ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στην τελική ευθεία για τις απολογίες

Με την κατάθεση του Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) Βένιου Αγγελόπουλου, που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, κλείνει ο κατάλογος καταθέσεων των μαρτύρων υπεράσπισης στη δίκη της «17Ν» και ανοίγει το κεφάλαιο των απολογιών των κατηγορουμένων. Οι απολογίες, με πρώτη αυτήν του Δ. Κουφοντίνα πιθανότατα θα αρχίσουν, την Πέμπτη ή την Παρασκευή δεδομένου ότι αναμένεται να τεθούν, προς το δικαστήριο, από τους συνηγόρους υπεράσπισης, μια σειρά διαδικαστικά ζητήματα, ένα εκ των οποίων αφορά και στην παροχή εύλογου χρόνου προς τους κατηγορούμενους να προετοιμαστούν για όσα έχουν να πουν. Επιπλέον, η υπεράσπιση αναμένεται πριν τις απολογίες να καταθέσει κάποια έγγραφα, ενώ παραμένει το ζήτημα αν το δικαστήριο θα αναγνωρίσει την εγκυρότητα των προανακριτικών ομολογιών των κατηγορουμένων, ζήτημα για το οποίο μπορεί να αποφανθεί είτε πριν αρχίσουν οι απολογίες είτε στη διάρκεια αυτών και για κάθε κατηγορούμενο χωριστά, όπως ορίζει η ποινική δικονομία.

Στην κατάθεσή του ο καθηγητής Β. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στη γνωριμία του με τον Αλ. Γιωτόπουλο και στην αντιδικτατορική δράση του τελευταίου, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει σχέση με όσα κατηγορείται. Για να στηρίξει δε αυτή του την εκτίμηση σημείωσε πως αν ο Γιωτόπουλος ήταν όντως ο αρχηγός της «17Ν» το πιο λογικό που θα έκανε, θα ήταν να υπερασπίσει αυτή του την επιλογή, διαφορετικά «θα ήταν μοναδικό παράδειγμα ενός τέτοιου ανθρώπου ο οποίος δε θα αναλάμβανε τις ευθύνες του». Και πρόσθεσε: «Ο αρχηγός της 17Ν που είναι ακυρωμένος- και όλη η ιστορία αυτών των Οργανώσεων αυτό καταδεικνύει- περιμένει τη δικαίωσή του είτε πέφτοντας σε κάποιο πεδίο μάχης, είτε στην απολογία του στο Δικαστήριο και στην οποία απολογία διεκδικεί τη συμμετοχή του σε μία επαναστατική οργάνωση ένοπλης πάλης και λέει "εμένα με έπιασαν, οι νέοι συνεχίστε και φτιάξτε ο καθένας μια "17Ν" όπου μπορεί"».

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο θέμα της πλαστής ταυτότητας και του ψευδωνύμου που έφερε ο Αλ. Γιωτόπουλος, αναφέροντας πως από μόνο του αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αποδείξει συμμετοχή του κατηγορουμένου στη «17Ν». «Οποιος επικαλείται το ψευδώνυμο - είπε- ως ένδειξη συμμετοχής του Αλ. Γιωτόπουλου στη "17Ν", οφείλει να συσχετίσει το ψευδώνυμο με τη συμμετοχή».

Ο Β. Αγγελόπουλος απάντησε εκτεταμένα σε ερωτήσεις γύρω από τα πειστήρια που η Αστυνομία ισχυρίζεται πως ενοχοποιούν τον κατηγορούμενο. Υποστήριξε, επίσης, και τόνισε πως ο φίλος του κινδυνεύει να πέσει θύμα δικαστικής πλάνης, αποφεύγοντας, όμως να κάνει λόγο για σκευωρία.

Νωρίτερα, στην κατάθεσή της η Βασιλική Χριστοπούλου, οικογενειακή φίλη του Αλ. Γιωτόπουλου, απέκλεισε αυτός να είχε σχέση με την «17Ν».

Το ενδεχόμενο συμμετοχής του Αλ. Γιωτόπουλου στη «17Ν» απέκλεισε και ο Κ. Ζηρίνης, σκηνοθέτης - συγγραφέας ο οποίος αναφερόμενος στη «17Ν» είπε μεταξύ άλλων: «Δε νομίζω ότι δολοφονούσαν ανθρώπους. Εγώ νομίζω ότι πάντα κατά τη γνώμη τους εκτελούσαν άτομα που συμβόλιζαν κάτι. Δεν έβλεπαν τον άνθρωπο Πέτσο, δεν έβλεπαν τον άνθρωπο, αλλά έβλεπαν έναν στόχο που συμβόλιζε κάτι μέσα στην κοινωνία. Καλώς ή κακώς δεν το κρίνω και δεν είμαι εδώ για να το κρίνω».

  • Εν τω μεταξύ χτες γνωστοποιήθηκε από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ότι επιβάλλει στη δημοσιογράφο Φωτεινή Πιπιλή την ποινή της προσωρινής διαγραφής ενός έτους από τα μητρώα της. Ο λόγος είναι ότι οι φράσεις που χρησιμοποίησε κατά τη συμμετοχή της σε τηλεοπτική εκπομπή του Τ/Σ «Σταρ» στις 17/9/02 υπερβαίνουν τα όρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας (προσβολή ανηλίκου). Το θέμα ανακινήθηκε μετά από προσφυγή της δικηγόρου Ι.Κούρτοβικ για λογαριασμό της Αγγ. Σωτηροπούλου, που είναι κατηγορούμενη στην υπόθεση «17Ν».
Στα ύψη η βρεφική θνησιμότητα στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες

Πολύ υψηλότερα απ' όσο παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία είναι τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σε εννέα χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών. Μάλιστα σε ορισμένες χώρες οι θάνατοι παιδιών κάτω του ενός έτους είναι τετραπλάσιοι από τις επίσημες μετρήσεις, ενώ ως βασικότερες αιτίες για τους θανάτους αυτούς θεωρούνται η φτώχεια, η κακή μητρική υγεία και διατροφή, οι μολύνσεις και η χαμηλής στάθμης ιατρική φροντίδα. Το πιο συγκλονιστικό, πάντως, είναι πως τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στις χώρες αυτές είναι 2 έως 12 φορές υψηλότερα απ' ό,τι στις δυτικές βιομηχανικές χώρες.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από νέα έρευνα της «Γιούνισεφ» και αφορούν 27 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών και της Βαλτικής. Ωστόσο, η έκθεση αυτή εστιάζει τις τάσεις βρεφικής θνησιμότητας στις οχτώ χώρες του Καυκάσου και της Κ. Ασίας, καθώς και στις Ρουμανία και Ουκρανία. Συγκρίνει τα επίσημα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας σ' αυτές τις χώρες με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά από προσωπικές συνεντεύξεις με γυναίκες. Και στις οχτώ χώρες του Καυκάσου και Κ. Ασίας η εκτίμηση του ποσοστού βρεφικής θνησιμότητας από την έρευνα είναι πολύ υψηλότερη από τα επίσημα ποσοστά. Για παράδειγμα, στο Αζερμπαϊτζάν η έρευνα διαπίστωσε 4πλάσια ποσοστά, δηλαδή 74 βρεφικοί θάνατοι για κάθε 1.000 ζωντανές γεννήσεις, έναντι του επίσημου ποσοστού που ήταν 17/1.000. Επίσης στην Τσεχία, τα επίσημα στοιχεία υποδεικνύουν ότι στην περιοχή ως σύνολο, τουλάχιστον 60.000 βρέφη πέθαναν πριν γίνουν ενός έτους το 2001. Αυτό το νούμερο είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από τον αριθμό των βρεφικών θανάτων στην ΕΕ, που έχει περίπου ίσες γεννήσεις ετησίως!

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση, όταν εξετάζει τις άλλες τάσεις που επηρεάζουν τα παιδιά στην περιοχή. Διαπιστώνει ότι περισσότερα από έντεκα εκατομμύρια παιδιά ζουν στη φτώχεια μόνο στη Ρωσία, αναφέρει τρία εκατομμύρια πρόσφυγες - ανθρώπους σε αναζήτηση πολιτικού ασύλου από τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν, βρίσκει ότι υπήρξαν τουλάχιστον 100.000 υιοθεσίες από το 1989 έως σήμερα από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που αυτή τη στιγμή αναλογούν στο 1/3 του παγκόσμιου συνόλου, ενώ αποκαλύπτει ότι μόνο ο ένας στους 25 καταγραμμένους φορείς του Εϊτζ στην περιοχή λαμβάνει αντιρετροϊκή θεραπεία!

Αλλαγές στην αξιολόγηση των μαθητών ΤΕΕ

Αλλαγές στον τρόπο αξιολόγησης των μαθητών των ΤΕΕ προβλέπει σχέδιο προεδρικού διατάγματος που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ανάμεσα σε άλλα, προβλέπεται ότι ο γενικός μέσος όρος σε όλες τις τάξεις των ΤΕΕ θα προκύπτει από τους βαθμούς των γραπτώς εξεταζόμενων μαθημάτων, ταύτιση της βαθμολογικής κλίμακας με αυτή του ενιαίου λυκείου με βαθμό προαγωγής το δέκα, και επαναληπτική εξέταση όσων δεν προάγονται ή δεν παίρνουν απολυτήριο. Παράλληλα, αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του βαθμού ετήσιας επίδοσης των μαθητών σε κάθε μάθημα, στο οποίο γίνεται προφορική και γραπτή εξέταση, ενώ για τα μαθήματα που δεν προβλέπεται γραπτή εξέταση, ως βαθμός ετήσιας επίδοσης υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών των τετραμήνων. Επίσης, με το σχέδιο ΠΔ εισάγονται μαθήματα με δύο γνωστικά αντικείμενα που βαθμολογούνται ως ενιαίο μάθημα, ενώ τα μαθήματα των ΤΕΕ θα διακρίνονται σε γενικής παιδείας, επαγγελματικής εκπαίδευσης θεωρητικού περιεχομένου και επαγγελματικής εκπαίδευσης εργαστηριακού περιεχομένου.

Διαμαρτυρία αδιορίστων εκπαιδευτικών

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποιούν σήμερα αδιόριστοι εργαστηριακοί καθηγητές ΔΕ και ΤΕ, διαμαρτυρόμενοι για την εξαίρεσή τους από τις αιτήσεις μόνιμου διορισμού εκπαιδευτικών με 16μηνη προϋπηρεσία, τη στιγμή που, σύμφωνα με τους ίδιους, «υπάρχουν 300 κενά που τελείως αδικαιολόγητα δεν καλύπτονται». Στις 10 το πρωί η ανοιχτή επιτροπή που έχουν συγκροτήσει, διοργανώνει σύσκεψη στα γραφεία της ΟΛΜΕ και στη συνέχεια παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας.

ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Την Πέμπτη η ένστολη κινητοποίησή τους

Πανελλαδική ένστολη διαμαρτυρία μπροστά από το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, από αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αθέτηση της υπόσχεσης που έδωσε η κυβέρνηση σχετικά με τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματός τους ως «ανθυγιεινό και επικίνδυνο».

Η απόφαση γι' αυτή την κινητοποίηση πάρθηκε ομόφωνα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ), από την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, καθώς και από τα συνδικαλιστικά όργανα των πυροσβεστών και λιμενικών που διεκδικούν το ίδιο αίτημα. Μάλιστα η ΠΟΑΣΥ προειδοποιεί πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση συνεχίζει να τους εμπαίζει, όσον αφορά τη θεσμοθέτηση του επαγγέλματός τους ως «επικίνδυνο και ανθυγιεινό», θα γίνουν επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες, «αρχής γενομένης από τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης».

Συνάντηση Σημίτη - Ευθυμίου

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε χθες το βράδυ ο υπουργός Παιδείας, στην οποία συζητήθηκε διεξοδικά το εξελισσόμενο έργο του υπουργείου (βλέπε συνέχιση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης). Εξερχόμενος ο Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι άμεσα (μέσα στο καλοκαίρι κατά πάσα πιθανότητα) θα προωθήσει στη Βουλή σχέδιο νόμου, που αφορά στην αξιολόγηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε σε ζητήματα προγραμματισμού του υπουργείου, όπως τη λειτουργία 5.400 ολοήμερων νηπιαγωγείων και δημοτικών, την έναρξη διδασκαλίας της Αγγλικής από την τρίτη δημοτικού, την επέκταση της Ολυμπιακής Παιδείας. Δήλωσε, επίσης, ότι δε θα υπάρξουν αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ