Τα στοιχεία εκτέλεσης στο εφτάμηνο
Στα 7,25 δισ. ευρώ εκτινάχτηκε το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2003 το επτάμηνο Γενάρης - Ιούλης. Την αντίστοιχη περίοδο του 2002, το αντίστοιχο έλλειμμα ήταν 3,95 δισ. ευρώ, γεγονός που σήμαινε ότι το τρέχον επτάμηνο σημειώθηκε αύξηση του ελλείμματος κατά 83,4%. Και ενώ ο κίνδυνος «εκτροχιασμού» του κρατικού προϋπολογισμού, είναι εμφανής, το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ένα άγριο φορολογικό πογκρόμ σε βάρος των μικρών κυρίως επιχειρήσεων, με στόχο την άντληση πάση θυσία εσόδων. Παράλληλα, με τη φορολογική τρομοκρατία, ενεργοποιεί και τις «παλιές συνταγές» της ρύθμισης χρεών, στη λογική δώστε και σώστε. Ρυθμίσεις πρόκειται να γίνουν τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, όσο και στη φορολογία κεφαλαίου (μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς και κληρονομιές, γονικές παροχές, δωρεές) για εκκρεμείς υποθέσεις της τελευταίας δεκαετίας.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:
Τη «χαριστική βολή» στην «Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΟΑ) και τους εργαζόμενους σ' αυτήν, δίνει τώρα η κυβέρνηση με την κατάθεση της τροπολογίας για τη διάλυση του ομίλου εταιριών της ΟΑ και τη σύσταση της «Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΝΟΑ), που δημοσιοποιήθηκε χτες. Με την κατάθεση της τροπολογίας στη Βουλή, η κυβέρνηση βάζει και επίσημα τη «σφραγίδα» της σε ένα ακόμα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό σκάνδαλο. Προηγουμένως είχε φροντίσει μεθοδικά και για χρόνια να απαξιώσει, με την πολιτική της, την εταιρία, ακριβώς για να εμφανίσει τώρα το ξεπούλημα του Ομίλου σε ιδιώτες, σαν «ώριμο φρούτο».
Η ΝΟΑ που ...οραματίζεται η κυβέρνηση, θα είναι μια μικρή ιδιωτική περιφερειακή αεροπορική εταιρία, αμιγώς αεροπορικού έργου, η οποία θα απασχολεί μόλις 1.850 εργαζόμενους - «σύγχρονους σκλάβους», καθώς ανατρέπεται πλήρως το υφιστάμενο εργασιακό, οικονομικό, ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό καθεστώς. Αρκετές κατηγορίες εργαζομένων, βάσει της τροπολογίας, θα απολυθούν μέσα στο 2003, ενώ όσοι, τελικά απορροφηθούν στη ΝΟΑ, θα κληθούν να εργαστούν με νέους κανονισμούς εργασίας, προσαρμοσμένους στους «όρους της αγοράς».
Οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, παρουσίασαν επίσημα χτες το κυβερνητικό σχέδιο για τη ΝΟΑ, διευκρινίζοντας ότι η νέα εταιρία, που θα φέρει τον τίτλο «Olympic Airlines», θα διατηρήσει το παγκόσμια αναγνωρισμένο διακριτικό σήμα της ΟΑ (τους πέντε κύκλους) και θα είναι ο επίσημος αερομεταφορέας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Αυτό σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα καρπωθούν μάνι - μάνι περί τα 100 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα είναι τα επιπλέον έσοδα της εταιρίας από τις αεροπορικές μετακινήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων! Μ' άλλα λόγια, αν κάποιος ιδιώτης καταβάλλει περί τα 70 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 51% της ΝΟΑ, σε λιγότερο από ένα χρόνο, θα έχει βάλει στην τσέπη 100 εκατ. ευρώ!
Η ΝΟΑ, που θα προκύψει από τη συγχώνευση της ΟΑ, των «Μακεδονικών Αερογραμμών» και της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας», θα είναι απολύτως «καθαρή» οικονομικά, θα «προικιστεί» με περίπου 140 εκατ. ευρώ, από τα υπάρχοντα περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου και θα εκχωρηθεί σε ιδιώτες, σε ποσοστό, τουλάχιστον 51%, χωρίς να αποκλείεται και το ξεπούλημα του συνόλου της εταιρίας. Η σημερινή ΟΑ θα διατηρήσει όλα τα οικονομικά βάρη και θα επιβαρυνθεί με τις πρόσθετες δαπάνες συνταξιοδότησης σημαντικού αριθμού εργαζομένων από τον κλάδο των ιπταμένων. Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο, το σημερινό παθητικό του Ομίλου, υπολογίζεται να ελαχιστοποιηθεί σταδιακά σε 4 - 5 χρόνια, με έσοδα που θα προκύψουν από το ξεπούλημα της ίδιας της ΟΑ, αλλά και άλλων κερδοφόρων δραστηριοτήτων του Ομίλου (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, τεχνική υποστήριξη, εμπορευματικές μεταφορές, «Γαλιλαίος Ελλάς» κλπ.). Οι δύο υπουργοί ανέφεραν ότι το σωρευμένο έλλειμμα της εταιρίας ανέρχεται σε 147 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι δανειακές υποχρεώσεις.
Τόσο ο Ν. Χριστοδουλάκης όσο και ο Χρ. Βερελής, με συχνές κινδυνολογικές αναφορές ότι «η εταιρία θα κλείσει, αν δεν εφαρμοστεί άμεσα το κυβερνητικό σχέδιο», επιχείρησαν να εμφανίσουν ως μονόδρομο το ξεπούλημα της ΟΑ. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ισχυρίστηκε ότι «η ΝΟΑ είναι η μοναδική, αξιόπιστη και εφικτή λύση, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε έναν ισχυρό, εθνικό αερομεταφορέα, με κρίσιμο στρατηγικό, περιφερειακό ρόλο». Για να υπερθεματίσει ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών: «Με τη λύση που δίνει η κυβέρνηση, εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα της "Ολυμπιακής" και τις θέσεις των εργαζομένων». Οσον αφορά, βέβαια, τις εργασιακές σχέσεις όσων τελικά απορροφηθούν στην ΟΑ, οι υπουργικές δηλώσεις δεν αφήνουν την παραμικρή αισιοδοξία. Αντίθετα, παραπέμπουν σε εργασιακό μεσαίωνα. Ιδού τι είπαν οι υπουργοί:
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία 10ετία οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, εφάρμοσαν δύο «προγράμματα εξυγίανσης» της ΟΑ. Το πρώτο το 1994 και το δεύτερο το 1999. Από τα προγράμματα αυτά, τηρήθηκε με ευλάβεια η οικονομική αφαίμαξη και η κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων, χωρίς η κυβέρνηση να υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της (αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καταβολή οφειλών προς την εταιρία κλπ.). Το 1999 διορίζει Εγγλέζους «μάνατζερ» στην ΟΑ, με την προοπτική δήθεν να εξαγοράσει μέρος της εταιρίας η «Μπρίτις Εργουεϊς». Οι Εγγλέζοι «βούλιαξαν» ακόμα περισσότερο την ΟΑ και απομακρύνθηκαν κακήν - κακώς, εισπράττοντας φυσικά τις προβλεπόμενες παχυλές αποζημιώσεις, ενώ οι αρμόδιοι της «Μπρίτις» δήλωσαν ότι δεν ενδιαφέρονται για την εξαγορά της ΟΑ. Το 2001, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεπουλήσει την ΟΑ στη μικρή ιδιωτική αεροπορική εταιρία «ΑΧΟΝ» του Θ. Λιακουνάκου, η οποία λίγες μέρες μετά κήρυξε πτώχευση και έτσι ματαιώθηκε η συμφωνία. Ενα χρόνο αργότερα, το 2002, η κυβέρνηση είναι πάλι έτοιμη για το ξεπούλημα της ΟΑ στους ομίλους «Γκόλντεν Αβιέισον» του Στ. Ρέστη και «Ετζίαν Ερλάινς» του Θ. Βασιλάκη. Τελικά, πάλι την τελευταία στιγμή, ο διαγωνισμός κηρύχτηκε άγονος.
Σημειώνεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει ξεπουλήσει στον όμιλο «Εβερεστ», την «Ολύμπικ Κέτερινγκ», κερδοφόρα θυγατρική του ομίλου, ενώ είναι στις τελικές διαπραγματεύσεις και για το ξεπούλημα και της κερδοφόρας θυγατρικής «Γαλιλαίος», με αντικείμενο την ηλεκτρονική κράτηση θέσεων.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί την ερχόμενη βδομάδα και, όπως είπαν οι υπουργοί, δύο μήνες μετά την ψήφιση της τροπολογίας, θα λειτουργεί η ΝΟΑ. Η μετάβαση από την ΟΑ στη ΝΟΑ θα γίνει χωρίς διακοπή, εκτός αν κριθεί επιχειρησιακά αναγκαία η διακοπή για ένα - δύο 24ωρα.
Περισσότερο με συναπάντημα και ανταλλαγή απόψεων εκπροσώπων εταιριών μοιάζει το συνέδριο που συνδιοργανώνουν φέτος η Ενωση Νέων Αγροτών, με τα υπουργεία Γεωργίας και Μακεδονίας - Θράκης στο Νέο Σκοπό Σερρών και οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χτες και θα ολοκληρωθούν αύριο Κυριακή.
Ενας υφυπουργός και δυο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Γεωργίας είναι οι πρώτες «φίρμες» του συνεδρίου. Αλλά στην εποχή του εκσυγχρονισμένου εκσυγχρονισμού, η «καινοτομία» βρίσκεται στο ότι κατά τη διάρκεια των τριημέρων εργασιών οι περισσότεροι από τους μισούς ομιλητές είναι εκπρόσωποι βιομηχανιών, παραρτημάτων πολυεθνικών και άλλων εταιριών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωργίας και είναι και χορηγοί των εργασιών του συνεδρίου. Και όλοι αυτοί είναι εμφανές πως θα μιλήσουν για τα... συμφέροντα των νέων αγροτών. Βέβαια, ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης ανακοίνωσε χτες πως βρέθηκε ως κύριος ομιλητής στο 10ο Συνέδριο Νέων Αγροτών με θέμα «Η ελληνική γεωργία σήμερα». Χτες πρώτη μέρα δε φάνηκε να σφύζει η αίθουσα από την παρουσία νέων αγροτών...
Περιοδεία στον Πύργο Ελέγχου, στο αεροδρόμιο των Σπάτων
Ο Ορ. Κολοζώφ μιλώντας με τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο |
Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη δημοσιοποιούσαν την τροπολογία «χαριστική βολή» στην ΟΑ, οι εργαζόμενοι εξέφρασαν στον Ορ. Κολοζώφ, την ανησυχία τους για το μέλλον τους με την προωθούμενη ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ζουν με τον φόβο της απόλυσης τα τελευταία χρόνια. Το στέλεχος του ΚΚΕ με τη σειρά του τούς υπενθύμισε πως το ΚΚΕ είχε επισημάνει αυτόν τον κίνδυνο εδώ και αρκετά χρόνια καθώς η πορεία της «Ολυμπιακής» «ήταν προδιαγεγραμμένη από τη στιγμή που έχει γίνει η επιλογή για τη χώρα μας να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα. Είχε προδιαγραφεί με τη συμφωνία του Μάαστριχτ». Σημείωσε δε, ότι με την πάλη τους οι εργαζόμενοι μπορούν να αναδείξουν τους πολιτικούς στόχους που οι ίδιοι προσδοκούν και που δεν είναι αυτοί που επιδιώκουν τα δύο μεγάλα κόμματα.
Παράλληλα τόνισε πως το πρόβλημα έχει ξεφύγει από τα συνδικαλιστικά πλαίσια: «Εδώ έχουμε μία πολιτική επιλογή από επάνω η οποία λέει: η "Ολυμπιακή Αεροπορία" πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να λειτουργήσει στο μέλλον». Παράλληλα, ανέφερε πως δεν είναι μόνο ζήτημα της Ολυμπιακής «αλλά ολόκληρου του παραγωγικού δημόσιου τομέα ο οποίος ουσιαστικά εκποιείται και βγαίνει προς πώληση στους ιδιώτες» με ένα θεσμικό πλαίσιο τέτοιο ώστε «όταν θα παραλάβουν, θα αγοράσουν την εταιρία, να πουν ότι από εδώ και πέρα ισχύει όχι αυτό που ξέρατε αλλά αυτό που έχει θεσμοθετηθεί. Δηλαδή εποχιακοί, ωρομίσθιοι, περικοπές και άλλα. Και τα δύο μεγάλα κόμματα, που ανταγωνίζονται το ποιος θα έχει την κυβερνητική εξουσία δε διαφωνούνε σε αυτές τις επιλογές αλλά στο ποιος θα είναι στη διαχείριση».
Κλείνοντας, ο Ορ. Κολοζώφ, ξεκαθάρισε πως «αν δε σπάσουν οι εργαζόμενοι τους συναισθηματικούς δεσμούς με τα δύο μεγάλα κόμματα και δεν τους γυρίσουν την πλάτη, δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα». Παράλληλα, τους κάλεσε σε συσπείρωση μέσα από ευρύτερα σχήματα και πολιτικές κινήσεις που δημιουργούνται. Από την άλλη, σε πολιτικό επίπεδο, «η ενίσχυση του ΚΚΕ θα βοηθήσει στη δημιουργία και ανάδειξη της εναλλακτικής λύσης που φυσικά θα είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτή που σήμερα ασκείται είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη Νέα Δημοκρατία».
Ενα βήμα πίσω από τις αρχικές εξαγγελίες του Ιούνη για το ποσοστό των αυξήσεων των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία έκανε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μπροστά στις αξιώσεις των σχολαρχών, ανοίγοντας το δρόμο για την επαναφορά της «απελευθέρωσης». Οπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Ανάπτυξης Κ. Κουλούρη με τους εκπροσώπους των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, οι δύο μεριές «συμφώνησαν» το ανώτατο ποσοστό των αυξήσεων στα δίδακτρα της χρονιάς 2003-2004 να οριστεί στο 3,8%. Το ποσοστό αυτό αφορά τα υποχρεωτικά μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος που θέτει το υπουργείο Παιδείας, καθώς και τα μεταφορικά των μαθητών, ενώ ελεύθερα θα διαμορφώσουν οι σχολάρχες τις αυξήσεις στα προαιρετικά μαθήματα που περιλαμβάνει στις παροχές του το κάθε σχολείο.
Ουσιαστικά, το υπουργείο Ανάπτυξης υποχώρησε από τις εξαγγελίες που είχαν γίνει στις αρχές του καλοκαιριού, σύμφωνα με τις οποίες το πλαφόν για τη φετινή σχολική χρονιά θα ήταν 4% στα υποχρεωτικά και 1% στα προαιρετικά μαθήματα. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, η νέα ρύθμιση βρήκε σύμφωνους τους σχολάρχες. Ετσι, θεωρείται βέβαιο, με βάση και την προηγούμενη εμπειρία από ανάλογες ρυθμίσεις, ότι μπορεί το ποσοστό αύξησης στα υποχρεωτικά μαθήματα να περιορίστηκε κατά ένα αμελητέο ποσοστό σε σύγκριση με το αρχικό 4%, όμως τις μεγάλες αυξήσεις θα τις εισπράξουν οι ιδιοκτήτες των σχολείων «από το παράθυρο» με τα προαιρετικά μαθήματα.
Στο μεταξύ, το υπουργείο ακόμα... διασταυρώνει τα στοιχεία όσον αφορά στα πρόστιμα, που σύμφωνα με τη νομοθεσία εκκρεμούν να επιβληθούν στα σχολεία που αγνόησαν την περσινή τροπολογία για αυξήσεις ύψους μέχρι 3,5%.
Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογραμμίζει:
«Η ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει για το λαό και τους εργαζόμενους στον αερομεταφορέα, ενώ θα έχει μόνο κέρδη για την πλουτοκρατία. Η μείωση των θέσεων εργασίας, το καθεστώς κάτεργου που θα δημιουργηθεί, η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων και η επιδείνωση των υπηρεσιών θα είναι τα αποτελέσματα.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει εκ νέου την ιδιωτικοποίηση. Καλεί τους εργαζόμενους να αγωνιστούν και να επιβάλλουν τη μόνη συμφέρουσα γι' αυτούς λύση: Το σύνολο των αερομεταφορών να ενταχθεί σε έναν ενιαίο δημόσιο φορέα, που θα είναι ενταγμένος στην υπηρέτηση του λαού και όχι στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας του ιμπεριαλισμού.
Αυτή την προοπτική μπορεί να δώσει το λαϊκό μέτωπο, που θα εμπνεύσει μεγάλους λαϊκούς αγώνες για τα δικαιώματα και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ριζικής ανατροπής του συσχετισμού δυνάμεων».