ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Η σημαία...

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάποιοι νεοφασίστες - μια πολύ μικρή και ασήμαντη μειοψηφία - ονειρεύονται νέους χιτλερίσκους. Οι μισοί έκαναν μνημόσυνο στο δικτάτορα Μεταξά και οι άλλοι μισοί εμφανίστηκαν σε κάποιους χώρους παρελάσεων, συναντώντας την καθολική αντίδραση και καταδίκη του λαού. Τα κανάλια - κυρίως τα ιδιωτικά - έκαναν πρώτο θέμα τους τα ελάχιστα και μεμονωμένα γεγονότα, τύπου Ν. Μηχανιώνας και οι κυβερνώντες θεώρησαν τις στιγμές, ως άκρως κατάλληλες, για να παίξουν άλλη μια πράξη του ατέλειωτου σίριαλ της δικομματικής κοκορομαχίας με την ευρισκόμενη σε μειονεκτική θέση ηγεσία της ΝΔ. Κι ενώ, η ελληνική σημαία κυματίζει στο Αφγανιστάν, μαζί με αυτές των άλλων δυνάμεων κατοχής της πολύπαθης αυτής χώρας, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού αναλώνονταν στις γνωστές υποκρισίες.

Κι έτσι, άλλη μια επέτειος του «ΟΧΙ» πέρασε στην ιστορία. Και η ζωή συνεχίζεται, βρίσκοντας και πάλι τον Ελληνα εργάτη να χύνει τον ιδρώτα του δίπλα στον Αλβανό, τον Πολωνό, τον Πακιστανό συνάδελφό του. Παλεύοντας πλάι πλάι, να εξασφαλίσουν τον επιούσιο, μέσα στις ίδιες, λίγο πολύ, συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης, παίζοντας πολλές φορές κορόνα γράμματα ακόμη και τη ζωή τους. Γιατί οι δουλιές είναι λίγες, οι άνεργοι πολλοί και τα αφεντικά δεν αστειεύονται. Ολ' αυτά, όμως, δε γίνονται ούτε καν τελευταίο θέμα στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Βλέπετε, η σημαία της ταξικής πάλης είναι άγνωστη στα τελευταία...

Ομοιότητες και διαφορές

Ολο και περισσότερο του θυμίζει το Βιετνάμ η κατάσταση στο Ιράκ, εκτιμά ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και παλαίμαχος πολεμιστής εκείνου του πολέμου, Τζον Μακ Κέιν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Νιούσγουικ». Κι έχει, βέβαια, τη σημασία της η εκτίμηση αυτή, καθώς φανερώνει τις διεργασίες που συντελούνται στις ΗΠΑ, πολύ περισσότερο γιατί προέρχεται από έναν ένθερμο οπαδό του Τζ. Μπους και της πολεμόχαρης πολιτικής του. Από την άλλη, όμως, πρέπει να σημειώσουμε και το εξής: Την ίδια στιγμή, που αρκετές εξελίξεις στο Ιράκ θυμίζουν το Βιετνάμ, υπάρχουν και αρκετές διαφορές. Μια απ' αυτές είναι και το συνεχώς αυξανόμενο αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ. Την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ πέρασαν αρκετά χρόνια και χρειάστηκε να φτάνουν κατά εκατοντάδες στις ΗΠΑ τα πτώματα των Αμερικανών στρατιωτών, μέχρι να υπάρξουν αλλαγές στην κοινή γνώμη και να ξεδιπλωθεί το αντιπολεμικό κίνημα. Στην τωρινή περίπτωση, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο. Λίγους μόνο μήνες μετά την εισβολή στο Ιράκ, η αμερικανική κοινή γνώμη έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό μεταστραφεί και το αντιπολεμικό κίνημα κάνει όλο και περισσότερο έντονη την παρουσία του. Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν οι μεγαλύτερες, μετά την έναρξη του πολέμου, αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον και άλλες αμερικανικές πόλεις. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους και φώναζαν «πόσες ζωές ανά γαλόνι;» και «δουλιές όχι πόλεμος».

Οι φαρμακοβιομήχανοι

Εχετε, αλήθεια, αναρωτηθεί ποτέ, γιατί υπάρχει φαρμακοβιομηχανία; Προφανώς, για να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας σε φάρμακα, ίσως πείτε. Λάθος κάνετε. Η απάντηση αυτή, θα μπορούσε να είναι σωστή, εάν υπήρχαν ριζικά διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες. Με άλλα λόγια, εάν δεν είχαμε καπιταλισμό, αλλά σοσιαλισμό.

Στο σημερινό κοινωνικό σύστημα, οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες υπάρχουν - όπως και οι υπόλοιπες κάθε λογής μεγάλες επιχειρήσεις - για να βγάζουν κέρδη οι κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες τους. Εάν δε βγάζουν κέρδη, ή δεν τα θεωρούν ικανοποιητικά, παίρνουν τα μέτρα τους. Π.χ., κάνουν απολύσεις και μειώνουν την παραγωγή, φτάνουν ακόμη και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων ή τη μεταφορά τους σε άλλες χώρες, όπου η εργατική δύναμη είναι πολύ φτηνότερη και η προοπτική κερδών πολύ μεγαλύτερη, κλπ., κλπ.

Τα σημειώνουμε όλ' αυτά, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Κ. Κουλούρη με τους φαρμακοβιομηχάνους. Οι τελευταίοι αξίωσαν νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, προβάλλοντας ως πρόσχημα τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και της απασχόλησης στον κλάδο, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει περί 2.500 εκβιαστικές, εν πολλοίς, απολύσεις. Και ο Κ. Κουλούρης, αφού δήλωσε την κατανόησή του στα «επιχειρήματα» των φαρμακοβιομηχάνων, τους ζήτησε να μη γίνουν σήμερα αυξήσεις - προεκλογική περίοδος γαρ... - αλλά αργότερα...

Τα συμπεράσματα δικά σας...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αθώωση και επαγρύπνηση

Χτες πέντε φιλειρηνιστές δικάστηκαν στο Α΄ Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών, επειδή συμμετείχαν σε μπλόκο που στήθηκε τον Απρίλη του 1999, σε ΝΑΤΟική φάλαγγα οχημάτων. Το Νοέμβρη 2002, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κιλκίς τους είχε αθωώσει για την ίδια κατηγορία, διότι αναγνώρισε πως με τις πράξεις τους πίστευαν ότι ασκούσαν δικαίωμα που τους παρέχει το Σύνταγμα (άρθρο 120) και υπερασπίζονταν το άρθρο 27, το οποίο απαγορεύει τη διέλευση ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, αν προηγούμενα δεν ψηφιστεί ειδικός νόμος από την πλειοψηφία του όλου των βουλευτών. Ομως, ο προϊστάμενός της εισαγγελέας Εφετών άσκησε έφεση στην αθωωτική απόφαση και ζήτησε την καταδίκη και τιμωρία τους. Επέμεινε ότι έγινε παρακώλυση συγκοινωνιών. Για το Συνταγματικό ή όχι της διέλευσης των ΝΑΤΟικών υποστήριξε ότι επιτρέπεται με βάση τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ελληνικές κυβερνήσεις και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Στη χτεσινή δίκη, ο εισαγγελέας, συνεχίζοντας τη γραμμή του προϊσταμένου του, επέμεινε πεισματικά στα περί παρακώλυσης συγκοινωνιών. Το δικαστήριο τελικά αθώωσε τους φιλειρηνιστές, αλλά πώς; Το προεδρείο έκρινε ότι δεν παρακώλυσαν την κυκλοφορία, επειδή υπήρχε ελεύθερη λωρίδα για τα λοιπά οχήματα, ενώ και οι ΝΑΤΟικοί θα μπορούσαν να συνεχίσουν την πορεία τους ακολουθώντας κάποιον παράδρομο. Το γεγονός ότι υπήρξε - για δεύτερη φορά - αθώωση, είναι κατ' αρχήν θετικό. Αλλωστε, το μεγάλο κύμα λαϊκής συμπαράστασης στους πέντε, όπως αυτό εκδηλώθηκε πολύτροπα από δεκάδες φορείς, έγινε το ίδιο ασπίδα. Ο τρόπος, βέβαια, με τον οποίο στοιχειοθετήθηκε η αθώωση προκαλεί ορισμένα δικαιολογημένα ερωτηματικά.

Η ποιοτική διαφορά της χτεσινής δίκης ήταν ότι το προεδρείο, προκειμένου να καταλήξει σε απόφαση, δεν εξέτασε το αν οι κατηγορούμενοι προστάτευαν ή όχι το Σύνταγμα. Δεν έκανε ουδεμία αναφορά σε αυτήν τη σημαντικότατη παράμετρο της υπόθεσης. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Μήπως, ότι η αστική δικαιοσύνη πιθανότατα δεν ήθελε να κατοχυρωθεί ως δεδικασμένο, ως δικαστικό προηγούμενο, η αντίσταση στους ΝΑΤΟικούς με επίκληση του ίδιου του Συντάγματος; Η νομική ισχυροποίηση του λαϊκού φιλειρηνικού κινήματος με πρόσθετα μέσα, οπωσδήποτε θα δημιουργούσε μεγάλα προβλήματα στις αρχές. Και από ό,τι φαίνεται δεν είναι διατεθειμένες να του... προσφέρουν αποφάσεις σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από τη χτεσινή δίκη μπορούν να προκύψουν δυο συμπεράσματα. Το πρώτο ότι η λαϊκή αντίσταση, η κινητοποίηση των λαϊκών δυνάμεων να προστατέψουν τους συναγωνιστές τους, αποδίδει. Οσα δικαστήρια κι αν στηθούν, όσο αποφασισμένα κι αν είναι να καταδικάσουν, η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και η μαζικότητα του αγώνα τους φοβίζει και τους εμποδίζει. Το δεύτερο είναι ότι η αστική τάξη και οι μηχανισμοί της δε χαρίζουν τίποτα. Κι αν ακόμα μια απόφαση τους «ξεφύγει» προς ρότα αντίθετη με τα συμφέροντά τους, σύντομα θα τρέξουν να τη «μαζέψουν». Να στερήσουν από τους αντιπάλους τους ακόμα και τη μικρή και περιορισμένη αυτή δυνατότητα. Γι' αυτό το λόγο, στους αντιπάλους τους δεν επιτρέπεται ούτε επανάπαυση, ούτε αβάσιμες προσδοκίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ