ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούλη 2003
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΕΡΙΑ
Με το χέρι στη σκανδάλη οι Αμερικανοί

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Μονρόβια σε ...δράση

Associated Press

Αμερικανοί πεζοναύτες στη Μονρόβια σε ...δράση
ΜΟΝΡΟΒΙΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΡΟΦΟΡΝΤ-ΤΕΞΑΣ.--

Η ρίψη ενός όλμου στην αμερικανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, μπορεί εύκολα να θεωρηθεί ως «πράξη πολέμου» εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης, που επιθυμεί διακαώς να επέμβει σε «δικό της έδαφος», μία χώρα που οι ΗΠΑ σύστησαν από απελεύθερους σκλάβους σχεδόν δύο αιώνες πριν, προκειμένου να εγκατασταθούν ως κυρίαρχη δύναμη έναντι των «αιώνιων» Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους, στη Δυτική Αφρική. Περιοχή εξαιρετικά κρίσιμη για τα αμερικανικά συμφέροντα, εξαιτίας των πετρελαίων, του φυσικού αερίου αλλά και της γεωστρατηγικής δυναμικής.

Ηδη περίπου 4.500 Αμερικανοί ναύτες και πεζοναύτες έχουν λάβει εντολές να καταφτάσουν εγγύτερα της Λιβερίας τη στιγμή που o εμφύλιος μαίνεται, σύμφωνα με το Associated Press. «Πρόκειται να αποστείλουμε στρατεύματα για να προστατέψουμε τα συμφέροντά μας. Ανησυχούμε για τους ανθρώπους μας στη Λιβερία», τόνισε συγκεκριμένα ο Αμερικανός Πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ενώ για άλλη μία φορά ο Μπους αρνήθηκε να δεσμευτεί για οτιδήποτε, αφού απαντώντας στην ερώτηση εάν θα στείλει στρατεύματα για να βοηθήσουν τη χώρα, αρκέστηκε να πει ότι «παρακολουθούμε με πολλή προσοχή» την κατάσταση και «εργαζόμαστε με τα Ηνωμένα Εθνη για να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όμως, ήδη από το Σαββατοκύριακο και πριν καν εκδηλωθεί επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Μονρόβια, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπέγραψε τη διαταγή ανάπτυξης και ετοιμότητας τριών αμφίβιων πολεμικών, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Από το Κέρας της Αφρικής όπου σταθμεύουν προς τη Μεσόγειο και κατόπιν στα παράλια της Δυτικής Αφρικής, εάν χρειαστεί, είτε να μεταφέρουν με ασφάλεια Αμερικανούς πολίτες είτε να επέμβουν είτε για οποιαδήποτε άλλη αποστολή. Ενώ πάνω από 100 Αμερικανοί στρατιώτες ήδη βρίσκονται σε ετοιμότητα στις γειτονικές της Λιβερίας χώρες.

Ολα αυτά πριν την επίθεση η οποία έγινε λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού ότι στάλθηκε στη χώρα μικρή δύναμη 41 πεζοναυτών στο Μάμπα Πόιντ της Μονρόβια, τη διπλωματική συνοικία, στην οποία έχουν καταφύγει χιλιάδες άνθρωποι για να διαφύγουν από τις μάχες. Μέχρι στιγμής έχει γίνει γνωστό ότι από την επίθεση στην πρεσβεία υπάρχουν 3 τραυματίες, χωρίς άλλες λεπτομέρειες. Η επίθεση αποτελεί μέρος του δεύτερου κύματος επιθέσεων με κάθε μέσο, που άρχισαν να εξαπολύουν από την Κυριακή κατά των δυνάμεων ασφαλείας της Λιβερίας αντάρτες, επιχειρώντας να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

Οπως μετέδωσε το «Reuters», τουλάχιστον 70 άτομα έχασαν τη ζωή τους από εκρήξεις χειροβομβίδων, στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και δυνάμεων ασφαλείας της χώρας στα προάστια της πρωτεύουσας. Κυβερνητικές στρατιωτικές πηγές έκαναν γνωστό πως οι μάχες μαίνονται στο λιμάνι της πόλης, το οποίο προσπαθούν να ανακτήσουν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα στην ανταρτική οργάνωση Ενωμένοι Λιβεριανοί για τη Συμφιλίωση και τη Δημοκρατία (LURD) και σε στρατεύματα πιστά στον Πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ, παρά τη δήλωση της ηγεσίας των ανταρτών ότι έδωσαν εντολή στις δυνάμεις τους να μην μπουν στη Μονρόβια. Σύμφωνα με ανακοίνωση των ανταρτών, στόχος τους δεν είναι η στρατιωτική κατάληψη της πρωτεύουσας, αλλά να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αποχώρηση του Προέδρου της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ. Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις του Προέδρου δήλωσαν ότι θα πολεμήσουν μέχρι τέλους τους αντάρτες και οι επόμενες μέρες θα αναδείξουν το νικητή στον εμφύλιο πόλεμο, πριν καταφέρουν να φτάσουν στη χώρα οι ειρηνευτικές δυνάμεις.

Ο Τέιλορ έχει υποσχεθεί να παραιτηθεί μόλις φτάσουν τα ξένα στρατεύματα και να μεταβεί στη Νιγηρία που ήδη του έχει παραχωρήσει πολιτικό άσυλο, αλλά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι θα στείλει μια μικρή δύναμη μόνον αφού εγκαταλείψει τη χώρα ο πρώην πολέμαρχος.

ΗΠΑ - 11η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Εμπλέκουν τη Σαουδική Αραβία;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΡΙΑΝΤ.--

Παρότι τα ερωτηματικά παραμένουν πολλά και εναγώνια για το τι πραγματικά συνέβη την 11η Σεπτέμβρη, έκθεση της επιτροπής ερευνών του Κογκρέσου για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη, η οποία κατά τρόπο που μάλλον διευκολύνει τους στόχους των ΗΠΑ αναφορικά με τη Σαουδική Αραβία, καθώς εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με το ρόλο που διαδραμάτισε η Σαουδική Αραβία ή την εμπλοκή της.

Η έκθεση που θα έρθει στο σύνολό της στο φως της δημοσιότητας την Πέμπτη, δημοσιεύτηκε με τη γνωστή μέθοδο της διαρροής στο περιοδικό «Newsweek», το οποίο τονίζει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνήθηκε να αποχαρακτηρίσει πολλά από τα άκρως εμπιστευτικά τμήματα της έκθεσης των 900 σελίδων, στις 28 εκ των οποίων περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια ο ρόλος που έπαιξε το Ριάντ κι άλλα κράτη, και οι οποίες απαλείφτηκαν από την τελική μορφή του εγγράφου, προκαλώντας το γερουσιαστή Μπομπ Γκράχαμ, υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών στις εκλογές του 2004, να δηλώσει... ότι «επιχειρείται να καλυφθεί μία ξένη κυβέρνηση».

Πάντως, η έκθεση περιλαμβάνει «πληροφορίες δυνητικά εκρηκτικές», υποστηρίζοντας πως ένας από τους συνεργούς των αεροπειρατών που έριξαν τα αεροσκάφη, ο Ομάρ αλ Μπαγιούμι, μπορεί να υπήρξε πράκτορας της σαουδαραβικής κυβέρνησης. Στην έκθεση παρουσιάζονται λεπτομερειακά οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στον αλ Μπαγιούμι και σε δύο άνδρες, τον Χάλεντ αλ Μιχντάρ και τον Ναουάφ αλ Χάμζι, που φέρονται να είναι Σαουδάραβες αξιωματούχοι και που, σύμφωνα με το περιοδικό, τους βοήθησε στη μετέπειτα δράση εντός αμερικανικού εδάφους μέχρι την 11η Σεπτέμβρη.

Συλλήψεις και εκδόσεις

Το δικαστήριο της Φρακφούρτης ενέκρινε χθες την έκδοση στις ΗΠΑ δύο Υεμενιτών που είχαν συλληφθεί τον περασμένο Γενάρη Φρανκφούρτη και θεωρούνται ύποπτοι ότι διατηρούσαν σχέσεις με το δίκτυο της «Αλ Κάιντα», ανακοινώνοντας όμως πως οι ΗΠΑ εγγυώνται ότι οι δύο άντρες δε θα δικαστούν σε στρατοδικείο ή άλλο ειδικό δικαστήριο και προσέθεσε πως την τελική απόφαση για την έκδοσή τους θα πάρει η γερμανική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τη γερμανική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, πρόκειται για τους σεΐχη Μοχάμεντ Αλί Χάσαν αλ - Μουγιάντ και Μαχάμεντ Μοσέν Γιαχία Ζάγιεντ για τους οποίους υπάρχουν υποψίες ότι υποστήριζαν την «Αλ Κάιντα», αλλά δε συνδέονται άμεσα με τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη 2001.

Επιπλέον, η αστυνομία της Σαουδικής Αραβίας συνέλαβε χτες ακόμη 16 άτομα που εκτιμάται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον σημαντικών σαουδαραβικών εγκαταστάσεων και κατάσχεσε μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, που πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί ανακάλυψαν επίσης «περισσότερους από 20 τόνους χημικών που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εκρηκτικών, πυροκροτητές, 18 αντιαρματικούς πυραύλους, πυροβόλα και πυρομαχικά».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αγριες μάχες εν ... καιρώ ειρήνης

ΣΠΙΝ ΜΠΟΛΝΤΑΚ - ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Σε σκληρές μάχες με μαχητές που επιτέθηκαν σε εφοδιοπομπή ενεπλάκησαν το Σάββατο οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στο Αφγανιστάν, εκπρόσωπος των οποίων υποστήριξε ότι σκότωσαν «τουλάχιστον 24» εξ αυτών.

Η σύγκρουση σημειώθηκε στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν, κοντά στο Σπιν Μπολντάκ, όταν «άγνωστοι» μαχητές επιτέθηκαν σε εφοδιοπομπή, οι Αμερικανοί κάλεσαν αεροπορική υποστήριξη και ελικόπτερα «AH-64 Απάτσι» σάρωσαν την περιοχή. Συνολικά, από τα πυρά των δυνάμεων συνοδείας και τους βομβαρδισμούς από τον αέρα, σκοτώθηκαν 22 έως 24 από τους επιτιθέμενους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, δεν υπήρξαν απώλειες από αμερικανικής πλευράς.

Πέρα, όμως, από την ένοπλη βία, ζωές στο Αφγανιστάν κοστίζουν και οι νάρκες. Αφγανός εργαζόμενος σκοτώθηκε το Σάββατο, όταν μια νάρκη εξερράγη δυτικά της πρωτεύουσας Καμπούλ, ενώ ένας δεύτερος τραυματίστηκε. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, το Αφγανιστάν είναι η πλέον ναρκοθετημένη χώρα στον κόσμο: Στο έδαφός της βρίσκονται έως και 7 εκατομμύρια νάρκες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ