ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2003
Σελ. /28
Στης ακρίβειας τον καιρό...

Η ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμών των εμπορευμάτων από τις «δυνάμεις της αγοράς» έχει οδηγήσει σε μια καθαρή ληστεία σε βάρος των λαϊκών μαζών, που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται δραματικά (τα κατεψυγμένα τρόφιμα κάνουν θραύση)...

Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Το ρεκόρ της ακρίβειας, που επετεύχθη στην ισχυρή Ελλάδα των εκσυγχρονιστών, αποτελεί μια πολύ «καυτή» απόδειξη της άνευ προηγουμένου επίθεσης στα λαϊκά εισοδήματα. Πολύ περισσότερο, που συνοδεύεται από καθήλωση των μισθών, σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις με ό,τι συνεπάγονται, κατάργηση του 8ωρου, κ.ο.κ... Η ανεξέλεγκτη διαμόρφωση των τιμών των εμπορευμάτων από τις «δυνάμεις της αγοράς» έχει οδηγήσει σε μια καθαρή ληστεία σε βάρος των λαϊκών μαζών, που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται δραματικά (τα κατεψυγμένα τρόφιμα κάνουν θραύση)... Φαίνεται πιο καθαρά ότι πρόκειται για αυτόματο μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος, που δουλεύει αδιάκοπα για να θησαυρίζουν οι κεφαλαιοκράτες. Καταντάει πρόκληση πρώτου μεγέθους, να επιχειρούν (κυβέρνηση μαζί με παράγοντες της αγοράς) να πείσουν ότι η λύση βρίσκεται στον ...τέλειο ανταγωνισμό.

Ακριβώς αυτός εφαρμόζεται σήμερα, δεν υπάρχει κάποιος άλλος ανόθευτος και καλός ανταγωνισμός, που θα ρίξει τις τιμές. Ο ανταγωνισμός γεννά τα μονοπώλια και αυτά τις μονοπωλιακές τιμές, τις ανώτερες τιμές, γιατί διαμορφώνονται και με εξω-οικονομικούς όρους. Μπορούν πρόσκαιρα να ρίξουν τις τιμές, μόνο για να εξοντώσουν τους ανταγωνιστές και τους μικρομεσαίους... Δεν πρόκειται για «παρωχημένη» μαρξιστική ανάλυση, αλλά για τη σκληρή πραγματικότητα. Ποιος ελέγχει την αγορά και διαμορφώνει τις τιμές, για παράδειγμα, στα τρόφιμα (γάλα, ζυμαρικά, αναψυκτικά, νερό κ.ο.κ.)...

Η αχαλίνωτη ακρίβεια κουρελιάζει την εικονική πραγματικότητα, που προσπαθούν να στήσουν η κυβέρνηση και τα πάντα πρόθυμα ΜΜΕ. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να δέχονται επί πολύ αδιαμαρτύρητα την αφαίμαξη του εισοδήματός τους. Ποιος «ρεαλισμός», λοιπόν, υπαγορεύει στις επόμενες εκλογές να (ξανα)ψηφιστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, για να συνεχίσουν τα ίδια και χειρότερα; Το συμφέρον των λαϊκών μαζών δεν επιβάλλει να ακουστεί ηχηρό, όσο ποτέ, το χαστούκι που τους αξίζει;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΙΜΕΣ - «ΦΩΤΙΑ» ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«ΤΙΜΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»... «Τιμές Ευρώπης με... ελληνικούς μισθούς πληρώνουν οι Ελληνες για τα καθημερινά αγαθά. Ιδιο - ή και υψηλότερο - είναι το κόστος στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, σε σύγκριση με έξι ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά οι μισθοί στη χώρα μας και το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη» (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ).

ΦΩΤΙΑ... «Φωτιά οι τιμές, από τις παραλίες ως το σουπερμάρκετ. Εισιτήριο εισόδου σε πλαζ που κοστίζει όσο και η είσοδος σε νυχτερινό κέντρο στη Μαγιόρκα, ομπρέλες - χρυσάφι, τρόφιμα και υπηρεσίες που επιβαρύνουν υπέρογκα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και εξανεμίζουν τις όποιες αυξήσεις εισοδημάτων. Στις ακριβότερες χώρες της ΕΕ η Ελλάδα, με την Αθήνα να ανεβαίνει κατά 40 ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια λίστα της ακρίβειας» (ΒΗΜΑ της Κυριακής).

ΕΛΑΧΙΣΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ: «Σε μια ελεύθερη οικονομία, όπου οι τιμές διαμορφώνονται ελεύθερα, τα περιθώρια του κράτους να τις ελέγξει είναι ελάχιστα... Δεν είναι η πρώτη φορά που τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα έχουν προσπαθήσει, με τις ίδιες περίπου συνταγές, να βάλουν φρένο στην ακρίβεια: με "συμφωνίες κυρίων", με ελέγχους στην αγορά, με επιλεκτικούς φορολογικούς ελέγχους. Παρ' όλα αυτά, η ακρίβεια εξακολουθεί να συρρικνώνει τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Οι οποίοι, σημειωτέον, δεν έχουν καμία δυνατότητα να καλύψουν από μόνοι τους τις απώλειες των εισοδημάτων τους παρά μόνο μέσω των αυξήσεων που παίρνουν κάθε χρόνο» (Γ.Πουλερές -ΝΕΑ).

ΦΥΣΙΚΗ ΤΑΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ: «Το ότι την τελευταία πενταετία οι ετήσιες αυξήσεις στα κέρδη των επιχειρήσεων έτρεχαν με διψήφια νούμερα ενώ οι αυξήσεις στους μισθούς μόλις και άγγιζαν τον πληθωρισμό και η στρατιά των ανέργων πλήθαινε αποτελεί για τους πλουσίους (παλιά τους ονομάζαμε κεφαλαιοκράτες) τη φυσική τάξη πραγμάτων. Αυτή τη γλώσσα των πλουσίων έχουν υιοθετήσει και τα μεγάλα ΜΜΕ. Κάθε είδηση, συζήτηση, έρευνα για τις κοινωνικά ασθενέστερες τάξεις έχει σχεδόν εξαλειφθεί ως μη πολιτικά ορθή. Η φτώχεια αγγίζεται μόνο ως φαινόμενο εγκληματικότητας, ναρκωτικών, φυσική ή πνευματική αναπηρία, όλες αιτίες για τις οποίες ουδεμία ευθύνη φέρουν οι ισχυρές τάξεις» (Βασ. Μουλόπουλος - ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ).

ΑΔΙΕΞΟΔΑ... «Σε οικονομικό αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι περισσότεροι δήμοι της χώρας. Εκατό δήμοι έχουν ουσιαστικά πτωχεύσει, ενώ άλλοι 250 αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Οι δήμαρχοι προειδοποιούν ότι, αν δε βρεθούν λύσεις, κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα όλες οι αρμοδιότητες κοινωνικού περιεχομένου που τους έχουν παραχωρηθεί» (Από το βασικό θέμα του ΕΘΝΟΥΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Πληρώνουμε τα ίδια, αμειβόμαστε λιγότερο - ΤΙΜΕΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕ... ΜΙΣΘΟΥΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ 100 ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΒΑΖΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΟΝ κ. ΕΦΟΡΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η «ΟΔΥΣΣΕΙΑ» ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ ΜΕΘΟΔΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.

ΕΣΤΙΑ: ΚΟΥΡΕΛΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

ΧΩΡΑ: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Ο ΤΖΟΓΟΣ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΑΚΙΝΗΤΑ - Πού συμφέρει η αγορά τώρα.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΑΕΙ ΤΑ... ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΒΑΣΕΙΣ: ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΠΟΙΟΙ ΒΑΘΜΟΙ «ΜΠΑΙΝΟΥΝ» ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΜΕ ΣΙΓΟΥΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Παροχές μόνο «διαρθρωτικές»... «Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη διαμόρφωση ενός κλίματος δήθεν ικανοποίησης όλων, κολακείας του κάθε φορέα που προβάλλει αιτήματα και που ασκεί πιέσεις. Και εναντίον της δημιουργίας ενός κλίματος για να κάνουμε φιλικά νεύματα προς κάθε κατεύθυνση. Θεωρώ λάθος αυτή την άποψη. Ουδέποτε στη μεταπολίτευση έχει οδηγήσει στο να προσποριστεί τα οποιαδήποτε πολιτικά οφέλη το κόμμα που την υιοθετεί... Με ανεξέλεγκτη παροχολογία δεν κερδίζονται οι εκλογές... Το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές, η οικονομική πολιτική θα είναι απόλυτα αφοσιωμένη και ταυτισμένη σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτα απ' όλα η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών... δεύτερη προτεραιότητα η αύξηση της απασχόλησης» (Ν. Χριστοδουλάκης - «ΕΘΝΟΣ»).

«Ψωμοτύρι»: «"Ψωμοτύρι" σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση το αίτημα του διαλόγου για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτή την εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδης θα ζητήσει να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα ενημερώσει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι στο θέμα αυτό η κυβέρνηση έχει το πάνω χέρι, καθώς "η κοινωνία είναι έτοιμη για αλλαγές" και γι' αυτό θεωρεί ότι η εντελώς αρνητική στάση της ΝΔ θα της γίνει μπούμερανγκ» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Ευκαιρία, αλλά... «Το έχουμε ξαναπεί: Η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία γι' αυτή καθαυτή την εξέλιξη του πολιτικού συστήματος. Θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για διάλογο και πολιτών και πολιτικών και κομμάτων και φορέων... Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι ακόμα και σκέψεις ή ρυθμίσεις που παρουσιάζουν πραγματικό ενδιαφέρον τώρα ενοχοποιούνται, χάνουν τη δυναμική τους και γίνονται προεκλογικά τρικ. Οι σκέψεις για ενιαίο ψηφοδέλτιο, ψηφοδέλτιο με υποψηφίους όλων των κομμάτων, δεν είναι καινούριες. Προϋπήρχαν και ξεπήδησαν από την ανάγκη των πολιτών να εκφραστούν πέρα από κομματικές συμβάσεις» (Από το άρθρο του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ