ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Στηρίζει κάθε προσπάθεια προώθησης της απλής αναλογικής

Την ανάγκη ανάπτυξης πρωτοβουλιών και κοινής δράσης μαζικών φορέων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών δυνάμεων αλλά και μεμονωμένων προσωπικοτήτων, για τη διεκδίκηση της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, το ΚΚΕ την έχει επισημάνει προ πολλού. Μάλιστα, στο πρόσφατο παρελθόν δύο φορές προώθησε πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, από κοινού με το ΔΗΚΚΙ και τον Συνασπισμό. Βασική επιδίωξη του ΚΚΕ ήταν η κίνηση αυτή στο επίπεδο της Βουλής να συνοδευόταν από αντίστοιχες πρωτοβουλίες μέσα στο λαό, στα κινήματα και τους φορείς του. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε στάθηκε δυνατό λόγω της συγκυρίας (πόλεμος εναντίον του Ιράκ, προεδρία της Ελλάδας στην ΕΕ κ.ά.).

Με την επαναφορά του εκλογικού νόμου στην επικαιρότητα, έπειτα από τις γνωστές κυβερνητικές προτάσεις, το ΚΚΕ ταυτόχρονα με την προσήλωσή του στο αίτημα για απλή αναλογική, την άρνησή του να τη διαπραγματευτεί συμμετέχοντας στο διάλογο, εξέφρασε τη διάθεσή του να αναλάβει πρωτοβουλίες προώθησης της απλής αναλογικής, καλώντας μαζικούς φορείς, κινήσεις, οργανώσεις και προσωπικότητες να πάρουν θέση και να ενώσουν τις δυνάμεις τους στη μάχη για τη διεκδίκησή της. Αλλά και τη διάθεσή του να στηρίξει κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία. Σχετικές δηλώσεις, επανειλημμένα είχε κάνει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Στα πλαίσια αυτά ανταποκρίθηκε θετικά στη σχετική πρωτοβουλία του ΣΥΝ, όπως αυτή διατυπώθηκε σε επιστολή του προέδρου του Ν. Κωνσταντόπουλου. Εκ μέρους του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Αντ. Σκυλλάκος θα συναντηθεί και θα συνομιλήσει με τον αρμόδιο από την πλευρά του ΣΥΝ για το χειρισμό της πρωτοβουλίας Φ. Κουβέλη.

Το ΔΗΚΚΙ

«Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο και απάντησε θετικά στην επιστολή του τελευταίου, για κοινή δράση των κομμάτων της Αριστεράς, προκειμένου να καθιερωθεί η γνήσια απλή αναλογική, ως πάγιο εκλογικό σύστημα στη χώρας μας». Αυτό ανακοίνωσε χτες το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ, αμέσως μετά την επικοινωνία των δυο πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τού γραφείου Τύπου, ο Δ. Τσοβόλας «όρισε ως εκπρόσωπο του κόμματος για το σκοπό αυτό, τον ευρωβουλευτή του ΔΗΚΚΙ Μανόλη Μπακόπουλο, ο οποίος θα επικοινωνήσει με τον Φ. Κουβέλη ώστε να συντονίσουν τις λεπτομέρειες της συνάντησης».

ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Δε συναινούμε στο να μας κλέβουν!

Την ύπαρξη δυνατοτήτων ανάπτυξης κοινής δράσης για τη διεκδίκηση της απλής αναλογικής, επισημαίνει σε δήλωσή του

Σε δήλωσή του στον «902 Αριστερά στα FM», ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, τονίζει σχετικά με τη φιλολογία γύρω από τον εκλογικό νόμο και τον διάλογο, που βασικά προβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

«Γύρω από την απλή αναλογική δεν υπάρχουν περιθώρια διαλόγου. Εχουν εξαντληθεί. Εδώ και 30 χρόνια γίνεται αυτός ο διάλογος. Είναι γνωστή η θέση της Αριστεράς, γενικότερα, ότι αν υπάρξει κάποιος εκλογικός νόμος που θέλει να αποτυπώσει τη θέληση του ελληνικού λαού, αυτός είναι ο εκλογικός νόμος της απλής και άδολης αναλογικής. Από 'κει και πέρα δεν μπορεί κανείς να ανοίξει συζήτηση για το ποιο καλπονοθευτικό σύστημα θα ήταν καλύτερο για τον τόπο μας. Δεν μπαίνουμε στη λογική αν ένα σύστημα είναι περισσότερο ή λιγότερο αναλογικό. Εκείνο που έχει σημασία για μας είναι να αναδείξουμε ότι αυτοί οι εκλογικοί νόμοι που προτείνουν οι διάφορες κυβερνήσεις κατά καιρούς, και ο τελευταίος, έχουν σαν χαρακτηριστικό να κόβουν έδρες από τα μικρά κόμματα, να τις δίνουν στο πρώτο κόμμα, για να μπορέσει να δημιουργήσει μια απόλυτη πλειοψηφία μέσα στη Βουλή και έτσι να έχουμε μια μονοκομματική κυβέρνηση.

Σ' αυτό το ζήτημα εμείς δε συμφωνούμε, το θεωρούμε χαρακτηριστικό του εκλογικού νόμου και από 'κει και πέρα δεν μπαίνουμε σε καμία λογική, αν θα πάρουμε μια ή δύο έδρες παραπάνω».

«Επίσης - συνέχισε ο Ορ. Κολοζώφ - η επιχειρηματολογία της αναλογικότητας είναι γνωστή και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ, από τότε που είναι κυβέρνηση. Δηλαδή προβάλλουν το επιχείρημα των σταθερών κυβερνήσεων. Πόσο σταθερή μπορεί να είναι μια κυβέρνηση που δεν έχει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού; Δεν ισχύει αυτό το επιχείρημα. Αντίθετα μια κυβέρνηση αποχτάει σταθερότητα όταν συμπλέει με την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και επομένως εκφράζει τη θέλησή του, τις προσδοκίες του. Αυτό είναι το ζήτημα. Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι, κυβερνήσεις συνεργασίας δεν είναι σταθερές δεν ισχύει στα πολιτικά πράγματα σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, αν το δει κανείς. Γιατί δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι σταθερή η κυβέρνηση π.χ. στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία, όπου είναι κυβερνήσεις που συμμετέχουν περισσότερες από μια πολιτική δύναμη. Πιστεύω ότι όλα αυτά τα επιχειρήματα είναι προσχηματικά για να μπορέσουν να πείσουν τον ελληνικό λαό να συναινέσει σε ένα εκλογικό σύστημα που είναι καλπονοθευτικό».

Ακολούθως σχετικά με το επιχείρημα ότι θα είναι πιο αναλογικό το σύστημα που προτείνεται και τη δράση για την απλή αναλογική, ο Ορ. Κολοζώφ υπογράμμισε: «Δηλαδή τι θα ήθελε ο κ. Σκανδαλίδης ή η κυβέρνηση. Να έχει τη συναίνεσή μας για το αν θα μας κλέψει λιγότερο ή περισσότερο; Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Είμαστε αντίθετοι και επιμένουμε στο να υπάρχει εκλογικός νόμος, απλή αναλογική, και χωρίς να μπούμε μέσα στη λογική των διαπραγματεύσεων.

Οταν δύο φορές καταθέσαμε εκλογικό νόμο, μαζί με τον ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ, είχαμε έναν σχεδιασμό ο οποίος έλεγε ότι θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για κοινή δράση με κόμματα, κινήσεις, φορείς, επιστήμονες, διανοούμενους, γενικά με όλες εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις, που υπάρχουν στη χώρα μας και τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πιστεύουν ότι το εκλογικό σύστημα στη χώρα μας πρέπει να είναι η απλή αναλογική. Αυτό το σχέδιο δεν προχώρησε λόγω συγκυριών εκείνης της εποχής, πόλεμος, προεδρία κλπ. Σήμερα που είναι στην επικαιρότητα υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης αυτού του σχεδίου. Ηδη βλέπουμε ότι έχουν ευαισθητοποιηθεί μαζικοί φορείς, όπως Ομοσπονδίες οι οποίες έχουν ήδη τοποθετηθεί και ζητούσαν συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, για να πουν τη θέση τους για απλή αναλογική. Είμαστε υπέρ του να γίνει μια τέτοια προσπάθεια συνολικά με κόμματα και μαζικά κινήματα και από κοινού να απαιτήσουμε ο εκλογικός νόμος, αν αλλάξει, να είναι η απλή αναλογική σαν σύστημα».

Διαφωνίες για λίστα και διπλή κάλπη

Στο 50%, ίσως και παραπάνω, των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ανεβάζουν οι πληροφορίες που είδαν χτες το φως της δημοσιότητας το ποσοστό των διαφωνούντων με δύο επίμαχα σημεία του εκλογικού νόμου, της λίστας και της διπλής κάλπης. Οι ίδιες πληροφορίες θεωρούν βέβαιο πως θα υπάρξουν αλλαγές έως και απόσυρση των δύο αυτών σημείων προκειμένου να εξασφαλιστεί η υπερψήφιση του νόμου στη Βουλή.

Αλλαγές οι οποίες θα καταβληθεί προσπάθεια να εμφανιστούν ως αποτέλεσμα του διαλόγου και αφού θα έχουν προηγηθεί οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, στις οποίες το κυβερνών κόμμα έχει αποθέσει αρκετές ελπίδες για αντιστροφή του αρνητικού σε βάρος του κλίματος. Ο στόχος αυτός είναι άλλωστε πρωταρχικός για το κυβερνών κόμμα στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές και στα πλαίσιά του εντάσσονται και φωνές υπέρ της συσπείρωσης και της ενότητας του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δώσει την εκλογική μάχη χωρίς εσωκομματικούς κλυδωνισμούς.

Επί του παρόντος όμως, εκτός από τους βουλευτές που αντιδρούν στα δύο σημεία του εκλογικού νόμου, υπάρχουν κι εκείνοι που επιμένουν να αντιδρούν στο αίτημα του πρωθυπουργού για κατάθεση των κωδικών των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών. Ενώ προχτές ο Σ. Βαλυράκης εξέφρασε γραπτώς τα «παράπονά» του για ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, τα οποία έσπευσε να υιοθετήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Εργασίας και Πολιτισμού Δ. Ρέππας και Ε. Βενιζέλος εμφανίστηκαν με την κοινή θέση να προηγηθούν ο διάλογος και οι αλλαγές στη διοικητική διάρθρωση της χώρας, του διαλόγου και των αλλαγών στον εκλογικό νόμο.

Σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή» της Κυριακής ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των αλλαγών στον προτεινόμενο εκλογικό νόμο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν τελικά μια πρόταση δεν περπατάει, δεν είναι κακό μέσα από το διάλογο να αναδειχτούν τα προβλήματα και να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα». Ωστόσο, παρά τις όποιες αλλαγές, αν υπάρξουν, το ζητούμενο για την κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Χ. Πρωτόπαππα, παραμένει «ο εκλογικός νόμος να δίνει σταθερές κυβερνήσεις».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ