ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Λευκάδα «σείεται» από οργή

Στο νησί που χτυπήθηκε από το σεισμό, περιόδευσε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Στον καταυλισμό των σεισμοπλήκτων
Στον καταυλισμό των σεισμοπλήκτων
Οργή και απόγνωση, σε ένα εκρηκτικό μείγμα, έχουν καταλάβει τους Λευκαδίτες, που, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν στο δρόμο και στοιβάχτηκαν σε σκηνές κάτω από το λιοπύρι σήμερα, εκτεθειμένοι σε μια μπόρα αύριο, με άδηλο το μέλλον τους. Σ' αυτή την κατάσταση τους συνάντησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, που επισκέφτηκε χτες το νησί - συνοδευόμενη από τον Σπ. Στριφτάρη βουλευτή και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και πολυμελής αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής και της Οργάνωσης Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας - αρχίζοντας την περιοδεία της από τον καταυλισμό των αστέγων και τις παρακείμενες σ' αυτόν λαϊκές πολυκατοικίες που έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές.

Σε κάθε βήμα της κάποιος τη σταματούσε. Να την ενημερώσει για τα ενοίκια που εκτινάχτηκαν στα ύψη, 80.000 δραχμές για μια γκαρσονιέρα. Να της καταγγείλει πως όσοι πέρασαν άφησαν «πέντε τσουβάλια "θα" και έφυγαν». Να της ανοίξουν τις πόρτες των λαϊκών πολυκατοικιών και να της δείξουν τα ρημαγμένα σπίτια τους. Να τη ρωτήσουν, ρητορικά, αν αξίζει να φεσωθούν με δάνεια, για να επισκευάσουν ερείπια που στον επόμενο σεισμό θα καταστραφούν και πάλι. Να της καταθέσουν το παράπονο και την πίκρα τους για τα «μέτρα» και τις «αποζημιώσεις» που δε φτάνουν «ούτε για ζήτω» και για το πώς θα ξεχρεώσουν τα δάνεια που χρειάζεται να πάρουν είτε για να επισκευάσουν είτε για να χτίσουν από την αρχή καινούριο σπίτι.

«Δε θέλουμε παρηγοριές,
αλλά μέτρα ουσιαστικά...»

Με τους ενοίκους των λαϊκών κατοικιών
Με τους ενοίκους των λαϊκών κατοικιών
Ανάμεσά τους ο κύριος Αριστείδης, δύο χρόνια πριν τη σύνταξη, καρδιακός, που ζει πουλώντας αγροτικά προϊόντα και ψάρια. Το σπίτι του καταστράφηκε. Η οργή του δε μαζεύεται: «Ας καταλάβει ο κ. Σημίτης και η κυβέρνησή του πως δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν πια. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε. Απαντοχή δεν έχουμε καμία. Παρά μόνο στις δυνάμεις μας και στο Κόμμα σας, στη βοήθειά σας. Μας λένε να πάρουμε δάνεια. Γι' αυτές τις νεκροφόρες; Τι να επισκευάσεις εδώ; Οχι. Ο,τι είναι να γίνει θα γίνει για όλους, μπορούν αν θέλουν να χτίσουν καινούρια σπίτια».

Στο διπλανό διαμέρισμα η Αννα, μητέρα δύο παιδιών, έμεινε χωρίς σπίτι και χωρίς δουλιά. Το ξενοδοχείο όπου δούλευε δεν μπορεί πια να την απασχολεί. Πάει το εισόδημά της, πάνε και τα ένσημα για το επίδομα ανεργίας του χειμώνα. Τρέμοντας σύγκορμη μας λέει: «Να φορτωθώ δάνεια; Πώς θα τα πληρώσουμε; Δε θέλουμε παρηγοριές, μέτρα ουσιαστικά θέλουμε. Μας βλέπετε τόσες μέρες ψύχραιμους, δεν είμαστε ήρωες, κάνουμε τους ήρωες για τα παιδιά μας».

Εξω από την πολυκατοικία η οικογένεια Κατσίκη, πενταμελής, με ένα ανάπηρο κορίτσι και έναν παππού χτυπημένο από εγκεφαλικό ξαπλωμένο στο ράντζο που έχει πρόχειρα τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου. «Ολοι πέρασαν και τους είδαν, κανένας δεν έκανε τίποτα» μάς καταγγέλλουν οι γείτονές τους. Επειτα από δικές τους ενοχλήσεις και μέρες ολόκληρες στο δρόμο, θα μεταφερθούν τελικά σε ξενοδοχείο. Η μητέρα της οικογένειας με χαμόγελο, αλλά διστακτικά, όχι γιατί φοβάται αλλά γιατί η αξιοπρέπειά της δεν την αφήνει να μιλήσει για τα προβλήματά της ελεύθερα, απαντά στις ερωτήσεις μας λακωνικά για την πενιχρή σύνταξη του παππού που δε φτάνει ούτε για τα φάρμακά του. Και για το σύζυγο που είναι ελαιοχρωματιστής και τα μεροκάματα λίγα.

Χρειάζεται νέο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο της πόλης συνομιλεί με εργαζόμενους
Στο νοσοκομείο της πόλης συνομιλεί με εργαζόμενους
Επόμενος σταθμός της Αλ. Παπαρήγα το νοσοκομείο της πόλης. Εκεί είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συζητήσει με γιατρούς, εργαζόμενους, ασθενείς αλλά και τον διοικητή Κ. Μοίρα τόσο για το σεισμό και τις επιπτώσεις του, όσο και για το σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και την πορεία τους. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ διατύπωσε την πεποίθηση του Κόμματος πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν σ' αυτούς τους τομείς, πεποίθηση που εδράζεται συν τοις άλλοις στην πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Πρόνοιας, στα αντιασφαλιστικά μέτρα που πάρθηκαν και αυτά που σχεδιάζεται να παρθούν. Στην πολιτική που, όπως τόνισε, μετατρέπει δυστυχώς το δικαίωμα σε δυνατότητα και ευκαιρία. Στις σύντομες συζητήσεις που είχε στους χώρους του νοσοκομείου θίχτηκαν πάμπολλα ζητήματα: για τις συνθήκες ζωής στις πόλεις και στην ύπαιθρο, για τις εξελίξεις στον τομέα της εργασίας με την εξάπλωση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης και της μαύρης εργασίας, γεγονός που επιδρά εξαιρετικά αρνητικά στα ασφαλιστικά ταμεία, για την ανάγκη λήψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης της χώρας και πολλά ακόμα.

Η Αλ. Παπαρήγα ενημερώθηκε από τους αρμόδιους του νοσοκομείου αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτό για τις ελλείψεις και τα προβλήματα, για το «προνόμιο και μειονέκτημα συγχρόνως» του ότι η Λευκάδα βρίσκεται κοντά σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία (του Αγρινίου, της Πρέβεζας) με αποτέλεσμα το δικό της να μην αντιμετωπίζεται με τη δέουσα προσοχή, για τα χρέη των Ταμείων προς το νοσοκομείο που είναι πολλά. Σε ό,τι αφορά στο σεισμό παρότι τονίστηκε ότι το νοσοκομείο άντεξε και λειτούργησε ικανοποιητικά χάρη και στην αυτοθυσία των εργαζομένων, ωστόσο κοινή ήταν η εκτίμηση όλων πως είναι απαραίτητο ένα σύγχρονο κτίριο που θα καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού.

Εγκλημα η ανυπαρξία μέτρων πρόληψης των συνεπειών
του σεισμού

Φεύγοντας από το νοσοκομείο η Αλ. Παπαρήγα έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Συνοψίζοντας τα συμπεράσματά της από τις δύο πρωινές επισκέψεις της, τόνισε:

«Από συζητήσεις που είχαμε με τους σκηνίτες σεισμόπληκτους της Λευκάδας, αλλά και την εικόνα που έχουμε γενικότερα, βγαίνει ότι το κοστούμι που έχει ράψει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους σεισμούς είναι πολύ στενό και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και τρύπιο. Και το λέω για τον εξής λόγο: δε φτάνει να μιλάει για τα 600 ευρώ ή για μια επιδότηση για ανακατασκευές σπιτιών. Υπάρχουν σπίτια, όπως οι λαϊκές πολυκατοικίες, που από μια πρώτη ματιά, και ας μην είσαι ειδικός, είναι φανερό ότι θα πρέπει να ξαναχτιστούν. Είναι παλιά και αρκετά κατεστραμμένα σπίτια. Σε κάθε περίπτωση εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να πληρώσει από την τσέπη του ο άνθρωπος που ανήκει στα λαϊκά στρώματα. Κυρίως τα σπίτια της φτωχολογιάς έχουν υποστεί ζημιές. Το δάνειο που δίνει για την ανοικοδόμηση κατοικιών φτάνει μόνο για να πληρώσουν το ΦΠΑ και τα εργατικά, δε φτάνει για να χτίσεις άλλο σπίτι.

Δεύτερο υπάρχει θέμα με τη συνολική υποδομή του τουρισμού. Δεν μπορεί να ξεμπερδέψει η κυβέρνηση με το άθροισμα των επιδοτήσεων στους σεισμόπληκτους. Η υποδομή του νησιού - και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό - φαίνεται ότι έχει πληγεί αρκετά και το ποσό που επίσης "έχει κόψει" φαίνεται πολύ εγκεφαλικό και τσιγκούνικο.

Η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο για τους ανέργους. Συναντήσαμε ξενοδοχοϋπαλλήλους που έχασαν τη δουλιά τους πρόωρα και όχι λόγω του χειμώνα. Η κυβέρνηση δεν αναφέρεται στην ουσιαστική επιδότηση των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων που υπέστησαν ζημιές, ζημιές και από τον σεισμό αλλά και ζημιές από την πτώση της κίνησης. Δεν αναφέρεται στις συνέπειες στην αγροτιά.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι μόνο τα σπίτια και η οικοσκευή, που βεβαίως είναι θέμα, αλλά είναι οι χιλιάδες συνέπειες σε ένα νησί, όπου τα λαϊκά στρώματα πλήττονται. Οπως και σε όλη την Ελλάδα, γιατί μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια Ελλάδα όπου η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου υποφέρουν. Επομένως, να πάρει υπόψη του κανείς και τη γενικότερη περιοριστική εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης, τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της και στη βάση αυτή να διατυπώσει απαιτήσεις για την αντισεισμική προστασία.

Θα ήθελα να θέσω ένα θέμα που αφορά τη Λευκάδα και όλη την Ελλάδα. Είναι έγκλημα το να υπάρχουν μέτρα μόνο όταν εκδηλωθεί ο σεισμός. Για μας το κύριο είναι η πρόληψη και βέβαια πρόληψη με τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει. Αυτό όμως που μπορεί να υπάρξει είναι η οργανωμένη οπωσδήποτε σε μακρόχρονη βάση μελέτη, σπίτι το σπίτι, χώρο το χώρο, σε όλη την Ελλάδα, ούτως ώστε να μάθουμε να ζούμε με το σεισμό και χωρίς το φόβο ότι τα σπίτια θα πέσουν στα κεφάλια μας».

Βαρύ το πλήγμα - ανεπαρκή τα κυβερνητικά μέτρα

Σε ευρεία σύσκεψη φορέων παραβρέθηκε η Αλ. Παπαρήγα

Πολύ μεγαλύτερα, απ' ό,τι φάνηκε αρχικά, είναι τα προβλήματα από το σεισμό και όσο προχωρά η καταγραφή, τόσο αυτά μεγαλώνουν. Σ' αυτό συμφώνησαν όλοι οι φορείς που παραβρέθηκαν σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε χτες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, παρουσία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

Οι εκπρόσωποι των φορέων επικεντρώθηκαν σε τρία βασικά σημεία:

  • Στις δραματικές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η οικονομία του νησιού στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό.
  • Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε έργα υποδομών και σπίτια. Ειδικά για τις υποδομές, από τις ζημιές στα περισσότερα αναδείχτηκε θέμα ποιότητας των έργων.
  • Τα μέτρα αποκατάστασης, που εξήγγειλε η κυβέρνηση, είναι τόσο ανεπαρκή που αγγίζουν τα όρια του εμπαιγμού.

Ο νομάρχης Λευκάδας, Χρ. Λάζαρης, σημείωσε πως «εξ αρχής έγινε μια προσπάθεια υποβάθμισης των καταστροφών από το σεισμό» και ότι «οι ζημιές είναι πολύ σημαντικότερες από ό,τι αρχικά εκτιμήθηκαν».

Σε αυτό συμφώνησε και ο Τ. Μελάς, πρόεδρος της ΤΕΔΚ Λευκάδας, ο οποίος, αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα, πρόσθεσε: «Τα χρήματα αυτά που μας υποσχέθηκε ο υπουργός Εσωτερικών (σ.σ: 600.000 ευρώ έκτακτη ενίσχυση) δε φτάνουν για τίποτα. Πόσο μάλιστα, τη στιγμή που οι κυβερνήσεις για τόσα χρόνια παρακρατούν τους θεσμοθετημένους πόρους της ΤΑ».

Εκρηκτικά είναι και τα προβλήματα των εργαζομένων. Ο Μ. Λιβιτσάνος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, τόνισε: «Ηδη έχουν απολυθεί 150 εργαζόμενοι, ενώ εκτίμησή μας είναι ότι έχουν απολυθεί πολύ περισσότεροι». Για τα 30 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών για τα έργα υποδομής, (σ.σ. χτες το υπουργείο Οικονομικών τα «κατέβασε» στα 20 εκατ.) είπε ότι «είναι ένα πολύ μικρό ποσό, σε σχέση με το μέγεθος των καταστροφών και γίνεται ακόμη μικρότερο, αν αναλογιστούμε, ότι ένας σεισμός βούλιαξε την οικονομία και την ανάπτυξη όλης της Λευκάδας».

Στην ανισομερή ανάπτυξη του νομού, στάθηκε ο Ηλ. Θερμός, επικεφαλής της ΝΑΣ Λευκάδας: «Η Λευκάδα - επισήμανε - δεν μπορεί να είναι μόνο ο τουρισμός. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια ευάλωτη οικονομία, την οποία, στο τέλος, την πληρώνει ο λαός».

Η Γεωργία Λιβιτσάνου, δημοτική σύμβουλος Λευκάδας με την «Δημοτική Προοδευτική Συσπείρωση», τόνισε: «Προσωπικά, με ενοχλεί η εξαγγελία των 600 ευρώ, για έναν άνεργο και άστεγο. Αλλωστε, ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα από την ανεργία, αφού σε λίγο διάστημα θα υπάρχουν κατεστραμμένοι μικροεπαγγελματίες που δε θα μπορούν να βγάλουν το μεροκάματό τους».

Ο Κ. Σέρβος, από το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο και τον Εμπορικό Σύλλογο, επισήμανε ότι ο σεισμός «χτύπησε» την περίοδο που θα είχαν τα περισσότερα έσοδα οι περισσότεροι επαγγελματίες.

Ο Π. Βεργοιώτης, πρόεδρος των Επαγγελματοβιοτεχνών του νησιού, σημείωσε ότι «οι ΕΒΕ χτυπήθηκαν διπλά, μία φορά ως κάτοικοι και μία ως επαγγελματίες».

Ο Γ. Κούρτης, δήμαρχος Σφακιωτών, αναφερόμενος στο πρόβλημα του δανεισμού, σημείωσε ότι «μέχρι τη στιγμή που έγινε ο πρόσφατος σεισμός, υπήρχαν κάτοικοι που έφτιαχναν τα σπίτια τους με δάνεια από τον προηγούμενο και που πάλι αντιμετωπίζουν προβλήματα! Αυτοί θα αναγκαστούν να πάρουν επιπλέον δάνειο για να τα επισκευάσουν εκ νέου. Ο κόσμος θα πνιγεί στα δάνεια».

Τον κίνδυνο να μην αντέξει η οικονομία του νησιού, σημείωσε ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γ. Κονδυλάτος, συμπληρώνοντας την ανάγκη να βοηθηθούν περισσότερο από την πολιτεία: «Είμαστε, είπε, μικρές επιχειρήσεις και όχι μεγαλοξενοδόχοι».

Ο Π. Βοκελάτος, εκπροσωπώντας τους ενοικιαστές, σημείωσε πως υπήρξαν τεράστιες ζημιές, ενώ ο Στ. Ροντογιάννης, εκπρόσωπος των δασκάλων, συμπλήρωσε πως τα ενοίκια έχουν εκτιναχτεί στα ύψη μετά το σεισμό. Παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να δημιουργηθούν σύγχρονες σχολικές εγκαταστάσεις.

Ο Ανδ. Ροντογιάννης, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Τσουκαλάδων, είπε ότι αποτελεί ιδιαίτερο πλήγμα το κλείσιμο του οδικού δικτύου προς τον Αγ. Νικήτα, ενώ ο Γ. Θερμός, δημοτικός σύμβουλος Ελλομένου, επισήμανε την ανάγκη του ελέγχου στα δημόσια έργα.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως το ΚΚΕ θα στηρίξει το λαό της Λευκάδας με όλες τις δυνάμεις του. Σημείωσε ότι είναι αναγκαία η σεισμική θωράκιση όχι μόνο του νησιού, αλλά και της χώρας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιδιωτικοποίηση των δημόσιων έργων, που έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ποιοτικά καλά, αλλά και ιδιαίτερα ακριβά για το λαό. Και κατέληξε σημειώνοντας πως χρειάζεται ισόμετρη και ολόπλευρη ανάπτυξη του νησιού.

Μην υποχωρείτε, οργανώστε την πάλη σας!

Μεγάλη συγκέντρωση στα Λαζαράτα

«Μένω σε ένα ξενοδοχείο εκατομμυρίων αστέρων!». Η εικόνα του γέροντα την ώρα που λέει τα λόγια αυτά με σπασμένη φωνή και βουρκωμένα μάτια, σηκώνοντας τα χέρια και το βλέμμα στον ουρανό, δεν είναι σίγουρα μεμονωμένη στο Δήμο Σφακιωτών, που χτυπήθηκε άγρια από το σεισμό. Ενδεικτικό είναι το ότι από τα 550 ελεγμένα σπίτια τα 230 έχουν κριθεί προσωρινά μη κατοικήσιμα ενώ αρκετά είναι κατεδαφισμένα. Στο χωριό Λαζαράτα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λευκάδα, εκατοντάδες άνθρωποι περίμεναν την Αλ. Παπαρήγα για να ακούσουν τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ και να μοιραστούν μαζί της τα προβλήματα που τους καίνε.

Προβλήματα για τα οποία η Αλ. Παπαρήγα εξέφρασε την απεριόριστη συμπαράσταση του ΚΚΕ, καλώντας τους σεισμοπαθείς να διεκδικήσουν μέχρι τέλους τα αιτήματά τους, διατυπώνοντας κι άλλα πιο προωθημένα, αφού όπως σημείωσε - απηχώντας ακριβώς και την άποψη των κατοίκων - τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες που προέκυψαν από το σεισμό και οι οποίες ήρθαν να προστεθούν στις ήδη πολλές και ανεκπλήρωτες ανάγκες των εργαζομένων και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων του νησιού.

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε εκτενώς για την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για φτηνή, ασφαλή λαϊκή κατοικία, η οποία δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα, αλλά και για την ανάγκη της αντισεισμικής θωράκισης που αποτελεί έργο ζωής για μια χώρα σεισμογενή όπως η Ελλάδα, στηλιτεύοντας τις κυβερνήσεις όλων των τελευταίων ετών που αρνήθηκαν να οργανώσουν την αντισεισμική προστασία. Κάλεσε δε τους κατοίκους να οργανωθούν σε επιτροπές αγώνα, μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Συνδικάτα και να συνδυάσουν την πάλη τους για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν από το σεισμό με αυτή για εισόδημα, δουλιά, υγεία, μόρφωση, πάλη που αντικειμενικά έρχεται σε σύγκρουση με την κυρίαρχη σήμερα πολιτική.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ:

Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ

Αρχισαν εκπτώσεις στις κυβερνητικές εξαγγελίες

Τις εκπτώσεις στα μέτρα για την αποκατάσταση των σεισμών στη Λευκάδα άρχισε ήδη η κυβέρνηση. Ενώ την προηγούμενη Τετάρτη από το νησί ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης εξήγγειλε ότι θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση των έργων υποδομής, χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης υπέγραψε τη σχετική απόφαση που κατεβάζει το ποσό στα 20 εκατ. ευρώ.

Με την ίδια απόφαση εγκρίνεται η χορήγηση της «στεγαστικής συνδρομής», δηλαδή τα άτοκα δάνεια και η δωρεά του 1/3 του ποσού κάθε δανείου, για την ανακατασκευή ή την επισκευή των σπιτιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, για τους τόκους των δανείων εγκρίθηκε ποσό 12 εκατ. ευρώ και για τη δωρεάν κρατική ενίσχυση άλλα 10 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αυτή αφορά και πληγέντες των Δήμων Κεκροπίας και Ανακτορίου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του Δήμου Πρέβεζας.

Τα ποσά για τους τόκους και τη «συνδρομή» δεν πρόκειται να απορροφηθούν στο σύνολό τους. Η κυβέρνηση φρόντισε, εντελώς αυθαίρετα και μακριά από τις τρέχουσες τιμές, να καθορίσει ότι για την ανακατασκευή ενός σπιτιού 100 τετραγωνικών αρκούν μόνο 41.000 ευρώ (410 ευρώ ανά τετραγωνικό και με όριο τα 120 τετραγωνικά, δηλαδή περίπου 13.980.000 δραχμές). Από αυτό το ποσό, τα 27.340 ευρώ θα επιβαρυνθεί ο ιδιοκτήτης του σπιτιού με άτοκο δάνειο για 15 χρόνια και τα υπόλοιπα 13.660 ευρώ θα είναι η δωρεάν συνδρομή. Η κυβέρνηση καθόρισε επίσης ότι για την επισκευή 100 τετραγωνικών φτάνουν 21.000 ευρώ (περίπου 7 εκατ. δραχμές).

Κατά την πάγια τακτική, που ακολουθείται σε όλες τις περιπτώσεις σεισμόπληκτων περιοχών, οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι των κτιρίων είναι πολύ πιο αυστηροί.

Πρωτοβαθμίως ελέγχθηκαν στη Λευκάδα 3.030 κτίρια, από τα οποία τα 1.182 χαρακτηρίστηκαν προσωρινώς ακατάλληλα.

Προχτές άρχισε ο δευτεροβάθμιος έλεγχος και από τα 329 κτίρια που είχαν χαρακτηριστεί αρχικά «προσωρινώς ακατάλληλα», μόνο τα πέντε χαρακτηρίστηκαν «κόκκινα» δηλαδή κατεδαφιστέα. «Κίτρινα», δηλαδή επισκευάσιμα, χαρακτηρίστηκαν 185 και άλλα 48 κρίθηκαν μερικώς επισκευάσιμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ