ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
Παροχολογία με... «δημοσιονομική πειθαρχία»

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει όσους ανησυχούν ότι η «κοινωνική πολιτική», που θα εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ, θα σέβεται τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για «δημοσιονομική σταθερότητα» και ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας»

Διαβεβαιώσεις στην οικονομική ολιγαρχία της χώρας έδωσε και χτες η κυβέρνηση, ότι το περιβόητο «πακέτο κοινωνικών παροχών» θα κινηθεί μέσα στα πλαίσια της «δημοσιονομικής σταθερότητας», αλλά και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, του «ελληνικού» δηλαδή κεφαλαίου. Αυτά προκύπτουν από δηλώσεις που έκανε χτες ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την τελική διαμόρφωση των μέτρων... Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, εκτός από τον υπουργό Οικονομίας, συμμετείχαν ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ν. Χαρδούβελης.

Στο θέμα τώρα της ανακοίνωσης των μέτρων φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια προπαγανδιστική τακτική μακράς διάρκειας... Στα πλαίσια αυτά και μετά την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, με θέμα πάντα τα μέτρα του «κοινωνικού πακέτου», πρόκειται να γίνουν δηλώσεις από τον υπουργό Οικονομίας, χωρίς όμως να είναι καθαρό αν θα ανακοινώσει το «πακέτο» ή θα προβεί σε εξαγγελίες γενικού περιεχομένου. Μεθαύριο Πέμπτη και για το ίδιο θέμα πρόκειται να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ την ερχόμενη Παρασκευή θα μιλήσει από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός. Τα δε μέτρα, που θα ενσωματωθούν στο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τις ερχόμενες εκλογές, αναμένεται να λάβουν την οριστική τους μορφή γύρω στις 15 Σεπτέμβρη... Αν συνδυάσουμε την τακτική αυτή με άλλες κινήσεις της κυβέρνησης (εγκαίνια από τον πρωθυπουργό της σήραγγας του Υμηττού), τότε είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, μέσα από ένα προπαγανδιστικό μπαράζ, να ξεκινήσει την προεκλογική της εκστρατεία, με στόχο φυσικά την εξαπάτηση των λαϊκών στρωμάτων, σχετικά με τον ταξικό χαρακτήρα και τις επιδιώξεις της ασκούμενης οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Σύμφωνα πάντως με τις δηλώσεις του Ν. Χριστοδουλάκη, η κυβέρνηση φροντίζει να ξεκαθαρίσει ακόμα και σήμερα ότι η βασική της επιδίωξη παραμένει:

  • Η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» του ελληνικού κεφαλαίου, άρα η ένταση των άμεσων και έμμεσων μορφών καπιταλιστικής εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης.
  • Η διατήρηση της «δημοσιονομικής σταθερότητας», δηλαδή η διατήρηση του σημερινού αντιλαϊκού φορολογικού συστήματος.
  • Η υπονόμευση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα και στα στενά αυτά όρια που υπαγορεύσει η ταξική, υπέρ του κεφαλαίου, άσκηση «κοινωνικής πολιτικής», το μοίρασμα δηλαδή ορισμένων ψιχίων στα λαϊκά στρώματα. Μοίρασμα που θα έχει βέβαια ανταποδοτικό χαρακτήρα, αφού η κυβέρνηση προσδοκά με μερικά πεντοχίλιαρα και δεκαχίλιαρα να τους υφαρπάσει την ψήφο.

Αυτή την υστερόβουλη και υποκριτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων πολιτική, ο υπουργός Οικονομίας την έντυσε με διάφορες βαρύγδουπες φράσεις, του τύπου «πιστεύω ότι τώρα έχει έρθει ο καιρός της συγκομιδής, ο καιρός του κοινωνικού μερίσματος με πολιτικές αναδιανομής»! Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, με τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση «θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικότερα στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Είναι η πρώτη φορά που, με αφορμή την εξαγγελία των μέτρων, κυβερνητικός παράγοντας αναφέρεται στους μικρομεσαίους, οι οποίοι αποτελούν άλλωστε και μια μεγάλη δεξαμενή ψήφων. Οσο για τα μέτρα για την τόνωση της απασχόλησης, αιχμή του δόρατος θα αποτελέσει η επέκταση της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα με την πρόσληψη 30.000 ατόμων με το καθεστώς εργασίας διάλυσης των σταθερών μορφών εργασίας. Παράλληλα με τα παραπάνω μέτρα «κοινωνικής πολιτικής», η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και νέα μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή νέα προνόμια στους επιχειρηματίες, στη λογική των εξαγγελιών Ρέππα, με τα οποία προσφέρεται στις επιχειρήσεις δωρεάν εργατική δύναμη...

Οσο για το κόστος των μέτρων «κοινωνικής πολιτικής», που η κυβέρνηση το φουσκώνει στο ποσό των 1,3 δισ. ευρώ (443 δισ. δραχμές), θα πρέπει να επισημανθεί ότι το ποσό αυτό είναι αρκετά μετριοπαθές σε σχέση με άλλα «πακέτα» που έχει «ρίξει» στο παρελθόν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, στο «πακέτο» περιλαμβάνονται:

  • Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και τα ειδικά μισθολόγια των πανεπιστημιακών, στρατιωτικών και των δικαστικών. Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διακηρύξεις, με το νέο μισθολόγιο οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων θα κυμανθούν μεταξύ 4% και 6,5%.
  • Αύξηση στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), το ύψος της οποίας θα προσδιοριστεί τον επόμενο μήνα.
  • Αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ, για τις οποίες ο στόχος είναι να φτάσουν το φοβερό ποσό των 60.000 δραχμών, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό τι ακριβώς θα αποφασιστεί.
  • Τα επιδόματα ανεργίας, σύμφωνα και με τις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 7-8%.
  • Αναπροσαρμογές στα επιδόματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των πολυτέκνων και μονογονεϊκών οικογενειών, των φτωχών οικογενειών σε ορεινές περιοχές κλπ.
  • Δυναμική εκκίνηση του συστήματος μερικής απασχόλησης στο δημόσιο, με την πρόσληψη μερικών χιλιάδων μερικώς απασχολούμενων.
  • Τις τελευταίες ημέρες «κυκλοφορεί» ότι η κυβέρνηση εξετάζει να δοθεί... υπό όρους μηνιαίο επίδομα 100-150 ευρώ σε φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο της κατοικίας τους. Στους όρους χορήγησης περιλαμβάνεται το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, να περνούν όλα τα μαθήματα του εξαμήνου κλπ.
ΓΣΕΕ - Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Ανταγωνιστικότητα» και ελάχιστο εισόδημα...

Την ταυτότητα απόψεων των δύο βασικών συνεταίρων του δικομματικού σκηνικού και τη δέσμευσή τους στις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές ανέδειξε η συνάντηση αντιπροσωπείας της ΓΣΕΕ, που, μετά τον πρωθυπουργό, χτες επισκέφθηκε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Καραμανλή, ενόψει της ΔΕΘ.

Ο Κ. Καραμανλής, όπως και ο πρωθυπουργός άλλωστε, εστίασε την προσοχή του στα ζητήματα «ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων» και στην απαίτηση του κόμματός του για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Κατά την πάγια τακτική του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε τα ισχνά αποτελέσματα της οικονομίας στη μη λειτουργία του κράτους, αφού, όπως είπε, δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, στη σπατάλη και στη μη απορρόφηση πόρων του Γ΄ ΚΠΣ. Βεβαίως τον Κ. Καραμανλή δεν ενοχλεί το γεγονός ότι αυτοί οι νόμοι και η συγκεκριμένη λειτουργία του κράτους εξασφαλίζουν υπερκέρδη στις επιχειρήσεις και μισθούς πείνας στους εργαζόμενους.

Με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές και περιβεβλημένος με το μανδύα της «συγκράτησης» και του «ρεαλισμού», μίλησε για εφαρμόσιμες πολιτικές και έδειξε τη δυσφορία του για την προεκλογική παροχολογία που διαβρώνει το πολιτικό σύστημα. Μίλησε δε για «σταδιακή ενίσχυση» των ασθενέστερων ομάδων, επανέλαβε τα του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», αλλά όλα αυτά ...υπό την προϋπόθεση αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου, όπως άλλωστε κάνει και η κυβέρνηση.

Να μην αλλάξει ο τελευταίος αντεργατικός αντιασφαλιστικός νόμος ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, και επανέλαβε τα γνωστά περί «αναδιανομής του πλούτου» και ενίσχυσης των ασθενέστερων ομάδων. Ο δε γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μανώλης, διαπίστωσε ότι η παροχολογία αποπροσανατολίζει και επέμεινε και αυτός στη συζήτηση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Ο Χρ. Κατσιώτης

«Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη θα πέσουν οι εργαζόμενοι αν παρασυρθούν από τις προεκλογικές ντρίμπλες του ενός και του άλλου», σχολίασε μετά το τέλος της συνάντησης ο Χρήστος Κατσιώτης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της ΕΕ της ΓΣΕΕ, και πρόσθεσε: «Το παιχνίδι που παίζουν είναι σικέ. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι συμπαίκτες. Με πάσες που δίνει ο ένας στον άλλον προσπαθούν να πετύχουν τη νίκη στον αντίπαλο λαό, στους εργαζόμενους, στους μικρομεσαίους, στους μικρούς αγρότες. Ευαγγέλιο για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ είναι τα προκλητικά κέρδη. Με όλες τις ανατροπές των δικαιωμάτων που επιχειρούν, με τη λιτότητα διαρκείας, με τις ιδιωτικοποιήσεις, με τους ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία και στην Υγεία, στην ασφάλιση, δεν υπάρχουν διαφωνίες. Είναι τα εργαλεία που χρησιμοποιούν και οι δύο για να υπηρετήσουν το μεγάλο κεφάλαιο. Για την πλειοψηφία του λαού, που παράγει όλο τον πλούτο, επιφυλάσσουν ψίχουλα. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει τεράστιες ευθύνες. Στήριξε και στηρίζει αυτές τις πολιτικές που οδήγησαν και οδηγούν σε απόγνωση την πλειοψηφία των εργαζομένων».

Και ο συνδικαλιστής κατέληξε: Το ΠΑΜΕ, πάντα στην πρώτη γραμμή του αγώνα, αντιστάθηκε και θα αντισταθεί ακόμη πιο αποτελεσματικά με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση δυνάμεων στην αντεργατική πολιτική, θα δυναμώσει τους αγώνες για ανατροπή αυτής της πολιτικής, για μια άλλη πολιτική που θα λύνει αιτήματα τέτοια, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΠΑΣΟΚ
Βδομάδα ... «μαυρογιαλουρισμού»

Ενα «επικοινωνιακό» - προπαγανδιστικό παιχνίδι ξεκινά από σήμερα, ώστε να προετοιμαστεί κατά τον καλύτερο τρόπο (από άποψη... «μαυρογιαλουρισμού») η άνοδος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που θα συνοδευτεί από τις «εξαγγελίες» στη ΔΕΘ.

Η σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και οι δηλώσεις του Κ. Σημίτη, που θα ακολουθήσουν με θέμα το «κοινωνικό πακέτο», θα δώσουν μεθαύριο τη θέση τους στη φιέστα που ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ, λόγω της επετείου της 3ης του Σεπτέμβρη, όπου και θα εκφωνήσει ομιλία ο πρωθυπουργός εν είδει «μανιφέστου». Την Πέμπτη, δε, η κυβέρνηση συνεδριάζει σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να εξετάσει το πρόγραμμα διακυβέρνησης του επόμενου 6μήνου, σε μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να «ξορκίσει» την εκλογολογία.

Σε κάθε περίπτωση, η τρέχουσα βδομάδα θα είναι μια πρόβα τζενεράλε του προεκλογικού παιχνιδιού, που θα παίξουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι χτες ο λεγόμενος «πρωινός καφές» στο Μαξίμου αναλώθηκε σε θέματα σχετικά με την «ανάκτηση» των πολιτικών πρωτοβουλιών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να βομβαρδίσει την κοινή γνώμη με «πίνακες» - απολογισμό του κυβερνητικού έργου, που «θα αποδεικνύουν» ότι έχει επέλθει «κοινωνική σύγκλιση». Και αυτό ως απάντηση στο σχεδιασμό της ΝΔ για δικό της βομβαρδισμό με πίνακες που θα μιλούν για «χάρτα απόκλισης»...

Ενδεικτικό του σκηνικού της πόλωσης που θα στηθεί είναι και ο χτεσινός «χαρτοπόλεμος» μεταξύ κυβερνητικού εκπροσώπου και ΝΔ. Ο μεν Χρ. Πρωτόπαππας, σχολιάζοντας δηλώσεις του Γ. Σουφλιά κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ο πρόεδρός της τάσσεται κατά των παροχών, όταν ο Γ. Σουφλιάς μιλά για «ψίχουλα», προσθέτοντας ότι στη Ρηγίλλης «λαλούν πολλοί κοκόροι...», για να δεχτεί τις ανταπαντήσεις των Σουφλιά - Ρουσόπουλου κ.ο.κ...

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ολα στη μάχη για την εξουσία

Κάθε μέσο και όπλο ρίχνει στη «μάχη για την εξουσία» η ηγεσία της ΝΔ, η οποία επιχειρεί να υφαρπάξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και ψήφο με «σκληρές» φραστικές κυρίως επιθέσεις κατά της κυβέρνησης, δίχως, όμως, να καταφέρνει να αποκρύψει τη βαθιά αντιλαϊκή πολιτική της.

Η προεκλογική τακτική της Ρηγίλλης επικεντρώνεται στο να πείσει ότι δήθεν αποτελεί τον (μοναδικό) «αντίπαλο» της κυβέρνησης και στη βάση αυτή να εισπράξει εκλογικά τη λαϊκή αγανάκτηση, αποφεύγοντας συνειδητά την ίδια στιγμή να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα λαϊκά αιτήματα, επιδιώκοντας ουσιαστικά μια «εν λευκώ εξουσιοδότηση» από την κάλπη! Ταυτόχρονα, όμως, δεσμεύεται σε όλα, ένα προς ένα, τα αιτήματα των μεγαλοβιομηχάνων, που αποτελούν, εξάλλου, και το «κυβερνητικό πρόγραμμά» της. Με τη στάση της αυτή, επιχειρεί να καταξιωθεί ως «δύναμη ευθύνης» και «συνέπειας» απέναντι στο κεφάλαιο, επιδεικνύοντας, μάλιστα, ταξική αφοσίωση, αποδοκιμάζοντας την παροχολογία, όπως αυτή καλλιεργείται από την κυβέρνηση μέσω του «κοινωνικού πακέτου».

Η ηγεσία της ΝΔ προσπαθεί κυρίως να μειώσει και εξουδετερώσει την «εκλογική απήχηση» του κυβερνητικού πακέτου, αλλά, από την άλλη, δείχνει αποφασισμένη «να δείξει χαρακτήρα» και να μην πέσει στην «παγίδα» της παροχολογίας, πλειοδοτώντας σε υποσχέσεις ή δεσμεύσεις για ικανοποίηση συγκεκριμένων λαϊκών αιτημάτων ή ενίσχυση των «ασθενέστερων τάξεων». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε ουσιαστικά στην αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ, με την οποία συναντήθηκε χτες, ότι στο πλαίσιο της νεοφιλελεύθερης πολιτικής δεν «προβλέπονται» πολλά για τους εργαζόμενους, ζητώντας, μάλιστα, «ρεαλισμό» και ακόμα πιο ενεργό συμμετοχή τους στην αύξηση της «ανταγωνιστικότητας» και των κερδών του κεφαλαίου!

Στο πλαίσιο της δικομματικής διαμάχης για την εξουσία, δεν μπορεί να κρύψει, όμως, την ανησυχία της για τα ενδεχόμενα οφέλη που μπορεί να υπάρξουν για την κυβέρνηση, πολύ περισσότερο αν αυτά εμφανιστούν στα επόμενα γκάλοπ.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση που έκανε χτες ο Γ. Σουφλιάς, επιδιώκοντας να υπονομεύσει προκαταβολικά το «κοινωνικό πακέτο», που εξαγγέλλει σήμερα η κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση θα δώσει από δανεικά, γιατί ο προϋπολογισμός δεν το επιτρέπει, ένα (1) ευρώ την ημέρα αύξηση στους συνταξιούχους και στους άνεργους», είπε, επισημαίνοντας ότι «και αυτό γίνεται τη στιγμή που έχει λεηλατήσει πραγματικά τους πολίτες με την ακρίβεια, τις φορολογικές επιδρομές και τις κάκιστες κοινωνικές υπηρεσίες». Οι προεκλογικές παροχές θυμίζουν το γνωστό: «Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι», κατέληξε.

Στο ίδιο μήκος, ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «ανεύθυνες» τις προεκλογικές παροχές και «κοινωνικά φιλοδωρήματα» τα όσα προβλέπει τα «κοινωνικό πακέτο».

ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Καταλογίζουν άγνοια στον πρωθυπουργό

«Ο πρωθυπουργός έχει μερική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στην περιφέρεια, διότι οι αρμόδιοι σύμβουλοί του μεταφέρουν τα μηνύματα φιλτραρισμένα και όχι πάντα με την καλή έννοια».

Αυτή την αίσθηση μετέφερε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΕΕ) Δ. Συμεωνίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε αμέσως μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις του ΣΒΕΕ με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη. Βέβαια, όταν κλήθηκε να αποσαφηνίσει περί «όχι πάντα καλή έννοια», ο Δ. Συμεωνίδης, έσπευσε να μαζέψει κάπως τις δηλώσεις, σημειώνοντας ότι «τα μηνύματα του ΣΒΕΕ προς τον πρωθυπουργό δε μεταφέρονται με τον τρόπο που επιθυμούν αλλά και την προσήκουσα ιεράρχηση»...

Στο πλαίσιο της συνάντηση των ΣΒΕΕ με τον Κ. Σημίτη, οι βιομήχανοι της Βορείου Ελλάδας ζήτησαν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, στα οποία θα αναφερθεί (ο πρωθυπουργός) για την υλοποίηση των έργων υποδομής που αφορούν στη Β. Ελλάδα και την ανάπτυξή της, να συνδυαστούν με συγκεκριμένους πόρους, έτσι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα υλοποίησής τους. Θεωρούν, επίσης, ότι με την ολοκλήρωση των έργων των Ολυμπιακών Αγώνων θα υπάρχουν πλέον πόροι για την υλοποίηση των έργων υποδομής με τους ρυθμούς που απαιτούνται.

Απαίτησαν, όμως, και προσήλωση «στις βασικές αρχές της οικονομικής πολιτικής», ενόψει της προεκλογικής περιόδου και «οποιαδήποτε χαλάρωση δε θα πρέπει να ξεπερνά τα όρια της ανοχής του κρατικού προϋπολογισμού». Ουσιαστικά, απαίτησαν από τον πρωθυπουργό, ακόμα και αυτές τις παροχές σε πενταροδεκάρες, που αναμένεται να εξαγγείλει σήμερα, να είναι μετρημένες... Για το ΣΒΕΕ, ακόμη και ο νέος αναπτυξιακός νόμος που είναι κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου, δεν είναι ικανοποιητικός και «δε θα οδηγήσει στην ανατροπή του αρνητικού επενδυτικού κλίματος...».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ