Εκκληση του ΣΚΛ προς τους ψηφοφόρους με τον τίτλο: «Να πούμε ΟΧΙ στην ΕΕ!»
Σε ανακοίνωση για τον Τύπο που έδωσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας (ΣΚΛ) αναφέρεται: Στις 9 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΚΛ, με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή των γραμματέων των κομματικών οργανώσεων. Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν δύο ζητήματα: το πρώτο είναι η προετοιμασία για το δημοψήφισμα ένταξης της Λετονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το δεύτερο η μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης του 2004.
Το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, βασιζόμενο στις αποφάσεις του 8ου Συνεδρίου του ΣΚΛ, ενέκρινε Εκκληση του ΣΚΛ προς τους ψηφοφόρους με τον τίτλο: «Να πούμε ΟΧΙ στην ΕΕ!». Στην Εκκληση εξηγείται η στάση του ΣΚΛ σχετικά με την ΕΕ και υπογραμμίζεται πως η αποδοχή της ένταξης στην ΕΕ με τους όρους που έχουν καθοριστεί από το διεθνές κεφάλαιο το λιγότερο θα ήταν παράλογη. Η Λετονία και ο λαός της πιο πολύ θα χάσουν απ' αυτήν, παρά θα αποκτήσουν. Γι' αυτό το λόγο, το ΣΚΛ καλεί τους ψηφοφόρους στις 20 Σεπτέμβρη, τη μέρα του δημοψηφίσματος να πούνε «ΟΧΙ στην ΕΕ».
Οπως σημειώνει το ΣΚΛ, «πολλοί πολίτες δεν έχουν ακόμη ξεκαθαρίσει αν θα πρέπει η Λετονία να μπει στην ΕΕ, το αν θα δώσει κάτι στον εργαζόμενο λαό η ένταξη σ' αυτήν την ένωση των καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης. Η οργανωμένη από διάφορες κοινωνικές και κρατικές οργανώσεις προπαγανδιστική και ενημερωτική εκστρατεία, στην οποία ξοδεύονται πολλά χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχει μονόπλευρο και συχνά συναισθηματικό και καθαρά προπαγανδιστικό χαρακτήρα».
Στη συνέχεια σημειώνεται πως μπροστά στο λαό μπαίνουν ψευτοδιλήμματα του είδους «ή στην ΕΕ, ή πίσω στη Ρωσία», ενώ ασκείται κριτική στην κυβερνητική πλειοψηφία για την κοινωνικο - οικονομική κατάσταση της χώρας, την έλλειψη προγράμματος ανάπτυξης, που υποκαθίσταται με τη «στρατηγική» ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Το ΣΚΛ καυτηριάζει το γεγονός ότι το 20% του πληθυσμού της χώρας δεν έχει το δικαίωμα συμμετοχής στο δημοψήφισμα, μια και στερείται πολιτικών δικαιωμάτων και εντάσσεται στην κατηγορία των «μη πολιτών». Μάλιστα, σημειώνεται ότι δεν έχει καθοριστεί το καθεστώς αυτής της μερίδας του πληθυσμού στα πλαίσια της ΕΕ.
Στην Εκκληση σημειώνονται 6 βασικοί λόγοι, για τους οποίους του ΣΚΛ λέει ΟΧΙ στην ΕΕ. Αυτοί αφορούν:
Το ΣΚΛ καλεί το λαό να προσέλθει στο δημοψήφισμα και να πει ΟΧΙ στην ΕΕ. Ενώ θέτει μπροστά στο λαό το ερώτημα: «Αν είναι όλα τόσο καλά στην ΕΕ, γιατί τότε οι αρχές ξοδεύουν τόσα εκατομμύρια λατ για προπαγάνδα;». Το ΣΚΛ σημειώνει στην Εκκληση πως τάσσεται ενάντια στη λογική της ένταξης και υπέρ της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων με αμοιβαίο όφελος, τόσο με τις χώρες της Δύσης όσο και της Ανατολής. Σημειώνει, τέλος, ότι δεν πρέπει να περάσει η προπαγάνδα ότι το ζήτημα της ένταξης έχει ήδη λυθεί. «Η τύχη της Λετονίας είναι στα χέρια σας και όλα εξαρτώνται από την επιλογή σας», υπογραμμίζεται στην Εκκληση.
Να σημειωθεί ότι το ΣΚΛ είναι μέχρι στιγμής το μόνο πολιτικό κόμμα της χώρας που τάχθηκε ενάντια στην ένταξη.
Στην ανακοίνωση του ΣΚΛ σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΚΛ εκφράζεται αποφασιστικά υπέρ των προσπαθειών καθηγητών, γονιών, μαθητών που υπερασπίζονται το νόμιμο δικαίωμα της εθνικής μειονότητας να μορφώνεται στη μητρική της γλώσσα και καλεί τους οπαδούς του μαζικότερα να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που γίνονται αυτήν την περίοδο.
Στο μεταξύ, στις 12/8 υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στο ζήτημα των ρωσικών σχολείων. Οπως μεταδίδει το «Ιντερφάξ», η κυβέρνηση της χώρας ενέκρινε τροποποιήσεις στο νόμο «Για την εκπαίδευση», που αφορούν τη γλώσσα στα ρωσόφωνα σχολεία της εθνικής μειονότητας, η οποία ξεπερνά σήμερα το 40% του συνολικού πληθυσμού της χώρας. Σύμφωνα με την τροποποίηση, τα ρωσόφωνα σχολεία θα μπορούν να διατηρήσουν το 40% της διδασκαλίας στη ρώσικη γλώσσα. Να σημειωθεί ότι αρχικά προβλεπόταν από την 1/9/2003 όλα τα ρωσικά σχολεία να περάσουν υποχρεωτικά στην αποκλειστική χρήση της λετονικής γλώσσας.
Η κυβέρνηση έκανε χρήση του άρθρου 81 του Συντάγματος της Λετονίας που προβλέπει ότι την περίοδο των διακοπών του Κοινοβουλίου μπορεί να τροποποιεί νόμους αν υπάρχει άμεση ανάγκη.
Ως «άμεση ανάγκη» θα μπορούσε λοιπόν να χαρακτηριστεί το προσεχές δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ και η ανάγκη προσεταιρισμού εκείνου του τμήματος των Ρωσόφωνων που έχει αποκτήσει υπηκοότητα και το δικαίωμα ψήφου στο δημοψήφισμα.
ΑΚΡΑ - ΜΟΝΡΟΒΙΑ.--
Εναν 54χρονο Λιβεριανό επιχειρηματία με πολιτικές φιλοδοξίες επέλεξαν για τη θέση του προσωρινού Προέδρου της Λιβερίας οι εκπρόσωποι ανταρτικών οργανώσεων και αξιωματούχοι της απερχόμενης λιβεριανής κυβέρνησης κατά τις συνομιλίες στην πρωτεύουσα της Γκάνας, Ακρα.
Σύμφωνα με δυτικοαφρικανικές διπλωματικές πηγές, η επιλογή του Γκιούντ Μπράιαντ που προεδρεύει του «Κόμματος Λιβεριανής Δράσης», θεωρήθηκε από τις άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές ως η «καλύτερη δυνατή λύση» για τη θέση του προσωρινού Προέδρου διετούς θητείας. Αμέσως μετά τη συμφωνία ανταρτών και κυβερνητικών στην Ακρα, ο Γκιούντ Μπράιαντ δήλωσε πως πρώτο μέλημα της κυβέρνησής του θα είναι ο «αφοπλισμός όλων των νεαρών ανταρτών και στρατιωτών και η εκπαίδευσή τους σε μία νέα κατάσταση, αυτή της ειρήνης...». Απέκλεισε δε, οποιοδήποτε ενδεχόμενο συγκρότησης δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχτηκαν στη χώρα του, θεωρώντας πως κάτι τέτοιο «θα προκαλούσε μεγαλύτερα δεινά»...
Οσο για τον νυν προσωρινό Πρόεδρο της Λιβερίας, Μόσες Μπλαχ, αυτός προβλέπεται να παραδώσει τον προεδρικό θώκο στο διάδοχό του όχι αργότερα από τις 14 του Οκτώβρη...
Στο μεταξύ, στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, ο απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ζακ Κλάιν, ζήτησε την ενεργότερη στρατιωτική εμπλοκή των ΗΠΑ στη συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εκπαίδευση των ανδρών που θα συγκροτήσουν το νέο λιβεριανό στρατό. Πρόσθεσε παράλληλα πως θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την ανάπτυξη δύναμης τουλάχιστον 15.000 κυανόκρανων.
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.--
Η Γερουσία της Αργεντινής ακύρωσε χτες δύο νόμους που χορηγούσαν αμνηστία, από τα τέλη της δεκαετίας του '80, σε χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιωτικούς που κατηγορούνται για απαγωγές, βασανιστήρια, δολοφονίες και άλλα εγκλήματα σε βάρος αριστερών στη διάρκεια της δικτατορίας (1976 - '83). Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 47 Γερουσιαστές, 7 το καταψήφισαν ενώ 21 απείχαν. Την προηγούμενη βδομάδα το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί και από την Κάτω Βουλή του Κογκρέσου.
Την απόφαση επικρότησαν αντιπρόσωποι της οργάνωσης «Μητέρες της Πλατείας του Μάη» που είχαν συγκεντρωθεί στους εξώστες και στους διαδρόμους της Γερουσίας κρατώντας φωτογραφίες των εξαφανισμένων παιδιών τους.
Τον τελικό λόγο για την επικύρωση του νομοσχεδίου έχει πάντως το Ανώτατο Δικαστήριο (στο οποίο αναμένεται να καταφύγουν οι υποστηρικτές των εγκληματιών) αλλά η απόφαση δεν προβλέπεται να εκδοθεί σύντομα. Οι ηγετικές φυσιογνωμίες της δικτατορίας δεν απειλούνται πάντως ευθέως από την ακύρωση της αμνηστίας. Ο Χόρχε Βιντέλα και ο Εμίλιο Μασέρα είχαν δικαστεί και καταδικαστεί το 1985 μαζί με άλλα τρία στελέχη της χούντας και λίγα χρόνια αργότερα είχαν αμνηστευτεί από τον τότε Πρόεδρο Κάρλος Μένεμ.