ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν Υγείας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

«Η παράδοση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στο κεφάλαιο, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο βήμα στην ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Θύματα και αυτής της πρόκλησης είναι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, οι υγειονομικοί, πολύ περισσότερο οι χιλιάδες ανασφάλιστοι, καθώς και ό,τι έχει απομείνει από το περιβόητο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Τα παραπάνω τονίζει, σε χτεσινή ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ΠΦΥ. «Με το ετοιμαζόμενο νομοσχέδιο, συνεχίζει, δίνεται άδεια στους ιδιώτες να ιδρύουν Κέντρα Υγείας εκεί όπου υπάρχουν ελλείψεις. Γι' αυτό, τόσα χρόνια η κυβέρνηση αδιαφορούσε για την ανεπάρκεια και τις ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα της ΠΦΥ. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εμπαίζει τους γιατρούς του ΙΚΑ, γιατί ενώ ισχυρίζεται ότι ικανοποιεί τα αιτήματά τους για μονιμοποίηση και ασφαλιστική κάλυψη, με το νομοσχέδιο δίνει το δικαίωμα της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνο στους γιατρούς των νοσοκομείων του ΙΚΑ, που τα εντάσσει στο «ΕΣΥ», αφήνοντας έξω τους χιλιάδες μόνιμους και συμβασιούχους γιατρούς. Από την άλλη, εισάγει στο πρωτοβάθμιο επίπεδο τους ιδιώτες «προσωπικό νοσηλευτή» και «προσωπικό γιατρό», που σημαίνει ότι ανοίγει το δρόμο για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών σε όλο το σύστημα Υγείας. Ακόμη, εισάγεται η κάρτα νοσηλείας, που σημαίνει επιπλέον συρρίκνωση των παρεχόμενων κοινωνικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών».

«Επιβεβαιώνεται, τονίζεται, ότι η αύξηση των δαπανών στην Υγεία, για την οποία η κυβέρνηση κομπορρημονεί, κινείται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας. Αυτή είναι η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης: Αυξάνει την οικονομική αιμορραγία του λαού και δίνει στους επιχειρηματίες τα "φιλέτα", για να αιμορραγήσει περισσότερο ο λαός και να αυξάνεται η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αποκαλύπτεται, επίσης, η υποκρισία εκείνων των κομμάτων που ισχυρίζονται ότι μπορούν να συνυπάρχουν ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας και ο δημόσιος να προκόβει δίπλα στον ιδιωτικό».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Η κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, κάνει φανερό ότι το αίτημα, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, με προσωπικό Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης και κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, είναι περισσότερο από ώριμο. Η διεκδίκησή του συνδέεται με την πολιτικοποίηση των αγώνων των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, με το συντονισμό τους με τις άλλες δυνάμεις των εργαζομένων, με την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και όλων των συνδικαλιστικών ηγεσιών που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική».

Ψήφος... νυστέρι για το δικομματισμό

Ομιλία του Σπ. Στριφτάρη σε σύσκεψη της ΚΟΑ του ΚΚΕ με γιατρούς

Στις εκλογές, ο δικομματισμός θα δώσει μάχη εντυπώσεων μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης

Πέτροβας Σπύρος

Στις εκλογές, ο δικομματισμός θα δώσει μάχη εντυπώσεων μακριά από τα πραγματικά προβλήματα, υπογράμμισε ο Σπ. Στριφτάρης
Η όσο μεγαλύτερη συμβολή των γιατρών στην εκλογική μάχη για το δυνάμωμα του ΚΚΕ και την αλλαγή των συσχετισμών, αλλά και γενικότερα στη συσπείρωση των ριζοσπαστικών δυνάμεων στο χώρο για ριζικές αλλαγές που θα τους φέρουν ταγμένους στην υπηρεσία των εργαζομένων και του λαού, συζητήθηκε στην προχτεσινή σύσκεψη, που διοργάνωσε η ΚΟΑ του ΚΚΕ με γιατρούς, με θέμα: Η εκλογική μάχη και η καλύτερη έκφραση και επιτυχία της συσπείρωσης των ριζοσπαστικών δυνάμεων, που προσβλέπουν σε ουσιαστικές αλλαγές προς όφελος του τόπου.

Τις θέσεις του Κόμματος ανέπτυξε ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και έδωσε αφορμή να αναπτυχτεί διάλογος με τους γιατρούς. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία πολλών φοιτητών της Ιατρικής.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Ηλίας Σιώρας, μέλος της Αχτιδικής Επιτροπής της Αχτίδας Υγείας της ΚΟΑ, ο οποίος τόνισε ότι σκοπός της σύσκεψης είναι να προετοιμαστούν ιδεολογικά ενόψει της εκλογικής μάχης απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας. «Πρέπει, σημείωσε, να είμαστε καθημερινά μέσα στο κόσμο και να τον κερδίζουμε συνδικαλιστικά και επιστημονικά. Να καλλιεργήσουμε συνείδηση τι σημαίνει κομμουνιστής γιατρός σήμερα».

Ο Σπύρος Στριφτάρης επισήμανε ότι στις εκλογές ο δικομματισμός θα δώσει μάχη εντυπώσεων μακριά από τα πραγματικά προβλήματα. Γι' αυτό είναι ανάγκη, σημείωσε, και οι γιατροί να βοηθήσουν, ώστε να ενισχυθεί το ΚΚΕ και να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να έρθουν σε επαφή όχι μόνο με τους γιατρούς, αλλά και με όλο τον κόσμο και να εξηγήσουν τι σημαίνει αλλαγή συσχετισμών και να ζητήσουμε την ψήφο τους με την πολιτική του Κόμματος και όχι με ελεημοσύνη.

Αναφερόμενος στην άποψη των υπόλοιπων κομμάτων ότι το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις έκανε σαφές ότι το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις για να βολευτεί το 10% του λαού και να γυρίσει η κοινωνία πίσω, αντίθετα έχει στόχους που είναι αναγκαίοι για να ανοίξουν άλλοι δρόμοι για το λαό. Για να πείσουν τον κόσμο ότι πρέπει να μειωθεί η δύναμη του δικομματισμού και να αδιαφορήσει ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Εχουμε επιχειρήματα και μπορούμε μ' αυτά να περάσουμε στην αντεπίθεση. Να συσπειρώσουμε δυνάμεις που θα συνεχίσουν τη δράση τους και μετά τις εκλογές και θα μείνουν σταθερές στο μαζικό κίνημα, για να προχωρήσει και η κοινωνική συμμαχία.

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για το πώς θα ενισχυθεί μέσα και από τους γιατρούς το ΚΚΕ. Ενδεικτικά αναφέρουμε μεταξύ άλλων:

Ο Α. Τομαράς σημείωσε ότι το ΚΚΕ έχει προτάσεις και ιδεολογία κι πρέπει να τα κάνουμε γνωστά στους γιατρούς. Να παλέψουμε να έρθουν κοντά και δίπλα στο ΚΚΕ, να ισχυροποιήσουν τις ταξικές δυνάμεις του λαού, για να χτίσουμε το μέτωπο και να επιβάλουμε λύσεις φιλολαϊκές και φιλοϊατρικές.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι, ενόψει εκλογών, πρέπει και οι γιατροί να ταχθούν σε διάταξη μάχης και να αναδείξουμε στον κλάδο και στον κόσμο την ανάγκη να απελευθερωθεί η επιστήμη και η Υγεία από το ζυγό του κεφαλαίου και να προβάλουμε την οξυδέρκεια και τη διορατικότητα του ΚΚΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια για τα προβλήματα.

Η Μ. Χαλβατζή σημείωσε ότι πρέπει να ενταθεί η προεκλογική δουλιά από τους γιατρούς. Να πλησιάσουμε με το σύνολο της δουλιάς μας το ριζοσπαστικό πόλο των επιστημόνων με εκλογικές επιτροπές στους χώρους δουλιάς και συσκέψεις, ώστε να μπουν στη μάχη για το δυνάμωμα του ΚΚΕ.

Ο Σ. Βαρουσής επισήμανε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ θα βοηθήσει το μαζικό κίνημα στις εκλογές, αλλά θα βοηθήσει και το ίδιο το Κόμμα να προωθήσει τις θέσεις του.

Ο Δ. Θεοχάρης τόνισε ότι οι γιατροί, από τη φύση του επαγγέλματος, είναι δέκτες του κοινωνικού πόνου, αφού πολλές ασθένειες έχουν κοινωνική αιτία και επισήμανε ότι το μεγάλο κεφάλαιο έχει δημιουργήσει ένα προλεταριάτο επιστημόνων που πρέπει να προσεγγίσει το ΚΚΕ.

Ο Α. Φιλόπουλος επισήμανε ότι πρέπει το ΚΚΕ να οργανώσει και μετά τις εκλογές συζητήσεις και συσκέψεις με τους γιατρούς.

Τέλος, ο Τ. Μιχαλάκος τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τους γιατρούς που έχουν διαβρωθεί, αλλά βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ είναι σωστές.

Αναχαιτίστε τους! Ψηφίστε ΚΚΕ!

Περιοδεία της Λ. Κανέλλη, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, στο νοσοκομείο ΚΑΤ

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φάσμα υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η Λ. Κανέλλη
«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα φάσμα υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας σε όλα τα επίπεδα», τόνισε η Λ. Κανέλλη
«Μην τους δίνετε λευκή κάρτα για να συνεχίσουν τον "πόλεμο" που έχουν ξεκινήσει στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Ασφάλιση, τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, για να υλοποιήσουν τα εφιαλτικά τους σενάρια για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις και εκχωρήσεις στο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Με τους αγώνες και την ψήφο σας στις εκλογές, μπορείτε να αναχαιτίσετε τα χειρότερα που έρχονται. Φοβίστε τους όσο προσπαθούν να σας φοβίσουν!».

Αυτό το μήνυμα αντίστασης, έστειλε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, στους γιατρούς και εργαζόμενους του νοσοκομείου ΚΑΤ στην Κηφισιά, κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στο νοσοκομείο, επικεφαλής κλιμακίου του Κόμματος.

Η ένταση των ρυθμών ιδιωτικοποίησης στα νοσοκομεία και όλες τις βαθμίδες της περίθαλψης, η υπερεντατικοποίηση της δουλιάς, οι ελλείψεις προσωπικού, οι χαμηλοί μισθοί, η αγωνία των εργαζομένων για το «πού οδηγούνται τα νοσοκομεία», προέκυπταν από κάθε κουβέντα.

Στο ξεκίνημα της περιοδείας η βουλευτής και το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκαν και κουβέντιασαν με τον πρόεδρο του νοσοκομείου Χρ. Αρτινόπουλο. Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού (λείπουν 210 άτομα μόνο στο νοσηλευτικό προσωπικό), τα συσσωρευμένα χρέη, οι ιδιωτικές πληρωμές των ασθενών, που αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη και στα δημόσια νοσοκομεία. Η καθαριότητα του νοσοκομείου έχει δοθεί εδώ και χρόνια σε ιδιωτικό συνεργείο και από τα μαγειρεία έχουν φύγει τα τελευταία χρόνια 18 μάγειροι και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας! Ο διοικητής ανέφερε ότι στο νοσοκομείο οργανώνεται η κεντρική διάθεση τροφίμων. Επίσης, ότι δημιουργείται σύγχρονο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και ανακαινίζονται δυο όροφοι στα πλαίσια της λειτουργίας του ΚΑΤ ως Ολυμπιακό Νοσοκομείο. Πάντως, τα χρέη του νοσοκομείου προς τους προμηθευτές έφταναν στις 30/6/2003 τα 30 εκατ. ευρώ! Το ίδιο διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούσαν στο ΚΑΤ 21 εκατ. ευρώ!

«Κοντεύουμε να καταρρεύσουμε. Δουλεύουμε μέσα στα αίματα, αλλά το επάγγελμά μας δε θεωρείται ανθυγιεινό» διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι
«Κοντεύουμε να καταρρεύσουμε. Δουλεύουμε μέσα στα αίματα, αλλά το επάγγελμά μας δε θεωρείται ανθυγιεινό» διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι
Σύμφωνα με το διοικητή, πηγή εσόδων αποτελούν τα απογευματινά ιατρεία: Η προσέλευση των ασθενών στα πρωινά ιατρεία είναι 500 περίπου άτομα καθημερινά και η «ταρίφα» που πληρώνουν 3 ευρώ, ενώ στα απογευματινά ιατρεία οι ασθενείς φτάνουν περίπου τους 100 και οι πληρωμές κυμαίνονται από 60 έως 90 ευρώ, χωρίς τις παρακλινικές εξετάσεις!

«Τα ελλείμματα στην Υγεία, τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Αφού φορολογούμαστε και πληρώνουμε εισφορές, μετά καλούμαστε να ξαναπληρώσουμε. Πρόκειται για εκφασισμό που βασίζεται στον ανθρώπινο πόνο. Η Υγεία δεν είναι πλέον δωρεάν, δεν αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως κοινωνικό αγαθό», σχολίασε η Λ. Κανέλλη.

Μια ακόμα ανησυχητική πτυχή της λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων αναδείχτηκε και από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στην αποστείρωση του νοσοκομείου. Οπως εξήγησαν, είναι συχνό το φαινόμενο, τα υλικά να εξαντλούνται για τα απογευματινά χειρουργεία και με δεδομένη την τεράστια έλλειψη προσωπικού, δημιουργούνται προβλήματα στη λειτουργία των πρωινών χειρουργείων που ξεμένουν από υλικά! «Ενας πόλεμος γίνεται εδώ μέσα», «Είμαστε τρία άτομα προσωπικό και έπρεπε να είμαστε οκτώ», «Κοντεύουμε να καταρρεύσουμε», «Πέφτει η ποιότητα, που έχει άμεση σχέση με την ασφάλεια τη δική μας και των ασθενών», «Δουλεύουμε μέσα στα αίματα, αλλά το επάγγελμά μας δε θεωρείται ανθυγιεινό», έπεφταν τα παράπονα των εργαζομένων βροχή.

Μεγάλες είναι οι ελλείψεις προσωπικού και στα εργαστήρια και τις διοικητικές υπηρεσίες, όπου επίσης επιβάλλεται εντατικοποίηση της δουλιάς για τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, ενώ επιχειρείται να κουκουλωθούν τα κενά με εργαζόμενους από τα STAGE, που όπως είπαν οι ίδιοι πληρώνονται με 400 ευρώ το μήνα!

«Ανθυγιεινό είναι να ψηφίζουν οι Ελληνες αυτούς που ψηφίζουν!», υπογράμμισε η Λ. Κανέλλη. «Βρισκόμαστε, τόνισε, μπροστά σε ένα φάσμα υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας σε όλα τα επίπεδα. Αυτό γίνεται τώρα με την παράδοση και των ΚΥ στο επιχειρηματικό κεφάλαιο. Ταυτόχρονα, τα εργασιακά δικαιώματα συνεχώς λιγοστεύουν. Καθιερώνεται η μερική απασχόληση, που στην πραγματικότητα είναι μερική ζωή».

«Η Υγεία όφειλε να είναι δωρεάν. Ο γιατρός, ο νοσηλευτής, ο εργαζόμενος με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, πλήρη ζωή», συνέχισε. «Αν δεν ψηφίσετε το ΚΚΕ, κατέληξε "κόβετε" τα χέρια μας, κόβετε τα δικά σας χέρια που θα αγωνιστούν για το συμφέρον των εργαζομένων, για τα δικαιώματα που συνεχώς λιγοστεύουν. Τα είδατε να λιγοστεύουν, αν τους ξαναψηφίσετε τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Κόψτε τους το δικαίωμα να αποφασίζουν εν λευκώ για τη ζωή σας. Αναχαιτίστε τους!»

ΔΗΚΚΙ
Εμπορευματοποίηση χωρίς φραγμούς

Με αφορμή τις εξαγγελίες του υπουργού Υγείας, για το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο που αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη και ειδικά την ίδρυση ιδιωτικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΚΙ Γεώργιος Παπασίμος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ταυτιζόμενη απόλυτα με τη νεοφιλελεύθερη ιδεολογία και πολιτική της ΝΔ, προωθεί χωρίς φραγμούς, την εμπορευματοποίηση και της Υγείας, η οποία είναι κοινωνικό και όχι εμπορεύσιμο αγαθό».

Στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση με την «προσφιλή πολιτική της κατάργησης του Κράτους Πρόνοιας, καθιερώνει την κοινωνία των πολλών ταχυτήτων και του αποκλεισμού των λαϊκών στρωμάτων» και ότι το ΔΗΚΚΙ καλεί την κυβέρνηση να μην υλοποιήσει τις εξαγγελίες για ίδρυση Ιδιωτικών Κέντρων Υγείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ