ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟ
Δικομματικό «ναι» στη διεύρυνσή του

Στην περαιτέρω ενίσχυση, με επτά νέα κράτη, του κατεξοχήν ιμπεριαλιστικού οργανισμού, του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ εγκρίνοντας τη συμφωνία για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ της Βουλγαρίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

Στη συμφωνία, μάλιστα, προβλέπεται ότι η έγκριση της Ελληνικής Βουλής θα σταλεί στις ΗΠΑ για έγκριση και μετάφραση και στη συνέχεια θα αποσταλεί στις υπό ένταξη χώρες.

Δηλώνοντας την κατηγορηματική της αντίθεση στη διεύρυνση αυτή η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, τόνισε ότι αυτή γίνεται κυρίως για να πλησιάσει το ΝΑΤΟ κοντά στα πετρέλαια του Καυκάσου. Υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν υπερασπίζει τα σύνορα των χωρών, αλλά, αντίθετα, μόλις πρόσφατα διακρίθηκε ιδιαίτερα στην κατάργηση συνόρων με επεμβάσεις, όπως στη Γιουγκοσλαβία.

Αναφερόμενη στην αποστολή των πρακτικών στον Μπους και ούτε καν στον γραμματέα του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για αίσθηση υποτέλειας και για λειτουργία με τρόπους σερίφη.

Το ΚΚΕ, είπε, δε στέλνει την υπογραφή του στον Μπους για να ενισχυθεί το ΝΑΤΟ, που αποτελεί στην ουσία τον ιδιωτικό στρατό μιας χούφτας πολυεθνικών. Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στις υπό ένταξη χώρες είπε χαρακτηριστικά ότι στη Λιθουανία στήθηκε μνημείο για να τιμηθούν οι ναζί της χώρας που πολέμησαν στο πλευρό του Χίτλερ.

Κατά της ενίσχυσης και της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ.

Παιχνίδια ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με Ακροδεξιά

Ακρως επικίνδυνα παιχνίδια με την Ακροδεξιά βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη από κυβέρνηση και ΝΔ, με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη, αλλά όχι μόνο.

Στην πραγματικότητα οι ηγεσίες του δικομματισμού επιχειρούν να νεκραναστήσουν και να δώσουν υπόσταση σε ακροδεξιά «φαντάσματα» ή περιθωριακές φασιστικές ομάδες και να βάλουν την Ακροδεξιά στο πολιτικό σκηνικό. Τα σενάρια αυτά, που διακινούνται πρώτα και κύρια από την κυβέρνηση Σημίτη, πυροδοτήθηκαν με αφορμή την υπόθεση του Οδ. Τσενάι, αλλά και τις επικριτικές δηλώσεις του υπερνομάρχη Δράμας - Καβάλας -Ξάνθης Κ. Τάτση σε βάρος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η προπαγανδιστική μηχανή της κυβέρνησης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη σκόπιμη διγλωσσία της ΝΔ, προκειμένου να ενισχύσει τις τεχνητές διαχωριστικές γραμμές περί «Δεξιάς -αντιδεξιάς», καλλιεργώντας ταυτόχρονα την εικόνα ότι στη ΝΔ κυριαρχούν οι «υπερσυντηρητικές απόψεις». Από την άλλη, η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να πείσει ότι κινείται σταθερά στο «μεσαίο χώρο», αλλά αποφεύγει να αποδοκιμάσει ρατσιστικές ή ακροδεξιές απόψεις στελεχών της, υπολογίζοντας και στην «απειλή» του κόμματος του Καρατζαφέρη.

Αφορμή για το νέο γύρο δικομματικής κόντρας αποτέλεσαν οι δηλώσεις του υπερνομάρχη Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης, ο οποίος σχολιάζοντας παλαιότερη τοποθέτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το «θέμα» της σημαίας, σύμφωνα με την οποία «Ελληνες καλούνται οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες», ο Κ. Τάτσης δήλωσε ότι «δεν είναι πανάκεια ό,τι λέει και ό,τι κάνει, διότι στη ζωή του δεν έκανε πάντα το σωστό, ούτε οι σκέψεις του και οι απόψεις του ήταν πάντα ορθοτομούσες στη συναληθεία». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας, αλλά και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Χρ. Αράπογλου μίλησαν για διγλωσσία της ΝΔ, για πολλούς σαν τον Τάτση που έχει η ΝΔ στις γραμμές της κλπ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ υποχρεώθηκε να αποδοκιμάσει τις δηλώσεις του υπερνομάρχη, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την εκμετάλλευση από την κυβέρνηση: «Η ΝΔ θεωρεί απαράδεκτες όχι μόνο τις όποιες επιθέσεις κατά του θεσμού και του προσώπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και τις όποιες προσπάθειες εκμετάλλευσής του», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος. Πάντως η Ρηγίλλης δεν προτίθεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να του επιβάλλει κάποια επίπληξη ή ποινή.

  • Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε χτες ο Αλ. Λυκουρέζος στον πρόεδρο της ΝΔ. Ο γνωστός μεγαλοδικηγόρος επέλεξε να παραμείνει στη δικηγορία. «Η προσφορά του κ. Λυκουρέζου κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας υπήρξε σημαντική. Η απουσία του από τα έδρανα της επόμενης Βουλής θα γίνει αισθητή ως απώλεια», δήλωσε ο Θ. Ρουσόπουλος.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
«Ενέσεις» ηθικού...

Η προσπάθεια «τόνωσης ηθικού» του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται σε συνδυασμό με μια επικοινωνιακή πλημμυρίδα που θέλει να εμφανίσει σαν «μέγιστο πολιτικό ζήτημα» ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης μοιράζει ρόλους σε διάφορα στελέχη που το τελευταίο διάστημα έκαναν «κριτική» στην κυβέρνηση... Ετσι σήμερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θα προβεί και σε σχετικές ανακοινώσεις για το πώς θα συμμετάσχουν διάφορα στελέχη (Αρσένης, Οικονόμου, Πάγκαλος, Παπαδόπουλος κ.ά.) στην προεκλογική προπαγάνδα της Χαρ. Τρικούπη. Στο πλαίσιο αυτό εκκρεμεί και μια συνάντηση μεταξύ Χρυσοχοΐδη - Λαλιώτη, με αδιευκρίνιστο το πότε και πού θα γίνει.

Από κει και πέρα το Μαξίμου θα προσπαθήσει, στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά, από τη μια να αμφισβητήσει τα λεγόμενα της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμφανίζοντας σχετική επιστολή του αρμόδιου επιτρόπου Σόλμπες σαν «αναγνώριση λάθους» από την ΕΕ, ενώ θα διατηρήσει στο προσκήνιο την «αντιδεξιά» ρητορεία. Ενδεικτική επ' αυτού ήταν η χτεσινή επαναφορά από τη Χρ. Αράπογλου στους «Τάτσηδες που κρύβει στο εσωτερικό της» η Ρηγίλλης.

Πρόθεση επίσης της κυβέρνησης, όπως προκύπτει από τη χτεσινή συνεδρίαση του «επικοινωνιακού επιτελείου» της, είναι να διατηρηθεί η «δυναμική» του λεγόμενου κοινωνικού πακέτου. Για το λόγο αυτό ο Κ. Σημίτης αποφάσισε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη την Παρασκευή, ενώ, τέλος, έδωσε και εντολή για υπερψήφιση στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή της άρσης της ασυλίας των βουλευτών.

Παμπειραϊκή Συνδιάσκεψη Ειρήνης

Παμπειραϊκή συνδιάσκεψη πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Νοέμβρη, η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στα πλαίσια του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ.

Η συνδιάσκεψη θα γίνει στην αίθουσα Αδελφότητας Κεφαλληνίων (Γρ. Λαμπράκη 144, α' όροφος), στις 5.30 μ.μ., με θέματα: Οι θέσεις της ΕΕΔΥΕ μπροστά στο 14ο Συνέδριο, εκλογή νέας γραμματείας και εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο.

Συνελεύσεις επιτροπών Ειρήνης

- Την Παρασκευή 31 Οκτώβρη θα γίνει η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Περάματος, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στις 7μ.μ.

- Την Κυριακή 2 Νοέμβρη, θα γίνει η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Νίκαιας -Κορυδαλλού, στο Δημαρχείο Νίκαιας, στις 10π.μ.

ΕΕΔΥΕ
Συσκέψεις και εκδηλώσεις ενόψει συνεδρίου

Συνελεύσεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούν οι Επιτροπές Ειρήνης, μέλη της Ελληνικής Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενόψει του 14ου Συνεδρίου της Επιτροπής, που θα γίνει στην Αθήνα στις 14 και 15 Νοέμβρη του 2003. Συγκεκριμένα:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αμαλιάδας διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 1 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας, πραγματοποιεί γενική συνέλευση την Κυριακή 2 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λουτρακίου (Κολοκοτρώνη 17).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Πύργου, διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Την Κυριακή η 12η Συνδιάσκεψη της ΠΕΔΥΕ

Την Κυριακή 2 Νοέμβρη και ώρα 9 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η 12η Συνδιάσκεψη της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 108 - γυάλινο κτίριο).

Στη Συνδιάσκεψη, η οποία γίνεται ενόψει του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, θα πάρουν μέρος 200 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις γενικές συνελεύσεις των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρόγραμμα των εργασιών της συνδιάσκεψης θα περιλαμβάνει την εισήγηση και τον απολογισμό δράσης του απερχόμενου Παναθηναϊκού Συμβουλίου, θα εγκριθεί το νέο πρόγραμμα δράσης και θα συζητηθούν θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αργυρούπολης διοργανώνει γενική συνέλευση, σήμερα Πέμπτη 30 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στην οδό Ελ. Βενιζέλου 54.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δημοσίων Υπαλλήλων διοργανώνει Γενική Συνέλευση στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), αύριο Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ