ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απάντηση στους εργολάβους του συνδικαλιστικού κινήματος

Ανακοίνωση της Τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στη λυκοσυμμαχία των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ, που συμπεριφερόμενοι ως εργολάβοι του συνδικαλιστικού κινήματος καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ για τη συνεπή ταξική δράση του

«Το ΠΑΜΕ επιμένει στην αγωνιστική- ταξική παράδοση του εργατικού κινήματος σεβόμενο το ιστορικό κύρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Δημιουργεί τη σύγχρονη εργατική παράδοση των ταξικών αγώνων, της κοινωνικής ανυπακοής, της πολιτικής ανατροπής, με επόμενο σταθμό της ταξικής πάλης το συλλαλητήριο στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Εκεί στους δρόμους του αγώνα συναντά το ΠΑΜΕ την εργατική τάξη και όχι στα σκοτεινά κομματικά επιτελεία των συνδικαλιστικών εργολάβων ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού που μοιράζονται μια "πλειοψηφία" συνδικαλιστικών οργάνων αλλά και την ευθύνη για την πολιτική, κοινωνική και συνδικαλιστική απαξίωσή τους».

Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε χτες η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στον πόλεμο λάσπης που εξαπέλυσε η πλειοψηφία του ΕΚΘ, με αφορμή-πρόσχημα τη συνάντηση του ΠΑΜΕ με τον νέο υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Χ. Καστανίδη.

Η πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει το ΠΑΜΕ για διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος. Διότι, λέει, το ΠΑΜΕ προτίμησε να πάει μόνο του σε συνάντηση με τον υπουργό αντί να πάρει μέρος στη συνάντηση που είχε το ΕΚΘ με τον ΥΜΑΘ τη Δευτέρα. Δεν αναφέρουν βέβαια πως αυτή τη συνάντηση τη γνώριζαν μόνον οι ίδιοι...

Κόντρα στις μεθοδεύσεις του ΕΚΘ, το ΠΑΜΕ και τα Σωματεία Εργαζομένων ΒΑΛΚΑΝ, ΧΩΝΑΙΟΣ, Εμποροϋπαλλήλων και Καπνεργατών συναντήθηκαν με τον υπουργό το απόγευμα της Τετάρτης και εξέθεσαν τα προβλήματα του συνόλου των εργαζομένων, ειδικά της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα κρίσιμα προβλήματα των συγκεκριμένων σωματείων, με αιχμή τις απολύσεις. Και ξεκαθάρισαν πως μονόδρομος για τους εργαζόμενους είναι ο ενωμένος ταξικός αγώνας για τη ριζική ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Με ανακοίνωση-απάντηση το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Δεν μπορούν να καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ: Οι "απόντες" από τους εργατικούς αγώνες και υπονομευτές του εργατικού κινήματος. Οι υπονομευτές της αξιοπιστίας και του ιστορικού κύρους ενός ιστορικού Εργατικού Κέντρου, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης. Οσοι "κοσμούν" τη συνδικαλιστική ιστορία τους με συμβιβασμούς και ήττες, με συμμετοχή σε "κοινωνικούς διαλόγους" εξαπάτησης των εργαζομένων, που έφεραν τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ακόμα και με ανοιχτή απεργοσπασία και τρομοκράτηση των εργαζομένων όταν τυχαίνει ο εργοδότης να είναι πολιτικός φίλος του κυβερνητικού κόμματος (οι 300 απολυμένοι του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ, οι 500 "σκλάβοι" των εργολάβων που λυμαίνονται το Πανεπιστήμιο, θα τους θυμούνται πάντα). Οι πρωταγωνιστές της κυβερνητικής και εργοδοτικής χειραγώγησης του συνδικαλιστικού κινήματος, με εκβιασμούς, εξαγορά και εκμαυλισμό των συνειδήσεων για τη διατήρηση των συνδικαλιστικών θώκων, εξασκώντας το ρόλο του "κοινωνικού πυροσβέστη"».

Διευκρινίζει επίσης πως δεν μπορεί να παρερμηνεύεται ως συνδικαλιστική ενότητα για την προστασία των εργατικών συμφερόντων «η κοινή εμφάνιση των συνδικαλιστικών εργολάβων των τριών κομμάτων που στηρίζουν την ευρωπαϊκή πολιτική του Μάαστριχτ, η οποία έχει συσσωρεύσει στις πλάτες των εργαζομένων όσα δεινά βιώνουν σήμερα». Ειδικότερα, σχετικά με την επίκληση του ΕΚΘ πως παλεύει να λύσει τα προβλήματα των εργαζομένων, το ΠΑΜΕ αποκαλύπτει πως «η "πλειοψηφία" του ΕΚΘ ζητά την οικονομική συνδρομή της κυβέρνησης, των εργοδοτών, για να στήσει τους δικούς του μηχανισμούς εκμαυλισμού και πολιτικού εκβιασμού των εργαζομένων, στήνοντας δήθεν "γραφεία εργασίας" των συνδικάτων, μετατρέποντάς τα από φορείς ταξικού αγώνα σε μηχανισμούς διαχείρισης της πολιτικής του συστήματος και διαιώνισης της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας και αριστοκρατίας». Και ξεκαθαρίζει πως σ' αυτή τη «λυκοσυμμαχία», έξω από κάθε συνδικαλιστική και ταξική ηθική, το ΠΑΜΕ δε συμμετέχει.

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 4 μήνες

Εργαζόμενη άρχισε απεργία πείνας έξω από το δημαρχείο

Η Σοφία Σαβαΐδου έξω από το δημαρχείο Περιστερίου
Η Σοφία Σαβαΐδου έξω από το δημαρχείο Περιστερίου
Απεγνωσμένοι, αγανακτισμένοι και στα όρια της εξαθλίωσης βρίσκονται οι περίπου 180 εργαζόμενοι του Δήμου Περιστερίου που έχουν προσληφθεί μέσω των περιβόητων Τοπικών Συμφωνών Απασχόλησης στις δημοτικές επιχειρήσεις και εδώ και τέσσερις μήνες βρίσκονται απλήρωτοι. Μάλιστα, από προχτές μια εργαζόμενη απελπισμένη πλέον ξεκίνησε απεργία πείνας έξω ακριβώς από το δημαρχείο. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι - όπως χιλιάδες ακόμα άλλοι συμβασιούχοι σε δήμους - είναι θύματα της πολιτικής και της προηγούμενης και της νυν δημοτικής αρχής, που εφαρμόζουν κατά γράμμα μέσω των ΟΤΑ τις αντεργατικές πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ. Βιώνουν έτσι ένα καθεστώς ομηρίας, ελαστικής εργασίας και ρουσφετολογικών συμφερόντων κάτω από την ανάγκη τους για εργασία και επιβίωση.

Οι εργαζόμενοι, μέσω των προγραμμάτων των ΤΣΑ βρέθηκαν στις δημοτικές επιχειρήσεις (Τεχνικής και Πολιτισμού) του δήμου για να καλύψουν όμως πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αφού εργάζονται εδώ και 3,5 χρόνια κανονικά σε διάφορες υπηρεσίες. Στο τέλος του 2002, όταν τελείωσαν τα προγράμματα των ΤΣΑ, υπέγραψαν συμβάσεις πρόσληψης. Η κανούρια δημοτική αρχή του δημάρχου Α. Παχατουρίδη όμως πριν από τέσσερις μήνες πρόβαλε προβλήματα στην πληρωμή τους, επικαλούμενη την άσχημη οικονομική κατάσταση του δήμου.

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών έχει υποσχεθεί οικονομική επιχορήγηση στο δήμο γι' αυτούς, αν και η δημοτική αρχή έχει πάρει έξι δάνεια μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι. Οι λογαριασμοί, τα δάνεια και τα γραμμάτια συσσωρεύονται, ενώ ήδη σε έναν εργαζόμενο έφτασε χαρτί κατάσχεσης του σπιτιού του. Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι και η κατάσταση της Σοφίας Σαβαΐδου που κάνει απεργία πείνας, αφού, όπως μας ανέφερε, «έτσι κι αλλιώς δεν έχω να φάω». Χωρισμένη και σεισμοπαθής μένει σε κοντέινερ από τα οποία σε τρεις μήνες θα τη διώξουν. «Εφτασα στα όριά μου, δεν αντέχω άλλο» μας είπε.

Στο πλευρό των εργαζομένων που ήταν συγκεντρωμένοι χτες έξω από το δημαρχείο βρέθηκε και ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης δημοτικός σύμβουλος της Παράταξης «Πρωτοβουλία Αγωνιστικής Συμπαράταξης» (ΠΑΣΥ).


Απολύσεις δημοσιογράφων

Δύο απολύσεις δημοσιογράφων καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την απόλυση της δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού «Πλάνετ» Αννέτας Καββαδία και την αναγγελία απόλυσης του δημοσιογράφου Δ. Χατζηνικόλα, που εργάζεται στο γραφείο της Αθήνας των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη».

Οπως τονίζει η ΕΣΗΕΑ, «απολύσεις όπως αυτές προσβάλλουν τους ίδιους του δημοσιογράφους και το έργο τους, πέραν του παράνομου και καταχρηστικού χαρακτήρα τους, επιδιώκουν και τη δημιουργία κλίματος φόβου και ανασφάλειας μεταξύ των εργαζομένων». Οσον αφορά στην απόλυση του Δ. Χατζηνικόλα, η ΕΣΗΕΑ υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή γίνεται μέσα στα πλαίσια μιας γενικότερα απαράδεκτης στάσης και τακτικής, την οποία ακολουθεί η Διεύθυνση της εφημερίδας στο θέμα των εργασιακών σχέσεων, με στόχο σειρά άλλων απολύσεων στο μέλλον.

Στα δικαστήρια για να μην ξαναπεργήσουν

Την προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας των εργαζομένων στις εταιρίες πετρελαιοειδών «Oic» και «Safco» (ανεφοδιασμού αεροσκαφών), καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μετά την αγωγή που κατέθεσαν στα δικαστήρια οι διοικήσεις των δύο εταιριών, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η 48ωρη απεργία, που έχει προκηρύξει το σωματείο για τις 27 και 28 Ιούλη, απαιτώντας την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Στην αγωγή, που εκδικάζεται σήμερα, οι εργοδότες αποθρασυμένοι ζητούν ακόμα από το δικαστήριο να αποφασίσει παράνομη και καταχρηστική και οποιαδήποτε απεργία γίνει στο μέλλον και ζητάνε να φυλακιστούν για 6 μήνες ο πρόεδρος και ο γραμματέας του σωματείου και επιβολή προστίμου 3.000 ευρώ στον καθένα και 10.000 στο σωματείο.

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση, που, για μια ακόμα φορά, όπως τονίζει, προστατεύει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και την ασύδοτη δράση του και του δίνει το δικαίωμα να ποινικοποιεί τις απεργίες των εργαζομένων. Δηλώνει, τέλος, ότι συμπαραστέκεται στους εργαζόμενους και τους καλεί να εντείνουν τον αγώνα τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ