Απόφαση για πιθανή πραγματοποίηση νέας 24ωρης απεργίας πήρε χτες το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ) της ΑΔΕΔΥ. Την ασαφή αυτή απόφαση στήριξαν οι παρατάξεις ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση (ΣΥΝ), που εξουσιοδότησαν την Εκτελεστική Επιτροπή να έρθει σε επαφή με τις Ομοσπονδίες - μέλη της ΑΔΕΔΥ και να διερευνήσουν κατά πόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να γίνει η απεργία.
Κατά τ' άλλα, οι εκπρόσωποι αυτών των παρατάξεων παραδέχτηκαν ότι ακολούθησαν λάθος τακτική το προηγούμενο διάστημα. Δεν πρόκειται για κρίση ειλικρίνειας αλλά για τη συγκάλυψη των ευθυνών τους, αφού ό,τι κάνανε ήταν απόλυτα συνειδητό, ενταγμένο στη γραμμή της συναίνεσης και της υποταγής στην κυβερνητική αντεργατική πολιτική. Ο εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ, Γ. Αντωνάκος, παραδέχτηκε ότι η πάγια θέση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ), για απόσυρση του νέου μισθολογίου - φτωχολογίου είναι ορθή και ήταν λάθος της παράταξής του που την απέρριψε. Ομως, παρά τη δήθεν μεταμέλειά τους οι συμβιβασμένοι συνδικαλιστές πήραν μια απόφαση που προσπαθεί να αμβλύνει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων και να τους σύρει ξανά στα στημένα τραπέζια του «κοινωνικού διαλόγου».
Οι εκπρόσωποι της ΤΑΔΗΣΥ αποκάλυψαν τις ευθύνες των άλλων παρατάξεων για την αρνητική πορεία διεκδίκησης των οικονομικών αιτημάτων, τις συναινετικές φιλοκυβερνητικές επιλογές τους, και τη διαλυτική αποπροσανατολιστική τακτική που ακολούθησαν, αυτή των «αγώνων της επιδοματολογίας». Αντίθετα, επισήμαναν, τα αιτήματα και οι μορφές πάλης πρέπει να βοηθούν στη συσπείρωση και την κινητοποίηση των δυνάμεων, στην αντεπίθεση του κινήματος των δημοσίων υπαλλήλων ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και σε όσους τη στηρίζουν. Ενώ τόνισαν ότι πρέπει να αποτελεί επιδίωξη η κοινή δράση με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, με όλους τους εργαζόμενους. Στα πλαίσια αυτά, πρότειναν το Γενικό Συμβούλιο να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 26 Νοέμβρη και μέχρι την ημερομηνία αυτή να γίνουν συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Ακόμα να πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας τις μέρες που απεργούν οι υγειονομικοί για την ανάδειξη των προβλημάτων στην Υγεία. Επίσης, πρότειναν αμέσως μετά την 24ωρη απεργία να γίνει νέα συνεδρίαση του ΓΣ για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα. Καταλήγοντας κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο πλαίσιο των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, παραμερίζοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Σχολιάζοντας τη στάση των πλειοψηφιών, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και τους καλεί με τη μαζική συμμετοχή τους στις γενικές συνελεύσεις να δώσουν αγωνιστική διέξοδο στα αδιέξοδα των πλειοψηφιών, στηρίζοντας την πρότασή της για την παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.
Νέα μεθόδευση έθεσαν σε εφαρμογή τα κυβερνητικά επιτελεία για να καταφέρουν να αρπάξουν τον ξενώνα της Εστίας Ναυτικών από τους ναυτεργάτες. Αυτή τη φορά ανέλαβε να φέρει σε πέρας τη «βρώμικη δουλιά» η διορισμένη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πλειοψηφία της διοίκησης του Ταμείου Προνοίας Κατωτέρων Πληρωμάτων Εμπορικού Ναυτικού (ΤΠΚΠΕΝ). Ετσι χτες η πλειοψηφία αυτή, παρά τις έντονες αντιδράσεις των εκπροσώπων των ναυτεργατών, αποφάσισε να προσφύγει στα δικαστήρια, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για το διωγμό των ενοίκων του ξενώνα. Να πετάξει, δηλαδή, στο δρόμο τους ανέργους και τους ναυτεργάτες που έχουν έρθει από την επαρχία για να μετεκπαιδευτούν στις ναυτικές σχολές.
Οι ναυτεργάτες ήδη έχουν τεθεί σε αγωνιστική ετοιμότητα. Χτες το βράδυ με πρωτοβουλία της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έγινε σύσκεψη στο κτίριο, προκειμένου να καθοριστούν τα αγωνιστικά τους βήματα. Παράλληλα τα δύο σωματεία σε επιστολή που έστειλαν αμέσως με την απόφαση του Ταμείου Προνοίας προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τη διοίκηση της Εστίας και αλλού, αφού χαρακτηρίζουν την απόφαση αυτή ως «απαράδεκτη, προκλητική και επαίσχυντη», ξεκαθαρίζουν: «Υπενθυμίζουμε στη διορισμένη διοίκηση του Ταμείου Προνοίας ότι καμία απόφαση δικαστηρίου δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τις διοικήσεις των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, αλλά και από όλους τους ναυτεργάτες» και σημειώνουν πως «εκτιμάμε ότι η προώθηση αυτής της άθλιας απόφασης γίνεται με ευθύνη του ΥΕΝ».
Το 21ο Συνέδριό της πραγματοποιεί, σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της ΕΕΛΠ στην Αθήνα (Κάνιγγος 27). Το συνέδριο θα απασχολήσουν οι εξελίξεις στην οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο και στη χώρα μας, η οικονομική πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, η ανάγκη του συντονισμού της δράσης και της αντίστασής του ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές.
Νέες τρίωρες στάσεις στο τέλος κάθε ωραρίου (πρωινού - απογευματινού) στις 13 και 14 Νοέμβρη, προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις της.
Η ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, σε σχετική ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης και της διοίκησης του ΙΚΑ για μεταβολές στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), στη φαρμακευτική περίθαλψη (για ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων - πρόσφατη εγκύκλιος) και οι αποφάσεις που φαλκιδεύουν εργασιακά δικαιώματα των γιατρών (ενδιάμεσα ωράρια γιατρών, ραντεβού που αναβάλλονται κατά τη διάρκεια της απεργίας κλπ.) δείχνουν αυταρχικότητα, προχειρότητα, ανευθυνότητα και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους γιατρούς.
Σε ανακοίνωση της ΠΟΠ ΕΚΑΒ αναφέρεται ότι διεκδικούν, εκτός των άλλων, τη θεσμοθέτηση ειδικού Συνταξιοδοτικού και τη χορήγηση επιδόματος ειδικής απασχόλησης για το προσωπικό του ΕΚΑΒ.
Την αντεργατική μεθόδευση του δημάρχου και της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης να επιβάλλουν στους εργαζόμενους του δήμου την παραίτησή τους από το δικαίωμα στην περιφρούρηση της απεργίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα». Η δημοτική παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα» καταγγέλλει την ενέργεια του δημάρχου και της διοίκησης ως απαράδεκτη ανάμειξη στο συνδικαλιστικό κίνημα και καλεί το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να αποσύρει άμεσα το κατάπτυστο κείμενο που απέστειλε στους εργαζόμενους. «Η δημοτική παράταξη θα σταθεί απέναντι σε τέτοιου είδους αντιδημοκρατικές πρακτικές του δημάρχου και της διοίκησης. Οι μορφές αγώνα των εργαζομένων καθορίζονται από τους εργαζόμενους και όχι από τους αυτόκλητους διοικητές των ΜΑΤ» καταλήγει η ανακοίνωση της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα».
Σε κίνδυνο θέτουν την ασφάλεια ασθενών και εργαζομένων τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και τα οποία είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εφαρμόζεται, ενώ απαξιώνονται και διαλύονται τα δημόσια νοσοκομεία για να παραδοθούν με ευκολία στους ιδιώτες. Τα παραπάνω υπογράμμισε ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» Ιωάννης Κυριακίδης, μιλώντας εξ ονόματος όλων των μελών του ΔΣ, όπως σημείωσε, σε συνάντηση με φορείς της Θεσσαλονίκης, που διοργανώθηκε χθες το πρωί στους χώρους του νοσοκομείου. Ενδεικτικό της έλλειψης σε νοσηλευτικό προσωπικό, όπως και σε παραϊατρικό, βοηθητικό, τραυματιοφορείς, τραπεζοκόμους, διοικητικό, είναι το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι του «Παπανικολάου» είναι οι μόνοι εργαζόμενοι, οι οποίοι ουσιαστικά δεν έχουν δικαίωμα να απεργούν, αφού στα περισσότερα νοσηλευτικά τμήματα το προσωπικό που μένει σαν προσωπικό ασφαλείας είναι το ίδιο ακριβώς που διαθέτει το νοσοκομείο καθημερινά. Για την κάλυψη 700 κρεβατιών, εκ των οποίων τα 79 είναι αυξημένης φροντίδας, υπάρχουν 505 νοσηλευτές. Τη σύσκεψη παρακολούθησαν και χαιρέτισαν βουλευτές του νομού, μεταξύ τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης, που μετέφερε τη συμπαράσταση του Κόμματος προς τον αγώνα των εργαζομένων, εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ, της ΑΔΕΔΥ, της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, του Σωματείου Συνταξιούχων του ΙΚΑ, του Συλλόγου Νεφροπαθών, του Συλλόγου Καρκινοπαθών κ.ά.