ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Αναρωτιούνται πού πάνε τα έσοδα

ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, κλείνοντας τα μάτια στο μεγάλο έγκλημα των ιδιωτικοποιήσεων, ερίζουν για τον τρόπο αξιοποίησης των σχετικών... εισπράξεων

Πού πάνε τα χρήματα από την εκποίηση των πιο δυναμικών τμημάτων της δημόσιας περιουσίας; Στη μείωση του δημόσιου χρέους ή στην πληρωμή τρεχουσών καταναλωτικών δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού; Το θέμα αυτό - το οποίο εν πολλοίς συσκοτίζει το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της συνεχιζόμενης εκποίησης του δημόσιου πλούτου και της ανάγκης λαϊκής αντίστασης στην καταστρεπτική, για τα λαϊκά συμφέροντα, πολιτική ιδιωτικοποιήσεων - ήρθε στην επικαιρότητα μετά από απαντητικό έγγραφο που δόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στον βουλευτή του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη, την προηγούμενη Δευτέρα. Ο τελευταίος έχει υποβάλει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, ενώ το υπουργείο επανήλθε χτες με ανακοίνωσή του, η οποία απλώς πιστοποιεί ότι ένα σημαντικό τμήμα των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις (περίπου 1,3 δισ. ευρώ για κάθε έτος) χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τρεχουσών δαπανών...

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας για τα έτη 2001-2002-2003 (μέχρι 20/9), προκύπτει ότι ένα συνολικό ποσό της τάξης των 3,9 δισ. ευρώ (περίπου 1,3 τρισ. δραχμές) χρησιμοποιήθηκαν από την κυβέρνηση για την κάλυψη δαπανών τρέχουσας διαχείρισης, η οποία αφορά: δαπάνες ολυμπιακών έργων, πληρωμή των υποχρεώσεων από ιδιωτικοποιήσεις, δηλαδή για την πληρωμή των διαφόρων συμβούλων (ελληνικές και ξένες τράπεζες), που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, με το αζημίωτο βέβαια, στην κυβέρνηση για να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι σημαντικά ποσά έχουν δοθεί σε δημόσιες επιχειρήσεις (με τη μορφή των αυξήσεων στο μετοχικό τους κεφάλαιο), για την κάλυψη του ελλείμματος που προκαλεί η πολιτική της κυβέρνησης σε ασφαλιστικά ταμεία του ΟΤΕ και της ΔΕΗ, για αποζημιώσεις εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ναυπηγείου), την πληρωμή δανειακών υποχρεώσεων της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, πληρωμές προς Εθνική Τράπεζα, Εμπορική και ΑΤΕ προεξοφλητικών τόκων για ρύθμιση οφειλών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, αλλά και καταβολή στη ΔΕΚΑ (την εταιρία που διαχειρίζεται τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις) ποσού 940,8 εκατ. ευρώ για την επαναγορά των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες στη συνέχεια πουλήθηκαν σε «θεσμικούς επενδυτές».

Σύμφωνα με τα δικά τους μέτρα και σταθμά, η κυβέρνηση, το υπουργείο Οικονομικών, πιάστηκε κλέπτων οπώρας. Ενώ ισχυρίζονταν ότι τα χρήματα των ιδιωτικοποιήσεων κατευθύνονται για τη μείωση του δημόσιου χρέους, τώρα αποκαλύπτεται - το ομολόγησαν και επισήμως - ότι μέχρι και η κ. Αγγελοπούλου έχει λαμβάνειν για τη διοργάνωση της πολυτελούς Ολυμπιάδας. Αποδεικνύεται επίσης ότι η κυβέρνηση κρατά διπλά βιβλία, καθώς οι δαπάνες αυτές θα έπρεπε να προσμετρηθούν στο ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα, κάτι που δε γίνεται. Ολα αυτά σωστά και άγια είναι. Αλλά αυτό είναι το μείζον θέμα ή ότι η κυβέρνηση ξεπουλά με φρενήρεις ρυθμούς, επιτείνει τις διαδικασίες συγκεντροποίησης του κεφαλαίου με την παράδοση κερδοφόρων επιχειρήσεων, που έχουν δημιουργηθεί από χρήματα του ελληνικού λαού, στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας;

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Κομμένες οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα

Η συζήτηση γύρω από τον τρόπο που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τα κονδύλια που προέρχονται από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και η αποκάλυψη ότι τα σχετικά έσοδα κατευθύνονται για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών (Ολυμπιακοί 2004, χρέη νοσοκομείων κ.ά.) χωρίς να εγγράφονται στον προϋπολογισμό, προκάλεσε αντιδράσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συζητείται το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Οι βουλευτές της ΝΔ ζήτησαν να έρθει στην επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών, τόσο για να δώσει εξηγήσεις όσο και να αναμορφώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, και στη συνέχεια αποχώρησαν από τη συζήτηση κάνοντας λόγο για παρωδία. Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Φαρμάκης, είπε ότι εάν παραστεί ανάγκη θα γίνουν και πάλι τέτοιες δαπάνες και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για έμμεση μείωση του δημόσιου χρέους, αφού εάν δε δίνονταν οι συγκεκριμένες δαπάνες τότε θα καλύπτονταν από δανεισμό.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής είπε ότι από τα στοιχεία προκύπτει πως έχουν γίνει δαπάνες που δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό και τόνισε ότι από αυτά προκύπτει πως δόθηκαν μεγάλα ποσά σε διάφορους συμβούλους ακόμα και για την προετοιμασία των ιδιωτικοποιήσεων. Αναφερόμενος στις αποκλίσεις που σημειώνονται στον τρέχοντα αλλά και σε προηγούμενους προϋπολογισμούς (ακόμα και της τάξης του 20%), επισήμανε πως το αποτέλεσμα είναι να πετσοκόβονται κυρίως οι κοινωνικές δαπάνες, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει έρθει σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού μεταφέρονται σε αυτήν αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Οσο δε για τις στρατιωτικές δαπάνες, όχι μόνο δεν υπάρχει μείωση, αλλά αύξηση, που δεν εγγράφεται στον προϋπολογισμό και εξυπηρετεί τα νέα ΝΑΤΟικά σχέδια.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Λεφτά ναι, όχι θέσεις εργασίας

«... για να καταστεί ενεργός ο νέος αναπτυξιακός νόμος, δε θα πρέπει να συνδέονται τα επενδυτικά κίνητρα με την άμεση δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, διότι σε μια ελεύθερη οικονομία η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθίσταται εφικτή ως αποτέλεσμα της επενδυτικής διαδικασίας και όχι ως προαπαιτούμενο». Αυτό αξιώνει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιά (ΣΒΑΠ) ενόψει της κατάθεσης του νέου αντιαναπτυξιακού νόμου που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει παραπέρα το μεγάλο κεφάλαιο. Ετσι, οι βιομήχανοι θέτουν ως... προαπαιτούμενο την αδρή χρηματοδότησή τους, χωρίς καμία δέσμευση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Πρέπει να σημειωθεί όμως, αν και δεν έχει επισημοποιηθεί, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί το αίτημα των βιομηχάνων. Αλλωστε, για την κυβέρνηση, η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης από το πακτωλό χρημάτων που θα χαρίσει το κεφάλαιο, είναι δευτερεύον θέμα.

Οι βιομήχανοι της Αττικής και του Πειραιά, κρίνουν ως θετική την προβλεπόμενη επαναφορά της δημιουργίας ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού για την πραγματοποίηση... επενδύσεων, και προτείνουν το ύψος του αποθεματικού να ανέρχεται στο 50% των αδιανέμητων κερδών...

Ανούσια αντιπαράθεση...

Οι ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία, ερίζουν για τα αδιέξοδα που ορθώνονται στην οικονομία, για την επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων. Ομως, κανείς από τους δύο, δεν αναφέρει ότι τα αδιέξοδα αυτά έχουν άμεση σχέση με τη στρατηγική -και για τους δύο- επιλογή, της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος.

Χτες, ο γνωστός δικομματικός καυγάς, μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στήθηκε με επίκεντρο την οικονομία και τις προοπτικές της, με αφορμή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας, με την οποία επιχειρείται να δοθεί απάντηση σε κριτική για την οικονομία που ασκείται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ηγεσίες και των δύο κομμάτων, δημαγωγώντας ασύστολα, κάνουν επιλεκτική χρήση της στατιστικής, χωρίς όμως από την ανούσια αυτή αντιπαράθεση να καταδεικνύεται το πολιτικό πρόβλημα που δημιουργείται από την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομίας προσφεύγει και πάλι στην εικονική πραγματικότητα, προκειμένου να στηρίξει τη θέση της ...ισχυρής οικονομίας. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εξαγωγές αυξάνονται, το ίδιο και η βιομηχανική παραγωγή, η προσέλκυση ξένου κεφαλαίου είναι εντυπωσιακή, τα προβλήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών οφείλονται στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, η ανεργία μειώνεται, οι δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία αυξάνονται, το όφελος της ανάπτυξης πάει ...στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους! Με απλά λόγια, για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ όλα βαίνουν καλώς στον καλύτερο δυνατό κόσμο...


Θ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ