ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
DEUTSCHE BANK
Αφού θησαύρισε είπε «αντίο» στον Λάτση
  • Αποχωρούν οι Γερμανοί από τη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
  • «Ψάχνεται» τώρα η κυβέρνηση για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Την αποχώρησή της από τον τραπεζικό όμιλο της ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ (Λάτσης) ανακοίνωσε χτες ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός της Deutsche Bank, διαρρηγνύοντας έτσι την υποτιθέμενη «στρατηγική συμμαχία»- πρότυπο που ξεκίνησε στα τέλη του 1999. Από τη χτεσινή κοινή ανακοίνωση των δύο τραπεζών προκύπτει ότι θα πωληθεί ολόκληρο το μετοχικό πακέτο που κατέχουν σήμερα οι Γερμανοί μεγαλοτραπεζίτες, που αποτελεί το 9,3% του μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, η κίνηση γίνεται στα «πλαίσια της στρατηγικής της Deutsche Bank να αποχωρήσει από συμμετοχές σε άλλες εισηγμένες εταιρίες».

Το βέβαιο είναι ότι ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός, αφού πρώτα απέσπασε αστρονομικά ποσά ως συνεργάτης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ως σύμβουλός της σε πολλές ιδιωτικοποιήσεις και ως μεγαλοδανειστής του ελληνικού δημοσίου βάζει πλώρη για ανάλογες «επενδύσεις» σε υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ντόπιων τραπεζιτών τέτοιες είναι η Πολωνία και η Τσεχία, οι οποίες από τους Γερμανούς τραπεζίτες θεωρούνται ζωτικός χώρος τους και σε αυτή τη φάση αποδίδουν πολύ ψηλότερα ποσοστά κέρδους, εφάμιλλα με αυτά που υπήρχαν στην Ελλάδα πριν από την ένταξη στην ΟΝΕ. Οι Γερμανοί μεγαλοτραπεζίτες στο διάστημα της παραμονής τους στην Ελλάδα απέσπασαν αστρονομικά ποσά για προμήθειες σε διάφορες εκδουλεύσεις που τους ανέθεταν οι κυβερνήσεις του Σημίτη (κυρίως σαν σύμβουλοι ιδιωτικοποιήσεων). Αστρονομικά ποσά απέσπασαν και ως μεγαλοδανειστές του ελληνικού δημοσίου (συμμετέχουν στους «πρωτογενείς διαπραγματευτές κρατικών ομολόγων»). Κοινό μυστικό για τους ντόπιους τραπεζίτες είναι και το γεγονός ότι, όλο αυτό το διάστημα, θησαύριζαν από δάνεια και άλλες δουλιές γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας. Εδώ και αρκετούς μήνες είχε γίνει γνωστή και η «λυκοφιλία» με τον Ομιλο Λάτση.

Οι κατά τα λοιπά «στρατηγικοί εταίροι» διαγκωνίζονταν μεταξύ τους για την απόσπαση μεγάλων πελατών. Σε πολλές περιπτώσεις ο καθένας δούλευε για το δικό του ξεχωριστό όφελος. Σύμφωνα με τα στελέχη του Ομίλου Λάτση, η απόφαση των Γερμανών είχε γίνει γνωστή στην κυβέρνηση από προχτές το βράδυ. Είναι προφανές ότι αυτό ήταν και το αντικείμενο της συζήτησης ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Οπως έγινε γνωστό οι Γερμανοί τραπεζίτες θα διατηρήσουν τη συμμετοχή στην EFG Properties (θυγατρική του Ομίλου Λάτση), η οποία έχει αντικείμενο τις «επενδύσεις ακινήτων» (το λεγόμενο real estate). Στη Σοφοκλέους χτες η μετοχή της «Γιούρομπανκ» υποχώρησε σε ποσοστό 7,27% με τιμή στο κλείσιμο 13,78 ευρώ. Για την ιστορία, αναφέρουμε ότι οι Γερμανοί αγόρασαν τις μετοχές σε τιμή κάτω από τα 10 ευρώ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Κλιμακώνονται οι διεργασίες για το ξεπούλημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Μια διαδικασία που τώρα εξετάζεται και υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ. Μετά από έντονο παρασκήνιο και τις ανακοινώσεις για την αποχώρηση των Γερμανών μεγαλοτραπεζιτών, η κυβέρνηση αφήνει να εννοηθεί ότι περνά σε φάση αναδίπλωσης. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης διαμηνύει «δεξιά και αριστερά» την πρόθεση για τη «διατήρηση του κοινωνικού ρόλου του ΤΤ» και το ενδεχόμενο «συνεργασίας» με κάποια κρατική τράπεζα. Ανάλογη τακτική μετήλθαν και στο πρόσφατο παρελθόν, με την Τράπεζα Αττικής, και το ταμείο των μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ, προκειμένου να δρομολογήσουν το ξεπούλημα, γεγονός που δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για τυχόν νέες μεθοδεύσεις. Οι τελικές αποφάσεις, σύμφωνα με όσα διαμηνύουν στους εργαζόμενους στο ΤΤ, αναμένονται για τα τέλη της επόμενης βδομάδας.

Νωρίτερα χτες, ο Σύλλογος Υπαλλήλων του ΤΤ σε συνέντευξη Τύπου επανέφερε την έντονη αντίθεση των εργαζόμενων στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Για σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Αγροτική συγκέντρωση στις 21 Νοέμβρη

Συγκέντρωση ενημέρωσης και διαμαρτυρίας διοργανώνει, την Παρασκευή, 21 Νοέμβρη, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, (ΕΟΑΣΚ).

Στη συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, θα γίνει ενημέρωση των αγροτών για τα πρόσθετα προβλήματα, που δημιουργούνται με τη νέα αναθεώρηση της κοινής Αγροτικής Πολιτικής, (ΚΑΠ), της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις νέες Κοινές Οργανώσεις Αγοράς, (ΚΟΑ), στο βαμβάκι, στον καπνό και στο λάδι - καθώς και με τις νέες αντιαγροτικές αποφάσεις για τον ΕΛΓΑ, τον ΟΓΑ, τα δάνεια της ΑΤΕ κ.ά.

Ταυτόχρονα, θα εκφραστεί η διάθεση του αγροτικού κόσμου για ένταση της πάλης του, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα αγροτικά προβλήματα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Καρδίτσα, ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ, σημείωσε ότι για την προετοιμασία της αγωνιστικής κινητοποίησης θα γίνουν πολλές επισκέψεις και περιοδείες στελεχών της Ομοσπονδίας στα χωριά και στις επαρχίες του νομού, ενώ αύριο Παρασκευή, 14 Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων, στην οποία θα συζητηθούν και θα ληφθούν μέτρα για την επιτυχή οργάνωση της αγροτικής συγκέντρωσης.

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ επισήμανε ότι στην ύπαιθρο της Καρδίτσας αυξάνεται συνεχώς η δυσαρέσκεια, αλλά και η αγανάκτηση για την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και η οποία οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στην ανάγκη συνέχισης και έντασης του αγώνα επιβίωσης των μικρομεσαίων αγροτών αναφέρθηκε ο Β. Αναγνωστόπουλος, μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ και νομάρχης Καρδίτσας, τονίζοντας ότι χωρίς τον αγώνα οι αγρότες θα χαθούν.

ΠΕΛΛΑ - ΗΜΑΘΙΑ
Συνεχίζεται η κοροϊδία κατά των αγροτών

Ανακοίνωση - καταγγελία των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΚΚΕ

Τα δήθεν «μέτρα προστασίας» των δεντροκαλλιεργητών της Κεντρικής Μακεδονίας, που επλήγησαν από τον παγετό του περασμένου Απρίλη, βρίσκονται πολύ μακριά από την πραγματική κάλυψη του χαμένου από τις ζημιές εισοδήματος των αγροτών. Τα πορίσματα εξατομίκευσης των ζημιών, σύμφωνα με τους ελέγχους του ΕΛΓΑ, σαν συνέχεια των ήδη εξαγγελθέντων μέτρων για την αγροτική οικονομία της κυβέρνησης, είναι μακριά από αυτά που διεκδικούσαν και οι φορείς της περιοχής. Οι αδικίες που έχουν γίνει είναι πάρα πολλές, οι ίδιοι οι αγρότες άλλωστε τα γνωρίζουν πλέον από πρώτο χέρι, αφού τα πορίσματα έφτασαν σε όλα τα χωριά.

Τα παραπάνω καταγγέλλουν οι Νομαρχιακές Επιτροπές Πέλλας και Ημαθίας του ΚΚΕ, ενώ δίνονται και στοιχεία που αποδεικνύουν το μέγεθος της αδικίας που γίνεται σε βάρος των αγροτών. Για παράδειγμα, σε παραγωγή συμπήρυνου ροδάκινου, που η καταγραμμένη ζημία είναι 100%, υπολογίζεται για την αποζημίωση μόνο παραγωγή 30-35 κιλών στο δέντρο ή σε καταγραφή ζημιάς επιτραπέζιου ροδάκινου στο 80-90%, δηλώνεται ότι θα αποζημιωθεί μόνο το 45-50%!!

«Από την πρώτη στιγμή σαν Κόμμα με περιοδείες στελεχών μας και ανακοινώσεις είχαμε ζητήσει από όλους να μετατρέψουν την απόγνωση σε αγωνιστική διεκδίκηση δίκαιων αποζημιώσεων: Πλήρη κάλυψη των ζημιών στο 100% για την απώλεια της παραγωγής και το φυτικό κεφάλαιο. Αυτό, βέβαια, μόνο με γενναία χρηματοδότηση από το κράτος ενός δημόσιου οργανισμού ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγρότες σ' ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης για αυτούς και τις οικογένειές τους. Μόνο αγωνιστικά μπορούμε να διεκδικήσουμε δίκαιες αποζημιώσεις, διαφορετική πολιτική στον αγροτικό τομέα», τονίζεται στην ανακοίνωση.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Τεράστια κερδοφορία

Σε δυσθεώρητα και αυτή τη φορά ύψη εκτινάχτηκαν τα κέρδη των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ). Συγκεκριμένα, σε μια περίοδο που οι τιμές των καυσίμων ...καίνε τους καταναλωτές, τα κέρδη των ΕΛΠΕ, για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, διαμορφώθηκαν στα 252,8 εκατομμύρια ευρώ έναντι 117,4 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας ποσοστιαία αύξηση 115,4%!

Την ίδια στιγμή που ανακοινώνονταν τα τεράστια κέρδη των ΕΛΠΕ, των οποίων το 25% ανήκει ήδη στον Λάτση, ο πρόεδρος του Ομίλου Γ. Μωραΐτης δήλωνε κατηγορηματικά ότι ουδείς μπορεί να ασκήσει πίεση στα ΕΛΠΕ για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής τους πολιτικής. Ανέφερε, συγκεκριμένα, πως «το γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο κατέχει ένα σημαντικό ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου των ΕΛΠΕ δε σημαίνει ότι μπορεί (το Δημόσιο) να ασκήσει πιέσεις για τον έλεγχο των τιμών». Ετσι, λοιπόν, κατά τον Γ. Μωραΐτη, τα ΕΛΠΕ, που ελέγχουν σχεδόν πλήρως την ελληνική αγορά, μπορούν να δρουν ασύδοτα και να κερδοσκοπεί ο Λάτσης...

Λίγο αργότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης εμφανιζόταν ...προβληματισμένος για τις υψηλές τιμές των καυσίμων σε τρεις Περιφέρειες της χώρας, το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και την Ηπειρο. Οπως είπε, στις περιφέρειες αυτές υπάρχουν ενδείξεις για εφαρμογή «εναρμονισμένης πρακτικής» από τους πρατηριούχους, και πιθανά από τις εταιρίες εμπορίας και γι' αυτό το θέμα παραπέμπεται στην Επιτροπή Ανταγωνισμού... Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, αν δεν υπάρξει «συμμόρφωση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ