ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μποναμάς εκατομμυρίων ευρώ σε τραπεζίτες

Οι όμιλοι των Alpha Bank (Κωστόπουλος) και Εθνικής Τράπεζας σπεύδουν να επωφεληθούν. «Σιγή ιχθύος» και από τη ΝΔ που, κατά τα λοιπά, κόπτεται για τα ...«ελλείμματα»

Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία της ΝΔ «διαγκωνίζονται» για τα λεγόμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού, οι τραπεζίτες, το μεγάλο κεφάλαιο γενικότερα, επωφελούνται από τις φοροελαφρύνσεις που θεσμοθέτησαν για λογαριασμό τους και τα δύο αυτά κόμματα. Η ηγεσία της ΝΔ, που εμφανίζεται να αγωνιά για τα «ελλείμματα», υιοθετώντας τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι μόνον τηρεί «σιγήν ιχθύος» για τα «δωράκια» πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χαρίζει η κυβέρνηση στους τραπεζίτες, αλλά από πάνω στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει αυτήν την πολιτική. Πρόκειται για τη φοροελάφρυνση κατά 5 ολόκληρες μονάδες που δίνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι θα προχωρήσουν σε «συγχωνεύσεις με απορρόφηση» θυγατρικών εταιριών τους και θα ισχύσουν και για το 2003 και το 2004. Ηδη τόσο ο όμιλος της Alpha Bank (του Κωστόπουλου) όσο και αυτός της Εθνικής Τράπεζας σπεύδουν να επωφεληθούν από τις σχετικές φιλομονοπωλιακές ρυθμίσεις, γεγονός που σημαίνει τη μείωση των φορολογικών εσόδων του κράτους. Κατά συνέπεια σηματοδοτεί την περαιτέρω διεύρυνση των ελλειμμάτων, για τα οποία εμφανίζονται να κόπτονται οι πολιτικές ηγεσίες των δύο - και όχι μόνο - κομμάτων.

Συγκεκριμένα, οι μεγαλομέτοχοι της Alpha Bank σε επαναληπτική Γενική Συνέλευση ενέκριναν τη συγχώνευση της μητρικής τράπεζας με τη θυγατρική Alpha Επενδύσεων. Οπως προκύπτει από παλαιότερη ανακοίνωση του συγκεκριμένου τραπεζικού ομίλου, το φορολογικό όφελός τους από τη νομοθεσία «περί κινήτρων συγχωνεύσεων» θα φτάσει τα 1,8 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 610 εκατ. δρχ. Σε επίσημες δηλώσεις, τον Ιούνη φέτος, ο πρόεδρος του ομίλου, Γ. Κωστόπουλος, δεν έκρυβε λόγια αναφέροντας χαρακτηριστικά: Η συγχώνευση «προσφέρει μία εξαιρετική ευκαιρία για την αξιοποίηση σημαντικών συνεργιών συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών πλεονεκτημάτων για τον όμιλο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και στο πλαίσιο των «εσωτερικών αναδιαρθρώσεων» κινείται και ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ), χωρίς όμως να δίνουν περισσότερες «λεπτομέρειες». Στελέχη της διοίκησης ανέφεραν ότι στη δική τους περίπτωση δεν υπάρχει φορολογικό όφελος. Το ΔΣ της ΕΤΕ γνωστοποίησε χτες την απόφασή του να εγκρίνει τη συγχώνευση με απορρόφηση από την τράπεζα των θυγατρικών εταιριών: «ΑΕ Ελληνικών Ξενοδοχειακών-Τουριστικών-Μελετητικών Επιχειρήσεων», «Εθνική Ανώνυμος Μελετητική και Κτηματική Τουριστική Εταιρία ΑΕ» και «Ολυμπιάς Τουρισμός Ξενοδοχεία ΑΕ».

Οι «εσωτερικές συγχωνεύσεις-αναδιαρθρώσεις» οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια και σε περικοπές θέσεων εργασίας είτε με απολύσεις είτε με τα λεγόμενα προγράμματα «εθελούσιας εξόδου εργαζομένων». Είναι φανερό το γεγονός ότι η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, δίνοντας κίνητρα στις συγχωνεύσεις, επιδοτεί και τις απολύσεις εργαζομένων στο όνομα της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Αύξηση κερδών 28,6%!

Χαμηλότερα από το 2002 οι δαπάνες προσωπικού

Η τάση για έκρηξη των τραπεζικών κερδών στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2003 επιβεβαιώνεται και από τα οικονομικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χτες η Τράπεζα Πειραιώς μετά τους ισολογισμούς που ανακοίνωσαν η «Εθνική» και η «Αττικής». Η αύξηση της μάζας των τραπεζικών κερδών, για φέτος, προέχετε από την ένταση της τοκογλυφικής πολιτικής και από την αύξηση της πίτας των χορηγήσεων κυρίως προς τα εργαζόμενα νοικοκυριά και τους ΕΒΕ. Από την άλλη πλευρά, τα λεγόμενα προγράμματα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων περιορίζουν το κόστος λειτουργίας των τραπεζών σε επίπεδα χαμηλότερα και από αυτά του 2002 (!).

Τα αποτελέσματα του Ομίλου της Πειραιώς στο 9μηνο του 2003 εμφανίζουν τα παρακάτω:

  • Τα κέρδη (μετά από φόρους) έφτασαν σε 70 εκατ. ευρώ (από 54,4 εκατ. το 2002) με αύξηση κατά 28,6%.
  • Το σύνολο των καθαρών εσόδων διαμορφώθηκε σε 429,4 εκατ. ευρώ (372,5 εκατ. πέρυσι) με αύξηση 15,3%. Τα έσοδα από τόκους έφτασαν σε 280,6 εκατ. ευρώ με αύξηση 8% και οι προμήθειες στα 79,5 εκατ. (αύξηση 23,6%).
  • Οι δαπάνες για προσωπικό (σε πραγματικές τιμές) βρίσκονται χαμηλότερα ακόμη και από τα επίπεδα του 2002. Το σχετικό κονδύλι ήταν φέτος στα 124,4 εκατ. ευρώ με αύξηση μόλις 0,7%, δηλαδή πολύ κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι, η συγκράτηση των δαπανών προσωπικού «οφείλεται εν μέρει και στην υλοποίηση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς το 2002 όσο και στην ΕΤΒΑ στις αρχές του 2003».

Από τη σχετική ανακοίνωση προκύπτει ότι το 26,5% του μετοχικού κεφαλαίου βρίσκεται στην κατοχή ξένων «επενδυτών» (το 21,5% σε διάφορα ξένα χαρτοφυλάκια και το 5% στο «στρατηγικό» σύμμαχο την ΙΝG).

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΩΛΕΝΙΑΣ
«Εμπαίζουν τους ελαιοπαραγωγούς»

Στην αγωνιστική διεκδίκηση της επιδότησης, σύμφωνα με την ποσότητα λαδιού που δηλώθηκε από τους παραγωγούς, καλεί σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος

Τα προβλήματα που δημιουργεί σε βάρος των ελαιοπαραγωγών η κυβερνητική πολιτική, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Ωλενίας.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «εκατοντάδες παραγωγοί λαδιού στην περιοχή μας, που δήλωσαν πάνω από 1.400 κιλά, δεν πρόκειται με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να πάρουν την επιδότηση των 386 δρχ. ανά κιλό τώρα, αλλά να περιμένουν τον επανέλεγχο. Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να αφαιρέσουν εισόδημα από τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε οι ποσότητες που τελικά θα επιδοτηθούν να φτάσουν στο ύψος της ποσόστωσης που αποφάσισε η ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης. Η παραπάνω ρύθμιση έρχεται σε μια χρονιά που η παραγωγή είναι ελάχιστη και το εισόδημα που περιμένουμε δε θα καλύψει ούτε τα καλλιεργητικά έξοδα. Επίσης, για να ενισχύσουν τους μεγαλέμπορους και τις πολυεθνικές έβαλαν σε εφαρμογή την απαγόρευση της απ' ευθείας πώλησης λαδιού χύμα και οδηγούμαστε αναγκαστικά στους εμπόρους με τιμές 500-600 δρχ. το κιλό».

Καταλήγοντας την ανακοίνωσή του, ο Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Ωλενίας καλεί τους ελαιοπαραγωγούς της περιοχής να συσπειρωθούν στο σύλλογο και «να διεκδικήσουμε όλοι μαζί να δοθεί η επιδότηση σε όλους, σύμφωνα με την ποσότητα που δηλώθηκε. Αν θέλουν να κάνουν ελέγχους, ας τους κάνουν μετά, εξάλλου ξέρουν "και οι πέτρες" πως συνήθως αυτοί που παρανομούν είναι τα γνωστά σ' αυτούς πρόσωπα του κομματικού και φιλικού περιβάλλοντός τους και όχι η μεγάλη πλειοψηφία των τίμιων παραγωγών της περιοχής μας».

Το νυχτερινό τιμολόγιο

Από το Σάββατο 1η Νοέμβρη, ξεκινάει η χρήση του μειωμένου νυκτερινού τιμολογίου της ΔΕΗ. Οι ώρες που θα ισχύει το μειωμένο τιμολόγιο είναι από τις 15.30 έως τις 17.30 και από τις 02.00 έως τις 8 το πρωί. Σημειώνουμε ότι μειωμένο τιμολόγιο για τις συγκεκριμένες αυτές ώρες έχουν όσοι έχουν κάνει σχετική αίτηση στα κατά τόπους γραφεία της ΔΕΗ. Το μέτρο θα ισχύσει μέχρι και τις 30 Απρίλη.

Το έλλειμμα

Πολύς θόρυβος γίνεται τις μέρες αυτές για τη διαφορά εκτιμήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ελληνικής κυβέρνησης για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2004. Η μεν ΕΕ κάνει λόγο για έλλειμμα 2,4%, ενώ η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 1,2%.

Εχει κάποια σημασία για τον εργαζόμενο της χώρας αυτή η διαμάχη για το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος; Οπωσδήποτε κάποια αξία έχει. Η επίκληση, όμως, της ανάγκης για συγκράτηση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος και της μείωσης του χρέους με τον τρόπο που γίνεται και τα επακόλουθα που έχει είναι φανερό ότι στοχεύει αλλού και γίνεται ιδεολογικό ανάχωμα για την καθήλωση των μισθών και των συντάξεων στα λεγόμενα όρια αντοχής της οικονομίας... Χρησιμοποιούνται, δηλαδή, σαν ιδεολογικοί μηχανισμοί χειραγώγησης των εργατικών διεκδικήσεων.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι την περίοδο αυτή κλιμακώνεται η επίθεση για αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας σε πλήρως αντιδραστική κατεύθυνση, εκποιείται με ταχύτατους ρυθμούς η δημόσια περιουσία (όσοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις για λόγους εισπρακτικούς, απλώς συσκοτίζουν το πρόβλημα), στα εξωτερικά θέματα διαμοιράζουν το Αιγαίο, σύμφωνα με τις επιταγές του ΝΑΤΟ και των Αμερικανών.

Αν συνυπολογίσουμε την κρισιμότητα όλων αυτών των θεμάτων, η συνεχής ενασχόληση με το εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 1,2% ή 2,4%, μάλλον αποπροσανατολιστική και επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα είναι. Οι μυλόπετρες των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων θα συνεχίζουν να αλέθουν τη δρώσα εργατική δύναμη και με 1,2% και με 2,4% έλλειμμα.


Θ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ