Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι φαρμακοβιομήχανοι

Εχετε, αλήθεια, αναρωτηθεί ποτέ, γιατί υπάρχει φαρμακοβιομηχανία; Προφανώς, για να καλυφθούν οι ανάγκες της κοινωνίας σε φάρμακα, ίσως πείτε. Λάθος κάνετε. Η απάντηση αυτή, θα μπορούσε να είναι σωστή, εάν υπήρχαν ριζικά διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες. Με άλλα λόγια, εάν δεν είχαμε καπιταλισμό, αλλά σοσιαλισμό.

Στο σημερινό κοινωνικό σύστημα, οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες υπάρχουν - όπως και οι υπόλοιπες κάθε λογής μεγάλες επιχειρήσεις - για να βγάζουν κέρδη οι κεφαλαιοκράτες ιδιοκτήτες τους. Εάν δε βγάζουν κέρδη, ή δεν τα θεωρούν ικανοποιητικά, παίρνουν τα μέτρα τους. Π.χ., κάνουν απολύσεις και μειώνουν την παραγωγή, φτάνουν ακόμη και στο κλείσιμο των επιχειρήσεων ή τη μεταφορά τους σε άλλες χώρες, όπου η εργατική δύναμη είναι πολύ φτηνότερη και η προοπτική κερδών πολύ μεγαλύτερη, κλπ., κλπ.

Τα σημειώνουμε όλ' αυτά, με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του Κ. Κουλούρη με τους φαρμακοβιομηχάνους. Οι τελευταίοι αξίωσαν νέες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων, προβάλλοντας ως πρόσχημα τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας και της απασχόλησης στον κλάδο, όπου το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει περί 2.500 εκβιαστικές, εν πολλοίς, απολύσεις. Και ο Κ. Κουλούρης, αφού δήλωσε την κατανόησή του στα «επιχειρήματα» των φαρμακοβιομηχάνων, τους ζήτησε να μη γίνουν σήμερα αυξήσεις - προεκλογική περίοδος γαρ... - αλλά αργότερα...

Τα συμπεράσματα δικά σας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ