ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Δούρειος Ιππος» των Αμερικανών η Ευρωπαϊκή Ενωση

Associated Press

«Φαντάζει αδύνατο ότι βρίσκομαι εδώ, ακριβώς στο ίδιο μέρος, 50 χρόνια μετά τα γεγονότα που τιμούμε σήμερα και έλαβαν χώρα το πρωινό της 26ης Ιουλίου του 1953. Ημουν 26 χρόνων τότε, σήμερα 50 χρόνια αγώνα έχουν προστεθεί στη ζωή μου»...

Με τα λόγια αυτά, άνοιξε την ομιλία του ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, σε μια συγκέντρωση στους ιστορικούς στρατώνες Μονκάδα και Κάρλος Μανουέλ Σεσπέδες, στην πόλη Σαντιάγο δε Κούμπα με την ευκαιρία της 50ής επετείου από την ημέρα που σηματοδότησε την έναρξη της επανάστασης και ενώπιον πολλών ηγετών και προσωπικοτήτων της Λατινικής Αμερικής, όπως ο ηγέτης των «Σαντινίστας» Ντανιέλ Ορτέγκα, που στα πόδια του καθόταν ο μικρός Ελιάν Γκονζάλες.

Τα επιτεύγματα της Επανάστασης

Απαριθμώντας έναν - έναν τους λόγους, που προκάλεσαν την επίθεση και τελικά την εξέγερση και επανάσταση, ο Φιντέλ Κάστρο και τους οποίους είχε τονίσει στις πρώτες του ομιλίες μετά την επικράτηση της Επανάστασης το Γενάρη του 1959, δηλαδή σχεδόν έξι χρόνια μετά την επίθεση στη Μονκάδα, τόνισε ότι«αυτές οι εξευτελιστικές πραγματικότητες για τους Κουβανούς έχουν συνθλιβεί, παρά το εμπάργκο, τις απειλές, την επιθετικότητα, τη μαζική τρομοκρατία και την ανεξέλεγκτη επίθεση εκ μέρους των ΜΜΕ». Οι στατιστικές μιλούν από μόνες και αποδεικνύουν τα επιτεύγματα της Επανάστασης, για τα οποία η Κούβα, παρά τη «φτώχεια» της, σύμφωνα με τους δείκτες του ΔΝΤ και της ΠΤ, είναι η «πλουσιότερη» χώρα του ημισφαιρίου... Εχει από τους υψηλότερους μέσους όρους ζωής στη Λατινική Αμερική και από τα πιο χαμηλά ποσοστά παιδικής θνησιμότητας στον κόσμο. Διαθέτει ένα από τα πιο πλήρη συστήματα δωρεάν Υγείας στον κόσμο και ένας γιατρός αντιστοιχεί σε 166 κατοίκους. Η Κούβα επίσης έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά αλφαβητισμού στον κόσμο, το 95% των κατοίκων της γνωρίζει γραφή και ανάγνωση.

Παρ' όλα αυτά, ούτε με αυτά τα επιτεύγματα επαναπαύεται και σύμφωνα με το Φιντέλ Κάστρο, «τώρα, η Κούβα αφοσιώνεται πλήρως στη μεταμόρφωση των ίδιων των συστημάτων Υγείας, Παιδείας, και Πολιτισμού, προκειμένου να φτάσει νέα εξαιρετικά επίπεδα, βασιζόμενα στην εμπειρία που έχουμε ήδη, αλλά και στην πλήρη χρήση δυνατοτήτων που προσφέρει η νέα τεχνολογία».

Και αναλύοντας τους στόχους δεν ξέχασε να τονίσει ότι δεν κάνει λόγο «σαν η χώρα να ήταν ένα ειδυλλιακό μέρος κάπου στον παράδεισο, λες και δεν υπήρξαν 40 χρόνια ασφυκτικού οικονομικού αποκλεισμού, επιθέσεις και απειλές όλων των ειδών, αμέτρητες πράξεις σαμποτάζ και τρομοκρατίας, απόπειρες δολοφονίας...».

«Η Κούβα δε χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ για να επιζήσει»

Και προειδοποίησε τους Κουβανούς αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, ότι «μεγάλες μάχες» περιμένουν την Κούβα, ακόμη μεγαλύτερες και πιο κρίσιμες από ό,τι στο παρελθόν. Υπενθύμισε λοιπόν τις προσπάθειες ανατροπής που έχουν εκδηλωθεί εδώ και μήνες εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ εστίασε την ομιλία του στον δόλιο ρόλο της ΕΕ, τονίζοντας ότι «η Κούβα δε χρειάζεται τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να επιζήσει».Κατηγόρησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν ανεξάρτητη πολιτική απέναντι στην Κούβα χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την πολιτική των ΗΠΑ.

Η ΕΕ είναι «ο Δούρειος Ιππος της υπερδύναμης», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη έχει ένα παρελθόν για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται και χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές χώρες «αποικιακές δυνάμεις, ιστορικά υπεύθυνες για το δουλεμπόριο, τη λεηλασία ακόμη και την εξόντωση ολόκληρων λαών».

Τόνισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση της Κούβας, λόγω στοιχειώδους αισθήματος αξιοπρέπειας, απορρίπτει κάθε βοήθεια που θα μπορούσε να δώσει η Κομισιόν και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στο εξής θα δέχεται βοήθεια μόνο «από περιφερειακές ή τοπικές αυτόνομες αρχές, από μη κυβερνητικές οργανώσεις και από κινήματα αλληλεγγύης που δεν επιβάλλουν πολιτικούς όρους στην Κούβα».

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου, αντιδρώντας στα μέτρα που πήρε η ΕΕ ενάντια στην Κούβα «ως τιμωρία» για τις διώξεις «αντιφρονούντων» τον περασμένο Μάρτιο, απέσυρε επισήμως την αίτηση να ενταχθεί στη Συμφωνία Κοτονού.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λυπάται για τις δηλώσεις του Κουβανού Προέδρου, Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος αρνήθηκε τη βοήθεια της ΕΕ προς τη χώρα αυτήν», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις Βρυξέλλες και προστίθεται ότι η ΕΕ «επιθυμεί πάντως να τονίσει ότι διατηρεί τη δέσμευσή της να συνεχίσει την υποστήριξη προς τον κουβανικό λαό και ιδιαίτερα προς αυτούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ισραηλινοί ελιγμοί πριν τη συνάντηση Μπους - Σαρόν

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός που έφθασε στην Ουάσιγκτον για την τρίτη επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο, από τότε από ανέλαβε τα καθήκοντά του το Μάρτη του 2001. Ο Αριέλ Σαρόν, εκτιμάται από πολλούς αναλυτές, θα παρουσιάσει τις ισραηλινές αντιρρήσεις για τον «οδικό χάρτη» στον Τζορτζ Μπους, ενώ παράλληλα έχει φροντίσει να γίνουν ορισμένες «κινήσεις καλής θέλησης» για τα μάτια του κόσμου στα αυτόνομα εδάφη, έτσι ώστε να προλειάνει το έδαφος για μια «εποικοδομητική συζήτηση».

Χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε σύντομη συνάντηση με τη σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Μπους, Κοντολίζα Ράις, όπως και με αντιπροσωπεία της επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Κογκρέσου. Σήμερα, εκτός από τον Τζορτζ Μπους, αναμένεται να συναντήσει και τον αντιπρόεδρο Ντικ Τσένεϊ. Αξιωματούχος που συνοδεύει τον Σαρόν, υποστήριζε χτες, τηρώντας την ανωνυμία του, ότι, κατά πλειοψηφία, το ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση άλλων 540 Παλαιστινίων κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένων και τουλάχιστον 120 μελών ισλαμιστικών οργανώσεων.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε δεκτή με ιδιαίτερη δυσπιστία από την παλαιστινιακή πλευρά, καθώς τόσο ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μαχμούντ Αμπάς, αλλά κυρίως οι παλαιστινιακές οργανώσεις που έχουν συναινέσει στην εκεχειρία, επιμένουν ότι θα πρέπει να απελευθερωθούν και οι, τουλάχιστον, 6.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι. Επιπλέον, οι ανακοινωθείσες απελευθερώσεις, επί της ουσίας, μικρή σημασία έχουν καθώς οι καθημερινές συλλήψεις δεκάδων Παλαιστινίων συνεχίζονται ανελλιπώς από τον ισραηλινό στρατό.

Την είδηση της απελευθέρωσης, πάντως, καλωσόρισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν, ο οποίος έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δεν περιμένει ούτως ή άλλως κανείς να αφεθούν ελεύθεροι άνθρωποι που έχουν βάψει με αίμα τα χέρια τους», υιοθετώντας αυτολεξεί τον σχετικό ισραηλινό ισχυρισμό. Αντίθετα, στη Λωρίδα της Γάζας, πραγματοποιήθηκε, χτες, διαδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων Παλαιστινίων υπέρ της απελευθέρωσης του συνόλου των κρατουμένων. Εκπρόσωποι των ισλαμιστικών οργανώσεων προειδοποιούσαν ότι η εκεχειρία θα καταρρεύσει αν το Ισραήλ δεν προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του, ο Σαρόν έδωσε εντολή, αναχωρώντας για Ουάσιγκτον, να αρθούν ορισμένα οδοφράγματα, κυρίως γύρω από τη Ραμάλα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διέλευση των Παλαιστινίων. Επίσης, ανακοινώθηκε, χωρίς να δοθεί κάποια εξήγηση, ότι ματαιώνεται η επίσημη τελετή παράδοσης του πρώτου τμήματος του διαχωριστικού τείχους, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δυτική Οχθη, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη. Ανεπισήμως, φέρεται η ισραηλινή κυβέρνηση να εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να «προκαλέσει» την Ουάσιγκτον, τη στιγμή που και ο Σαρόν βρίσκεται εκεί, καθώς ο Πρόεδρος Μπους, την περασμένη βδομάδα κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, είχε εκφραστεί αρνητικά για το τείχος, όπως και για τα οδοφράγματα.

Χτες, πάντως, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν κοντά στο χωριό Ανίν της Δυτικής Οχθης, όταν Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι και ξένοι φιλειρηνιστές συγκρούστηκαν με ισραηλινούς στρατιώτες, πραγματοποιώντας διαμαρτυρία κατά του τείχους. Πέντε διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός, τραυματίστηκαν από τις λαστιχένιες σφαίρες που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί στρατιώτες. Τέλος, εντοπίστηκε, χτες, νεκρός μέσα σε ελαιώνα, ανάμεσα σε δύο αραβικά χωριά του βορείου Ισραήλ, 20χρονος Ισραηλινός στρατιώτες που αγνοούνταν από την περασμένη βδομάδα. Οι ισραηλινές αρχές αποδίδουν τη δολοφονία του σε Παλαιστινίους μαχητές, χωρίς, βέβαια, να προσκομίσουν το παραμικρό στοιχείο.

ΛΙΒΕΡΙΑ
Λιμός, χάος, βία

ΜΟΝΡΟΒΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Οι συγκρούσεις μαίνονται, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναζητούν απελπισμένα τροφή και νερό στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια. Ομως, τα άσχημα νέα για τους Λιβεριανούς, που θα πρέπει λίαν συντόμως να αντιμετωπίσουν και την επέμβαση, δε σταματούν εδώ. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι συγκρούσεις έχουν αρχίσει να επεκτείνονται και στη δεύτερη σε μέγεθος πόλη και λιμάνι Μπουκάναν και πιθανώς και σε άλλα σημεία του κράτους που ίδρυσαν οι απελεύθεροι σκλάβοι, με απειλή αμερικανικών όπλων...

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μία ομάδα των LURD - που υποστηρίζονται από τη Γουινέα, συνεπώς και τις ΗΠΑ - προελαύνει προς το Μπουκάναν τις τελευταίες μέρες, ενώ οι μάχες για την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας πόλης Μπάρνγκα, μάλλον ολοκληρώθηκαν προς το παρόν. «Πήραμε την Μπάρνγκα και τώρα είμαστε εδώ», τόνισε ο Σέκου Κόνεχ, ηγέτης των Ενωμένων Λιβεριανών για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία (LURD), μιλώντας τηλεφωνικά με το Reuters, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανεξάρτητες πληροφορίες για την κατάληψη της πόλης, αν και οι τοπικές κρατικές δυνάμεις ασφαλείας ανέφεραν ότι δέχτηκαν επίθεση από τους αντάρτες του LURD, χωρίς πάντως να δώσουν περισσότερες πληροφορίες.

Την ίδια στιγμή, νέα σφυροκοπήματα δέχτηκε η Μονρόβια, καθώς οι μάχες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων μαίνονται. Οι δυνάμεις των LURD «πέρασαν ήδη τη γέφυρα του Στόκτον Κρικ και προχωρούν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου του λιβεριανού στρατού, στρατηγός Μπέντζαμιν Γίτεν.

Οσο για την επέμβαση των Αμερικανών που παραμένουν με το δάκτυλο στη σκανδάλη στα ανοιχτά της Λιβερίας, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες. Και ένας απ' αυτούς είναι η κατάπαυση του πυρός, που ανακοίνωσαν για άλλη μία φορά την Παρασκευή οι δυνάμεις των LURD, αμέσως μετά τη διαταγή Μπους. Ομως, κράτησε ελάχιστες ώρες και χθες ο Κόνεχ διευκρίνισε ότι «δε θα αποσυρθούν οι αντάρτες», όπως έχουν ζητήσει οι ΗΠΑ, και ότι οι αντάρτες είναι έτοιμοι να παραδώσουν κάποιες από τις θέσεις τους, όπως το λιμάνι της πόλης, όμως ...στις δυτικοαφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις που αναμένονται στη χώρα αυτήν την εβδομάδα.

«Γόρδιος δεσμός»

Περίπου 4.500 Αμερικανοί στρατιώτες περιμένουν στη Μεσόγειο, έτοιμοι να αναπτυχθούν στη δυτική Αφρική. Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπλέινι, η κυβέρνηση της Λιβερίας έχει ήδη αποδεχτεί την αμερικανική πρόταση να θεωρηθεί ο ποταμός Πο, σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα περίχωρα της Μονρόβιας, ως νέα διαχωριστική γραμμή και κάλεσε τους LURD να κάνουν το ίδιο.

Πάντως, ο Τσαρλς Τέιλορ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι περισσότερα από 1.000 άτομα έχουν πεθάνει στην πρωτεύουσα Μονρόβια, στη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ επιβεβαίωσε ότι σκοπεύει να παραδώσει τα ηνία της χώρας, είτε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, είτε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ωστόσο, δε διευκρίνισε πότε πρόκειται να προχωρήσει στις κινήσεις αυτές.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προειδοποίησε τους LURD ότι θα εξαιρεθεί από οποιοδήποτε μελλοντικό ρόλο στη διακυβέρνηση της χώρας, αν συνεχίσει την αδυσώπητη πολιορκία της πρωτεύουσας Μονρόβια. Ο Ανάν έκανε τις δηλώσεις αυτές μια ημέρα, αφότου οι ΗΠΑ ζήτησαν από τους αντάρτες να σταματήσουν το βομβαρδισμό της πόλης.

ΙΚΑΡΙΑ
Εκδηλώσεις για την Κούβα

Εκδηλώσεις ενημέρωσης - αλληλεγγύης στην Κούβα οργανώνουν ο Σύλλογος Νεολαίας Ικαρίας, σε συνεργασία με τους Δήμους Αγ. Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών Ικαρίας και με ομιλητή τον γενικό γραμματέα του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Κωνσταντίνο Τουμασάτο, σήμερα 29/7 στο Δήμο Ραχών, αύριο 30/7 στο Δήμο Ευδήλου και στις 31/7 στο Δήμο Αγ. Κηρύκου. Ωρα έναρξης των εκδηλώσεων 9 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ