ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Αυγούστου 2003
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΝΟ»
Εν κρυπτώ και παραβύστω το ξεπούλημα

Τεράστια ερωτηματικά από την άρνηση της κυβέρνησης να καταθέσουν στη Βουλή τη συμφωνία ιδιωτικοποίησης της μονάδας, επειδή αντιδρά ο εκλεκτός της

Σοβαρότατο πολιτικό θέμα προκύπτει από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης στον τομέα του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, οι οποίες συμπληρώνονται και από απαράδεκτες τακτικές που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που αρνείται να καταθέσει έγγραφα που αφορούν στην ιδιωτικοποίηση της «ΑΓΝΟ», επειδή ο ιδιώτης που εμπλέκεται στην εξαγορά της συνεταιριστικής οργάνωσης, έχει αντιρρήσεις!

Τα παραπάνω προκύπτουν από την απάντηση που έδωσε η κυβέρνηση σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων στη Βουλή από τους βουλευτές του ΚΚΕ, Αγγελο Τζέκη και Γιώργο Χουρμουζιάδη, τους πληροφορεί ότι δεν μπορεί να καταθέσει τα σχετικά έγγραφα, επειδή ο ιδιώτης που εμπλέκεται στην εξαγορά συνεταιριστικής οργάνωσης, έχει αντιρρήσεις!

Συγκεκριμένα οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ με την Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων 1558/ 5-8-2003 είχαν ζητήσει να τους δοθεί η σύμβαση μεταβίβασης της γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ» Θεσσαλονίκης στην ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ, καθώς και το συνοπτικό επιχειρηματικό σχέδιο που υπέβαλε για την «ΑΓΝΟ». Με απάντησή της όμως η Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών έκανε γνωστό ότι δεν μπορούν να κατατεθούν τα εν λόγω έγγραφα επειδή η εταιρία ΚΟΛΙΟΣ ΑΕ έχει αντιρρήσεις.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ επανέρχονται στο θέμα με νέα Ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, στην οποία και τονίζουν:

«Δημιουργείται όπως αντιλαμβάνεστε πολιτικό ζήτημα: Να μην έχουν το δικαίωμα τα κόμματα της Βουλής, οι βουλευτές, να πληροφορούνται το περιεχόμενο της σύμβασης με το αιτιολογικό της άρνησης του ιδιώτη.

Ο ιδιώτης είναι γνωστό ότι θέλει να προστατέψει τα συμφέροντά του, που είναι δυνατόν να συγκρούονται με τα συμφέροντα του δημοσίου, των εργαζόμενων, των κτηνοτρόφων.

Επειδή τα συμφέροντα ενός ιδιώτη δεν μπορεί να είναι έξω από τον έλεγχο της Βουλής, ερωτάται ο κ. υπουργός αν θα μας δοθούν τα έγγραφα που ζητήσαμε με την παραπάνω Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων».

Με άλλη Ερώτησή τους προς τον υπουργό Γεωργίας οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ αναφέρονται στις μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες και ειδικά στα ελαιόδεντρα που προκάλεσε η ισχυρή χαλαζόπτωση στις 11/8/2003 στις περιοχές του Δήμου Ορμηλίας και Πολυγύρου της Χαλκιδικής.

«Οι παραγωγοί εκτιμούν», τονίζεται στην Ερώτηση, «ότι η καταστροφή σε ελιές αλλά και φρούτα και κηπευτικά φτάνει μέχρι και το 100% της παραγωγής.

Επειδή το κύριο εισόδημα της περιοχής προέρχεται από το γεωργικό τομέα και οι συνέπειες θα είναι μεγάλες για όλη την περιοχή, ερωτάται ο κ. υπουργός αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης:

  • να αλλάξει τον κανονισμό έτσι ώστε να αποζημιωθούν στο 100% οι ζημιές,
  • να ρυθμίσει ή παγώσει τα δάνεια των πληγέντων αγροτών».
ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ
Πρωτοστατούν οπωροκηπευτικά - καύσιμα

Eurokinissi

Το χορό των ανατιμήσεων σέρνουν πάλι αυτές τις μέρες τα οπωροκηπευτικά και τα καύσιμα, οι τιμές των οποίων κινούνται σε συνεχή ανοδική τροχιά, αφού σημειώνονται αυξήσεις τιμών για τα μεν πρώτα μέχρι και 18,40%, τα δε καύσιμα μέχρι και επτά χιλιοστά του ευρώ μέσα σε μια βδομάδα και μέχρι 5 λεπτά από τις αρχές του Ιούνη.

Συγκεκριμένα, στα οπωροκηπευτικά «φωτιά» παίρνουν πάλι οι τιμές που μόνο την Τρίτη σε σύγκριση με τη Δευτέρα είχαν αυξήσεις μέχρι και 63%, ενώ χτες Τετάρτη σε σχέση με την Τρίτη σημειώθηκαν και νέες ανατιμήσεις μέχρι και 18,40% βάσει των τιμών που δημοσιοποιεί το υπουργείο Ανάπτυξης μέσω του Pαρατηρητηρίου. Το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης είχε η τιμή των σταφυλιών και ακολουθούν τα καρότα (16,33%), τα πεπόνια (15,28%), τα αγγούρια (13,98%), τα μήλα (11,89% - 13,64%) κ.ά. Αξιοσημείωτο είναι επίσης, ότι ακόμα και οι μειώσεις που καταγράφτηκαν από την Τρίτη μέχρι την Τετάρτη μέχρι 27% αφορούν τιμές προϊόντων που την Τρίτη σε σύγκριση με τη Δευτέρα είχαν ανατιμηθεί μέχρι και 63%.

Στο μεταξύ, ανατιμητικές τάσεις, με έμφαση στην επαρχία εν μέσω τουριστικής περιόδου, παρατηρούνται και στα καύσιμα, ενώ δυσοίωνες εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών των καυσίμων προοιωνίζονται οι διεθνείς τιμές καθώς το αργό μπρεντ φτάνει στην αγορά της Ν. Υόρκης τα 31 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή των τελευταίων τεσσάρων μηνών και τα 30 δολάρια φτάνει στην αγορά του Λονδίνου.

Μέσα σε μία βδομάδα, από τις 4 μέχρι τις 11 Αυγούστου, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης, η αμόλυβδη ακρίβυνε μέχρι και οκτώ χιλιοστά του ευρώ, ενώ από τις αρχές Ιούνη η τιμή της αμόλυβδης αυξήθηκε κατά περίπου πέντε λεπτά το λίτρο. Στη Θεσσαλονίκη η αύξηση της τιμής μέσα σε μια βδομάδα ανέρχεται σε 2,5 λεπτά, ενώ στην Αθήνα σε 5 χιλιοστά του ευρώ. Σε περιοχές που το υπουργείου Ανάπτυξης «απειλεί» με επιβολή πλαφόν, όπως Κρήτη, Δωδεκάνησα, Ηπειρο, οι τιμές όχι μόνο δε μειώθηκαν, αντίθετα αυξήθηκαν μέχρι και ένα λεπτό, ενώ οι υψηλότερες τιμές παρατηρούνται σε τουριστικές περιοχές όπως στα Χανιά, στην Ιεράπετρα, στον Αγ. Νικόλαο, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα, στη Μυτιλήνη.

Ψάρια με... ετικέτα

Να γνωστοποιήσει στο καταναλωτικό κοινό ότι από 25 του Ιούλη έχει υπογράψει υπουργική απόφαση με βάση την οποία τα ψάρια θα φέρουν προσεχώς... ετικέτα αναγνώρισης, φρόντισε χτες ο Γ. Δρυς, διά ανακοινώσεώς του.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι τα αλιευτικά προϊόντα θα μπορούν να διατίθενται στη λιανική πώληση, ανεξάρτητα από τη μέθοδο εμπορίας, μόνον εφόσον συνοδεύονται από κατάλληλη ετικέτα ή επισήμανση που θα αναφέρει: Την εμπορική ονομασία του είδους. Τη μέθοδο παραγωγής, δηλαδή θα αναγράφεται η φράση «αλιευμένο» για προϊόν αλιείας από τη θάλασσα, ή «αλιευμένο σε γλυκά νερά» για προϊόν αλιείας λιμνών και ποταμών ή «υδατοκαλλιέργειας» για προϊόντα καλλιέργειας υδρόβιων οργανισμών. Τη ζώνη αλίευσης, δηλαδή για προϊόντα που αλιεύονται στη θάλασσα π.χ. Μεσόγειος, για προϊόντα που αλιεύονται σε γλυκά νερά ή υδατοκαλλιέργειας το κράτος - μέλος ή την τρίτη χώρα προέλευσης ή καλλιέργειας του προϊόντος.

Τώρα ποιος μηχανισμός και ποιο προσωπικό θα ελέγχει τις ετικέτες, όταν αυτές μπουν στα ψάρια και ποιος φορέας θα εγγυάται ότι οι καταναλωτές θα τρώνε αυτό που διαβάζουν στις ετικέτες, είναι ένα θέμα, επίσης, που ο Γ. Δρυς σκέφτεται να λύσει προσεχώς...

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στρώνουν το έδαφος στους ιδιώτες

Τη μεταφορά φορτοεκφορτωτικών δραστηριοτήτων του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) σε τρίτους, δηλαδή σε ιδιώτες, ανακοίνωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γιώργος Πασχαλίδης, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν λίγες μέρες μετά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του «Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης ΑΕ». Σημείωσε ακόμα ότι στις προθέσεις του υπουργείου είναι η δημιουργία στη Θεσσαλονίκη Ινστιτούτου Λιμενικών Σπουδών για την εκπαίδευση των λιμενεργατών.

Ο υπουργός Πασχαλίδης αναφερόμενος στο ξεπούλημα είπε ότι ο ΟΛΘ «είχε μια θετική πορεία στην πράξη», ενώ ανακοίνωσε δέσμη 15, όπως είπε, δράσεων - πρωτοβουλιών που αποβλέπουν υποτίθεται στην αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Οι δράσεις αυτές αφορούν έργα όπως η επέκταση της 6ης προβλήτας του λιμανιού, η σύνδεσή του με τα εθνικά οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, η νομοθετική ρύθμιση για τη νομιμοποίηση κτιρίων της χερσαίας ζώνης του λιμανιού, η δημιουργία εμπορευματικού κέντρου στη βάση της 6ης προβλήτας κ.ο.κ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι «ο φάκελος της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας ανοίγει ξανά» και ότι η ΟΛΘ ΑΕ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για δημόσιο διαγωνισμό, για πλωτούς χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων στο λιμάνι της πόλης, «για τα οποία έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον ιδιωτών και φορέων της πόλης».

Ο χείμαρρος των υποσχέσεων και των «δράσεων» του κ. υπουργού δεν προκαλεί έκπληξη εφόσον έχουμε μπει ήδη σε παρατεταμένη εκλογική περίοδο και η κυβέρνηση καταβάλει φιλότιμες προσπάθειες να αναστρέψει το αρνητικό γι' αυτήν κλίμα. Μάλιστα η επίσκεψη του υπουργού στην ΟΛΘ ΑΕ και οι ανακοινώσεις σωρείας παρεμβάσεων σχετίζονται άμεσα με την επερχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού και κυβερνητικού κλιμακίου στα εγκαίνια της ΔΕΘ, όπου θα καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια με τις γνωστές πια εξαγγελίες του πρωθυπουργού, να περισωθεί ό,τι είναι δυνατό για την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ