ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ
Δάση και δασικές εκτάσεις παραδίδονται στο κεφάλαιο

Η κυβέρνηση δημοσιοποίησε χτες το αντιδασικό «έκτρωμά» της και ζήτησε να γίνει διάλογος...

Η φωτιά ήταν το πρώτο βήμα. Το επόμενο, η παράδοση του δάσους στο μεγάλο κεφάλαιο, γίνεται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σημίτη
Η φωτιά ήταν το πρώτο βήμα. Το επόμενο, η παράδοση του δάσους στο μεγάλο κεφάλαιο, γίνεται με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Σημίτη
Στην επόμενη φάση τους μπαίνουν τώρα οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την καταστροφή των δασών και την παράδοση των δασικών εκτάσεων στο μεγάλο κεφάλαιο. Χτες, δημοσιοποιήθηκε το νομοσχέδιο, με το οποίο οι κυβερνώντες θα επιχειρήσουν να φέρουν σε πέρας το προμελετημένο έγκλημα σε βάρος των δασών και, όπως συνηθίζουν, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου, το εμφάνισαν με το περιτύλιγμα του ...κοινωνικού διαλόγου.

Η προσχεδιασμένη επιχείρηση ξεπουλήματος των δασών στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κάπως πρέπει να έρθει σε πέρας, μετά την ψήφιση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ του άρθρου 24 του Συντάγματος το 2001, χωρίς να θίγεται η οικονομία της αγοράς και τα μεγάλα κερδοσκοπικά συμφέροντα. Από κοντά η οικονομία της αγοράς και ο εκσυγχρονισμός δε θέλουν να «σέρνονται» παρανομίες και αυθαιρεσίες του παρελθόντος και πρέπει και αυτά κάπως να «κουκουλωθούν». Και μια και υπάρχουν αντιδράσεις και εμπόδια από θεσμούς του αστικού πολιτεύματος (Συμβούλιο της Επικρατείας και Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής κ.ά.), η κυβέρνηση αναδιπλώνεται, χωρίς να κάνει πίσω από το αρχικό σχέδιό της, το οποίο ήδη φέτα φέτα τίθεται σε εφαρμογή διά νόμων και τροπολογιών των υπουργείων Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ. Κι αυτό το σχέδιο το γνωρίζει καλά και συμφωνεί στην ουσία του και η ΝΔ.

Οι αντιδασικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν, για άλλη μια φορά, χτες και από τα λεγόμενα το υπουργού Γεωργίας Γ. Δρυ, που έδωσε στη δημοσιότητα για διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς και το κόμματα το δασικό νομοσχέδιο. Οπως είπε, ο διάλογος θα γίνει για εύλογο χρόνο και εντός του 2003 το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή. Βέβαια, ο Γ. Δρυς, επιχειρώντας να παρουσιάσει το μαύρο... πράσινο, είπε χτες ξανά ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την προστασία των δασών και άρχισε να απαγγέλλει γενικούς «ορισμούς» του δάσους και της δασικής έκτασης από το Σύνταγμα και πιο εξειδικευμένους «ορισμούς» από το νομοσχέδιό του. Ομως, το νομοσχέδιό του όπως φάνηκε από την πρώτη ανάγνωση και όπως σημειώνουν οι δασικοί, «βρίθει» αντισυνταγματικοτήτων.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως το νομοσχέδιο αυτό είναι ο συνεχιστής των αντιδασικών νόμων 998/79 της κυβέρνησης της ΝΔ και του 1734/87 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η ουσία, βέβαια, είναι πως στα 24 άρθρα του δασικού νομοσχεδίου εισάγεται μια νέα φάση καταστροφής των δασών. Προβλέπεται ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δασών και δασικών εκτάσεων. Επιχειρείται η νομιμοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων παράνομων αλλαγών χρήσης και αγοραπωλησιών σε μεγάλες δασικές εκτάσεις, που έγιναν στο παρελθόν. Οφθαλμοφανέστατα ευνοούνται οι ιδιοκτήτες μεγάλων περιουσιών, οι μεγαλοκαταπατητές και το κεφάλαιο του κλάδου των κατασκευών. Ταυτόχρονα, νομιμοποιούνται αυθαιρεσίες του κεφαλαίου, όπως με το Μέγαρο Μουσικής, τον Πανελλήνιο κλπ.

Κι όλα αυτά γίνονται υποκριτικά στο όνομα επίλυσης προβλημάτων και εκκρεμοτήτων που ταλανίζουν χρόνια τώρα τον ελληνικό λαό, τις οποίες σκοπίμως δημιούργησαν και άφησαν να υπάρχουν οι κυβερνήσεις αυτής της χώρας. Τώρα, για λόγους σκοπιμοτήτων δίνονται ψεύτικες υποσχέσεις για δήθεν ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών και προβλημάτων, αφού αυτά αποτελούν ένα μόνον ελάχιστο κομμάτι, μπρος στην ικανοποίηση των επιδιώξεων του συστήματος για μεγαλύτερες δασοκτόνες μπίζνες.

Οι διατάξεις της καταστροφής

Σωρεία αντιδασικών ρυθμίσεων

Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για να «αποδείξει» ότι η ερμηνευτική δήλωση του Συντάγματος, περί του ορισμού του δάσους, «χρήζει αποσαφήνισης και εξειδίκευσης», επικαλείται μία απόφαση κάποιου Διοικητικού Πρωτοδικείου επαρχιακής πόλης της χώρας (!!!), η οποία εκδόθηκε επί προσφυγής κατά απόφασης κατεδάφισης κτίσματος που είχε ανεγερθεί σε δασική έκταση, από το σκεπτικό της οποίας «προκύπτει γλαφυρή η αναγκαιότητα της εν λόγω εξειδίκευσης». Είναι απορίας άξιο, πώς είναι δυνατόν ένας υπουργός να επικαλείται γνωμοδότηση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου και να αγνοεί σωρεία αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πιο πρόσφατη την 718/2003 απόφαση του ΣτΕ. Οπου αναφέρεται, συγκεκριμένα και ξεκάθαρα, ότι τόσο η ερμηνευτική δήλωση του Συντάγματος όσο και οι διατάξεις του άρθρου 3 του Ν. 998/1979 (τις οποίες έρχεται να αντικαταστήσει η κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο) «είναι σύμφωνες με την επιστημονική έννοια του δάσους και της δασικής εκτάσεως», με συνέπεια να μη χρήζουν περαιτέρω εξειδίκευσης.

Στη δεύτερη και τρίτη παράγραφο του άρθρου 3 επισημαίνεται ότι για να υφίσταται «δασοβιοκοινότητα και δημιουργείται δασογενές περιβάλλον» πρέπει «το εμβαδόν της εν λόγω έκτασης στην οποία φύονται εν όλω ή σποραδικά τα ως άνω δασικά είδη να είναι κατ' ελάχιστο 0,3 εκτάρια (3 στρέμματα), με γεωμετρική μορφή κατά το δυνατό αποστρογγυλωμένη ή σε λωρίδα πλάτους τουλάχιστο τριάντα μέτρων...» και «οι κόμες των δασικών ειδών σε κατακόρυφη προβολή να καλύπτουν τουλάχιστο το είκοσι πέντε τοις εκατό (συγκόμωση 0,25) της έκτασης του εδάφους».

Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου δίνει τη δυνατότητα ακόμα και οι εθνικοί δρυμοί της χώρας να θεωρηθούν ως «άθροισμα οικοπέδων», όπως πρόσφατα είχε τονίσει ο έγκριτος νομικός Μ. Δεκλερής, πρώην πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ και επίτιμος αντιπρόεδρός του.

Οσο δε για την τρίτη παράγραφο, αξίζει να υπενθυμίσουμε αυτό που ο «Ρ» έχει γράψει αρκετές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, ότι η αλλαγή του ποσοστού κάλυψης μιας έκτασης από δασοπονικά είδη, από το 15% στο 25%, είχε περάσει στα «μουλωχτά» από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στην 6η παράγραφο του 1ου άρθρου του νομοσχεδίου «Ρύθμιση θεμάτων αγροτικής γης», που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη. Η Διεύθυνση Επιστημονικών Μελετών της Βουλής στην εκθεσή της επί του σχεδίου νόμου ήταν ξεκάθαρη: «Το άρθρο 1 παρ. 6 του προτεινόμενου σχεδίου νόμου προβλέπει την παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων εποικιστικών περιοχών που έχουν χαρακτήρα δασικών εκτάσεων, υπό τον όρο της αξιοποίησής τους για γεωργική καλλιέργεια ως προς την έκτασή τους που δεν καλύπτεται από δασική βλάστηση. Ως προς την προτεινόμενη διάταξη, το ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 1049/2000 απόφασή του, παραπεμπτική στην επταμελή σύνθεση του Δικαστηρίου, έκρινε ότι η διάταξη του - τροποποιούμενου με το παρόν - άρθρου 15 παρ. 3 του Ν. 1734/1987 δεν εναρμονίζεται με το Σύνταγμα, διότι παρέχεται η δυνατότητα εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων, η οποία δε συνδέεται με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένου σκοπού υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος σε επίπεδο εθνικής οικονομίας...».

Η παράγραφος 16 του πρώτου άρθρου είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς (σ.σ. με τους οποίους σύμφωνα με τον υπουργό Γεωργίας το παρόν νομοσχέδιο «δε θα ασχολούνταν καθόλου»...) που κατέχουν δάση ή δασικές εκτάσεις. Ακόμα και αν οι εκτάσεις αυτές διατηρήσουν τον υπάρχοντα χαρακτήρα τους και με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα μπορούν να τις ανταλλάξουν με άλλες δημόσιες εκτάσεις.

Η παράγραφος 17 του ίδιου άρθρου «ανοίγει ένα ακόμη παράθυρο» αφού δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα (όπως οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί) που κατέχουν εκτάσεις για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί έως τώρα τελεσίδικες αποφάσεις για τον χαρακτήρα τους, να διεκδικήσουν τώρα «τον χαρακτηρισμό των εκτάσεών τους».

Στο άρθρο 13, στην 6η παράγραφο, σχετικά με τα «διακατεχόμενα δημόσια δάση και δημόσιες δασικές εν γένει εκτάσεις» δίνεται η δυνατότητα στους διακατόχους δασών ή δασικών εκτάσεων να ζητήσουν τη μεταβίβαση σε αυτούς έναντι εξευτελιστικού τιμήματος των εκτάσεων αυτών. Πρόκειται δηλαδή για κυριολεκτική απεμπόληση των δικαιωμάτων του δημοσίου έναντι καταπατητών.

Το ίδιο επιχειρείται και στο άρθρο 14 που αναφέρεται στα «ρητινευόμενα δάση», τα οποία παραχωρούνται με «πλήρη δικαιώματα κυριότητας» για την παραγωγή ξυλωδών προϊόντων και ποιος ξέρει στη συνέχεια, πάντως «διά πάσα επιχειρηματική δραστηριότητα».

Παρέμβαση ενάντια στις μεθοδεύσεις

Το νομοσχέδιο αποκαλύπτει τις προθέσεις της κυβέρνησης ενάντια στα δάση και τις δασικές εκτάσεις. Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε χτες η «Πρωτοβουλία για την προστασία των δημοσίων εκτάσεων και της δασικής γης» με αφορμή την επίσημη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου. Στην ανακοίνωση σημειώνεται:

«Με την ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας για το δασικό νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα επιβεβαιώνονται οι προθέσεις της κυβέρνησης να εξαιρέσει από την προστασία της δασικής νομοθεσίας πάνω από 30 εκατομμύρια στρέμματα δασικής γης. Παράλληλα, όπως ομολογείται, με τις προτεινόμενες διατάξεις επιδιώκεται η "επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος" παραχωρώντας δημόσια δασική γη σε ιδιώτες καταπατητές.

Είναι προφανές ότι το νομοσχέδιο αυτό σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο που προωθείται από το ΥΠΕΧΩΔΕ και με το οποίο καταργείται το "τεκμήριο κυριότητας του δημοσίου" και στις εκτός σχεδίου δασικές περιοχές, ολοκληρώνεται η ιδιωτικοποίηση δημόσιων εκτάσεων και της δασικής γης, και αποδίδονται στους κερδοσκόπους για εκμετάλλευση. Ολοι εμείς, που πριν δύο χρόνια αντισταθήκαμε στην τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος προχωρούμε στη συγκρότηση μιας πανελλαδικής επιτροπής αγώνα, ώστε να αποτραπούν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ