ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
Με ρυθμό 30% «τρέχει» ο δανεισμός

Με επιταχυνόμενους ρυθμούς αυξάνει η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών. Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδας, τα οποία επεξεργάστηκε ο «Ρ», προκύπτει ότι τα υπόλοιπα των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων, στο τέλος του 2003 θα ξεπεράσουν το 26% του ΑΕΠ, από 22,5% του ΑΕΠ που ήταν το έτος 2002. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του τρέχοντος έτους, τα ανεξόφλητα υπόλοιπα των δάνειων των νοικοκυριών, θα έχουν αυξηθεί -σε απόλυτους αριθμούς- κατά 6 δισ. εύρω (2 τρισ. δραχμές). Στην «ισχυρή Ελλάδα» του ΠΑΣΟΚ, ένας από τους πιο δυναμικούς δείκτες είναι αυτός της τραπεζικής χρέωσης των νοικοκυριών, καθώς, σε δωδεκάμηνη βάση, το επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2003, τα δάνεια προς τα νοικοκυριά αυξήθηκαν με ρυθμό 30%.

Αν και από καιρό τώρα έχει επισημανθεί ο κίνδυνος της υπερχρέωσης, ειδικά για τα φτωχά και μεσαία στρώματα, ουδείς φαίνεται να ανησυχεί από την πλευρά της κυβέρνησης. Απεναντίας η κατάσταση αυτή φαίνεται να τους βολεύει, δεδομένου ότι μέσω του τραπεζικού δανεισμού:

  • τροφοδοτείται η καταναλωτική ζήτηση, η οποία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα
  • καμουφλάρονται οι απώλειες των εισοδημάτων των λαϊκών στρωμάτων
  • οι τράπεζες κερδίζουν υπέρογκα ποσά από τα τοκογλυφικά επιτοκία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το σύνολο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στο τέλος του Ιούλη, είχε ανέλθει στα 36,03 δισ. εύρω. Ως προς το Δεκέμβρη του 2002 ο ρυθμός αύξησης ήταν 14,4%, ενώ σε δωδεκάμηνη περίοδο (Ιούλης 03/02) τα υπόλοιπα των δανείων εμφάνισαν αύξηση 28,6%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του «Ρ», αν ο ρυθμός αύξησης των δανείων τους υπόλοιπους 5 μήνες του έτους διατηρηθεί στα υψηλά επίπεδα της αύξησης που σημειώθηκε την περίοδο του εφταμήνου (Γενάρη - Ιούλη), τότε στο τέλος του 2003, το συνολικό ποσό των ανεξόφλητων δάνειων στις τράπεζες θα ανέλθει στα 41 δισ. εύρω ή στο 26,6% του ΑΕΠ. Η ξέφρενη υπερχρέωση, στην οποία εξανάγκασαν τα εργαζόμενα νοικοκυριά οι αντιλαϊκές πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, φαίνονται και από το γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του '90 το ανεξόφλητο υπόλοιπο από στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια ήταν στα επίπεδα του 5% του ΑΕΠ. Η εκτίναξη της τραπεζικής υπερχρέωσης των νοικοκυριών ξεκίνησε μαζί με την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος και αποτέλεσε βασικό συστατικό του στοιχείο.

Από την ανάλυση των επιμέρους δανείων προκύπτει ότι:

  • τα στεγαστικά δάνεια στο τέλος του Ιούλη ανήλθαν στα 24,3 δισ. εύρω και ήταν αυξημένα κατά 14,3% στο επτάμηνο και κατά 29,4% στο δωδεκάμηνο.
  • τα καταναλωτικά δάνεια ανήλθαν στα 10,9 δισ. εύρω και ήταν αυξημένα κατά 11,4% στο επτάμηνο και 22,6% στο δωδεκάμηνο.
  • τα λοιπά δάνεια, στα οποία περιλαμβάνονται και τα προσωπικά, ανήλθαν στα 0,9 δισ. εύρω και ήταν αυξημένα κατά 72% στο επτάμηνο και 125,5% στο δωδεκάμηνο.

ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ
«Ψήλωσαν» κατά 22,7%

Με αμείωτη ένταση συνεχίστηκε το α' εξάμηνο του 2003 η ανισόμετρη ανταλλαγή εμπορευμάτων σε βάρος της Ελλάδας, γεγονός που αποδείχνει την παραγωγική υποβάθμισή της στο διεθνή καταμερισμό. Οπως καταγράφουν τα (προσωρινά) στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) τα εμπορικά ελλείμματα εκτινάχτηκαν σε σύγκριση με το α' εξάμηνο του 2002 σε ποσοστό 22,7% και έφτασαν στο ύψος ρεκόρ των 11,3 εκατ. ευρώ (από 9,2 εκατ. το 2002).

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ για το εξάμηνο Γενάρη - Ιούνη 2003, προκύπτει ότι:

  • Η αξία των εισαγωγών από άλλες χώρες έφτασε σε 19,2 εκατ. ευρώ (από 15,8 εκατ. το 2002), με αποτέλεσμα η ελλάδα να ξοδεύσει αυξημένα κατά 21,6% ποσά για εισαγόμενα εμπορεύματα.
  • Η αξία των εξαγωγών έφτασε στο ποσό των 5,87 εκατ. ευρώ (5,58 εκατ. το 2002) καταγράφοντας μικρή αύξηση 5,1%. Στην πραγματικότητα η άνοδος της αξίας των εξαγωγών είναι πολύ μικρότερη. Η ΕΣΥΕ αναγνωρίζει ότι για το «α' εξάμηνο του 2002 υπάρχει υποεκτίμηση των εξαγωγών».

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
Στο φόντο οξύτατων προβλημάτων

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» δίνει τη μάχη για τη γνησιότητά του και την περαιτέρω ενίσχυσή της

Την πραγματοποίηση ενός νόθου συνεδρίου μεθοδεύουν οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ (ΣΥΝ) στη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών-Εμπόρων Ελλάδας. Στη χτεσινοβραδινή πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ της Συνομοσπονδίας οι τρεις παρατάξεις αποδέχτηκαν όλους τους αντιπροσώπους που δηλώθηκαν από τις Ομοσπονδίες παρά τα αδιάσειστα στοιχεία που παρουσίασε η ΔΗΚΕΒΕ σύμφωνα με τα οποία τουλάχιστον 60 με 70 αντιπρόσωποι έχουν εκλεγεί μέσα από ένα όργιο παρατυπιών. Το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί αύριο με την ψηφοφορία για την εκλογή νέων οργάνων.

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» - η οποία υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ και είχε την ευθύνη της θέσης του προέδρου το προηγούμενο διάστημα - προσπάθησε να απεγκλωβίσει τη Συνομοσπονδία από την κυβερνητική πολιτική και να κατευθύνει τη δράση της στην προστασία των πραγματικών συμφερόντων των ΕΒΕ. Η μάχη που δίνει για την παραπέρα ενίσχυσή της σε αυτό το Συνέδριο, θα κρίνει το ρόλο που θα διαδραματίσει η ΓΣΕΒΕΕ σε ένα πολύ κρίσιμο χρονικό διάστημα, όπου πολλά ζητήματα μένουν εκκρεμή και οι ΕΒΕ δέχονται σκληρή επίθεση από το μεγάλο κεφάλαιο και την κυβέρνηση.

Μετά τις αντικαταστατικές και παράνομες μεθοδεύσεις της ΠΑΣΚΕΒΕ στο προηγούμενο Συνέδριο για τη διατήρηση της πλειοψηφίας της, η πραγματοποίηση ενός, όσο γίνεται περισσότερο, γνήσιου Συνεδρίου αποτελεί επίσης καθοριστικό παράγοντα για τη λειτουργία της Συνομοσπονδίας. Οι καταγγελίες της ΔΗΚΕΒΕ για εκτεταμένες παρατυπίες στη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων σε ορισμένες Ομοσπονδίες, βαρύνουν για ακόμη μια φορά τις εκλογικές διαδικασίες, και αποκαλύπτουν τις ευθύνες των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ, ΔΑΚΜΜΕ και ΑΣΚΕΒΕ, οι οποίες επέμειναν να γίνει το Συνέδριο αυτή τη χρονική περίοδο αν και η ΔΗΚΕΒΕ είχε καταγγείλει εγκαίρως το όργιο παρατυπιών.

Η πρόταση της ΔΗΚΕΒΕ για τη μη νομιμοποίηση όλων των αντιπροσώπων από τις Ομοσπονδίες, στις οποίες έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες, αντιμετωπίστηκε αρνητικά από τις άλλες παρατάξεις, παρ' όλο που έτσι διασφαλίζεται σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ένα γνήσιο Συνέδριο και εξασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της ΓΣΕΒΕΕ.

Χτες, απορρίφθηκαν από το Δικαστήριο και τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΔΑΚΜΜΕ, προκειμένου να αναβληθεί το Συνέδριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ