλώνοντας ότι «υποψιάζεται» πως η ρύθμιση αυτή γίνεται επειδή το ΚΕΘΕΑ εφαρμόζει τα στεγνά προγράμματα. «Στόχος, κατέληξε, είναι να αποδεχτεί και το ΚΕΘΕΑ τη λογική των υποκαταστάτων».

Στα χαρτιά παραμένει η Αγροτική Εστία

Κυβερνητική εξαγγελία παραμένει, ουσιαστικά, η σύσταση του πολυδιαφημισμένου Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας στον ΟΓΑ. Το ότι η νομιμότητα των προσλήψεων προσωπικού για την εφαρμογή των προγραμμάτων της Αγροτικής Εστίας έχει αμφισβητηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, δείχνει την προχειρότητα του σχεδιασμού και της υλοποίησης του συγκεκριμένου σχεδίου. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι το προσωπικό που προσλήφθηκε θα έχει σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου. Δηλαδή, ακόμα και σε ένα φορέα που καλείται να ασκήσει κοινωνική πολιτική κυριαρχούν τα χαρακτηριστικά της πρόσκαιρης απασχόλησης.


ΛΑΥΡΙΟ
Συσπείρωση συνταξιούχων για αγώνα

Στη συγκρότηση παράταξης με τον τίτλο «Συσπείρωση Αγωνιστική Συνταξιούχων Λαυρίου», προχώρησαν μέλη του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λαυρίου, στην προσπάθειά τους να συσπειρώσουν τα μέλη του σωματείου σε μια αγωνιστική κατεύθυνση για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων τους. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η παράταξη δεσμεύεται να παλέψει για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και τη ΝΔ και που η σημερινή διοίκηση του σωματείου ανέχεται και αποδέχεται, όπως δείχνει η σιωπή της όλα αυτά τα χρόνια». Δηλώνει ότι μαζί με την Ομοσπονδία Συνταξιούχων θα αγωνιστούν για βελτίωση της οικονομικής θέσης των συνταξιούχων που διαρκώς επιδεινώνεται. Τέλος καλεί όλους τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στις σημερινές συγκεντρώσεις που διοργανώνουν οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων.

ΕΥΒΟΙΑ
Ενάντια στην καρατόμηση δικαιωμάτων

Αντιδράσεις για αλλαγή ασφαλιστικού καθεστώτος στους εργαζόμενους επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα

Η είδηση ότι πρόκειται να φαλκιδευτούν ακόμα παραπέρα τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους, με την προωθούμενη επιλογή για ασφάλιση στον ΟΓΑ αντί του ΙΚΑ, αναστάτωσε τους εργαζόμενους σε αγροτικές επιχειρήσεις (πτηνοτροφία κλπ.), στην Εύβοια και προκάλεσε ανησυχία και αγανάκτηση. Ετσι, προκειμένου «να μην τους πιάσει η κυβέρνηση στον ύπνο», το Σωματείο Εργαζομένων στην «Κελαϊδίτης ΑΕ» ανέλαβε πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης. Με ανακοίνωσή της, η Τοπική Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ επισημαίνει πως η κυβέρνηση αφήνει να διαρρέει (για να μετρήσει αντιδράσεις) ότι προτίθεται να αλλάξει το ασφαλιστικό καθεστώς χιλιάδων εργαζομένων σε επιχειρήσεις και βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται με τον πρωτογενή τομέα. Η κυβέρνηση εξαργυρώνει «τα γραμμάτια» της ανταγωνιστικότητας της αύξησης της παραγωγικότητας και της περαιτέρω μείωσης του εργατικού κόστους και των εργοδοτικών εισφορών, για ν' αυξηθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, τονίζεται.

Από την άλλη, η Τοπική Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ επιρρίπτει ευθύνες στη συμβιβασμένη και υποταγμένη πλειοψηφία του ΕΚ Εύβοιας, που ενώ γνωρίζει το πρόβλημα αναλίσκεται σε σημειώματα και επιστολές.

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να κάνουν πέρα αυτούς που δυσκολεύουν τη ζωή τους. Τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να συντονίσουν τη δράση τους για να μην περάσουν τα αντεργατικά - αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ