ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δεν έπεισε σε Βαγδάτη, Γενεύη ο Πάουελ

Πογκρόμ συλλήψεων έχουν εξαπολύσει οι κατοχικές δυνάμεις

Associated Press

Πογκρόμ συλλήψεων έχουν εξαπολύσει οι κατοχικές δυνάμεις
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΧΑΛΑΜΠΖΑ - ΚΙΡΚΟΥΚ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.-

«Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα θέλαμε να φύγουμε το συντομότερο δυνατόν», ισχυρίστηκε, πολλάκις, κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας του στο Ιράκ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, που επέμεινε ότι τα αμερικανικά στρατεύματα είναι «απελευθερωτές» και όχι «κατακτητές», καθώς έχουν συγκεκριμένο χρονικό όριο παραμονής. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Πάουελ, πάντως, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίστηκαν, ενώ χωρίς αποτέλεσμα έληξε η έκτακτη συνάντηση των ΥΠΕΞ των 5 χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Γενεύη.

«Αμέσως μόλις καταστεί δυνατό, οι δυνάμεις μας θα αποχωρήσουν από το Ιράκ», τόνισε ο Πάουελ, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «το χειρότερο θα ήταν μια εσπευσμένη διαδικασία παράδοσης της εξουσίας, χωρίς να υπάρχει ικανό όργανο διακυβέρνησης». Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, συναντήθηκε με τον ΥΠΕΞ του διορισμένου Συμβουλίου, Χοσιάρ Ζεμπάρι, τον κατοχικό διοικητή, Πολ Μπρέμερ, και το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο στη Νατζάφ.

Ο Πάουελ, χθες, επισκέφθηκε το Κιρκούκ, αλλά και την κουρδική πόλη Χαλάμπζα, όπου συμμετείχε στην τελετή μνήμης που έγινε για τα 5.000 θύματα των χημικών, με τα οποία επιτέθηκε στην πόλη, το 1988, ο στρατός του Σαντάμ Χουσεΐν. Δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει πως «αυτό είναι απόδειξη ότι η διεθνής κοινότητα έπρεπε να έχει αντιμετωπίσει τον Σαντάμ νωρίτερα», ενώ αξιοποίησε την τελετή για να υποστηρίξει ότι «πλέον δεν μπορούν να επαναληφθούν αυτά τα εγκλήματα» και ότι τα «απαγορευμένα ιρακινά όπλα θα βρεθούν αργά ή γρήγορα».

Εντούτοις, ο Πάουελ δε φαίνεται να μπόρεσε να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια εντός και εκτός Ιράκ. Λίγο πριν φθάσει στο Ιράκ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, στη Γενεύη, δεν κατάφερε να πείσει τους ομολόγους του των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αναγκαιότητα οικονομικής και στρατιωτικής υποστήριξης των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, όπου, όμως, την εξουσία (πολιτική και στρατιωτική) θα διατηρήσει η Ουάσιγκτον. Ολοι οι συμμετέχοντες, πάντως, απέφυγαν τους υψηλούς τόνους και αρκέστηκαν να αναγνωρίσουν τις διαφωνίες τους και την ύπαρξη ορισμένων βημάτων προόδου.

Βήματα προόδου ο Πάουελ έσπευσε να αναγνωρίσει και στην κατάσταση στο Ιράκ, αν και παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ακόμη «προβλήματα ιδιαίτερα στην ασφάλεια», για τα οποία επέρριψε την ευθύνη κυρίως σε ξένους «τρομοκράτες που διεισδύουν από γειτονικές χώρες», εκτιμώντας, μάλιστα, ότι αυτοί είναι από εκατοντάδες μέχρι 2 χιλιάδες! Η συγκρατημένη αισιοδοξία του διαψεύστηκε επί του πρακτέου από τις συνεχιζόμενες αντικατοχικές επιθέσεις.

Ενας Αμερικανός σκοτώθηκε, χθες, στη Βαγδάτη όταν η περίπολός του δέχτηκε επίθεση με οβίδες, ενώ ένα 24ωρο νωρίτερα άλλος 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν, όταν το όχημά τους έπεσε σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τη Φαλούτζα. Το Σάββατο, άλλοι 3 Αμερικανοί τραυματίστηκαν σε επίθεση στη Μοσούλη. Χθες, επίσης, έξω από τη Φαλούτζα άγνωστοι σκότωσαν τον αρχηγό της ιρακινής αστυνομίας στην πόλη Χαλίντιγια και τραυμάτισαν και δύο λοχίες που τον συνόδευαν. Πηγές της ιρακινής αστυνομίας υποστήριζαν ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιλαμβάνεται τους Ιρακινούς αστυνομικούς ως συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων. Τέλος, 1 Ιρακινός πολίτης σκοτώθηκε και 1 τραυματίστηκε, όταν, κατά λάθος, εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη κάτω από το όχημά τους, ενώ στόχος ήταν ένα προπορευόμενο αμερικανικό φορτηγό στη Μπαακούμπα.

Ο Πάουελ, όμως, δέχτηκε «πλήγμα» και από έναν στενό «συνεργάτη» του. Η Ράτζα Χαμπίμπ αλ Χουζάι, μέλος του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην Ισπανία όπου συναντήθηκε με την ΥΠΕΞ Ανα Παλάθιο, δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα συμπεριφέρονται βίαια και με περιφρόνηση προς τους Ιρακινούς πολίτες και αυτό προκαλεί καθημερινή διόγκωση της λαϊκής δυσαρέσκειας».

ΙΡΑΝ
«Μόνον ειρηνικό» το πυρηνικό πρόγραμμα, λέει ο Χαταμί...

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- «Μόνον ειρηνική είναι η φύση του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος» επανέλαβε - και χτες... - ο Πρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί, προσθέτοντας πως η απάντηση της Τεχεράνης για ατομική βόμβα και όπλα μαζικής καταστροφής είναι κατηγορηματικά αρνητική. Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας καλούσε την Τεχεράνη να δώσει έως τις 31 Οκτώβρη εγγυήσεις «για την αποκλειστικά ειρηνική χρήση» του πυρηνικού της προγράμματος...

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ο Ιρανός Πρόεδρος διευκρίνισε χτες πως «κανείς δεν πρόκειται να παρεμποδίσει το δρόμο της χώρας προς την τεχνολογία για ειρηνικούς σκοπούς», ενώ στηλίτευσε τις κατηγορίες της Ουάσιγκτον περί ιρανικού πυρηνικού οπλικού προγράμματος, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ εξαπολύουν κατηγορίες χωρίς καμία βάση, κάτι που κάνουν παραδοσιακά, ενώ στο όνομα του αγώνα κατά των επιθέσεων, καταπιέζουν τους άλλους»... Ο Χαταμί έκανε τις παραπάνω επισημάνσεις στη διάρκεια σύσκεψης υπευθύνων των «Φρουρών της Επανάστασης», δίχως να αναφερθεί άμεσα στο «τελεσίγραφο» που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με το οποίο το Ιράν θα πρέπει έως τις 31 Οκτώβρη να δώσει «εγγυήσεις για την αποκλειστικά ειρηνική χρήση» του πυρηνικού του προγράμματος.

Νωρίτερα, πάντως, ο Ιρανός αντιπρόεδρος Γκιολαμρέζα Αφχαζαντέχ είχε δηλώσει πως η συνεργασία της Τεχεράνης με την ΙΑΕΑ «θα συνεχιστεί όπως και πριν». Ο ίδιος μάλιστα πρόσθεσε πως η χώρα του θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με την υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αναφορικά με «ένα επιπρόσθετο πρωτόκολλο που θα επιτρέπει στον οργανισμό να διενεργήσει λεπτομερείς και ανεμπόδιστες επιθεωρήσεις σε όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις»...

ΓΟΥΙΝΕΑ - ΜΠΙΣΑΟΥ
Πραξικόπημα και αόριστες υποσχέσεις για «εκλογές»...

ΜΠΙΣΑΟΥ.- Τη σύσταση μεταβατικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή σχεδόν όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών δίχως να προσδιορίσει την ημερομηνία, ανακοίνωσε χτες ο στρατηγός Κορέιρα Σεάμπρα, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού του δυτικοαφρικανικού κράτους Γουινέα - Μπισάου. Ο Σεάμπρα, ένα 48ωρο πριν, είχε ανατρέψει την κυβέρνηση του Προέδρου Κούμπα Γιάλα. Δικαιολόγησε το πραξικόπημα, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Κούμπα Γιάλα πως καθυστερούσε τη διεξαγωγή των εκλογών - εδώ και ένα χρόνο μετά τη διάλυση των εργασιών της Βουλής, επειδή η τελευταία είχε υπερψηφίσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης... - με σκοπό να ευνοηθεί η παράταξη του Προέδρου, «Σοσιαλιστικό Επαναστατικό Κόμμα», όποτε και όταν στήνονταν οι κάλπες...

Το πραξικόπημα του στρατηγού Σεάμπρα καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, η Πορτογαλία (που ήλεγχε αποικιοκρατικά έως το 1974 τη συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα), ο προεδρεύων του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας (Πρόεδρος της Μοζαμβίκης) Ζοακίμ Τσισάνου και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, που ζήτησε άμεσα την αποχώρηση των στασιαστών και τη διεξαγωγή γενικών εκλογών.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
Σε δεύτερη φάση οι έρευνες

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ο υπουργός Αμυνας Τζεφ Χουν, ο πρώην σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Αλαστερ Κάμπελ, και ο δημοσιογράφος του BBC, Αντριου Γκίλιγκαν, που θεωρούνται μάρτυρες - «κλειδιά» στην υπόθεση της «αυτοκτονίας» του καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι θα κληθούν να καταθέσουν εκ νέου και να επανεξεταστούν, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης της δικαστικής έρευνας υπό τον λόρδο Χάτον, για την εξακρίβωση των αιτίων που οδήγησαν τον επιστημονικό σύμβουλο του βρετανικού υπουργείου Αμύνης στην αυτοκτονία.

Στη δεύτερη φάση των ερευνών, που άρχισε χθες, θα επανεξεταστούν επίσης οι δύο εκπρόσωποι του Βρετανού πρωθυπουργού Τομ Κέλι και Γκόντρικ Σμιθ, στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών, του υπουργείου Αμυνας, καθώς και ανώτατα στελέχη του δικτύου BBC, ενώ σε νέα ακρόαση καλούνται οι άνωθι, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αντιφάσεις που προέκυψαν από το μεγάλο όγκο των μέχρι στιγμής αποδεικτικών στοιχείων. Η επιτροπή Χάτον πρόκειται να εξετάσει, βάσει δηλώσεων του δικηγόρου Τζέιμς Ντίγκεμανς, εάν «ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Αλαστερ Κάμπελ και άλλοι αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ ευθύνονται για στοιχεία που παρατέθηκαν στην έκθεση και τα οποία ήταν λανθασμένα, παραπλανητικά ή στα οποία δόθηκε ακατάλληλη έμφαση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ