ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δήμαρχος και εργατοπατέρες σε ρόλο εισαγγελέα

Motion Team

Σε ρόλο εισαγγελέα ο νεοδημοκράτης δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Β. Παπαγεωργόπουλος, ανέλαβε χτες το μεσημέρι ρόλο εκτελεστή της κυβερνητικής δικαστικής απόφασης να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στους δήμους. Εχοντας στο πλευρό του τους ομογάλακτους συνδικαλιστές, αλλά και τον εκλεγμένο με το Συνασπισμό γραμματέα του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης Γ. Μάτζιο και αξιοποιώντας στο έπακρο τον απεργοσπαστικό τους μηχανισμό στο Δήμο, έσπασε με την επέμβαση των ΜΑΤ την αλυσίδα περιφρούρησης που είχαν δημιουργήσει οι απεργοί εργαζόμενοι στην είσοδο της χωματερής των Ταγαράδων.

Της απρόκλητης επέμβασης προηγήθηκε ένα όργιο εκβιασμών από τα μέλη της διοίκησης του Δήμου προς τους εργαζόμενους οδηγούς των απορριμματοφόρων που αποφάσισαν να ενώσουν τη φωνή τους με τους απεργούς συναδέλφους τους στην είσοδο της χωματερής. Παραδεχόμενος, στην ουσία, ότι «υποκαθιστά το κράτος», ο Β. Παπαγεωργόπουλος προκάλεσε τη βίαιη καταστολή των απεργών, υλοποιώντας την υπόδειξη του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος απείλησε το πρωί από τη Θεσσαλονίκη τους απεργούς ότι «παίζουν με τη φωτιά και θα υπάρξουν οι νόμιμες διαδικασίες».

Η δικομματική επίθεση ενάντια στους απεργούς συμπληρώθηκε από τη στάση του εκπροσώπου του Συνασπισμού στη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων, αφού από τη στιγμή που ο δήμαρχος έκανε την εμφάνισή του στη χωματερή, συντάχθηκε πλήρως με τη θέση του να αδειάσουν όλα τα απορριμματοφόρα «για το καλό της πόλης». Στο ίδιο μοτίβο και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Δήμο Θεσσαλονίκης Τάσος Κυριακίδης, εκλεγμένος με τη ΔΑΚΕ, ο οποίος εμφανίστηκε στο χώρο αμέσως μετά τη βίαιη απώθηση των απεργών για να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η αστυνομική επέμβαση ήταν ...«άστοχη και άκαιρη»!

Δήμαρχος και συμβιβασμένοι συνδικαλιστές αξιοποίησαν στα απεργοσπαστικά τους σχέδια και τους συμβασιούχους οδηγούς στα απορριμματοφόρα, τους οποίους ο δήμος εσκεμμένα διατηρεί σε ομηρία, καθώς αποτελούν την εφεδρεία στις αντεργατικές - απεργοσπαστικές του επιθέσεις.

Παρόν στην περιφρούρηση της απεργίας στη χωματερή των Ταγαράδων ήταν από το πρωί κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, ενώ στο χώρο έφτασαν το μεσημέρι και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ Θ. Κυριακίδης, το μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ Θ. Κρουστάλλης και ο δήμαρχος Αγίου Παύλου Μ. Μοσχονάς. «Η ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και στην ουσία της πολιτικής και στις μεθόδους προώθησής της (αυταρχισμός, ποινικοποίηση, καταστολή) είναι φαινόμενο που επαναλαμβάνεται. Δεν αρκεί να το καταγγείλουμε, είναι καιρός οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους», τονίζει, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε χτες το απόγευμα, η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δε θα καμφθούν οι αγώνες

Με αφορμή το διπλό χτύπημα των απεργών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ, με νεότερη ανακοίνωσή του, τονίζει:

-- Τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «μπροστά στον ενωμένο αγώνα των εργατών έπεσαν για μια ακόμα φορά οι μάσκες του εκσυγχρονισμού και αποκαλύφθηκε το μαύρο πρόσωπο μιας αντεργατικής πολιτικής».

-- Τη συμπαιγνία ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ κατά των εργατών, που εκφράστηκε με το γεγονός ότι η επίθεση ενάντια στους απεργούς έγινε με σημαιοφόρο τον υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη και παραστάτες τη δήμαρχο Αθηναίων Ν. Μπακογιάννη (ΝΔ) και τον πρόεδρο της ΤΕΔΚΝΑ Π. Φιλίππου (ΣΥΝ), οι οποίοι, με πρόσχημα τη δημόσια υγεία, στήριξαν την απόφαση της κυβέρνησης για το χτύπημα των απεργών, με τη συνδρομή και των απεργοσπαστών από την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην Ομοσπονδία των ΟΤΑ.

Ας είναι σίγουροι, τονίζει το ΠΑΜΕ, ότι οι αγώνες των εργατών δεν μπορούν να καμφθούν από την κρατική καταστολή. Οι αγώνες θα συνεχίζονται καθημερινά, με επόμενη κορυφαία στιγμή την απεργία των οικοδόμων, στις 26 Νοέμβρη.

Σε προηγούμενη ανακοίνωσή του, με αφορμή τη δικαστική απόφαση κατά της απεργίας, το ΠΑΜΕ σημείωνε: «Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά, αξιοποιώντας τον κατασταλτικό μηχανισμό των δικαστηρίων, κήρυξε ΠΑΡΑΝΟΜΟ τον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στον ΟΤΑ. Παρανομούν, λέει η κυβέρνηση, οι οδοκαθαριστές και οι υπόλοιποι εργατοτεχνίτες και υπάλληλοι των δήμων, γιατί απαιτούν πραγματικές αυξήσεις στα μεροκάματά τους και ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων τους.

Ντροπή! Ο αυταρχικός κατήφορος και η αντεργατική πολιτική είναι το αυθεντικό πρόσωπο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ενα πρόσωπο αποκρουστικό και βαθιά αντιδημοκρατικό, που αυτή τη φορά ο μεγάλος εχθρός του είναι ο αγώνας των εργατοϋπαλλήλων των ΟΤΑ.

Στον κρατικό αυταρχικό μηχανισμό και στη δήθεν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, προστρέχει σαν γνήσιος σύμμαχός τους ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, στηρίζοντας το σχέδιο κατατρομοκράτησης των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ καλεί την εργατική τάξη να καταδικάσει και το νέο αυτό κρούσμα κρατικής βίας. Να εκφράσει δραστήρια την αλληλεγγύη της στους εργάτες που απεργούν. Να υπερασπίσουν το δικαίωμα της απεργίας σαν μια κορυφαία μορφή πάλης, που δε θα μπορέσει καμιά κυβέρνηση και κανένα δικαστήριο να βάλουν στο γύψο».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Λυτοί και δεμένοι» κατά των απεργών!

Εισαγγελείς παρεμβαίνουν, δημοσιογράφοι συκοφαντούν, απεργοσπάστες ενεργοποιούνται, για να σπάσουν την απεργία των εργαζομένων στους δήμους, που έχει καθολική συμμετοχή

Σε πταισματοδίκη κλήθηκαν για προανάκριση και κατέθεσαν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Νομού Λάρισας, Ηλ. Καραφύλλης και Ν. Ράπτης, αντιστοίχως, μετά από την παρέμβαση του εισαγγελέα Λάρισας, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί προκαταρκτική έρευνα, για να εξεταστεί αν δημιουργείται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη μη αποκομιδή των σκουπιδιών κι αν υπάρχουν τυχόν ποινικές ευθύνες.

Ανάλογη ενέργεια έκανε και ο εισαγγελέας του Βόλου, Στ. Δασκαλόπουλος, μετά από παρέμβαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, κ. Βέτσικου, ο οποίος, με έγγραφό του προς την Εισαγγελία, ζητούσε την άμεση λήψη μέτρων για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Υποψήφιοι απεργοσπάστες...

Στη Λάρισα, εκτός της εισαγγελικής παρέμβασης, επιχειρήθηκε να πληγεί η απεργία και με τη χρησιμοποίηση απεργοσπαστών. Μερικοί εργαζόμενοι του Δήμου Λάρισας, λοιπόν, έκαναν δικαστική προσφυγή κατά του δήμου, διεκδικώντας τα ημερομίσθια που χάνουν στις μέρες της απεργίας, με το «επιχείρημα» ότι εμποδίστηκαν από την περιφρούρηση της απεργίας να πάνε για δουλιά.

Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι η περιφρούρηση δεν τους εμπόδισε να εργαστούν, αλλά απλώς τους σταμάτησε, για λίγη ώρα, στην είσοδο του Δημαρχείου, προκειμένου να τους ενημερώσει για το περιεχόμενο, την εξέλιξη και την προοπτική της απεργίας. Κάποιοι από τους υποψήφιους απεργοσπάστες δεν ήθελαν καν ν' ακούσουν και, μάλιστα, μία εξ αυτών κάλεσε την Αστυνομία, η οποία πήγε στο Δημαρχείο, αλλά δεν εντόπισε παρανομία.

Κι άλλοι «μουστερήδες»

Ομως, οι απεργοί δεν έχουν ν' αντιμετωπίσουν μόνο τους εισαγγελείς και τους λίγους απεργοσπάστες - η συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στους δήμους της Θεσσαλίας, εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, είναι καθολική - αλλά και πολλούς άλλους, «λυτούς και δεμένους», που στρέφονται εναντίον τους.

Οπως, π.χ., ο διευθυντής της εφημερίδας του Βόλου «Θεσσαλία», Θ. Σαμαράς, ο οποίος, με ενυπόγραφο άρθρο του, καταλογίζει στους απεργούς την ευθύνη για τα προβλήματα που δημιουργούνται από τα σκουπίδια και καλεί τους δήμους να μισθώσουν ιδιώτες εργολάβους, οι οποίοι θα κάνουν την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Και, φυσικά, κατά των απεργών στρέφονται, επί της ουσίας, οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμαρχος Λάρισας, Κ. Τζανακούλης, έθεσε ως όρο για να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης της Δημοτικής Αρχής στους απεργούς, τη λειτουργία απεργοσπαστικού μηχανισμού στο δήμο...

Στο πλευρό των απεργών οι ταξικές δυνάμεις

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ, οι οποίοι συνεχίζουν ενάντια στην ποινικοποίηση που τους επιβάλλει η κυβέρνηση με αυταρχισμό, αντί να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματά τους, εκφράζουν σε ανακοίνωσή τους η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού- Δέρματος και το κλαδικό Συνδικάτο της Αθήνας. Με ανακοίνωσή του επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σημειώνει: «ο "κοινωνικός αυτοματισμός", με τον οποίο προσπαθεί χρόνια τώρα η κυβέρνηση να στρέψει τον έναν εργαζόμενο απέναντι στον άλλο, πρέπει να γίνει μπούμερανγκ. Κάθε αγώνας που στρέφεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΝΔ και του κεφαλαίου, πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της εργατικής τάξης». Ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των ΟΤΑ εκφράζουν με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αργυρούπολης - Αλίμου - Ελληνικού «Ο Θουκυδίδης».

Τη συμπαράστασή τους στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους ΟΤΑ εκφράζουν με ψήφισμά τους οι εργαζόμενοι της τεχνικής εταιρίας «ΕΜΠΕΔΟΣ», που δουλεύουν στο εργοτάξιο της Αττικής Οδού στο Χαλάνδρι και βρίσκονται στην τέταρτη μέρα επίσχεσης εργασίας, ζητώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

Στο ψήφισμά τους τονίζουν χαρακτηριστικά: Κοινός είναι ο αντίπαλός μας, η πολιτική της κυβέρνησης. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που ευθύνεται για τους 66 νεκρούς συναδέλφους μας, λόγω εργοδοτικών εγκλημάτων. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που διευκολύνει την ασυδοσία της εργοδοσίας και μας οδηγεί στη φτώχεια και στην εξαθλίωση με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων μας. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι αυτή που με δικαστικές αποφάσεις ξεμπερδεύει με κάθε αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ