Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα στην περιοχή
Στην είσοδο των ορυχείων στο Νέο Κόκκινο |
Αυτή είναι η εικόνα που παρουσίασαν χτες, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ στα μεταλλεία στο Νέο Κόκκινο και στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στον βουλευτή του ΚΚΕ Τάκη Τσιόγκα, στη διάρκεια περιοδείας του εκεί. Μια κατάσταση που σε συνδυασμό με την έκταση που παραχωρεί η κυβερνητική διοίκηση της ΛΑΡΚΟ σε πολυεθνική, για να στήσει εργοστάσιο διαχείρισης τοξικών αποβλήτων συνθέτουν την εικόνα μιας καταστροφικής - για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον της περιοχής - πολιτικής.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ βρέθηκε από το πρωί στο Νέο Κόκκινο και στη συνέχεια στη Λάρυμνα μίλησε με τα σωματεία και τους εργαζόμενους, συναντήθηκε με τη δημοτική αρχή του δήμου Οπουντίων (συνένωση Λάρυμνας και Μαρτίνου) και το βράδυ μίλησε στη λαϊκή συνέλευση, των κατοίκων. «Πρέπει, είπε, να γυρίσετε την πλάτη και στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ και να τους στείλετε μήνυμα καταδίκης, γιατί και οι δύο σε αγαστή συνεργασία έχουν επιβάλει όλα τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα. Γι' αυτό πρέπει να τους μαυρίσετε και να στηρίξετε το ΚΚΕ, για να πάρουν μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που εφαρμόζουν». Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη θέση του κόμματος για δημόσια ΛΑΡΚΟ με ανάπτυξη και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και σταμάτημα του δουλεμπορίου. Ξεκάθαρη ήταν και η θέση που διατύπωσε το βράδυ στη λαϊκή συνέλευση ενάντια στα σχέδια για κατασκευή εργοστασίου διαχείρισης τοξικών αποβλήτων που θα έχει τρομακτικές συνέπειες στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον της περιοχής.
Την ίδια κατάσταση επισήμαναν στον βουλευτή και οι συνδικαλιστές του σωματείου στη Λάρυμνα, προσθέτοντας μάλιστα και κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, την ασφάλεια, αφού οι εργαζόμενοι που στέλνουν οι εργολάβοι, πολλοί από αυτούς νέα παιδιά, δεν έχουν καμία εμπειρία και καμία ειδίκευση και ιδιαίτερα για τομείς δύσκολους όπως τα καμίνια. Πολύ πρόσφατα, άλλωστε, ένας 26χρονος εργαζόμενος εργολάβος έχασε τη ζωή του, γεγονός που η εταιρία το απέδωσε σε απροσεξία. Ακόμα πιο επιτακτικά όμως έθεσαν και το ζήτημα της ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ και τις μεγάλες δυνατότητες που έχει αλλά δεν αξιοποιεί συνειδητά η διοίκηση. Πρώτα και κύρια έθεσαν το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του εργοστασίου που δεν επιτρέπει την αύξηση της παραγωγής νικελίου παρά την πολύ μεγάλη ζήτηση που υπάρχει. Καμία κίνηση δε γίνεται, από την άλλη, για μονάδα αξιοποίησης των υποπροϊόντων όπως τη σκουριά και τα ακατέργαστα μεταλλεύματα, που, όπως σημείωσαν, αντί να έχουμε κέρδη προτιμούν να τα πετάνε.
Μιλώντας στους συνδικαλιστές, αλλά και στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων στο μηχανουργείο των μεταλλείων και στην πύλη του εργοστασίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε άθλιους και τους δύο χώρους από πλευράς συνθηκών εργασίας, αφού δεν υπάρχει κανένας εκσυγχρονισμός. Η κυβέρνηση σημείωσε θέλει να παραδώσει μια παραγωγική και στρατηγικής σημασίας μονάδα, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ στους ιδιώτες που την έχουν βάλει στο μάτι. Γι' αυτό η κυβέρνηση την απαξιώνει και την αποδεσμεύει σιγά σιγά από εργαζόμενους με δικαιώματα για να την πουλήσει.
Η ΛΑΡΚΟ, όμως, σημείωσε πρέπει να παραμείνει στο Δημόσιο, να αναπτυχθεί, να προσλάβει μόνιμο προσωπικό και να σταματήσει το δουλεμπόριο. Βέβαια, η κυβέρνηση, όπως τόνισε, πολύ πρόσφατα νομιμοποίησε τα δουλεμπορικά γραφεία, προσθέτοντας κι αυτό το αντεργατικό μέτρο σε όσα εδώ και καιρό έχει πάρει με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, ανατρέποντας τις εργασιακές σχέσεις. Το ΚΚΕ παλεύει και θα είναι συνέχεια στο πλευρό σας στον αγώνα για την ανατροπή αυτών των πολιτικών. Πρέπει, όμως, σημείωσε προς τους εργαζόμενους να κάνετε και εσείς το βήμα. Να αλλάξετε τους συσχετισμούς σε πολιτικό επίπεδο γυρίζοντάς τους την πλάτη. Να στηρίξετε με την ψήφο σας το ΚΚΕ, για να σταλεί μήνυμα καταδίκης.
Από τη συνάντηση στο δημαρχείο |
Ακόμα πιο εγκληματική αναδεικνύεται η απόφαση της ΛΑΡΚΟ να πουλήσει έκταση 450 στρεμμάτων σε πολυεθνική, για να εγκαταστήσει εργοστάσιο - βόμβα για τη διαχείριση τοξικών (δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τι είδους τοξικά) έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ (13 δισ. δραχμές) και με υποχρέωση να μεγαλώσει το λιμάνι, για να δέχεται καράβια 80.000 τόνων από 20.000 που μπορεί να δεχτεί σήμερα, ώστε να έχει μεγαλύτερη δυνατότητα εισαγωγής μεταλλεύματος, «αβαντάζ» κι αυτό για τον πιθανό νέο αγοραστή. Λίγο, βέβαια, ενδιαφέρθηκε για το τίμημα που είναι οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων από τους ρύπους του εργοστασίου που παραμένει άγνωστο τι ακριβώς τοξικά θα καίει. Βέβαια, η ίδια εταιρία προβάλλει ότι υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι θα προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά τα παραδείγματα ακόμα και της ίδιας της ΛΑΡΚΟ και άλλων επιχειρήσεων (π.χ. ΠΕΤΡΟΛΑ). για το πόσο έχουν σεβαστεί το περιβάλλον, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους κατοίκους για να μην αντιδράσουν. Και στις δύο περιπτώσεις, πάντως, ο βουλευτής του ΚΚΕ δήλωσε τη στήριξη του Κόμματος σε κάθε αγώνα των κατοίκων για να μην επιβαρυνθεί άλλο το περιβάλλον.
Τα πρόσωπά τους αποκαλύπτουν τη μικρή ηλικία τους. Είναι λίγοι από τους αμέτρητους νέους θύματα των δουλέμπορων που έχουν εισβάλει στη ΛΑΡΚΟ και πολύ πιθανόν να έχουν δουλέψει μόνο με τέτοιες συνθήκες εργασίας. Δύσκολα τους παίρνεις κουβέντα, φοβούνται τι θα πουν και ποιος θα ακούσει. Και βέβαια, ο φόβος είναι δικαιολογημένος αφού, όπως οι ίδιοι μας έλεγαν χτες έξω από την πύλη του εργοστασίου στη Λάρυμνα, για να πιάσεις δουλιά στους εργολάβους πρέπει να έχεις μέσον βουλευτή... Ρουσφέτι για να δουλεύουν οκτώ ώρες στα καμίνια «στο πιο καυτό κομμάτι του εργοστασίου», όπως είπαν γελώντας με την τύχη τους, για να πάρουν 220.000 δραχμές και να μην έχουν πληρωθεί ποτέ το μεροκάματο της Κυριακής προσαυξημένο, αφού ο εργολάβος τις θεωρεί καθημερινές. Οταν τους ρωτάς για τις συμβάσεις που έχουν, κουνάνε τα χέρια. Είμαστε με αορίστου στον εργολάβο αλλά αν φύγει εμείς μένουμε και ή μας παίρνει ο επόμενος ή μας νοικιάζει σ' αυτόν ο προηγούμενος. Κανονικοί δούλοι δηλαδή, εξαρτημένοι από τους «νταβατζήδες» όπως οι ίδιοι ονόμασαν τους εργολάβους...
Οι μικροί μαθητές της Λάρυμνας ήταν αυτοί που έδωσαν χτες τον τόνο στη λαϊκή συνέλευση του Δήμου Οπουτίων, δηλώνοντας ότι δεν είναι διατεθειμένοι να μεγαλώσουν δίπλα και σε άλλο εργοστάσιο. Δε θα ανεχτούν να αναπνέουν πλέον εκτός από της ΛΑΡΚΟ και τον καπνό εργοστασίου τοξικών, που αποφάσισε η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα σχέδια μιας ακόμα πολυεθνικής. Εκατοντάδες κάτοικοι συγκεντρώθηκαν χτες στην παραλία της Λάρυμνας, δηλώνοντας ότι δε θα δεχτούν, ούτε το εργοστάσιο τοξικών αποβλήτων, αλλά ούτε και τη σκουριά της ΛΑΡΚΟ, σε απόσταση λιγότερη από ένα χιλιόμετρο από τα σπίτια τους.
Το ζήτημα της αυθαίρετης και παράνομης απόλυσης του εργαζόμενου στα Μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ Κ. Σταθουλόπουλου, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Ρέππα. Στις 30.7.2003, αναφέρουν οι βουλευτές, η διοίκηση των Μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, με αυθαίρετο και παράνομο τρόπο, κατήγγειλε τη σύμβαση εργασίας και απέλυσε τον οδηγό Κ. Σταθουλόπουλο, χρεώνοντάς του την ευθύνη ότι με τη σηκωμένη ανατροπή του φορτηγού που οδηγούσε, παρέσυρε καλώδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, τον χαρακτήρισε «μη καλό εργαζόμενο». Το ΔΣ του σωματείου εργαζομένων, συνεχίζει η Ερώτηση, αντέδρασε άμεσα και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης, τεκμηριώνοντας ότι υπεύθυνη για το «ατύχημα» ήταν η διοίκηση του Μεταλλείου που δεν τηρεί τους όρους ασφαλείας (εν γνώσει της τοποθετήθηκε το εναέριο καλώδιο ρεύματος κοντά στο σημείο που τα φορτηγά αδειάζουν το μετάλλευμα), καθώς επίσης, δεν έχει τοποθετήσει προειδοποιητική κατασκευή, (όπως έχει κάνει σε άλλα σημεία) στο χώρο που διέρχονται τα μεγάλα χωματουργικά μηχανήματα. Ακόμα, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν εκπαιδευόμενος χειριστής, χωρίς να είναι κάτοχος νόμιμου διπλώματος χειρισμού και η εταιρία παράνομα τον χρησιμοποιούσε στον αποκλειστικό και μόνιμο χειρισμό του χωματουργικού μηχανήματος. Εξάλλου, μετά από προσφυγή του σωματείου, η Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας γνωμάτευσε και σύστησε την ανάκληση της απόλυσης. Μετά από αυτά, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σε τι ενέργειες θα προχωρήσει για την άμεση ανάκληση της απόλυσης και την άμεση επαναφορά στην εργασία του παράνομα απολυμένου Κ. Σταθουλόπουλου, αλλά και για την τήρηση των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας στα Μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ.