ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
Σελ. /40
Συναυλία- γιορτή στην «Πέτρα»

Σε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά προσκαλεί ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου τους φίλους των τραγουδιών του. Με τη μεγάλη συναυλία που θα δώσει, συντροφιά με πολλούς άλλους αξιόλογους δημιουργούς και ερμηνευτές, τη Δευτέρα (9 μ.μ.), στο Θέατρο «Πέτρας», στην Πετρούπολη, γιορτάζει τα τριάντα χρόνια του στα μουσικά δρώμενα του τόπου. Μια βραδιά σμιλεμένη με τραγούδια αγαπημένα - φωτεινές στιγμές αυτής της πολύχρονης δημιουργικής διαδρομής - με την υπογραφή σημαντικών συνθετών, ποιητών και στιχουργών. Στη γιορτινή βραδιά, που διοργανώνεται από την Πολιτιστική Παρέμβαση, με τον Β. Παπακωνσταντίνου ενώνουν τις φωνές τους πολλοί καλλιτέχνες, τιμώντας τον κορυφαίο Ελληνα ερμηνευτή. Ανάμεσά τους οι «Πυξ Λαξ», η Τάνια Τσανακλίδου, ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Διονύσης Τσακνής, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Κώστας Μακεδόνας, η Ελένη Πέτα, η Ευρυδίκη, ο Χρήστος Θηβαίος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, οι «Οναρ» και ο Κώστας Θωμαΐδης.

Εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια του Δημαρχείου Πετρούπολης (τηλ. 210.5065.456), του θεάτρου Πέτρας (210.5012.402), Πειραιά (210.4120.118 και 210.4113.873), Περιστερίου (210.5737.157 και 210.5773.322), στο «Video Club Must» (210.5058.404 και 210.5065.116), στα δισκοπωλεία «Metropolis» (210.3303.580) και «Music Works» (210.5055.255). Τηλεφωνικές παραγγελίες στο «Ticket Hellas» (210.6189.300 - πληρωμή μέσω πιστωτικής κάρτας χωρίς χρέωση).

Με μουσική και χορό

Εθνικό Μπαλέτο της Ιρλανδίας
Εθνικό Μπαλέτο της Ιρλανδίας
Ενα γοητευτικό «μείγμα» χορού (με τις χαρακτηριστικές ιρλανδέζικες κλακέτες), παραδοσιακής μουσικής και τραγουδιού, αποτελεί το πρόγραμμα «The Rhythm of The Dance», που θα παρουσιάσει αύριο (9μ.μ.), στο Ηρώδειο, το Εθνικό Μπαλέτο της Ιρλανδίας. Τριάντα πέντε χορευτές και μουσικοί προσφέρουν από σκηνής ένα ρυθμικό ταξίδι στην ιστορία της Ιρλανδίας, συνδυάζοντας την κέλτικη παράδοση με στοιχεία μπιτ, τζαζ, λάτιν.

  • Τη Δευτέρα (9μ.μ.), στο Ηρώδειο, θα δώσει συναυλία η διάσημη Aμερικανίδα σοπράνο Τζέσι Νόρμαν, συνοδεία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Θα ερμηνεύσει κομμάτια από τη γαλλική όπερα του 19ου και το κλασικό αμερικανικό τραγούδι του 20ού αιώνα.
  • Το έργο «Η Λειτουργία του Ορφέα» του Γιάννη Μαρκόπουλου, που στηρίζεται σε αρχαία ορφικά κείμενα και γνωστά τραγούδια του συνθέτη θα παρουσιαστούν αύριο (9μ.μ.), στον Τύμβο του Μαραθώνα, με διεύθυνση του Γ. Μαρκόπουλου. Τραγουδούν: Κωνσταντίνος Παλιατσάρας, Μανώλης Μητσιάς, Σοφία Μιχαηλίδη, Μανώλης Χατζημανώλης, Ζαχαρίας Σπυριδάκης, Βασιλική Λαβίνα. Αφηγητής: Κώστας Καζάκος. Συμμετέχουν: η Χορωδία της ΔΕΗ, «Αρχιτραγουδιστές», κλιμάκιο χορωδίας αντρών της Εμπορικής Τράπεζας και η 24μελής ορχήστρα «Παλίντονος Αρμονία».
  • Ο αξιόλογος τραγουδοποιός Σωκράτης Μάλαμας δίνει συναυλία αύριο, στο Θέατρο Πέτρας.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

Βιβλία:

  • Μαριάνθη Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή: «Μάνααα»
  • Νέαρχος Γεωργιάδης - Τάνια Ραχματούλινα: «Ο Θόδωρος Δερβενιώτης και το μετεμφυλιακό τραγούδι»
  • Χάνα Μίτλεντον: «Θέλουμε τη γη μας πίσω - Η ιστορία των Απορίτζινες»
  • Νίκος Κυρίτσης: «Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας - Βασικοί σταθμοί του αγώνα»
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ
μια εκδήλωση

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεών της η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου (Ιασ. Μαράτου 33-34, Ζωγράφου, 210-7482.186), διοργανώνει σήμερα, στις 9μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας (Γουδί), εκδήλωση με θέμα «Η διαχρονικότητα και επικαιρότητα της δαντικής "Κόλασης"», με ομιλήτρια την Αριστούλα Ελληνούδη.

μια ΕΚΘΕΣΗ
μια έκθεση

«Η Μαγεία του Κεριού» τιτλοφορείται η έκθεση κέρινων ομοιωμάτων - από τη συλλογή του μουσείου της Αγ. Πετρούπολης -, που εγκαινιάζεται αύριο, στην αίθουσα του κεντρικού κτιρίου της Μηχανικής Καλλιέργειας (Θηβών 245, Νίκαια). Η έκθεση περιλαμβάνει πενήντα έξι κέρινα ομοιώματα μορφών από τη μυθολογία, ιστορία, τέχνη, πολιτική, επιστήμη και αθλητισμό. Σε άλλη μεγάλη αίθουσα του πολυχώρου, που χάρη στις πρωτοβουλίες του Δήμου Νίκαιας και του Πνευματικού του Κέντρου αποτελεί ανάσα πολιτισμού στην περιοχή, φιλοξενούνται η έκθεση εικαστικής φωτογραφίας του Στάθη Γιαννακόπουλου με τίτλο «Ονειρικοί Συνειρμοί» και η αναδρομική έκθεση της Σχολής Βιτρό του 20χρονου Πνευματικού Κέντρου. Ωρες λειτουργίας: καθημερινά 6-10μ.μ., εκτός Δευτέρας για την έκθεση «Η μαγεία του κεριού».

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
μια παράσταση

Τα «Σκουπίδια» του Γιάννη Ξανθούλη παρουσιάζονται στο θέατρο «Αθήναιον», σε σκηνοθεσία Γιάννη Μπέζου. Το έργο επιστρέφει μετά από περίπου μια 15ετία, προσαρμοσμένο στην τωρινή πραγματικότητα και στο μέλλον. Πρόκειται για καυστική κοινωνική σάτιρα για τα ανθρώπινα «σκουπίδια». Σήμερα, αυτά τα «σκουπίδια» τόνωσαν τις ευαισθησίες τους και απόκτησαν αντοχές, για να «προκαλέσουν» τους θεατές στο «Αθήναιον», το οποίο έχει μετατραπεί σε ποιητικοθεατρική «χωματερή». Παίζουν: Μάρθα Βούρτση, Χρήστος Βαλαβανίδης, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Τάσος Κωστής, Νατάσα Μανίσαλη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Αντιγόνη Αλικάκου, κ.ά. Η μουσική είναι του Σταμάτη Σπανουδάκη, η ενορχήστρωση του Νίκου Δανίκα, η χορογραφία του Δημήτρη Παπάζογλου, τα σκηνικά - κοστούμια της Χριστίνας Κωστέα, οι φωτισμοί του Ανδρέα Μπέλλη.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
μια συναυλία

Εργα Τσαϊκόφσκι, Σούμπερτ και Ντβόρζακ θ' ακουστούν στη συναυλία, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (8.30μ.μ.), στην αίθουσα συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό. Στο πρώτο μέρος ο πιανίστες Βασίλης Ρακιτζής και Μαρία Ευστρατιάδη θα παρουσιάσουν το Πρώτο κοντσέρτο του Τσαϊκόφσκι. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο πιανίστας Β. Ρακιτζής και ο βιολονίστας Χρήστος Κολοβός θα συμπράξουν στην «3η Σονατίνα» του Σούμπερτ και στη Σονατίνα του Ντβόρζακ, έργα και τα δύο για βιολί και πιάνο.

ένα ΒΙΒΛΙΟ
ένα βιβλίο

«Η δική μου πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο. Ποιο από τα δυο κομμάτια ν' αγαπώ;». Αυτά τα λόγια μιας Τουρκοκύπριας, τα οποία μελοποίησε ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας. Αυτό το δραματικό αίσθημα που κουβαλούν στην ψυχή τους είκοσι εννιά χρόνια και οι Ελληνοκύπριοι που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους και οι γηγενείς Τουρκοκύπριοι που υπέστησαν και αυτοί τον εφιάλτη του «Αττίλα» και των εποίκων του, αντανακλά το βιβλίο του Γάλλου ελληνιστή ποιητή και πεζογράφου, μεταφραστή Ελλήνων ποιητών, Ζακ Λακαριέρ «Λευκωσία - Η νεκρή ζώνη» (εκδόσεις «Ολκός»). Τα σύντομα κείμενα του Ζακ Λακαριέρ είναι «αποστάγματα» των συναισθημάτων που αποκόμισε από τους ανθρώπους που είδε στη νεκρή ζώνη της κυπριακής πρωτεύουσας. Από την κουβέντα μαζί τους, για την πολύμορφη τραγωδία που προκάλεσε η εισβολή, για την αγωνία του μέλλοντος του νησιού, για τον πόθο τους για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, με ειρηνική συνύπαρξη και αδελφοσύνη όλου του λαού της. Η κειμενογραφική περιδιάβαση του Ζακ Λακαριέρ, μεταφρασμένη όμορφα από την Βούλα Λούβρου, συνοδεύεται με μαυρόασπρες φωτογραφίες του Πανίκου Χρύσανθου, οι οποίες «διηγούνται» την τραγωδία των μνημείων, των ερημωμένων κτιρίων, του εγκαταλειμμένου φυσικού περιβάλλοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ