Associated Press |
Παιδιά παρατηρούν τον στρατιώτη των κατοχικών δυνάμεων σε πλήρη δράση |
Εναν από τους πλέον έμπιστους σωματοφύλακες του Σαντάμ Χουσεΐν διατείνονται ότι συνέλαβαν οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής στο Τικρίτ. Παρά την επαναλαμβανόμενη δήλωση των αμερικανικών αξιωματούχων ότι βρίσκονται πολύ κοντά στον εντοπισμό του πάλαι ποτέ ισχυρού άνδρα της Βαγδάτης, και στενού τους συμμάχου, προς το παρόν ακούν μόνον τη φωνή του, καθώς άλλο ένα ηχογραφημένο μήνυμα που αποδίδεται στον Σαντάμ Χουσεΐν μεταδόθηκε από το αραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια». Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ανακοίνωνε ότι η κατοχή του Ιράκ θα στοιχίσει στις ΗΠΑ 7,3 δισ. δολάρια για το υπόλοιπο οικονομικό έτος, δηλαδή μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη.
Ολονύκτιες επιδρομές σε σπίτια υπόπτων ότι είναι συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν πραγματοποίησαν δεκάδες άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Τικρίτ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση των κατοχικών δυνάμεων, κατά τη διάρκεια των επιδρομών συνελήφθησαν 12 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους ο πρώην επικεφαλής ασφαλείας του Τικρίτ αλλά και ο Αντνάν Αμπντουλάχ Αμπίντ αλ Μουσλίτ, ένας από τους δεκάδες προσωπικούς σωματοφύλακες του Σαντάμ Χουσεΐν.
Οι κατοχικές δυνάμεις δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους επειδή κατάφεραν να συλλάβουν τον Αλ Μουσλίτ ζωντανό, με ελαφρά τραύματα, και εκτιμούσαν ότι μπορεί να προσφέρει σημαντικές πληροφορίες, αν και δήλωναν επιφυλακτικοί όσον αφορά στο εύρος των αποτελεσμάτων της ανάκρισής του. Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Ρίτσαρντ Αρμιταζ, δήλωνε, εμφανώς αναθαρρημένος από τις εξελίξεις, ότι «με τις επιδρομές αυτές, οι αμερικανικές δυνάμεις, επί της ουσίας, βρίσκονται μόνο μερικές ώρες πίσω από τον Σαντάμ Χουσεΐν».
Associated Press |
Από διαδήλωση ανέργων στη Βαγδάτη |
Τέσσερις ρουκέτες εκτόξευσαν άγνωστοι εναντίον φάλαγγας αμερικανικών οχημάτων που κινούνταν στην οδική αρτηρία Μεκάντια, κοντά στο χωριό Σάντα, στην περίμετρο της πόλης Μπαακούμπα, 60 χλμ. βορειοανατολικά της Βαγδάτης. Η ευρύτερη περιοχή έχει γίνει θέατρο σφοδρών επιθέσεων, τα τελευταία 24ωρα, εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων, που καταμετρούν 1 νεκρό και 2 τραυματίες, σε επίθεση την Κυριακή, και 3 νεκρούς και 4 τραυματίες, σε επίθεση το Σάββατο.
Επίσης, πυρκαγιά ξέσπασε, μετά από επίθεση αγνώστων, σε πετρελαιαγωγό, χτες τα ξημερώματα, νοτιοανατολικά της Βασόρας. Σχολιάζοντας τις αλλεπάλληλες επιθέσεις, ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ, Ρίτσαρντ Μάγιερς, εκτίμησε ότι «προς το παρόν είναι γεγονός πως το κεντρικό Ιράκ παραμένει πολεμική ζώνη», αλλά κατέληξε ότι, «τελικά, οι αμερικανικές δυνάμεις θα νικήσουν».
Υπό το βάρος των εξελίξεων, μάλλον στο περιθώριο πέρασε η ανακοίνωση του προσωρινού κυβερνητικού συμβουλίου που επέλεξε η αμερικανική κατοχική διοίκηση, σύμφωνα με την οποία τα 25 μέλη του κατέληξαν στη δημιουργία εναλλασσόμενης 9μελούς προεδρίας. Σε αυτήν θα εναλλάσσονται, ανά μήνα, 5 σιίτες, 2 σουνίτες και 2 Κούρδοι, και θεωρητικώς το συμβούλιο έχει, πλέον, τη δικαιοδοσία να γνωμοδοτήσει για τον προϋπολογισμό, για τη λήψη οικονομικών και πολιτικών μέτρων στη χώρα αλλά και για την ανάληψη πρωτοβουλιών ανασυγκρότησης. Εννοείται, βέβαια, ότι την τελευταία λέξη θα έχει πάντα ο κατοχικός διοικητής, Πολ Μπρέμερ.
Τριάντα χώρες έχουν, ήδη, διατυπώσει την προθυμία και την ετοιμότητά τους να αποστείλουν στρατεύματα στο Ιράκ, από το Σεπτέμβρη, προκειμένου να συμμετάσχουν στη «δύναμη σταθεροποίησης» που σχεδιάζουν οι κατοχικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, οι χώρες αυτές είναι οι: Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Ν. Κορέα, Δανία, Ισπανία, Εσθονία, Γεωργία, Βρετανία, Ονδούρα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καζαχστάν, Λετονία, Λιθουανία, ΠΓΔΜ, Μογγολία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Ολλανδία, Φιλιππίνες, Πολωνία, Πορτογαλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Τσεχία, Ρουμανία, Σαλβαδόρ, Σλοβακία, Ουκρανία.
Σε αρκετές από αυτές τις χώρες, όμως, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την αντίθεση της κοινής γνώμης είναι μεγάλα. Στην Ιαπωνία ο πρωθυπουργός, Κοϊζούμι, δήλωνε, χτες, παρά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο ενός νόμου που επιτρέπει την ανάπτυξη ιαπωνικών στρατευμάτων έξω από τη χώρα, ότι δεν είναι βέβαιο πως θα αποσταλούν στρατεύματα στο Ιράκ. Εντονότατες πιέσεις ασκούν οι ΗΠΑ και προς την Ινδία.
Ο αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ βρέθηκε στο Νέο Δελχί και συναντήθηκε με τον Ινδό ομόλογό του επιμένοντας στην αποστολή ινδικών δυνάμεων στο Ιράκ παρά την πρόσφατη άρνηση της κυβέρνησης και την κατηγορηματική αντίθεση Βουλής και λαού. Για τους Αμερικανούς, η εμπειρία του ινδικού στρατού (συνολικής δυνάμεως 1 εκατ.) στη «σύγκρουση χαμηλής έντασης» του Κασμίρ θεωρείται «ανεκτίμητη». Σε αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ προσφέρουν όπλα, τεχνολογία και πολιτικά οφέλη. Ολως ...παραδόξως, ο Μάγιερς αναμένεται να «παίξει» το χαρτί της (πιο πιθανής) συμμετοχής του Πακιστάν στην κατοχική περιπέτεια για να «πείσει» το Νέο Δελχί.
ΑΓΚΥΡΑ.--
Η υπερψήφιση δύο νόμων από την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης προκαλεί αρκετούς τριγμούς στο τουρκικό πολιτικό σύστημα.
Ο πρώτος νόμος, περί «επανάκτησης της κοινωνίας», προσφέρει (μερική) αμνηστία σε όσα μέλη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ, γνωστό σήμερα ως KADEK) παραδοθούν στις τουρκικές αρχές. Πρόκειται για ένα νόμο, όπως κατήγγειλαν πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ο οποίος «υπαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ», με απώτερο στόχο το «ξεκαθάρισμα» στο Βόρειο Ιράκ. Το πρόβλημα της αντιπολίτευσης ωστόσο δεν ήταν σκεπτικό του, αλλά, όπως είπε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Ντενίζ Μπαϊκάλ, ότι θα «ενισχύσει την τρομοκρατία» των Κούρδων. To CHP απείχε της ψηφοφορίας και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την ηγεσία του ότι «παραβιάζει το Σύνταγμα».
Ο δεύτερος νόμος είναι ίσως ακόμη σημαντικότερος - πρόκειται για το λεγόμενο «7ο μεταρρυθμιστικό πακέτο» που αξίωνε η ΕΕ, και προβλέπει την «μείωση της εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική» με διάφορους τρόπους, όπως π.χ. το διορισμό πολιτικού και όχι στρατιωτικού στη Γενική Γραμματεία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τη μετατροπή του τελευταίου σε συμβουλευτικό όργανο (από κατευθυντήριο που είναι σήμερα) κλπ. Οι στρατηγοί και οι απολογητές τους στην πολιτική σκηνή είναι έξαλλοι: ο ΓΓ του ΣΑΕ στρατηγός Κιλίντς δήλωσε σιβυλλικά «η Τουρκία δεν είναι Ολλανδία»...
Στην Τουρκία πραγματοποιούσε χτες επίσκεψη ο Σύρος ΥπΕξ Μοχάμαντ Μουσταφά Μίρο - γεγονός που από μόνο του προκάλεσε την οργή της Ουάσιγκτον - ο οποίος δε δίστασε στις πρώτες του δηλώσεις να καλέσει για περιφερειακή συνεργασία ώστε να επιτευχθεί ο «τερματισμός της κατοχής του Ιράκ από τις ΗΠΑ».
Περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά στη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν ΗΠΑ και Μ. Βρετανία στο Ιράκ, έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας.
Οπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Παξινός, στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης Λουίς Μ. Οκάμπο κατατέθηκε πλούσιο υλικό αποτελούμενο από 39 κασέτες, 39 δελτία Τύπου και δημοσιεύματα ξένων περιοδικών με σκοπό, όπως τόνισε, να γίνει μια προσπάθεια ούτως ώστε να «πληρώσουν για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν.
«Εμείς επιτελούμε το ηθικό μας χρέος. Δεν κάνουμε πολιτική. Μας τέθηκε το ερώτημα γιατί εμείς και απαντούμε πως κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή, έστω και αν τα βάζουμε με δυνατούς. Διαπράχτηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, και ελπίζω, όπως στη ζωή υπάρχει μία αρχή και ένα τέλος, έτσι να υπάρξει και γι' αυτούς. Κανείς όσο ψηλά και αν βρίσκεται δεν πρέπει να μένει ατιμώρητος» είπε ο πρόεδρος του ΔΣΑ.
Η υπεύθυνη για τη συγκέντρωση του υλικού Ζ. Κωνσταντοπούλου, ανέφερε ότι για τον ΔΣΑ, η υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς ήταν το πρώτο βήμα. «Εχουν διαπραχτεί εγκλήματα με κυνικό τρόπο και η διάπραξη αυτών υποχρεώνουν τον εισαγγελέα να ερευνήσει την εμπλοκή και τη δίωξη των ενόχων», είπε.