ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΙΜΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στην υπηρεσία της παραπληροφόρησης και της διαφήμισης των σούπερ μάρκετ

Με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο ξεσκέπασαν οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών την κυβερνητική επιχείρηση αποπροσανατολισμού των καταναλωτών με στόχο τη δυσφήμιση των λαϊκών αγορών και την ανακατανομή του τζίρου υπέρ των σούπερ μάρκετ, όπως αυτή συνίσταται κατά ένα μόνο μέρος στις τιμές που δημοσιοποιεί μέσω του περίφημου Παρατηρητηρίου. Χτες, εκπρόσωποι των πωλητών λαϊκών πραγματοποίησαν αγορές οπωροκηπευτικών από τα μανάβικα δύο σούπερ μάρκετ και έδωσαν στη δημοσιότητα φωτοτυπίες των αυτοκόλλητων που εκδίδουν οι ηλεκτρονικές ζυγαριές και επικολλούνται επάνω στις σακούλες. Οπως προκύπτει από μια απλή σύγκριση των τιμών αυτών με εκείνες που δημοσιοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης στη σχετική ιστοσελίδα ως αποτέλεσμα των ημερήσιων τιμοληψιών που πραγματοποιούν τα συνεργεία του, οι τιμές των σούπερ μάρκετ στην πράξη είναι υψηλότερες και από εκείνες που ανακοινώνονται ως... υψηλότερες από το Παρατηρητήριο! Για του λόγου το αληθές:

  • Η ανώτερη τιμή που έδινε χτες το παρατηρητήριο στις πιπεριές φλάσκες είναι 1,37 ευρώ το κιλό. Οι επαγγελματίες τις αγόρασαν την ίδια μέρα το πρωί από σούπερ μάρκετ προς 1,49 ευρώ το κιλό.
  • Τα κολοκυθάκια, ενημέρωνε χτες «έγκυρα» το υπουργείο ότι πωλούνταν από τα σούπερ μάρκετ μέχρι 1,39 ευρώ το κιλό, τη στιγμή που η τιμή στην οποία αγοράστηκαν ήταν 1,78 ευρώ.
  • Οι πατάτες σύμφωνα με το παρατηρητήριο πωλούνταν προς 0,58 - 0,60 ευρώ το κιλό από τα σούπερ μάρκετ. Το σούπερ μάρκετ όμως από το οποίο τις αγόρασαν οι επαγγελματίες πωλητές λαϊκών αγορών τις πωλούσε προς 0,62 ευρώ.
  • Οι ντομάτες κατά το Παρατηρητήριο πωλούνταν χτες μέχρι 1,08 ευρώ την ίδια στιγμή που όπως αποδεικνύεται πωλούνταν και στα 1,28 ευρώ.
  • Τα καρότα από 0,33 ευρώ που ισχυρίζεται το υπουργείο ότι ήταν η ανώτερη τιμή στα σούπερ μάρκετ αγοράστηκαν προς 0,66 ευρώ το κιλό.
  • Τα πορτοκάλια βαλέντσια αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ προς 0,94 ευρώ το κιλό, ενώ το Παρατηρητήριο κατέγραψε ανώτερη τιμή σούπερ μάρκετ τα 0,85 ευρώ.
  • Τα μήλα στάρκιν κατά τον πίνακα του Παρατηρητηρίου πωλούνταν με ανώτερη τιμή από τα σούπερ μάρκετ στα 1,30 ευρώ το κιλό όταν σε σούπερ μάρκετ πωλούνταν και 1,66 ευρώ.
  • Οι μπανάνες πληρώθηκαν προς 1,59 ευρώ τη στιγμή που το παρατηρητήριο δεν «είδε» τιμή σούπερ μάρκετ πάνω από 1,19 ευρώ το κιλό.
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Προωθείται η πιλοτική επέκταση του ωραρίου

Οκτώ μέτρα που έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών και τη χορήγηση και μεταβίβαση αδειών, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε η πιλοτική επέκταση του ωραρίου λειτουργίας κατά δύο ώρες των λαϊκών κατ' αρχάς σε Αθήνα και Πειραιά. Σήμερα η πώληση προϊόντων και εμπορευμάτων από τις λαϊκές αγορές γίνεται μέχρι τις 2.30 το μεσημέρι. Στόχος της διεύρυνσης είναι σε πρώτη φάση να φτάσει το ωράριο λειτουργίας των λαϊκών αγορών μέχρι τις 4.30 το μεσημέρι τις καθημερινές και μέχρι τις 3.30 το Σάββατο. Η άποψη που επικρατεί μεταξύ επαγγελματιών του χώρου είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί κατά τι το εισόδημά τους από εργαζόμενους που με τα σημερινά δεδομένα δεν προλαβαίνουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους από τη λαϊκή. Από την άλλη μεριά εκφράζεται και ο αντίλογος ότι ακόμα κι αυτή η αύξηση του εισοδήματος των ανθρώπων αυτών - που είναι στο πόδι από τα χαράματα - δε θα είναι αρκετή για να «πληρώσει» ακόμα δυο ώρες ορθοστασίας, που σταδιακά οδηγεί στη φυσική εξόντωση του επαγγελματία.

Οι άλλες εξαγγελίες είναι οι εξής:

  • Συγκρότηση στο υπουργείο Ανάπτυξης επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλους τους συναρμόδιους φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις, με αντικείμενο την εξέταση αλλαγής του τρόπου έκδοσης των αδειών παραγωγού πωλητή λαϊκής αγοράς στο πλαίσιο του πάγιου αιτήματος του κλάδου για εξάλειψη των περιπτώσεων των ψευτοπαραγωγών.
  • Εκκαθάριση του μητρώου των επαγγελματιών και παραγωγών πωλητών με κριτήριο την αυτοπρόσωπη προσέλευση και την υποχρεωτική δήλωση βοηθού.
  • Αμεση διάθεση των κενών θέσεων στις λαϊκές.
  • Κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς που κατέβαλαν οι πωλητές στο Ταμείο Λαϊκών Αγορών για τη χρησιμοποίηση βοηθού.
  • Καθιέρωση υποχρεωτικών σεμιναρίων επαγγελματικής επιμόρφωσης υπό την αιγίδα του Ταμείου Λαϊκών Αγορών.
  • Πρόγραμμα αναμόρφωσης της εμφάνισης των λαϊκών αγορών με την ευθύνη του Ταμείου.
  • Επιτρέπεται μετά από παρέλευση δεκαοκτώ χρόνων η ελεύθερη μεταβίβαση της άδειας επαγγελματία πωλητή υπό όρους.

Τέλος, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, το υπουργείο Ανάπτυξης θα χρηματοδοτήσει από κονδύλια του Γ΄ ΚΠΣ τη δημιουργία προμηθευτικού συνεταιρισμού στον κλάδο.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΔΗΚΕΒΕ
Απαράδεκτη η αποδοχή του «ολυμπιακού ωραρίου»

Την απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας να αποδεχτεί την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, καταγγέλλει η Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως «στήριξη και ευθυγράμμιση με την πολιτική της κυβέρνησης για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας και κατάργηση της Κυριακής αργίας».

Παίζοντας το παιχνίδι των μεγαλεμπόρων, των πολυεθνικών και της κυβέρνησης, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΜΜΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ αποφάσισαν την περασμένη Παρασκευή να αρθεί την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων η υπουργική απόφαση που τώρα καθορίζει το ωράριο λειτουργίας. Η απόφαση αναφέρει ότι θα πρέπει η υπουργική απόφαση να επανατεθεί σε ισχύ αυτομάτως μετά τη λήξη αυτής της περιόδου, αν και είναι σαφές ότι έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ τονίζει στην ανακοίνωσή της: «Αυτή η απαράδεκτη ενέργεια εκτροχιάζει τη ΓΣΕΒΕΕ από τη γραμμή υπεράσπισης των δίκαιων αιτημάτων των μικρών επαγγελματιών και εμπόρων, για θεσμοθετημένο ωράριο λειτουργίας ενιαίο και υποχρεωτικό για όλα τα καταστήματα και κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής. Είναι μια ενδοτική στάση στις επιδιώξεις του ΣΕΛΠΕ - ΣΕΣΜΕ, στοιχίζει τη ΓΣΕΒΕΕ με τα συμφέροντα των πολυκαταστημάτων και σούπερ - μάρκετ».

Η παράταξη, «κρίνοντας τόσο τη γενικότερη πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς όσο και τη στάση της κυβέρνησης για τις μικρές επιχειρήσεις, εκτιμά ότι κάθε επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων με τη συναίνεση του συνδικαλιστικού κινήματος - έστω και με "ειδική ρύθμιση" για "ολυμπιακό ωράριο" - θα είναι ο προπομπός για τη γενικότερη επέκτασή του. Αυτό το γεγονός θα επιταχύνει τη διαδικασία συγκέντρωσης του τζίρου προς τα μεγαλοκαταστήματα, θα αυξήσει το κόστος λειτουργίας και θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση των μικρών επιχειρήσεων», ενώ θα συρρικνώσει το εισόδημα των ΕΒΕ και θα τους μεταβάλει σε άτομα χωρίς προσωπική και κοινωνική ζωή.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση καλεί Ομοσπονδίες και σωματεία να μην πέσουν στην παγίδα της κυβέρνησης, των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και της νόθας πλειοψηφίας στη ΓΣΕΒΕΕ.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Πρόβλεψη μείωσης το 2004

Ολα δείχνουν πως οι 25 χώρες της ΕΕ θα παίρνουν λιγότερα από ό,τι μέχρι τώρα οι 15

Για όσους αγροτοκτηνοτρόφους νομίζουν ότι το 2004 η Ευρωπαϊκή Ενωση θα δώσει μεγαλύτερα κονδύλια για επιδοτήσεις στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, οι ίδιες οι προβλέψεις της Κομισιόν έρχονται να τους διαψεύσουν. Και μαζί να διαψεύσουν προκαταβολικά τις γνωστές κυβερνητικές φαμφάρες...

Οπως προκύπτει για το 2004, ο γεωργικός προϋπολογισμός των «25» της ΕΕ θα είναι μειωμένος κατά 1,093 δισ. ευρώ. Ως δικαιολογία γι' αυτή την πρόβλεψη η Κομισιόν επικαλείται βασικά την ξηρασία, που έπληξε φέτος το καλοκαίρι κάποια κράτη - μέλη της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης. Επ' αυτού αναφέρεται ότι το αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των κοινοτικών εξαγωγών προ τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης χώρες, συνεπώς και των εξαγωγικών επιδοτήσεων που χορηγούνται στον τομέα αυτό. Ομως εδώ πρέπει να σημειωθεί πως έτσι κι αλλιώς η ΕΕ θέλει να εξαφανίσει τις εξαγωγικές επιδοτήσεις.

Πάντως αυτό που επίσης φαίνεται είναι πως ο νέος γεωργικός προϋπολογισμός της ΕΕ με συνολικές δαπάνες για ενισχύσεις και επιδοτήσεις 40.245 δισ. ευρώ, καθώς και άλλα 6,536 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη της υπαίθρου, που αφορά και τα 25 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το 2004 θα είναι κατά 4,3 δισ. ευρώ χαμηλότερα από την «οροφή» δαπανών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), που προαποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ, τον περασμένο Οκτώβρη. Οπότε μπορεί να συμπεράνει κανείς τι περιμένει τους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους από του χρόνου, μετά τα όσα αποφασίστηκαν στο όνομα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ και τα όσα πρόκειται να γίνουν μέχρι το 2013...

Οι θέσεις και οι προτάσεις των εργαζομένων στη Γενική Τράπεζα κόντρα στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις που αποκοπούν στην παράδοση της τράπεζας σε καραδοκούντες αετονύχηδες της χρηματιστηριακής πιάτσας παρουσιάστηκαν σε ειδική ημερίδα που διοργάνωσε ο σύλλογος των υπαλλήλων. Το ΚΚΕ στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ για το θέμα έχει καταθέσει και Επερώτηση στη Βουλή. Είναι φανερό ότι και ο βασικός μέτοχος το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ) δε βλέπει με καλό μάτι τα τεκταινόμενα στη Γενική Τράπεζα. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου ο πρόεδρος του ΜΤΣ, Π. Ρούσος, «ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αγώνες των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ