ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ
Εντείνεται η μάχη για την επιτυχία τους

Με στόχο οι εργαζόμενοι μέσα από τη συλλογική και οργανωμένη δράση να υψώσουν φωνή αντίστασης και καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής και του μεγάλου κεφαλαίου και να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ εντείνουν καθημερινά τη μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, με αποκορύφωμα τη μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα στις 23 Οκτώβρη στο Σύνταγμα, στις 6 μ.μ.

Εκτός από την Αθήνα, συλλαλητήρια έχουν εξαγγελθεί για την ίδια μέρα από Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ, Εργατικά Κέντρα και σωματεία στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη 6.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, Αλεξανδρούπολη 7 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο, Ξάνθη 7 μ.μ. Εργατικό Κέντρο, Καβάλα 6 μ.μ., Αγρίνιο 7 μ.μ. πλατεία Δημοκρατίας, Γιάννενα 8 μ.μ. ΕΚ, Κέρκυρα 7 μ.μ. πλατεία Σαρόκο, Αμφισσα 6.30 μ.μ. πλατεία Λαού, Θήβα 7 μ.μ. κεντρική πλατεία, Χαλκίδα 7 μ.μ. στη συμβολή οδών Κριεζιώτου και Ερμού, Καλαμάτα 7 μ.μ. πλατεία 23ης Μαρτίου, Τρίπολη 6.30 μ.μ. κεντρική πλατεία. Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, θα γίνει στις 22 Οκτώβρη.

Μιλώντας στο «Ρ» το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Δήμος Κουμπούρης, για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων, τόνισε, ότι εντείνεται καθημερινά η προσπάθεια να φτάσει η φωνή του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος παντού και να καλεστούν οι εργαζόμενοι να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Σ' αυτά τα πλαίσια. σημειώνει ο συνδικαλιστής, σε δεκάδες χώρους εργασίας γίνονται Γενικές Συνελεύσεις και περιοδείες, όπου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους και με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια να καταδικάσουν την κυβερνητική πολιτική, αλλά και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που τη στηρίζουν. Να αγωνιστούν, με προοπτική μέσα από κοινό μέτωπο με τα μικρομεσαία στρώματα, τους ΕΒΕ, τους αγρότες, να συγκρουστούν και να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική. Η ανταπόκριση των εργαζομένων στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, τονίζει, είναι μεγάλη και αυτό όχι τυχαία, αφού και οι ίδιοι με την εμπειρία που έχουν, πλέον, κατανοούν ότι μόνο ένας τέτοιος αγώνας θα δώσει λύση στα οξυμένα προβλήματά τους.

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της συγκέντρωσης στην Αθήνα, το ΠΑΜΕ σήμερα διοργανώνει περιοδείες στους παρακάτω χώρους δουλιάς: Φαρμακεία του κέντρου, υποκαταστήματα Αγροτικής Τράπεζας και Εθνικής, Ελληνικά Ταχυδρομεία - Κέντρο Διαλογής, ΟΣΕ (στα αμαξοστάσια του Ρέντη και στο εργοστάσιο Πειραιά).

Το Σωματείο του «Κωνσταντακάτου» θα πραγματοποιήσει περιοδείες σήμερα και αύριο στα καταστήματα Καματερού, Περιστερίου, Κηφισού, Λυκόβρυσης, Λ. Αθηνών και στο Κερατσίνι.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας διοργανώνει τις παρακάτω περιοδείες: Σήμερα Πέμπτη, στο «Λαμπρόπουλο» και στα καταστήματα της Ερμού. Αύριο Παρασκευή, στο «Χόντο Σέντερ» και στα καταστήματα της Ερμού. Σάββατο 18/10, στο πολυκατάστημα «ΦΩΚΑΣ». Δευτέρα 20/10, στα «Καρφούρ» Αμπελοκήπων. Τρίτη 21/10, στα «Πράκτικερ» Ταύρου και Ελληνικού και στα καταστήματα της Σταδίου. Τετάρτη 22/10, στα «Μάκρο».

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων έχει προγραμματίσει περιοδείες: Σήμερα, στις καθαρίστριες Εφετείου και στις Μεταφορικές εταιρίες στην οδό Ορφέως. Αύριο Παρασκευή, στα συνεργεία καθαρισμού στα νοσοκομεία «Αγ. Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και στην Κεντρική Τράπεζα. Στις 20/10 στα συνεργεία καθαρισμού στα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο» και στην εταιρία Ταχυμεταφορών «Σπίντεξ» στο Βοτανικό. Στις 21/10 στην εταιρία παροχής υπηρεσιών «Αξιον Πλαν» και στην εταιρία σεκιούριτι «Γουάκενχαντ». Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων επίσης πραγματοποιεί περιοδείες στα ξενοδοχεία του Συντάγματος («Ηλέκτρα», «Αστήρ», «Ολύμπικ») και τα «Ledra Marriot», «Χανδρής», «Κάραβελ».


ΝΑΟΥΣΑ - ΤΡΙΚΟΛΑΝ
Αγωνιστική απάντηση στις αντεργατικές προκλήσεις

«ΟΧΙ άλλα προνόμια στους βιομηχάνους, δε λύνεται έτσι η ανεργία», γράφουν στο πανό τους οι εργάτριες της «Τρικολάν». Σύνθημα βγαλμένο από την ίδια την εμπειρία τους

Motion Team

«ΟΧΙ άλλα προνόμια στους βιομηχάνους, δε λύνεται έτσι η ανεργία», γράφουν στο πανό τους οι εργάτριες της «Τρικολάν». Σύνθημα βγαλμένο από την ίδια την εμπειρία τους
Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ επέλεγε να βραβεύσει με ειδική εκδήλωση, στη Νάουσα, τους βιομηχάνους, οι εργάτες της πόλης διαδήλωναν στη Θεσσαλονίκη. Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, με κατάληξη το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, πορεύτηκαν χτες το απόγευμα εκατοντάδες εργαζόμενοι από τη Νάουσα, με επικεφαλής τους εργάτες της «Τρικολάν». Τους διαδηλωτές υποδέχτηκαν στη Θεσσαλονίκη σωματεία και εργαζόμενοι της πόλης, ενώνοντας τη φωνή τους με τον εργατόκοσμο της Νάουσας στο συλλαλητήριο καταδίκης της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής που οδηγεί ένα ακόμα εργοστάσιο στο κλείσιμο και ρίχνει λάδι στη φωτιά της ανεργίας που καίει την περιοχή.

«Οι πολιτικές που ακολουθούνται φέρνουν κέρδη στους εργοδότες και φτώχεια στους εργαζόμενους», τόνισε στο χαιρετισμό της η Ολγα Κρομμυδούσα, πρόεδρος του σωματείου της «Τρικολάν», ενώ την έμπρακτη αλληλεγγύη του ΠΑΜΕ μετέφερε στους εργαζόμενους ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του Πανεργατικού Μετώπου, Θ. Κυριακίδης. Η πορεία κατευθύνθηκε στο ΥΜΑΘ, όπου αντιπροσωπεία των εργαζομένων επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο γραμματέα του υπουργείου, αφού ο υπουργός προτίμησε την ίδια ώρα να παραβρίσκεται σε μια παρουσίαση βιβλίου, παρά το γεγονός ότι γνώριζε για την άφιξη των εργαζομένων της Νάουσας.

«Να τους τιμωρήσετε»

Αμέσως μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας με το γραμματέα του υπουργείου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), Δ. Θεοδώρου, κάλεσε τους εργαζόμενους να οξύνουν τον αγώνα τους απέναντι στην εργοδοσία. Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους από τη στάση της κυβέρνησης και «να καταδικάσουν στην πράξη τα κόμματα που με την πολιτική τους κλείνουν εργοστάσια και εκτινάζουν την ανεργία στα ύψη». Οι εργαζόμενοι της «Τρικολάν» επιβεβαίωσαν ομόφωνα την αποφασιστικότητά τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους κόντρα στην κυβερνητική και εργοδοτική αδιαλλαξία.

Στο μεταξύ, την Τρίτη η εργοδοσία έστειλε εξώδικο στις 9 απολυμένες εργάτριες, με το οποίο απειλεί με ποινικές κυρώσεις αν επιμείνουν να πηγαίνουν στο εργοστάσιο. Σε μια προσπάθεια να τρομοκρατήσει και να κάμψει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων καλεί τις απολυμένες «άμεσα και για ύστατη φορά» να μην μπαίνουν στον ιδιωτικό χώρο της επιχείρησης και να μην παραμένουν στους χώρους εργασίας, παραβιάζοντας «τη θέληση και τις εντολές» της διοίκησης. «Αύριο θα είμαστε κανονικά ξανά στο πόστο μας», απάντησαν αποφασιστικά οι απολυμένες εργάτριες, ενώ σε περίπτωση παρεμπόδισής τους αποφάσισαν να νεκρώσουν το εργοστάσιο.

Προκαλούν ασύστολα

Στη Νάουσα, εξάλλου, οι μάσκες των τοπικών πολιτευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πέφτουν η μια μετά την άλλη, αποκαλύπτοντας τις τεράστιες ευθύνες των δυο κομμάτων αλλά και του ΣΥΝ, που με την πολιτική τους και την πλήρη υποταγή στις εντολές της ΕΕ οδήγησαν στη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και στο μαρασμό της περιοχής. Σε ημερίδα που διοργάνωσε ο δήμος, ο δήμαρχος της πόλης, Α. Καραμπατζός, «τίμησε» την επιχειρηματική δραστηριότητα των γυναικών στην περιοχή, στο πρόσωπο της ιδιοκτήτριας του εργοστασίου «Βαρβαρέσος», για τη «χρόνια προσφορά της στην πόλη», παρουσία της εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Χρύσας Αράπογλου. Η βράβευση έγινε στα πλαίσια ημερίδας για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, με στόχο να πείσει τις άνεργες της περιοχής να στραφούν σε δραστηριότητες όπως ο αγροτουρισμός και μάλιστα μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα που λανσάρει η κυβέρνηση για να χρυσώσει το χάπι της ανεργίας.

Τόσο η ημερίδα, όσο και η αναγόρευση στην ουσία των μεγαλοεργοστασιαρχών σε ευεργέτες, αποτελούν ευθεία κυβερνητική πρόκληση για τους εργαζόμενους της Νάουσας που βρίσκονται αυτές τις μέρες σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια ακριβώς σ' αυτή την πολιτική, η οποία αφήνει τους «ευεργέτες» να δρουν ασύδοτα σε βάρος των εργατών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ