ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
«Ανησυχεί» αλλά ακόμα «εξετάζει»

Σε διακοσμητικό θεσμό αναδεικνύεται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ενώ καθημερινά στοιχεία Ελλήνων και άλλων υπηκόων της ΕΕ δίνονται στις ΗΠΑ, ενώ ήδη φακελώνονται βιομετρικά δεδομένα και μάλιστα σε ελληνικό έδαφος, ενώ και η ίδια εκφράζει τις «ανησυχίες» της, η Αρχή περιορίζεται τελικά σε ένα «ίδωμεν», καθώς ακόμα «εξετάζει» τα διαθέσιμα στοιχεία...

Στις 31/12/2001 με τροπολογία που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης των ΗΠΑ («Aviation & Transportation Act 2001»), κάθε αεροπορική εταιρία που εκτελεί δρομολόγια προς τις ΗΠΑ υποχρεούται να στέλνει (στις αμερικανικές ομοσπονδιακές αρχές) το αργότερο 15 λεπτά μετά την απογείωση του αεροσκάφους κατάλογο με 39 στοιχεία για κάθε επιβάτη. Τα στοιχεία του πληρώματος πρέπει να έχουν αποσταλεί νωρίτερα και ενώ το αεροσκάφος είναι ακόμη στο χώρο στάθμευσης. Για κάθε επιβάτη αναφέρονται τα στοιχεία ταυτότητας (ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, φύλο κτλ.), ο αριθμός τηλεφώνου, διατροφικές συνήθειες (!), οι αριθμοί διαβατηρίου και βίζας, τα αεροδρόμια αναχώρησης και άφιξης και «κάθε άλλη πληροφορία που μπορεί να καθοριστεί ευλόγως απαραίτητη για την ασφάλεια των αερομεταφορών». Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ αποθηκεύουν τις πληροφορίες - όπως οι ίδιες παραδέχονται - για 6-7 έτη σε βάσεις δεδομένων.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η «Ολυμπιακή Αεροπορία» λίγες βδομάδες μετά τις επιθέσεις σε Μανχάταν και Πεντάγωνο, στις 31/10/2001, υπέγραψε τη σχετική συμφωνία με το αμερικανικό τελωνείο για την κατάθεση των στοιχείων. Μετά το θόρυβο που ξέσπασε τις τελευταίες μέρες για το ζήτημα, η διοίκηση της εταιρίας διαχέει στον Τύπο ότι δίνει μόνον τα στοιχεία ταυτότητας που αναγράφονται στα διαβατήρια των επιβατών.

Χτες, με ανακοίνωσή της, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναγνώρισε μεν ότι η απαίτηση των ΗΠΑ «εγείρει σοβαρά προβλήματα» σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της ΕΕ και ότι την απασχολεί το θέμα ήδη από το 2002, όμως ακόμα το «εξετάζει», χωρίς να έχει καταλήξει σε κάποια απόφαση, έστω και για την τιμή των όπλων.

Η Αρχή ασχολείται - στα λόγια - και με το πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ που εφαρμόζεται στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», με σκοπό την «καθιέρωση προτύπου βιομετρικής αυθεντικοποίησης επιβατών σε αεροδρόμια». Ειδικό μηχάνημα σαρώνει την ίριδα του ματιού κάθε επιβάτη και το δεδομένο αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων. Η σάρωση γίνεται στα σημεία ελέγχου εισιτηρίου («check-in») και επιβίβασης («boarding») και όπως αναφέρει η Αρχή επιδιώκεται η «διασφάλιση της ταυτοπροσωπίας του επιβάτη που ελέγχει το εισιτήριό του με αυτόν που τελικώς επιβιβάζεται στο αεροπλάνο».

Σύμφωνα με τη διοίκηση του «Ελ. Βενιζέλος», το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την ιταλική αεροπορική εταιρία «Alitalia», αφορά στις πτήσεις προς Μιλάνο και θα διαρκέσει μέχρι τον Απρίλη. Σημειώστε ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στη Χαλκιδική τον Ιούνη 2002 αποφάσισε - με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό» των ταξιδιωτικών εγγράφων - τη χρήση της λεγόμενης βιομετρικής τεχνολογίας. Μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει πλέον και συγκεκριμένες οδηγίες προς τα κράτη-μέλη για το πώς σε ένα τσιπ (επικολλημένο στις βίζες, στις άδειες παραμονής και στα νέα διαβατήρια των υπηκόων ΕΕ) να εμπεριέχονται τα χαρακτηριστικά της ίριδας του ματιού, η ομάδα αίματος, ακόμη και το DNA του κατόχου. Για την εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας και την ανταλλαγή των δεδομένων, πίεζαν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ.

Η Αρχή δηλώνει «ιδιαίτερα επιφυλακτική» ως προς τη χρήση των βιομετρικών μεθόδων για το πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά και για αυτό το θέμα ακόμα εξετάζει τη νομιμότητά του...

Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Διαβεβαιώσεις προς τους Αμερικανούς για συμμόρφωση στις εντολές τους

Τη διαβεβαίωση ότι σε πλήρη εφαρμογή θα τεθεί το «αντιτρομοκρατικό» δόγμα των Ενόπλων Δυνάμεων, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, που θα μοιάζει περισσότερο με εμπόλεμη περιοχή, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου που βρίσκεται στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στο Κολοράντο.

Ο Γ. Παπαντωνίου με κάθε ευκαιρία, στις επαφές που κάνει με Αμερικανούς αξιωματούχους, τους διαβεβαιώνει ότι η Ελλάδα έχει πλήρως προσαρμοστεί στις νέες κατευθύνσεις των ιμπεριαλιστικών επιτελείων. Ετσι, σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας, «οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις με 7.000 στρατιώτες, πλήρη αντιαεροπορική κάλυψη και προστασία των συνόρων και των θαλάσσιων οδών με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα, τα περισσότερα των οποίων αμερικανικής προέλευσης και σε συνεργασία με 7 χώρες, εγγυόμαστε την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων».

Αναφορικά με τη ΝΑΤΟική σύνοδο, το σημαντικότερο θέμα που μπαίνει στο τραπέζι είναι η ενεργός συμμετοχή και των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών στην κατοχή του Ιράκ. Υπενθυμίζεται ότι οι Αμερικανοί έχουν ζητήσει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ από τους συμμάχους τους να διαθέσουν το 4% του στρατιωτικού δυναμικού τους σε αποστολές εκτός συνόρων, ενώ θέτουν όλο και πιο επιτακτικά το ζήτημα της συμμετοχής των ΝΑΤΟικών εταίρων τους στην κατοχή του Ιράκ.

«Θα έχουμε την ευκαιρία, είπε χτες ο Ελληνας υπουργός Αμυνας αναφερόμενος στις εργασίες της συνόδου, να συζητήσουμε πρώτα από όλα για την ανάπτυξη μίας Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που θα μπορεί πλέον σε πολυεθνική βάση να αναλαμβάνει επιχειρήσεις για τη στήριξη της διεθνούς ασφάλειας και της διεθνούς σταθερότητας. Επίσης θα συζητήσουμε τα επίμαχα θέματα που αφορούν το Ιράκ και αφορούν άλλα μέτωπα που συνδέονται με τη διεθνή τρομοκρατία. Ακόμη, θα συζητήσουμε το θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, της ενεργοποίησης της σχέσης με τη Ρωσία, αλλά και την Ουκρανία, και της μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ σε έναν αποτελεσματικό αμυντικό οργανισμό, ο οποίος θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει πλέον και τις σύγχρονες απειλές, το οργανωμένο έγκλημα, την τρομοκρατία και τις άλλες απειλές που απειλούν τις κοινωνίες μας και για τις οποίες απειλές θα χρειαστεί μία ουσιαστική προσαρμογή στις δομές και την οργάνωσή του».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ
Καταψήφισε το ΚΚΕ

«Με αυτήν την οικονομική διπλωματία, οι βασικές κεντρικές επιλογές είναι περιοριστικές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», επισήμανε χτες η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, αιτιολογώντας την καταψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εξωτερικών για την οργάνωση των υπηρεσιών διεθνών οικονομικών σχέσεων, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Η Λιάνα Κανέλλη επισήμανε παράλληλα ότι και αυτό το νομοσχέδιο «εναποθέτει τις αποφάσεις πολύ σημαντικών θεμάτων σε υπουργικές αποφάσεις χωρίς έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων» μιλώντας για βαθιά αντιδημοκρατική νοοτροπία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ