ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η νίκη θα είναι των λαών

64 χρόνια από τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία - την 1η του Σεπτέμβρη του 1939 - παραμένει προτεραιότητα η αντίσταση στον ιμπεριαλισμό

Χιτλερικοί στρατιώτες περνούν τα σύνορα εισβάλλοντας στην Πολωνία
Χιτλερικοί στρατιώτες περνούν τα σύνορα εισβάλλοντας στην Πολωνία
Την ανάγκη για συνεχή δράση των λαϊκών δυνάμεων κατά των ιμπεριαλιστών τονίζουν μαζικοί φορείς, με αφορμή τη συμπλήρωση 64 χρόνων από την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Την 1η του Σεπτέμβρη 1939 οι ναζί εισέβαλαν στην Πολωνία, δίνοντας το σύνθημα για να ξεσπάσει η σύρραξη. Πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν, πολλοί περισσότεροι τραυματίστηκαν και οι υλικές καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της εποχής ξεκίνησαν τον πόλεμο για να βγουν από την παγκόσμια οικονομική κρίση του καπιταλισμού στο διάστημα 1929-1933 και τη νέα κρίση που ξέσπασε στα μέσα της δεκαετίας του '30. Ξεχωριστή θέση στον αγώνα κατά της φασιστικής θηριωδίας κατέχει ο τιτάνιος αγώνας των λαών της ΕΣΣΔ. Οι δύο στους πέντε νεκρούς ήταν Σοβιετικοί.

Θυμίζοντας τα παραπάνω και την επέτειο, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) υπογραμμίζει ότι 64 χρόνια μετά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους λαούς εξαιτίας της δράσης που αναπτύσσουν οι ίδιες δυνάμεις (τα μονοπώλια και ο ιμπεριαλισμός, αμερικανικός και ευρωπαϊκός). Αναφέρει ενδεικτικά το νέο επιθετικό πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ιμπεριαλιστές κατά του ιρακινού λαού, τη συνεχιζόμενη σφαγή των Παλαιστινίων, αλλά και τα σχέδιά τους για την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων» και αλλού (π.χ. ΛΔ Κορέας, Κούβα, Συρία και Ιράν). Συμπληρώνει ότι μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα ελπίδα της ανθρωπότητας είναι η αντίσταση και ο αγώνας των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό και στον πόλεμο. Καταλήγει ότι πλέον δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού και αυταπάτες για το χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού και της ΕΕ.

Η Βαρσοβία μετά την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων
Η Βαρσοβία μετά την εισβολή των χιτλερικών στρατευμάτων
Σε δική της ανακοίνωση η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) καλεί σε συσπείρωση δυνάμεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα επίθεση των ιμπεριαλιστών. Καλεί σε παλλαϊκό αγώνα με αιτήματα - μεταξύ άλλων - να φύγουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα πυρηνικά από την Ελλάδα. Να γυρίσουν οι Ελληνες στρατιωτικοί και στρατιώτες που «υπηρετούν» σε εκστρατευτικά σώματα στο εξωτερικό. Να απαγορευτούν και να καταστραφούν τα πυρηνικά όπλα και γενικά όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής. Να αποχωρήσει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ να διαλυθεί όπως και όλες οι στρατιωτικές συμμαχίες και οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης. Να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από τη Βόρεια Κύπρο και οι ξένες βάσεις από το νησί. Να σταθούμε αλληλέγγυοι στην Κούβα και να τερματιστεί ο πολύχρονος αποκλεισμός της.

Στις επιθέσεις - παλαιότερες και τωρινές - των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων αναφέρεται και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Λάρισας. Σε σχετική ανακοίνωσή του τονίζει ότι χρέος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι να ηγηθεί του αγώνα ενάντια στους πολέμους, ενάντια στην κατάργηση εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανατροπή του άδικου αυτού συστήματος και για την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας.

ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Διευρύνεται η δραστηριοποίηση των εργαζόμενων

Η έντονη δραστηριότητα που ξεδιπλώνεται εδώ και αρκετές μέρες από πολλούς μαζικούς φορείς και εργατικά συνδικάτα αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και άλλη προοπτική μετά τη συμμετοχή εκατοντάδων φορέων και προσωπικοτήτων στη συγκέντρωση - σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα», με θέμα: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής - το αναγκαίο εκλογικό σύστημα».

Να θυμίσουμε πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη βδομάδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης και ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ Μανώλης Μπακόπουλος, οι οποίοι αποφάσισαν να καλέσουν σε μια πλατιά σύσκεψη μαζικούς φορείς, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις, συνδικάτα, καθώς και προσωπικότητες που έχουν ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής. Η κίνηση αυτή θα πάρει, λοιπόν, «σάρκα και οστά», μετά την επίσημη τελικά πρόσκληση που δημοσιοποίησαν την προηγούμενη Πέμπτη οι εκπρόσωποι των τριών κομμάτων.

Στο μεταξύ η υπόθεση της απλής αναλογικής γίνεται καθημερινά υπόθεση όλο και περισσότερων εργαζομένων και των σωματείων τους, που εκφράζουν με πολλούς τρόπους τη στράτευσή τους στον αγώνα για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ως πάγιου εκλογικού συστήματος.

  • Η διοίκηση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών και Βοηθών Ανελκυστήρων Βορ. Ελλάδας με απόφασή της στηρίζει τις κινήσεις που γίνονται από πολιτικά κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, φορείς και προσωπικότητες για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα.

«Ο εκλογικός νόμος που προωθεί η κυβέρνηση», τονίζει η ανακοίνωση της Ενωσης Ηλεκτροτεχνιτών, «είναι και αυτός καλπονοθευτικός και οι εργαζόμενοι δε συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο από την απλή αναλογική, αφού μόνο αυτή ανταποκρίνεται στην αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και της αντιπροσωπευτικότητας».

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του «για το νέο καλπονοθευτικό νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση» και ζητούν «να εφαρμοστεί η απλή αναλογική, για την ισοτιμία της ψήφου του ελληνικού λαού».
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Με νέα ορμή στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Νέας Σμύρνης, με τη συμμετοχή και νέων μελών. Τα μέλη της συνέλευσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών της, τόνισαν ότι «οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την ένταση, την αγριότητα και τους πολέμους της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης» επιβάλλουν την κλιμάκωση και διεύρυνση των ειρηνικών και αντιπολεμικών κινητοποιήσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο».

Στις αρχαιρεσίες που ακολούθησαν εκλέχτηκε το νέο Συμβούλιο και η Γραμματεία που συγκροτήθηκε σε σώμα από τους: Μπατιστάτο Νίκο - πρόεδρο, Ζευγαρόπουλο Σάββα - γραμματέα, Μάτη Αλέξη - αντιπρόεδρο, Ανδρεοπούλου Παρασκευή - ταμία, Καμπάνη Ζαννή, Γουρναβίτου Λέλα, Χριστόπουλο Γιάννη.

Μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων, έτσι όπως αυτές καθορίστηκαν από τα μέλη της συνέλευσης, περιλαμβάνεται η επικοινωνία με τοπικούς φορείς και οργανώσεις και ιδιαίτερα με το χώρο των μαθητών και των εκπαιδευτικών, καθώς και ο προγραμματισμός ενημερωτικών κινητοποιήσεων, σε άμεση σύνδεση με τα τρέχοντα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ